dinsdag 29 oktober 2019

Het ontdooien van de vriezer, hoeveel stroom kost dat nu?

Het is bekend dat een ijsvrije vriezer minder stroom verbruikt dan een vriezer waarvan de wanden bedekt zijn met ijs. Toen ik eens schreef over het ontdooien van mijn vriezer, reageerde een lezer met dat 1x per vijf jaar voldoende was, omdat het volgens haar/hem veel stroom kostte om de vriezer weer aan te zetten. Dus beter een vriezer met ijs dan een schone vriezer.

In mijn vriezer was het vorige week donderdag na ontdooien +25 graden en hoeveel stroom kost het om hem weer -18 graden te krijgen?
Omvang van mijn vriezer: de vriezer in mijn koelvriescombinatie bestaat uit 1 diepe korte lade, 1 diepe grote lade en 1 ondiepe grote lade. Achter de korte lade zit de motor van het apparaat.
Via SLIM.energieinzicht.nl kan ik per uur en per dag nagaan hoeveel stroom bepaalde activiteiten kosten en het is verbazend hoe weinig stroom het kost om mijn vriezer weer op -18 graden te krijgen!

Op zondag deed ik een 30 graden was op het ecoprogramma - stroomverbruik die dag: 2,48 kWh

Op maandag ging ik met de stofzuiger door de bovenverdieping om alles weer eens een keer goed schoon te maken: stroomverbruik die dag: 1,71 kWh

Op donderdag ontdooide ik de vriezer en zette hem na 2 uur ontdooien weer aan en deed na 20 minuten de inhoud (die in de tussentijd goed in kranten en dekens verpakt was) weer in de vriezer: stroomverbruik die dag: 1,65 kWh. Op die donderdag was het relatief warm en noteerde De Bilt een temperatuur van 19,6 graden. Mijn verwarming ging niet aan.

Op dagen dat ik  de verwarming niet aanhad, niet zoog, geen was draaide en alleen mijn dagelijkse dingen deed was het stroomverbruik in oktober 1,37 kWh.

Mijn conclusie is dat het ontdooien van een kleine vriezer weinig stroom kost. In de twee uren van ontdooien lag hij stil en daarna had hij even nodig om weer op gang te komen. Dat kostte naar schatting dus in totaal 0,3 kWh extra.
Dat de vriezer weer -18 graden werd, gaf een veel kleinere piek te zien dan een 30 graden was van de wasmachine. Het stroomverbruik van de vriezer valt reuze mee dus.
Ik vind zelf een schone vriezer ook veel fijner, anders komt vooral de inhoud van de bovenste lade steeds tegen het ijs aan en daardoor kan er maar weinig in deze ondiepe lade bewaard worden.

Het lijkt mij zinvol om je vriezer regelmatig te ontdooien, tenzij je een no-frost vriezer hebt, dan hoeft dat niet.

14 opmerkingen:

  1. Het leek mij al onzin dat een vriezer laten vriezen zóveel stroom zou kosten, maar met jouw onderzoekje heb je nu bewezen dat het ook echt onzin is. Top.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een goed experiment! Het is dus zeker wel de moeite om de diepvries regelmatig te ontdooien als ik dat zo lees.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed om te lezen.
    Mijn vorige vriezer moest echt vaak ontdooid worden, al heel snel zat er ijsvorming aan de buitenkanten van de bakken. Geen idee waarom bij de vorige had ik dat niet en de andere vriezer die ik heb heeft het ook nooit, behalve als hij eens heeft open gestaan een nacht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien sloten de deuren van je vorige vriezer niet goed?

      Verwijderen
    2. Is allemaal gecontroleerd en schoon gehouden. Ik had in het koelkastdeel ook altijd water onder de groentela. Kennelijk iets met een verkeerde constructie

      Verwijderen
  4. Goed dat je het even hebt uitgeprobeerd! Ik heb gelukkig een energiezuinige no-frost-vriezer.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb toevallig gisteren mijn vriezer ontdooid. Mij viel op toen ik klaar was na een klein half uurtje en ik hem weer aanzette de temperatuur nog steeds laag was. Ik heb de lades na schoonmaken er weer in gedaan en aangezet. Na een minuut gekeken en hij gaf -11 aan. Dus er zat kennelijk nog zoveel koude in de wanden dat hij zo weer op -18 stond

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb alleen een vriesvakje in mijn koelkast. Ik houd het zo droog mogelijk, dan ontstaat er ook geen ijsvorming. Steeds als ik de deur open doe, heb ik een droog doekje bij de hand om de deur en de randen van het vakje af te nemen. De koelkast is oud en volgend jaar staat-ie op de nominatie voor vervanging. Tot die tijd moet het maar even zo.

    En.. dit soort onderzoeken is zo nuttig. Er gaan wel vaker verhalen rond die bij nader onderzoek niet blijken te kloppen. Zoals: je moet om de zoveel jaar een nieuwe auto kopen omdat je anders teveel risico loopt op reparaties; neem een hoge hypotheek, dan kun je veel aftrekken van de belasting (anders ben je een dief van je eigen protemonee). Tja...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Meten is weten, maar dit dient wel vaker gedaan te worden met exacte verbruiksmeter die enkel de vriezer meer.

    Ik denk dat iedere jaar meerdere malen ontdooid meer stroom kost dan eens in de 2 jaar. Ik denk dat niet weet dat zeker is mijn bevinding:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker, meten is weten, exact is beter, maar globaal is voor mij ook goed genoeg. Op SLIM energieinzicht kan ik per uur het stroomverbruik aflezen en het stroomverbruik van de vriezer toen ik die weer aanzette, was aanzienlijk lager dan het verbruik van de wasmachine bij een 30 graden was. Het overige stroomverbruik in huis was hetzelfde. Voor mij is de uitkomst goed genoeg.
      Ik ontdooi de vriezer 1 à 2 keer per jaar. Vorig jaar in november voor het laatst. Ik houd het bij op een briefje dat ik met koelkastmagneetjes bevestigd heb op de koelvriescombi.

      Verwijderen
  8. Wat leuk zo'n zelfonderzoekje! Zo zie je maar dat meten écht pas weten is. ;-) Ik heb zelf een no frost na jaren een wel-frost te hebben gehad. Vond dat ontdooien destijds echt een rotklus dus ben echt superblij met mijn no frost vriezer.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Daarom ben ik zo blij met mijn "no frost" vriezer.
    Deze hoef ik nooit te ontdooien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn vriezer is Low-frost, maar dat blijkt heel iets anders te zijn dan No-frost ;-)

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.