dinsdag 31 december 2019

Ben je "fout bezig" als je zuivel, vlees of vis eet?

Meestal eet ik veganistisch en soms vegetarisch (kaas!), en ook soms wat vis.
Vroeger at ik vrijwel alle dagen vlees en ook iedere dag kaas. Ook dronk ik vrij veel melk. Dat vlees eten doe ik nu niet meer en ook met de zuivel ben ik enorm geminderd. Geen melk meer en minder kaas. Alleen nog wat vis, zowel conserven als vers (gerookt).
Om de stikstofuitstoot te verminderen, zou het ideaal zijn om helemaal geen vlees, vis en zuivel meer te consumeren, dat scheelt een hoop.
Het lijkt er op dat mensen die (volop) vlees, zuivel en eieren eten vinden dat ik het fout doe, want ik eet soms wel zuivel en ook wel vis. Ze wijzen met hun vinger: jij denkt dat je beter bent dan wij, maar je doet het zelf ook fout!

Is dit helemaal fout en ben ik niet consequent?

Ik ben inderdaad niet een consequente veganist of vegetariër, maar ik vind dat ik goed bezig ben.
Het kon (nog) beter, maar als ik mijn voeding en zuivelinname vergelijk met vijf jaar geleden, dan zie ik grote verschillen. Toen regelmatig hamburgers, rundervinken, eieren, blinde vinken, rookworst, gehakt, paté, melk, veel kaas, ook in het eten.
Daarmee vergeleken ben ik veel vaker veganistisch gaan eten. Ik gebruik nu uitsluitend plantaardige melk en plantaardige vleesvervangers.
En ja, soms eet ik vis en soms eet ik kaas.
Misschien hou ik daar ooit ook mee op en minder ik ook daarmee, maar misschien ook niet.
Op zich vind ik dat er al heel wat gewonnen is door veel minder dierlijke producten te eten.

43 opmerkingen:

  1. Ik denk dat geen of iig minder vlees eten gezonder is voor jezelf dan dat het helpt het "stikstofprobleem" op te lossen. Als ze de natuur gewoon zijn werk laten doen, lost het zich vanzelf op. Of de mens dat overleefd merken we dan toch niet meer. En dit is niet bedoeld om je kop in het zand te steken, want elke vervuiling die ik kan tegengaan zal ik zeker doen, maar de ijstijd kwam en veranderde de wereld en iets dergelijks zal nog eens komen. Daarbij zijn de boeren redelijk klimaatneutraal. Uitstoot maar ook zuurstof, dus ja. In Japan hebben ze een bepaald eiland zo aangepakt dat er geen stikstof meer is. Dat is zo goed gelukt dat dat nu sterft doordat er een gebrek aan stikstof is... dus ja.

    Slecht of goed is er denk niet. Denk dat we met fatsoenlijk al een heel end zijn. Eet wat je moet eten, verspil niks en ruim je rotzooi op, het liefst zo weinig mogelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat jammer,dat mensen elkaar zo veroordelen. Over wat ze eten,hoeveel ze consumeren,welke auto men rijdt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De opmerking "fout bezig zijn' is meer te horen van veganisten richting vlees etc. eters dan omgekeerd. Iedereen die minder vlees, zuivel en vis eet doet zijn best denk ik. Alle kleine beetjes helpen en er is geen sprake van fout. Ik heb een hekel aan die verwijten, ook tegenover mensen die wel kiloknallers en dergelijke kopen. Niemand schiet daar iets mee op, je kunt ook proberen te overtuigen zonder een gelijkhebberige en veroordelende toon aan te slaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem# jouw redenering klopt niet! Wij, mensen, versnellen het proces van klimaatverandering heel erg.
    Er zijn uitzonderingen, ik ken ze zelfs, maar de meeste boeren zijn echt niet klimaatneutraal bezig.
    Volgens mij doe jij het heel goed Aaf! Het eten van oude kaas is mijn ‘grootste zonde 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Over klimaatverandering gespoken; zitten je dochters veilig ver weg van de branden in Australië?
      Mijn hart breekt als ik de filmpjes van dorstige Koala's en groepen vluchtende Kangoeroes zie :-(

      Cath

      Verwijderen
    2. Ja, nu nog wel maar ook in Victoria (de staat waar ze wonen) zijn branden uitgebroken.
      Akelig hoor, maak me zorgen!
      Dankjewel!

      Verwijderen
    3. Over klimaatverandering gesproken.... pardon, wat hebben de branden daar met klimaatverandering van doen?

      Australie is een droog en in de zomer extreem warm land met harde houtsoorten als acacia die niet rotten als er takken op de vallen dus perfect zijn om flink te fikken. De aboriginals deden al preventief stukken land afbranden om ergere branden te voorkomen, lang voordat er blanken kwamen wonen en er geen moderne industrie en of vervuiling was.
      Deze preventieve afbrand tactiek werd ook lang ingezet door brandweer. Maar is onder druk komen te staan van idealisten die niks van brandpreventie weten, maar wel lekker ‘groen’ willen doen. Een Australische man die om zijn woning een paar honderd bomen liet kappen werd aangeklaagd door milieu-organisaties. Toen er bosbranden ontstonden was zijn huis het enige dat niet is afgebrand in die regio.

      Niet iedere natuurramp staat in verband met klimaatverandering.

      Verwijderen
    4. Er is de laatste jaren steeds minder regen gevallen en de temperaturen stijgen ook in Austrlië!

      Verwijderen
    5. Janne, snap dat je je zorgen maakt. Je kunt er ook niet zomaar even snel heen om te helpen.
      Ik hoop dat ze veilig blijven!

      Cath

      P.S.: Anoniem 14.25 uur. Lees je eens beter in. Je hebt deels gelijk over natuurbehoud, Aboriginals etc. Maar steek je kop niet in het zand...

      Verwijderen
    6. Janne, want van een half graadje warmer gaan bossen spontaan fikken? Gauw een paar mijnen in Australie sluiten en een extra Co2 heffing invoeren, dat zal het oplossen...not.

      Droogte en branden zijn niets uitzonderlijks in Australie. D.m.v. preventie, gecontroleerde kap rond woonwijken en het verwijderen van het brandbare materiaal op de grond (takken en bladeren, die dus niet wegrotten zoals hier) kan op relatief korte termijn worden voorkomen dat bosbranden mega bosbranden worden zoals nu. Maar dat vinden bepaalde groepen weer niet goed, want slecht voor biodiversiteit enz.

      Ook moet men realiseren dat naarmate steden en dorpen steeds meer uitdijen, men ook steeds meer in tegen bush schurkt. Dan loop je ook meer risico om geraakt te eorden. Of je moet die groei inperken, of je moet een veilige zone eromheen afkappen. Het kan niet op magische wijze worden opgelost.

      Verwijderen
  5. Het zijn niet degenen die zuivel of vlees eten die vinden dat jij iets verkeerd doet, het zijn juist de vegans die dat vinden. Kijk ook maar naar je topic van het kerstdiner en de reacties. Er ontstaat pas een discussie nadat er weer iemand met een opgeheven vingertje ‘zuivel is moord’ bijhaalt. Dan wordt er later benoemd dat jij vis en kaas eet, maar niet op de wijze van ‘kijk die Aaf is hypocriet’. Het wordt benoemd omdat aan te geven dat jij dan dus ook ‘fout’ bent volgens die logica van de hardcore vegans.

    Elke keer als er een opmerking over jouw gebruik van zuivel of het eten van vis wordt gemaakt is het uit die hoek, maar nu zijn het ineens de ‘vleeseters’ die het hebben gedaan. Ook nog met het woord ‘volop’ erbij alsof het ook veelvraten zijn die hele dag maar enorme biefstukken en hele kippen naar binnen schuiven. Ik snap best dat jij het allemaal goed denkt te bedoelen, maar het verwijtende druipt er gewoon af. Ik denk ook dat dat hetgeen is waar mensen zich storen en dat er niemand nou wakker ligt van jouw gerookte haring of plak kaas. Ook in het topic over kerstdrukte ben jij erop aangesproken dat jij je neerbuigend uitliet over mensen met volle karren vol vlees, bier en chips waarvan de helft in de kliko verdwijnt.

    Helemaal eens met DF dat het verwijten en veroordelen niet helpt. Het hitst alleen maar mensen tegen elkaar op, waardoor ze niet meer normaal met elkaar kunnen omgaan. Als jij wil plantaardige voeding wil promoten kun je dat gewoon doen door daar positief over te zijn en lekker recept te plaatsen of een review van een vleesvervanger te schrijven. Ook zou je in het kader van ‘zuinigheid’ (voor veel mensen de reden om je blog te volgen) kunnen promoten wat vaker een vegetarische maaltijd te kunnen koken. Daar bereik je meer mee dan dat je mensen als foute slechterikken in een hoekje zet. wie zonder (klimaat)zonde is werpe de eerste steen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik reacties op mijn blog lees, zijn het vooral de vleeseters die vinden dat ik niets over veganisme of vegetarisme mag schrijven omdat ik niet consequent ben in mijn eigen voeding.

      Verwijderen
    2. Ik denk dat jij dat erin leest Aaf omdat je een beetje in je groene bubbel zit. Dit bedoel ik niet gemeen of negatief, we hebben allemaal wel eens last van een beetje tunnelvisie.

      Ik lees je blog al vrij lang dagelijks en ik heb nog niemand jou een hypocriet zien noemen, of je moet die geweigerd hebben. Wel heb ik de ‘zuivel is moord’ en ‘waarom koop je een vieze vleesvervanger in de winkel, je moet ze zelf maken, dat is veel lekkerder’ reacties gelezen van je mede vega’s en vegans.

      En mensen vallen er ook niet over dat jij vega of vegan eet (tegenwoordig zijn er ook seagans, vegans die vis eten dus, slaat meer op jou) of daarover schrijft maar over het opgeheven vingertje wat daarbij zit dat zij dus maar ‘fout en slecht’ zijn.

      Er zijn mensen in alle soorten en maten. Er zijn ook mensen die wel vlees/vis/zuivel eten en heel erg met milieu en duurzaamheid bezig zijn. Alleen op een andere manier dan jij. Ik ben zo’n persoon. Ik ben tegen bio industrie en eet alleen wild of biologisch vlees direct van de boer, ik heb een moestuin, ik consuminder, koop tweedehands, raap vuil uit de natuur op tijdens opruimdagen in onze gemeente, ik plant bloemen voor de insecten etc. Ik ben ook zo’n vervelend persoon die zich niet in een hoekje laat zetten door militante vega/vegans/moraalridders en zich uit laat maken voor moordenaar/slechterik/klimaatzondaar etc. Ook loop ik niet blind achter iedere klimaatmaatregel die op het eerste gezicht leuk groen klinkt, maar in de praktijk helemaal niet goed of gunstig uitpakt.

      Verwijderen
    3. Toch hoeft het woord vegan maar te vallen. Al gaat het gewoon over een kerstdiner Het lijkt er op dat er op gewacht wordt om los te gaan. Hoe stom dat wel niet is. Of is dat om reacties van vegans uit te lokken om zo dan weer “ moralisme “ te kunnen roepen. Ik lees vaak dat het toch bij de niet vegans begint. Nee zelf geen vegan. De hond krijgt zelfs een kilo vlees per dag. En we volgen een jacht training zodat we misschien zelfs met meutejacht mee kunnen doen. Ik heb veel respect voor mensen die staan voor hun principes en er naar leven. Veel beter dan van achter een schermpje tegen anderen aan bléren.

      Verwijderen
    4. Bij het stukje over het kerstdiner dat Aaf heel goed was bevallen begint het met een vegetariër (?) die het nodig vond om te zeuren over dat vegan zo beperkt is en je toch echt wel zuivel moet eten om lekker te kunnen eten. Dat is hoe ik het lees. Misschien inderdaad om reacties van vegans uit te lokken?
      En de opmerking over dat Aaf kaas en vis eet begrijp ik niet zo. Degene die dat geschreven heeftt, heeft de bedoeling van de opmerking in ieder geval niet aangegeven.

      Verwijderen
    5. Dus de arme vegans worden nu in de val gelokt door een geniepig figuur die ze wil opjutten zodat ze eens flink gaan moraliseren. Uit zichzelf doen ze dat namelijk echt nooit. Klinkt echt heel logisch.

      Net zo logisch als dat deze theorie echt niet uit de veganhoek komt, maar van een jager die ook nog zijn hond kilo’s vlees voert.



      Verwijderen
    6. Dat de logica niet begrepen wordt bevestigt dat nu juist niet dat alles wat afwijkt van de norm ; kant en klaar goedkoop bioindustrie vlees en kip en zuivel hoort op mijn bord//brood niet voor vol aan gezien wordt.

      Verwijderen
  6. Het is helemaal prima om geen dieren te willen eten omdat je niet wil dat ze voor jouw diner worden doodgemaakt.
    Het is heel wat anders om aan anderen op te willen leggen dat ze maar geen vlees, vis, zuivel of eieren mogen eten. Eigenlijk zeg je dus dat iedereen maar vegan moet worden. Sorry, maar dat gaan niet gebeuren en je kunt mensen daar niet toe dwingen.

    En nu wordt de stikstofuitstoot erbij gehaald. Iets waar een paar jaar geleden niemand zich druk over maakte of van gehoord had en wat ook alleen een probleem is op papier. Nederland komt niet in de knel omdat er nou zo’n enorme stikstoftoename is, wij komen in de knel omdat de normen in Nederland tig keer later zijn vastgesteld dan in omliggende landen. Dat kan ook met een pennenstreek worden opgelost door en gelijkgetrokken.
    En als we nu al klem zitten hoe moet dat straks met 20 miljoen inwoners die allemaal ergens moeten wonen, moeten eten, moeten reizen etc. Maar praten over bevolkingspolitiek is not done, dus gaan we lekker door met het volbouwen tot de hele randstad 1 grote aan elkaar geplakte metropool is waar mensen dan maar bonenburgers moeten eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik word denk ik vooral doodmoe van die domme discussie. Als je vleeseter, viseter, vegetariër, veganist of wat dan ook wil zijn: ga je goddelijke gang. Maar hou eens op met zeiken over anderen. Streef je eigen idealen na maar veroordeel een ander niet met wat tot voor kort gewoon normaal was.

    Ik vind vegetarische gerechten soms heerlijk, we eten ook veel minder vlees dan voorheen. Maar zo nu en dan een mooi stukje vlees, daar kan ik enorm van genieten. Melk drink ik als enige in huis en kaas ga ik niet vervangen. Wie weet hoe het in de toekomst wordt, maar voor nu is dit de verandering die we de afgelopen 2 jaar hebben doorgevoerd. En laat ieder dat dan voor zich bepalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een discussie voeren is niet hetzelfde als zeiken.

      Verwijderen
    2. In de 'discussies' die hier gevoerd worden komen door een bepaald aantal mensen bijna alleen maar oordelen naar boven en nare argumenten.
      Daarnaast, als je het al een discussie wil noemen, zou die ergens toe moeten kunnen leiden. Maar iedereen blijft in zijn eigen bubbel zitten en roepen. Dat voegt niets toe.

      Verwijderen
  8. Krijg spontaan zin in een tosti ham/kaas.

    Fout? Dat is toch helemaal tijdsgebonden wat er nu weer fout of goed is. Fanatisme dat is in mijn ogen wel altijd fout. Doordrammen, zeuren en eigen gelijk willen halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De hele discussie over dit onderwerp doet me denken aan de godsdiensttwisten in Nederland. Niemand mag afwijken van de 'waarheid". Wie 'verkeerd' gelooft is schuldig. Binnen het geloofskader moest iedereen zuiver op de graat zijn. En iemand die overgaat op vegetarisme en of veganisme, moet zuiver op de graat zijn. Dus geen kruimeltje vlees of zuivel. Maar als je kijkt naar de dierenwereld, zie je dat vlees eten bij de natuur hoort. Een vleeseter eet dood dier, maar wij eten allemaal dode planten. Ook planten zijn levende wezens. Als ik al ooit zou besluiten vegetarier of veganist te worden, zou ik toch echt nooit zo strikt denken. Alsof een veganist/ vegetarier onrein wordt als hij een enkele keer vlees of zuivel eet. Ik krijg het idee dat de vegetarier en/of veganist het geloof heeft ingeruild voor een ander geloof: vegetarier en of veganist. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mee eens. Het is alsof we onszelf perse willen opdelen in kampen van de ‘goeden’ en ‘kwaden’ en dat die twee niet samen kunnen komen/leven. En dat er constant maar gepreekt moet worden om zieltjes te werven.

      Toen ik hier ooit eens schreef dat mijn vegetarische neef voor zijn verjaardagsbezoek ook hapjes met vlees had gekocht werd er toegebeten dat hij dan ‘geen echte vegetariër ’ is door een andere vegetariër die zichzelf veel beter vindt (en vast niet veel visite krijgt met zo’n zure insteek). Roomser dan de paus. Alsof ik en mijn neef plotseling niet met elkaar door 1 deur zouden moeten kunnen omdat wij niet dezelfde levensstijl/visie hebben, het lijkt de tijd van de verzuiling wel waarin je niet met een paap om mocht gaan. De grote grap is dat ik als vleeseter mijn neef vegetarisch leer koken, omdat er bij hem thuis niet echt werd gekookt, alleen opgewarmd.

      Verwijderen
    2. Inderdaad,godsdiensttwisten ,roomser zijn dan de paus, die woorden komen ook bij mij op. Wat vreselijk jammer dat mensen elkaar zo de maat nemen. En maar oordelen...

      Verwijderen
    3. Oh god, de planten... Meen je dat nou serieus? Je gaat wezens die kunnen denken en voelen vergelijken met een plant?! Zonder zenuwsysteem?!
      Wezens gebruiken en doden die het vermogen hebben om te lijden is voor een groep mensen gewoon een heel erg triest iets, voor andere mensen de normaalste zaak van de wereld.
      Ooit was mensen als slaaf houden of vrouwen als bezit van mannen voor veel mensen ook de normaalste zaak van de wereld, het is maar hoe je opgroeit. Ik zou het persoonlijk niet kunnen vinden met mensen die andere mensen zonder loon dwingen om te werken of die vrouwen hun stemrecht of recht op bezittingen willen afnemen.

      Verwijderen
    4. Ik denk dat jij planten behoorlijk onderschat. Bomen kunnen met elkaar communiceren via het wortelnetwerk en zelf voedingsstoffen uitwisselen.

      En nee, ik vind niet dat het eten van een plant gelijk staat aan het slachten van een dier. Maar het eten van vlees/vis/zuivel moreel gelijk willen aan slavernij, het ontnemen van stemrecht en andere enge ellende is ook gekunstelde onzin. Ik wil ook geen vrienden zijn een slavenhouder, vrouwenmepper of verkrachter, maar van mij mag iedereen gerust een frikadel eten. Of een bonenburger. Ik kan ook een heel naar historisch figuur opnoemen die vegetariër was, maar wel een paar miljoen mensen over de kling heeft gejaagd.

      Overigens is ook slavernij anno 2019 nog zeker niet de wereld uit.

      Verwijderen
  10. Joh, doe gewoon lekker wat jij het beste vind, en trek je niks aan van commentaren van toetsenbordtijgers en deugdfanaten.
    Gelukkig nieuwjaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Deze "discussie" doet mij altijd denken aan een huisgenoot van mij, lang geleden in mijn studententijd, die vond dat christenen vegetariër moesten zijn (veganisme bestond toen nog alleen in de marge) en pacifist, dat ze geen auto mochten rijden of ander milieuonvriendelijk gedrag mochten vertonen. Deze meneer was noch christen, noch vegetariër, noch pacifist... (Maar hij had wel een - klein - punt - je.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Apart. De bijbel staat toch vol slachtpartijtjes en offerlammen etc.

      Verwijderen
  12. Vind zo wie zo dat iedereen elkaar vrij moet laten in wat hij/zij eet of dat nu wel of geen vlees is.
    Je moet doen waar jij je goed bij voelt.
    Wij eten hier gewoon vlees/vis/melk producten etc.. en als een ander daar iets van vind.. nou jammer dan, het is jou leven niet die van een ander.

    Zuinigaan, hele fijne jaar wisseling en een gezond 2020

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik zou dat zeker niet zijn als een 'Haha, jij doet het zelf ook niet goed,' moment. Eerder een voorbeeld van iemand die op de goede weg is. Zelf heb ik wel geminderd met vlees, maar ik eet het nog steeds en veganistisch ben ik tot dusver ook niet...

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Om de stikstofuitstoot te verminderen is het waarschijnlijk het beste om te stoppen met eten en drinken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is niet zo moeilijk hoor, moet je eens proberen, wij zullen zien dat het je gelukt is 😉

      Verwijderen
    2. Ha, nou toch zijn er ook mensen die denken van lucht en zon te kunnen leven. Ik geloof dat die breatharians heten. Je had er in Nederland ook een paar. Een tijd terug is er één gaan hemelen toen het toch niet mogelijk bleek om van lucht te leven. En werden de huisgenoten vervolgd. Geloof dat dit in Utrecht speelde.

      Verwijderen
  15. Iedereen moet doen wat hij zelf wil in deze kwestie. Er is geen goed en geen fout. Er is verantwoording dragen voor je eigen eetgedrag.
    Ik ben blij dat ik geen vlees meer eet. Hubbie eet het nog wel.... Jongste zoon ook. Ze eten wel vegetarisch mee vaak 5 dagen per week. Maar op zondag maak ik standaard een prima stukje vlees voor hen klaar en soms op woensdag ook. Ik hoef hen niet mijn keuzes op te dringen. Als zij om vlees vragen krijgen ze het.
    Je moet er wel aan denken Aaf dat als je wat schrijft er altijd mensen zijn die het niet met je eens zijn. Zoveel mensen zoveel meningen.
    En als je op je blog reaktie's toelaat kan je er zeker van zijn dat je ook dit soort negatieve reaktie krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Lieve mensen. Ga wat leuks doen vandaag. Geniet van lieve mensen om je heen.
    Lees een boek.Luister naar fijne muziek.Maak een wandelingetje deze laatste dag van het jaar ipv van elkaar de maat te nemen hier.
    Fijne dag Els

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik lees hier heel veel over moraliseren en de maat nemen. Lezen jullie dat zo? Ik heb het gevoel dat dat meer in jullie zit dan in wat 'al die vegans' nou eigenlijk echt zeggen. Om het even over die vorige blog van Aaf te hebben: er is iemand die het woord 'moord' in de mond neemt, dat is inderdaad niet zo handig. Maar verder lees ik gewoon alleen feitelijke informatie om te inspireren tot meer plantaardig eten. Aaf geeft aan dat ze het idee heeft dat ze het volgens iedereen niet goed genoeg doet, maar er wordt toch juist geschreven dat ze willen dat mensen meer plantaardig eten, niet dat je helemaal niks dierlijks meer zou mogen?
    Wat je doet met informatie mag je zelf weten, maar het is toch goed dat mensen een weloverwogen keuze kunnen maken met feiten over dierenleed, milieu en smaak?
    Mensen vertalen informatie heel vaak naar dingen als 'de maat nemen' en 'betutteling'. Waarom?

    Groetjes, een flexitariër die steeds meer plataardig eet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ‘Niet handig’ is wel een groot understatement. Moord is één van de zwaarste misdrijven die je kunt plegen. Dus als je roept dat iedereen die zuivel of vlees eet (ook flexitariers dus) een moordenaar is zeg je dat die persoon een minderwaardig mens is, namelijk crimineel is die in de gevangenis hoort. Als je denkt daarmee zieltjes te winnen zit je er naast.

      In het VK zijn er regelmatig groepen militante vegans die restaurants binnenvallen om ‘meat is murder’ blèren en hun zienswijze aan anderen op te dringen. Als ze met de harde hand naar buiten worden gegooid gaan ze piepen. Ook in deze draad zit er iemand er slavernij bij te halen en het ontnemen van andersmans stemrecht, echt tenenkrommend...

      Ik denk niet dat mensen problemen hebben met een normaal pleidooi voor meer plantaardig eten, of het nu dierenwelzijn is of voor het milieu. Met normaal bedoel ik zonder vingerwijzen, zonder veroordelen, zonder gillen over moord en slavernij etc.

      Verwijderen
  18. Fijne jaarwisseling allemaal en alle goeds voor het nieuwe jaar! Wees lief voor elkaar en zuinig op je omgeving!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Leven en laten leven, alle beetjes helpen, en zo nog wat open deuren! Zelf eet ik ook steeds minder vlees en gebruik ik minder zuivel. Ik pas niet in een bepaald hokje, ben gewoon mens en houd rekening met de natuur, met dieren, met mensen die werken in slechte omstandigheden. Daarnaast doe ik vast ook nog heel veel dingen die het milieu niet helpen, maar ik weet dat ik mijn best doe. Oordelen over anderen doe ik niet, dat heeft weinig zin. Als ik jouw blogs lees dan lees ik dat je een verstandige vrouw bent die goede keuzes maakt, ga zo door!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.