vrijdag 21 juni 2019

Hoe houd je je verjaardagsfeest betaalbaar?

Kort geleden vroeg een lezeres om tips voor een betaalbaar verjaardagsfeest, daarom vandaag een blog hierover.
Een goede manier vind ik het vragen van lekkers voor je feest. Je vraagt een aantal mensen om hartige dingen en anderen om zoete heerlijkheden, weer anderen vraag je om gezonde hapjes. Je zorgt zelf voor drinken, maar dat hoeft niet zeer uitgebreid te zijn, je zou je kunnen beperken tot wat fris van huismerken, een paar flessen wijn en wat bier. Denk ook aan glazen kannen kraanwater met daarin schijfjes citroen of takjes munt. Het staat mooi en kost bijna niets.

Voordeel van voedselcadeaus:
- je ontvangt niet allerlei goedbedoelde spullen waar je eigenlijk niets mee kunt.
- vraag gasten om de schalen met restjes mee naar huis te nemen. Dat scheelt je afwas en je hoeft niet van alles weg te gooien.

Als je er niet voor kiest om genodigden etenswaar mee te laten nemen, dan doe je alles zelf. Met het zelf maken kun je veel geld besparen.

Gezond en caloriearm:
Worteltjes,
stengels bleekselderij
kies niet voor snackkomkommers en snackpaprika's etc, maar snijd zelf reepjes van komkommers en paprika's. Een stuk goedkoper!
voorbeeld van een feestelijk uitziende rauwkostschotel (foto Love2cook)
Hartig: 
bak met bladerdeeg hartige hapjes gevuld met (vegetarische) gehaktballetjes
maak gevulde eieren
maak heerlijke salades
bak een plaatpizza en serveer stukjes pizza
vul wraps, rol ze op en snijd ze in stukjes en serveer met een prikkertje
maak zelf humus van kikkererwten

Zoet: 
Bak 1 of meer taart(en) en snijd ze voor in niet al te grote stukken.
Bak scones en geef er marmelade en clotted cream of slagroom bij.
Bak zelf cupcakes die je mooi versiert.

Zorg voor een mooie presentatie, want het oog wil ook wat!.

Heb jij nog suggesties voor een betaalbaar verjaardagsfeest?

13 opmerkingen:

  1. Maak zelf een tijdelijke etagere van een groot bord, boterhambord en gebaksbordje met daar tussen glazen gezet. Bovenop een borrelglaasje met een klein bloemetje. De manier waarop je je tractaties neer zet doet ook heel veel. Versier je glazen door ze even in water te dippen en dan in de suiker te dippen. Zo ziet limonade er luxe uit. Maak ijsblokjes met een stukje fruit er in. Zorg voor voldoende fruit water en verse munt thee. Natuurlijk de munt uit eigen tuin. Kost niets.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, gewoon niet zo'n heisa organiseren ; ) Ik vier mijn verjaardag gewoon met een kopje koffie en een gebakje in mijn gezin. Dat kost niet veel geld.

    Maar als je wel echt een feestje wilt geven, dan kun je flink bezuinigen door bijvoorbeeld te kiezen voor zelfgebakken cake, en drankjes van het huismerk van de Aldi bijvoorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn favoriet: falafel balletjes. Echt niet duur om te maken, super lekker en heel feestelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Probeer op een verjaardag vooral een ontspannen en uitgerustte gastvrouw te zijn Echte aandacht zal langer bijblijven dan al wat geconsumeerd kan worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier worden verjaardagen altijd gevierd met een koud en warm buffet. Ook dit kan je zelf zo duur maken als je wil. Meestal maak ik twee pannen soep. Een Chinese tomatensoepen een kippensoep met veel groente. Daarbij afbakstokbrood met van allerlei smeersels. Zelf boter mengen met tuinkruiden o.a. Tzatziki maken met yoghurt, komkommer knoflook zout en peper. Daarnaast kijk ik wat ik in huis heb. Ik koop altijd de rundvleessalade van de Lidl en draai er zelf nog een heel fijngesnipperde ui door en een zure appel. Presenteer alles op mooie bordjes, zet er wat bloemen uit de tuin tussen in kleine vaasjes. Eiersalade kan je zelf makkelijk maken. Ham-prei salade. Bedenk dat een mooie aankleding ook heel veel doet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Of als je kiest om je verjaardag te vieren, pak dan eens echt uit. Met lekkere wijn, heerlijke hapjes al of niet zelf gemaakt net als een mooie taart. Heel veel voedsel hoeft niet, als het maar echt lekker is en mooi gepresenteerd.Voor een paar tientjes meer heb je iets speciaals.
    Maar het kan ook heel gezellig zijn met zelf gebakken cake en simpele hapjes!
    Belangrijkste blijf toch goed gezelschap en gezellige sfeer.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben altijd verbaasd hoe mensen verjaardagen vieren. Ik ben meer van team Nicolle, gewoon een kop koffie/thee met een stuk taart, als het kan zelfgebakken anders gekocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zelf hapjes mee laten brengen gaat me te ver. Ik vind dat een beetje ongastvrij. Als mensen vragen wat ik wil hebben als kado, zeg ik altijd iets om te gebruiken of te eten, zoals lekkere thee, biologische honing, lekker zelfgemaakt sapje of jam. Of groente uit de moestuin. De meesten weten het wel en geven dat. Ik ben er super blij mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Toen Vera laatst jarig was hadden we een Duitse 'Party Suppe' gemaakt. In dit geval een hele simpele soep die je in de oven bereid. Deze https://www.youtube.com/watch?v=FkayWMIwLWs maar dan met minder room. We hadden genoeg voor 10 personen en het kostte maar weinig. Wat stokbrood met kruidenboter erbij en iedereen had zijn buik vol.

    Daarbij hadden we nog een zelfgebakken boterkoek en appeltaart, en verder gewoon koffie, thee en fris.

    Alles bij elkaar waren we tussen de €15,- en de €20,- kwijt, dat is wat mij betreft goed te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een zelfgebakken of gekocht cake door midden snijden. Laag met jam,een laag met zelfgeklopte slagroom. Zij en bovenkant bestrijken met slagroom. De zijkanten door de hagelslag rollen. De boven kant versieren met vruchtjes en toefjes slagroom. Nog simpeler roze koeken bedekken met een halve perzik en daar spiesje met fruit en raar snoepgoed in steken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een vegetarische linzencurry met rode linzen uit de turkse winkel, rijst en zelfgemaakte naan is een smakelijke en gezellige maaltijd voor grotere groepen. Redelijk simpel, snel te maken en erg lekker.

    Lepelkost voor catering op maat

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.