woensdag 18 september 2019

Zuinig met verlichting

Nu het weer vroeger donker is, valt het mij op hoeveel fietsers er zonder licht rijden. De meeste fietsers hebben waarschijnlijk geen idee hoe gevaarlijk dit is. Soms dan doemt er uit het niets ineens een fietser vlak voor mij op. Sommige hebben dan ook nog oortjes in of zelfs een mobiel in de hand (dat is sinds kort verboden).

Investeren in goede verlichting lijkt mij een goede keuze!
Zorg jij dat je fietsverlichting en die van je kinderen in orde is? Er zijn mensen die denken dat ze kunnen bezuinigen op fietsverlichting, maar dat is een foute zuinigheid. Het is namelijk levensgevaarlijk! Je bent voor andere weggebruikers niet goed zichtbaar en daardoor kan het je leven kosten of je voor de rest van je leven invalide maken.


Mensen denken waarschijnlijk: ik let zelf goed op waar ik fiets en dan overkomt mij helemaal niets. Ik denk dat het een stuk verstandiger is om in ieder geval losse fietslampjes te hebben, zodat je beter zichtbaar bent.
Nog een zuinig argument: je voorkomt verkeersboetes wegens het fietsen zonder licht. Een boete kost je 55 euro + 9 euro administratiekosten.
Wees zuinig op je gezondheid en op je leven en een goede verlichting kan je ook geld van boetes uit sparen!

12 opmerkingen:

  1. Fietsers zonder licht zijn volgens mij dezelfde types die nog steeds uitgebreid onder het fietsen op hun mobiel zitten te staren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als puber (inmiddels ruim 50 jaar geleden) fietste ik ook vaak zonder licht naar de middelbare school , 10 km verderop. Geen fietspad, weinig straatverlichting en geen mobieltje!
      Volgens mij denk je op die leeftijd niet aan gevaar, zelden aan regels en (onbewust) dat je onkwetsbaar bent!

      Verwijderen
  2. Zou het ook maar een van die lichtloze fietsers een zorg zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fietsen zonder licht is zo gevaarlijk! Op een los liggend fietspad is het nog tot daaraan toe, maar gewoon op de weg... Afgelopen winter gebeurde het me dat ik een groepje van 4/5 jongens tegenkwam, allemaal zonder fietslicht, die samen ook nog bijna de hele weghelft innamen. Levensgevaarlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik moet bekennen dat ik in mijn studententijd ook wel zonder licht fietste... Ik fiets toch voorzichtig, én ik zie het andere verkeer ook wel zonder licht? Nu ik zelf ineens 40 jaar ouder ben geworden realiseer ik me hoe gevaarlijk het is - ik zie verkeer zonder licht ECHT niet meer!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Liever niet van die hele kleine losse lampjes, daarmee ben je nog steeds pas zichtbaar als de auto al op je geparkeerd is.
    Het gaat er niet om dat jij wat ziet, maar dat je gezien wordt leg ik mijn dochter altijd uit.
    Vandaag check ik weer alle fietsverlichting en zorg ik ook dat er reserve in huis zijn zodat we ze snel kunnen vervangen. Voor nood hebben we wel grote losse lampjes die goed zichtbaar zijn.

    Overigens kunnen ook voetgangers wel wat aan hun zichtbaarheid werken, doe een band met verlichting om je bovenarm in het donker. Of doe je hond een halsband / tuig met verlichting om als je gaat lopen. Met een lichte jas ben je ook al veel beter zichtbaar dan met een donkere. Het zijn kleine dingen maar ze helpen allemaal mee voor je eigen veiligheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mag ik als fietser nu eens klagen over auto's die hun licht niet gebruiken en dan specifiek hun knipperlicht!! Hoe vaak ik niet bijna onder een auto heb gelegen omdat de automobilist zijn knipperlicht niet gebruikte en dan niet eens geschrokken zijn. Of auto's die doorrijden op de rotonde waar ik voorrang heb terwijl ik direct na de laatste afslag mijn hand uit steek om aan te geven dat ik op de rotonde blijf. Er wordt veel gemopperd op fietsers en dat is soms ook terecht maar wanneer kijken de automobilisten een keer naar hun eigen rijstijl i.p.v. de ander te bekritiseren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wie is de ander? Aaf is zelf een fietser. Iedereen moet uitkijken in het verkeer, maar fietsers zijn extra kwetsbaar.

      Verwijderen
    2. Uhm... volgens mij verwar je kritiek met bezorgdheid. Het is namelijk gevaarlijk als je als fietser zonder licht rijdt. Dat kun je vervelend vinden, maar dat ís zo.

      Van mij mogen de kinderen trouwens ook nog niet zelfstandig over een parkeerplaats lopen, zolang ze nog te laag zijn om goed zichtbaar te zijn via achteruitkijkspiegel en achterruit.

      Verwijderen
  7. Erg is dat !!! Ik heb mijn kinders ook altijd op het hart gedrukt, dat ze daar goed op moesten letten en zodra er iets kapot was repareerde ik het gauw. Ik hoop dat ze het nu als volwassenen ook doen .

    BeantwoordenVerwijderen
  8. En ze hebben ook bijna altijd donkere kleding aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben een volwassen vrouw. Gebruik altijd licht en geregeld draag ik ook nog een reflecterend hesje

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.