zondag 23 juni 2019

Hoe voorkom je hittestress?

Het wordt de komende dagen heet, tropisch heet. Hoe voorkom je dat je er erg veel last van krijgt?
Een aantal tips:

Beweeg een tandje lager. Ga vooral niet intensief bewegen op het heetst van de dag, maar neem op het heetst van de dag een pauze in de schaduw.

Probeer je huis zo koel mogelijk te houden door zo veel mogelijk zonwering te gebruiken en ramen en deuren gesloten te houden. Ga pas 's avonds laat en 's ochtends vroeg ventileren, zodat koele lucht je huis binnenstroomt.

Zorg voor luchtige koele kleding. Met koel bedoel ik: kleding van dunne katoen of linnen, geen kunststof kleding. Kunststof is al gauw heel benauwd en dan kun je je warmte niet kwijt!

Als je opziet tegen een plakkerige nacht: zorg voor een laken en hooguit een heel dunne katoenen of zijden deken. Douche lauw als je naar bed gaat, zodat je lekker koel in bed stapt.

Slaap niet lepeltje lepeltje met je partner, een mens is 37 graden, je hebt geen opwarming nodig, je hebt juist verkoeling nodig.

Als je veel zweet, moet je meer drinken dan de aanbevolen 2 liter vocht. Vul vochtverlies aan met water.


Als je heel verhit bent, houd dan je polsen onder de koude kraan en/of neem een koud voetenbad. Je zult zien dat je daar van opknapt!

Let op kleine kinderen en ouderen, die zijn als het tropisch warm is kwetsbaarder dan gezonde volwassen mensen. Trakteer ze op een waterijsje of koele glazen water.

Zorg voor schaduw en voldoende drinken voor je huisdieren. 

Meestal is een hittegolf snel weer voorbij. In sommige regio's gaat dat wat sneller dan elders deze keer, want de voorspelling is dat er regionaal nogal verschillen zijn.



12 opmerkingen:

  1. Koele glazen water vind ik leuk! Wij hebben liever koel water in een glas 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik, daarintegen, drink altijd warme thee, ipv iets koels. Ik houd niet zo van koud drinken. Gek hè, zo verschillend de mens is.

      Verwijderen
    2. Sinds ik tijdens een fietstocht zeer pijnlijke maagkrampen kreeg van ijskoud drinken, ben ik heel voorzichtig met koude dranken.
      Wat helpt is langzaam drinken en niet alles in één keer opdrinken.
      Als je langzaam drinkt, heeft je maag de mogelijkheid het koude water op te warmen.

      Verwijderen
    3. Ik drink nooit iets koelkastkoud.

      Verwijderen
  2. Eigenlijk is het beter om niet te vaak koud te eten en drinken.
    In tropische landen wordt juist warm en pittig gegeten en veel warme thee gedronken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pittig eten ja maar niet loeiheet zo uit de pan.Altijd wel wat afgekoeld.

      Verwijderen
    2. Ik bedoel niet de temperatuur maar met wat pepers of sambal.

      Verwijderen
    3. Ok.Ik dacht warm=de temperatuur.

      Verwijderen
  3. Met koud water natgemaakte, en uitgewrongen theedoek om je hals leggen helpt goed als je het erg warm hebt. Vooral in combinatie met een koud voetenbad en een ventilator.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. geen kinderen of dieren achter laten in een auto Neem als je gaat rijden altijd voldoende water mee. Zet een petje op als je gaat fietsen of in de tuin zit. Drink warme thee en eet salades en soep. Maak geen ovengerechten, daar warmt je huis van op.
    Hang de natte was in de avond binnen op en zet er een ventilator voor, deze koele lucht werkt dan als een airco. Als je moet strijken doe dat dan heel vroeg in de ochtend.
    Wij kochten een koelmat voor de hond bij de Aldi in februari, deze ligt in de hondenmand achterop de fiets en thuis in zijn mand. Door de druk van de hond op de mat, koelt de gel die erin zit. Prima koop geweest, nu blij mee. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zet gewoon de airco aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goede tips, vooral veel water drinken en ramen en deuren openzetten in de avond. Het frisse briesje doet wonderen!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.