Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 19 juli 2019

Nieuwe activiteiten gepland en cadeaubonnen verzilverd

Zoals vaste lezers wel weten, heb ik twee keer afscheid genomen op mijn werk. De eerste keer was het officiële afscheid, waar een echt feestje aan verbonden was. dat was half oktober vorig jaar. Daarna bleef ik nog ruim 3 maanden, dat kwam omdat mijn opvolging niet goed geregeld was en de eerste kandidaat vertrokken was voordat mijn afscheidsfeestje goed en wel begonnen was en toen was er niemand die mijn werk ging doen. Eind januari dit jaar ben ik in stilte vertrokken en kreeg ik alleen een boeketje bloemen in handen gedrukt.
Tijdens het eerste feest kreeg ik veel bonnen, boekenbonnen en dinerbonnen met name. In totaal voor wel bijna 100 euro aan boekenbonnen. 
Een deel van de bonnen heb ik in april gebruikt, voor e-books voor mijn vakantie in Drenthe. Lekker lezen in boeken die niet beschikbaar waren als e-book bij de bibliotheek. 
Gisteren heb ik de rest gebruikt: ik kocht een paar leuke prentenboeken voor mijn kleinkinderen en een prachtige verjaardagskalender. Mijn oude kalender was bijna 25 jaar oud en dringend aan vernieuwing toe.  
Daarnaast kreeg ik in oktober een tijdschriftenbon van 10 euro. Dat was nog lastig, want ik heb met de meeste tijdschriften helemaal niets en wat neem je dan?
Uiteindelijk, na lang beraad, koos ik voor de opvolger van het blad Ariadne,  een blad waar ik ooit een tijd lang een abonnement op had. 
Welke bonnen resteren dan nu? Dinerbonnen bij een specifiek vegetarisch restaurant! Ik heb nog 175 euro (van de 275 euro in bonnen die ik kreeg) aan bonnen bij dit vegetarisch restaurant. Met mijn oudste dochter en haar man ben ik al een keer gaan eten in dat restaurant (kosten bijna 100 euro) en nu zijn jongste dochter en haar man aan de beurt. Ik heb hen al gevraagd een datum te noemen, ze gaan oppas regelen en dan gaan we gezellig uit eten!  
Verder heb ik mij ingeschreven voor een cursus bij HOVO Noord-Nederland, de senioren academie. (HOVO Noord-Nederland (Senioren Academie Groningen-Fryslân-Drenthe) verzorgt in de drie noordelijke provincies het Hovo-onderwijs. De Stichting is gelieerd aan drie instellingen voor Hoger Onderwijs in Noord Nederland, te weten de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en NHL Stenden Hogeschool.
De cursussen worden gegeven door docenten die werkzaam zijn of waren in het hoger onderwijs (hogeschool en universiteit) of door academisch gevormde ZZP'ers die hun cursussen aanbieden bij meerdere HOVO-instellingen in Nederland.)
Ik ga een kunsthistorische cursus doen en ik ga een lezing bijwonen over de energietransitie. Ik heb er al een aantal afspraken voor verzet!
Ik heb er zin in!

5 opmerkingen:

 1. Als ik dat zo lees dan zijn cadeaubonnen toch wel een heel goed cadeau! Je hebt er nu al een hele tijd plezier van en ik vind het leuk om te lezen waaraan je ze besteedt. Vooral die cursus bij HOVO lijkt me superinteressant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De cursus van het HOVO kost wel wat, 145 euro voor 6 hoorcolleges van 2 uur, maar het lijkt me leuk om te doen!

   Verwijderen
 2. Je hebt gelijk. Lekker genieten. En wat leuk dat je aan je kleinkinderen denkt. Je bent een lieve oma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je een cursus gaat doen. Klinkt interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk de tijd en geld hebben omdat soort dingen gewoon voor jezelf omdat je het leuk vind te kunnen doen

  BeantwoordenVerwijderen