dinsdag 23 juli 2019

"Koken" zonder gas

Hier staat geen elektrisch fornuis, maar een ouderwets combi-fornuis dat werkt op aardgas en de oven werkt op stroom.
Om een diner te maken, hoef je niet altijd te gaan koken. Gisteren maakte ik een heerlijke maaltijdsalade.

Ingrediënten per persoon:
1 gekookt ei (al eerder gekookt, ik kookte de 10 eieren die ik kocht allemaal tegelijk en bewaarde deze eieren in de koelkast, gewoon in de doos)
100 gram kikkererwten (uit een potje, door de fabrikant gekookt)
100 gram ijsbergsla, fijngesneden
2 wortelen, geraspt
20 gram rucola
4 radijsjes, gesnipperd
2 bosuien, fijngesneden
1/2 rode ui, gesnipperd
een handje cashewnoten
een eetlepel azijn
een eetlepel olie
een halve eetlepel  zoute sojasaus

En zo heb je zonder koken een lekkere maaltijd.
Deze mix is koolhydraatbeperkt. Mocht je meer koolhydraten willen eten, neem er dan brood bij.
Als je je afvraagt: krijg je zo wel voldoende groenten binnen? Dan kan ik je melden dat ik bij de lunch ook altijd wat groente neem en tussendoor de laatste tijd worteltjes en/of komkommer eet.

Op de keper beschouwd is deze maaltijd niet helemaal zonder gas bereid, want de producent heeft gas gebruikt om de kikkererwten te koken en ik heb gas gebruikt om de eieren te koken.

Ik vind niet koken op hete dagen heel fijn, dan hoef ik niet in een warme keuken te staan en wordt er geen extra warmte in huis geproduceerd. 

10 opmerkingen:

  1. Het koken met water kost ontzettend veel energie. Ook het gebruik van een elektrische oven is funest voor onze CO2 footprint.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een maaltijd salade is heerlijk als het heet is! Je hoeft dan niet bij de hete pannen te staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat klinkt goed. Het is nu erg warm, dus als koken te vermijden is heeft dat wel mijn voorkeur....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maaltijdsalades zijn inderdaad heerlijk met warm weer! Ook nog makkelijk te maken en handig om uit te breiden voor diegenen die "meer honger" hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij eten in de zomer altijd lekker veel salades uit de moestuin, overigens niet direct vanwege een besparingsgedachte maar gewoon omdat het lekker is in de zomer, net als een kom warme soep in de winter. Mijn favoriet is toch wel bieten-feta-appel salade.

    100 gram bonen vind ik wel wat veel voor 1 persoon, ook al zijn het langzame koolhydraten. Dat is 60 koolhydraten alleen al voor de bonen, samen met de koolhydraten uit noten, ui en sla zit je al snel over de 70 a kh voor 1 maaltijd. Dat vind ik nou niet echt koolhydraatbeperkend Ik ben blij dat het diabetesfonds aandacht besteedt aan koolhydraatbeperking, maar hun richtlijnen zijn veel royaler dan die van uit de low carb community voor diabetici worden aangeraden. Soort poldermodel dus. Beter een extra ei erin en de bonen door de helft.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij eten gewoon warm ook als het heet is, vinden we veel lekkerder dan koude maaltijdsalades. In tropische landen wordt ook niet alleen koud gegeten maar juist pittig.
    Bij de lunch een soepje.
    Ik hou er wel rekening mee in het weekmenu dat ik geen langdurig gebruik van fornuis maak en niet vd oven.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In landen met een warm klimaat eet men niet alle dagen salades natuurlijk. Er wordt vaak 's ochtends gekookt, als het nog niet zo heet is. En tussen de middag 'warm' gegeten, het eten is dan tot lauw afgekoeld. Daarna, op het heetst van de dag volgt een rustperiode. Eind van de middag/ begin van de avond is er dan tijd om nog van alles te doen, de winkels zijn open tot een uur of negen. Woon al jaren in zo'n klimaat en deze regelmaat is prima.
    In Nederland is de enorme hitte na een paar dagen weer voorbij gelukkig !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gekookte eieren bewaren vind ik zelf niet zo lekker, want opengesneden altijd een groenig kleurtje van de dooier. Dus kook ik ze liever vers.
    Ga inderdaad met deze hitte geen ovengerechten maken, dat maakt de keuken extra warm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij worden de dooiers van gekookte eieren niet groen. Misschien hangt het er van af hoe lang je ze kookt.

      Verwijderen
    2. Afbeeldingsresultaat voor groen eigeel gekookte eieren
      Een groen, hardgekookt ei ziet er misschien niet zo smakelijk uit, maar kan absoluut geen kwaad. De groene kleur is het resultaat van een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit en het ijzer in de dooier. Die chemische reactie vindt plaats als de eitjes te lang of op een te hoge temperatuur zijn gekookt

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.