dinsdag 25 juni 2019

Uitval 112 en stroomstoringen

Gisteren kon je bij noodsituaties urenlang niet bellen met 112. Uiteindelijk was 112 ruim 3 uur uit de lucht. Ik kreeg om 16:42 uur op mijn telefoon een melding binnen via RTV Noord. Wat je dan wel moest doen bij nood, dat was eerst onduidelijk, pas na verloop van tijd werd een noodnummer bekend gemaakt.
Via RTV Noord werd al snel een lijst met adressen van politiebureaus en brandweerkazernes in de provincie Groningen gepubliceerd, geen telefoonnummers. Wat moest je dan doen als je brand kreeg of je had de politie nodig, moest je dan naar de brandweerkazerne toe rijden en vertellen dat je huis in brand staat en moest je naar de politie fietsen als je getuige was van een ernstig misdrijf?

Ik was met mijn (schoon-)kinderen en kleinkinderen en nog een vriendin aan het eten en een deel van ons ontving een NL alert, maar ook een deel niet. Dat alert ging erg laat uit, dat kwam pas na een uur of zo en niet direct toen 112 uitviel. Ik ontving geen NL alert, terwijl ik op mijn telefoon  wel een NL alert aangevinkt heb. Vreemd!
Het ging heel rommelig, een deel van de aanwezigen kreeg verschillende alerts, tot onze verbazing ook een alert over een foutief telefoonnummer dat verspreid was.
Ik had er toch wat een onveilig gevoel bij!

De conclusie was, dat een uitval van het nummer 112 slecht voorbereid was, dat kan een stuk beter!
Iedereen had snel een NL alert moeten ontvangen met een juist alternatief nummer.
Ik hoop van harte dat de uitval geen mensenlevens heeft gekost. Het zal je maar gebeuren dat je tijdens de storing een hartaanval of een beroerte kreeg of een ernstig ongeluk. Hoe krijg je dan een ambulance op de juiste plek? Of er breekt brand uit, wat dan?

Kort geleden was er een dagenlange ernstige stroomstoring in Zuid Amerika. Uit een stuk in de Volkskrant werd mij duidelijk dat dit hier ook kan gebeuren. Als bijvoorbeeld hackers er in slagen om elektriciteitscentrales lam te leggen, kan ook in Nederland de stroom langdurig uitvallen. En alles, maar dan ook werkelijk alles werkt met stroom. Verkeerslichten, je kunt geen boodschappen meer doen, want de kassa's doen het niet. Je computer doet het niet en je telefoon houdt er heel snel mee op, evenals het netwerk van de provider. Pompen om het leidingwater op druk te houden doen het niet. Je kunt als je in een flat woont de WC niet meer doorspoelen als je hoger dan de 2e verdieping woont. Er komt daar ook geen water meer uit de kraan. Alles is 's nachts aardedonker. Benzine raakt op, want ook benzinepompen werken met elektriciteit. Bijna iedereen heeft tijdens het werken stroom nodig, dus werken is voor hen onmogelijk. Alleen als je een radio hebt die op batterijen werkt, kun je nieuwsberichten ontvangen.

Zo zie je maar hoe we met ons allen afhankelijk zijn van technologie!

Inmiddels heeft vanochtend al weer een kassa-storing bij de AH plaatsgevonden. Alleen de zelfscanners konden nog gebruikt worden, de reguliere kassa's waren uitgevallen. Tegen 10:00 uur was het euvel weer verholpen!

13 opmerkingen:

 1. dat is waarom we zelf het een en ander geregeld hebben,kwa telefoon kun je niet veel doen maar wel andere zaken zoals stroomuitval.een agregaat zorgt ervoor dat de diepvries het blijft doen (en andere apparaten indien gewenst) warmte via bv een oliekacheltje als je geen haard of alles brander hebt.koken op campinggas ,koffie gewoon met de hand.voorraad zodat je eten en drinken hebt en niet misgrijpt als je om wat voor redenen niet weg kan of de winkels niet open gaan(de deuren bij stroomstoring bv) contant geld bij pinstoring en voldoende benzine in de auto als je te afgelegen woont om ff met de fiets te gaan.dit en meer kun je zelf oplossen.we zijn veeeeel te afhankelijk van andere met vele gevolgen indien er wat hapert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond het eng. Je zal als alleenstaande een hartinfarct krijgen. Dan fiets je niet zomaar naar een politie-of huisartsenpost.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het ook eng. Toevallig was ik in gezelschap toen de storing optrad, maar als ik alleen thuis was geweest, dan had ik het erg eng gevonden.

   Verwijderen
 3. Het is wel een situatie die je aan het denken zet, een soort generale repetitie voor wanneer het een keer echt een paar dagen lang niet werkt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, dat is echt schrikbarend. Ik las ooit een roman over dit gegeven. Dat was echt interessant. Mensen moesten echt helemaal opnieuw beginnen, want daar kwam het ook niet meer goed met de elektriciteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik moet zeggen dat het geheel gelukkig aan mij voorbij is gegaan. Het is wel een even weer wakker worden voor mij nu ik jullie reacties lees. NL alert werkte bij mij ook niet. En dat is iets waarop ik blindelings vertrouwde. En nensenlevens kosten vind ik een opmerking die niet op plek is. Ik ben redelijk fatalistisch opgevoed. Je hebt een gegeven tijd, je lot kan je niet ontlopen. Op school leerde ik ooit het gedicht/verhaal van de tuinman en de dood. Wie zegt dat de mensen als ze overleden zijn anders ook niet overleden waren. En misschien daardoor voor nodeloos behandelen gespaard zijn gebleven. Herma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom zou dat erg zijn als die het niet doet? Er gebeurt toch alleen met je wat moet gebeuren volgens jou? Waar zijn voorzorgsmaatregelen dan voor nodig?

   Verwijderen
  2. Nee dat bedoel ik het niet.. lees mijn laatste regel nog maar eens een keertje. Voorzorgsmaatregelen neem ik wel, ik heb wel de verantwoording om voor de mensen die mij dierbaar zijn goed te zorgen. Dus wel een NL alert enz. Maar wanneer er iets mis gaat zal ik het niemand verwijten. En denk ik nooit had ik maar of hadden zij maar.. dat verbittert alleen maar. Het leven loopt zoals het gegeven is en ik heb de verantwoording om zo goed mogelijk te zorgen voor anderen en voor mijzelf. Waardevol leven zonder verwijten en angsten. Noem mij naïef maar het maakt wel gelukkiger Herma

   Verwijderen
 6. Ik heb 4 keer (!!) een berichtje gekregen dat er een storing was zag ik vanmorgen. Verder niets van gemerkt. Ook ik ben, net als Herma, nogal fatalistisch en maak me niet zo snel bezorgd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn dochter is een beetje een prepper en van haar heb ik het één en ander opgepikt. Ik heb altijd flessen water in huis, genoeg blikken voeding, medicijnen op voorraad, een campinggasje, een opdraaibare radio enz. enz. Mocht er wat gebeuren, dan kan ik mij zeker een poosje redden !
  Dat geeft ook wel een veilig gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oldskool mechanische apparaten is zo gek nog niet.
  Ik vertik het ook om mn huishouden helemaal online te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou ik denk eerder ons electriciteitsnetwerk om zeep geholpen zal worden door onhaalbaar en onrealistisch klimaatbeleid. Als iedereen om 6 uur zijn inductiekookplaat aanzet en zijn electrische kar aan de laadpaal hangt, en tegelijkertijd de warmtepomp lekker staat te loeien krijgt het netwerk een gigantische piek die het structureel niet aankan. Kijk bv maar naar Duitsland wat door een mislukte Energiewende bij zware stoompieken op (vieze) stroom uit het buitenland moet vertrouwen, omdat er halsoverkop kerncentrales gesloten moesten worden. En goede technische vakmensen hebben we ook al steeds minder van.

  Dat er blackouts zoals in Zuid-Amerika in de toekomst ook bij ons in West-Europa zullen gaan plaatsvinden ligt m.i. wel een beetje in de lijn der verwachting. En als dat gebeurt zie ik de steden gekke dingen gebeuren, zoals grootschalige plunderingen.

  Het is echt niet zo gek om een beetje te preppen en voldoende zaklampen/batterijen/houdbaar eten/ water of een waterfilter in huis te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. In Duitsland wordt stroomuitval geoefend, dan weten mensen wat ze moeten doen. Nederland wil dit niet, "want dat maakt mensen bang". Wat onzin is, als je handelingsperspectieven geeft.Wat je kan doen als....
  Als alleenstaande in afgelegen gebied met stroomuitval(en ja ik snap dat dat eng is), maar even op de koffie bij de buren,als er dan wat gebeurt kunnen die hulp halen(of jij voor hen)En even checken bij die alleenstaande die zich altijd achter de gordijnen opsluit, even aanbellen en vragen of alles okee is.
  Politieposten,brandweerposten, doktersposten zijn in dat geval altijd bezet om hulp in te schakelen( het c2000 systeem werkt nog, zo kan de brandweer zorgen dat er een ambulance komt en andersom).
  Beetje preppen is niet zo vreemd, we kunnen niet alles van de overheid verwachten, beetje zelfredzaam kunnen zijn is best goed.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.