Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 18 juli 2019

Een veel beter rendement dan op een spaarrekening!

Ik spaar zegels bij de AH. Je betaalt 49 euro en je krijgt 52 euro terug. Dat is 3 euro winst!
Als je gaat uitrekenen hoeveel procent rente of je daarbij krijgt, dan moet je rekening houden met de omloopsnelheid. Hoe lang heb je nodig om een boekje vol te plakken? Als dat een half jaar is, dan is de rente 6% per jaar, als je al na drie maanden een boekje vol hebt, dan is de rente op jaarbasis 12%. Eigenlijk krijg je dus gratis geld als je het vergelijkt met de huidige spaarrentes!
Als je in een half jaar een boekje vol hebt, dan heb je in dat halve jaar minimaal €490,- uitgegeven.
Ik doe per week tenminste voor 35 euro boodschappen, waarvan al gauw 25 euro bij AH, bij mij zou het dus ongeveer 19,5 week duren voordat ik een boekje vol heb. Hoe meer boodschappen, hoe meer zegels, hoe meer winst!
Nu moet je als consuminderaar niet meer boodschappen + zegels gaan kopen omdat de winst dan hoger is, dat is het paard achter de wagen spannen. Gewoon niet meer boodschappen dan noodzakelijk en dan nog is de "rente" vele malen hoger dan de spaarrente.

12 opmerkingen:

 1. Wij zijn ermee gestopt. Het rendement is misschien heel hoog, maar je kunt maar heel weinig 'inleggen'.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het gaat maar om een klein bedrag. Het zou voor mij pas aantrekkelijk worden als je onbeperkt zegels zou kunnen kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben een Plus in de buurt en hun koopzegelprogramma is nog lucratiever. Voor een vol boekje heb je 4 euro uitgegeven aan koopzegels en je krijgt 6 euro terug. Wij sparen ze nu voor iets dat we graag over een paar jaar willen doen. Door dan alle boekjes tegelijk in te leveren, ga je ook nog eens de inflatie tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zou fijner zijn als je meer kunt inleggen natuurlijk. Wat ik vaak wel doe is als ik een grote aankoop moet doen bij bijvoorbeeld de Intratuin of Bol, dan koop ik eerst een cadeaubon bij AH en daar koop ik dan zegels bij. Op die manier gaat het wel een stukje sneller.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het rendement op Plus zegels is echt veel beter. Met elke €200,- boodschappen heb je boekje vol. Kost je 4 euro aan zegels (2 cent per stuk) en een boekje is dan 6 waard, dus 50% rendement.

  Moet je natuurlijk wel een Plus in de buurt hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat je dit artikel interessant vindt: https://www.volkskrant.nl/economie/prepaid-energie-moet-voorkomen-dat-klanten-schulden-opbouwen-door-hun-energierekening-niet-te-betalen~b77550be/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. https://www.geenstijl.nl/5148635/daar-gaat-uw-pensioen-succes-he/#comments

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zoals anderen hierboven ook al aangeven, ontzettend jammer dat de inleg zo laag is. Een hoog rendement is mooi, maar wanneer de inleg zo ontzettend laag is, merk je er nauwelijks iets van. In jouw geval gaat het om een winst van 8 euro op jaarbasis. Alle kleine beetjes helpen, maar ik denk dat er een heel wat manieren te bedenken zijn waarmee je dat bedrag ook kan behalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik spaar 2 boekjes tegelijk en let heel erg op de 35% korting-sticker.
  Maar het blijft natuurlijk “ stumperig “.

  Maria  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik koop ook de zegels, bij AH en jumbo. Alle kleine beetjes helpen toch? Ik stop het geld van de boekjes in de spaarpot en dat is dan mijn budget voor tijdens vakanties. Dus ik spaar redelijk ongemerkt wat extra's en voor mijn gevoel is de vakantie dan wat goedkoper.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik spaar ze ook. Ben er toch weer mee begonnen. Eerst was ik gestopt omdat je toch al die zegeltjes ook moet opplakken....al die moeite voor 3,-? Maar het is toch wel leuk, en lukratiever dan sparen. AH moet nog wel n systeem vinden om ze te kunnen sparen bij online aankopen. Nu moet je na afloop nog wel n keer langs de winkel om met je online kassabon de bijbehorende zegels te kunnen kopen. Maakt het nóg omslachtiger.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik deed het ook altijd, en vond het een kleine moeite voor een leuk zakcentje extra.

  Maar een kleine correctie op je post, op jaarbasis blijft de rente 6%. Het veranderd niet aan de hand van hoe lang je er over doet.

  Je zou wel rente op rente kunnen berekenen, omdat je die 3 euro op je spaarrekening kan zetten en daar de rest van het jaar nog rente over zou kunnen vangen. Maar dit is (momenteel) redelijk verwaarloosbaar.

  BeantwoordenVerwijderen