dinsdag 31 december 2019

Een gezond uiteinde en een voorspoedige start van 2020!

Ik wens al mijn lezers een rustige, maar gezellige jaarwisseling en een voorspoedig 2020!
Officieel mag vuurwerk afsteken pas op 18:00 uur op oudejaarsavond en tot  2:00 uur op nieuwjaarsdag, maar er zijn mensen die niet zo lang kunnen wachten.
In het verleden werd er hier altijd intensief geknald, zo erg dat ik in 2015 geklaagd heb bij het meldpunt vuurwerkoverlast. De afgelopen jaren viel het mee en ook dit jaar valt het mee en viel er dus gelukkig ook helemaal niets te klagen. Veel beter, want ik weet niet hoeveel ik met klagen bereik.
Ik vind het wel prettig dat het rustiger is, vooral voor de kat die dat geknal heel naar vindt. Ik durf haar bij veel geknal ook niet meer naar buiten te laten, te bang dat ze een doodsschrik krijgt!

Hopelijk vallen er in de nieuwjaarsnacht geen doden, bijna ieder jaar gebeurt het wel dat er iemand ernstig gewond raakt of zelfs overlijdt als gevolg van vuurwerk.
Het lijkt wel of het normaal is dat er bij vuurwerk doden en ernstig gewonden vallen, net als in een oorlog. Daar vallen nu één keer ook doden, dat hoort bij oorlog. Iemand anders heeft misschien meer geluk en ontspringt de dans.
Wat is dit voor waanzin? Kiezen we met ons allen vrijwillig voor een soort oorlogssituatie, waar mensen gewond raken aan handen, ogen of doof worden door een ongelukkig terecht gekomen projectiel?
Willen we dat?
Wat mij betreft niet!
Daarnaast is de uitstoot van vuile lucht gigantisch door fijnstof. Siervuurwerk schijnt wat dat betreft nog erger dan knallers door alle chemicaliën en (zware) metalen zoals barium, antimoon en strontium die nodig zijn voor het maken van de kleuren. Voor 700.000 Nederlanders met luchtwegproblemen breken er weer benauwde tijden aan!

Ook ik heb er nogal last van. Mijn ramen en ventilatieroosters heb ik allemaal dicht gemaakt in de hoop daarmee mijn luchtwegen zo weinig mogelijk te belasten. De weersomstandigheden zijn waarschijnlijk niet heel gunstig, waarschijnlijk dikke mist en heel weinig wind, dus alles blijft hangen en geen frisse wind vanaf het ons omringende platteland die de zware luchtverontreiniging weg waait.

Ik ben er vóór dat heel Nederland voor particulieren vuurwerkvrij wordt en dat vuurwerk alleen gecontroleerd afgestoken wordt door bijvoorbeeld gemeentes. Hopelijk is de vuurwerkellende over een aantal jaren van de baan en gaat iedereen zonder ongelukken of verwoeste levens een nieuwe jaar in! Je kunt wel zeggen: laat iedereen de vrijheid, maar dat is net zo iets als niet roken in de horeca. Met vrijheid en zonder verbod wordt het niets.

Wat wens ik voor 2020?
Gezondheid, vrede, geluk en voorspoed voor iedereen.
Maak er een mooi jaar van!

18 opmerkingen:

  1. Jij ook een fijne avond gewenst en een mooi begin van het nieuwe jaar.

    Waar ik vroeger woonde was 6 huizen verder een kleine vuurwerkhal en de eigenaar hield alles nauwlettend in de gaten, het was dan ook heel rustig in onze straat.
    Toen verhuisde bij naar een groter pand paar straten verder en werd het in onze straat een stuk drukker door de jeugd die rond ging lopen en knallen.
    Nu woon ik buiten dorp en heb eigenlijk niet de lasten maar wel de lusten want heel mooi zicht op het dorp en boven de Oosterschelde drijven altijd mooie luchtballen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vroeg me al af waar het anti-vuuwerk stukje bleef. Nu heb ik nog nooit in mijn leven vuurwerk afgestoken en vind ik het typisch tokkie vermaak, maar ik heb toch zo mijn buik vol van mensen die van alles willen verbieden. Altijd maar dat verbieden.

    Een vuurwerkverbod is een wassen neus. Alles wat fout gaat rond vuurwerk is namelijk al verboden. Illegaal en zwaar vuurwerk? Is al verboden. Te vroeg vuurwerk afsteken? Is verboden. Vernielingen van bushokjes en brievenbussen aanrichten met vuurwerk? Is ook al verboden. Vuurwerk op mensen of dieren gooien? Is ook hartstikke verboden. Maar een extra verbod gaat alles oplossen???

    Met een verbod op legaal vuurwerk los je niks op, de enige mensen die je daarmee raakt zijn de normale huisvaders die wat legale vuurpijlen afschieten en bloempotten neerzetten, De idioten die willen knallen met illegale bommen doen dat toch wel, is met open grenzen zo aan te komen en de pakkans is nihil. In mijn dorp is niet eens een politiestation. Als ik de politie zou bellen nu staat die niet binnen 20 minuten op mijn stoep.

    En dat van gecontroleerde vuurwerkshows is al helemaal iets wat je vooral niet moet willen! Ten eerste is het niet onuitvoerbaar, er zijn in heel NL niet voldoende experts om zelfs maar in een fractie van de gemeentes een grote vuurwerkshow te verzorgen. En hoe moet dit betaald? Uit overheidsgeld?
    Maar goed, laten we even fantaseren dat het wel kan: Stel je eens voor al die drommen mensen die lekker met een slok champagne of bier op allemaal zich op hetzelfde tijdstip met fiets/auto/brommer begeven naar dezelfde plek. Ik voorspel dat dit een berg ellende en ongevallen oplevert en er misschien zelfs meer verkeersdoden dan vuurwerkdoden.

    We leven in rare tijden waarin mensen gepolariseerd zijn over van alles en nogwat. Of het nou om zwarte Piet, asiel, de EU gaat of de boeren: er zijn 2 grote kampen die kaarsrecht tegenover elkaar staan. Met vuurwerk zal dat niet anders zijn en dat kan ook zomaar een echte lont in de kruitberg zijn. Kijk maar Scheveningen waar het al weken onrustig is na het verbieden van de strandvuren. De ME loopt er rond en nog gaan er auto’s in de fik. Je kunt mensen maar tot een bepaald punt tarten en dan slaat de vlam in de pan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, gek hè, dat zou je van een astmapatiënt helemaal niet verwachten dat ze schreef dat ze het liefst wil dat het vuurwerk afgeschaft wordt!
      Wat die polarisatie betreft: mensen hebben tegenwoordig een heel kort lontje en zijn als snel heel gewelddadig. Heel jammer dat mensen het ziekenhuis ingemept kunnen worden als ze iets zeggen van vuurwerk voor hun eigen voordeur!

      Verwijderen
    2. Mensen worden het hele jaar door in elkaar gemept of neergestoken om niks. Hoe vaak zijn er in 2019 wel niet mensen in elkaar geschopt omdat ze hangjongeren vroegen rustig aan te doen, opzij te gaan of geen prullenbakken om te schoppen. In Den Haag is zelfs een oude man overleden na zo’n mishandeling.

      En alle begrip dat het voor een astma patiënt niet prettig is. Maar het is 1 dag in het jaar, sluit ramen en deuren en ga niet buiten staan. Je kunt niet alles maar verbieden waar een astma patiënt last van kan hebben. Dan mag je niet meer roken, bbq, geen kachel, geen kaars, geen fabriek, geen vis roken, geen snelweg niks.

      Verwijderen
    3. "Niet prettig" vind ik een behoorlijk understatement. Ik heb een paar dagen nauwelijks mijn huis uit gekund, alleen met een sjaal goed voor mijn mond, als het echt moest. Ook in huis werd het benauwd, omdat er ondanks het grondige afsluiten van álle ventilatie, toch ook wat kruitdampen binnen drongen.

      Verwijderen
    4. Ik had gisteren vanaf de middag ook veel last van de kruitdampen: benauwd en hoofdpijn.

      Verwijderen
  3. Beetje jammer. Mijn hond liet ik gisterenavond uit om half 12.ik liep langs een huis waar een vader en moeder stonden met 3 kleine kinderen. Op het moment dat ik langs kwam staken ze net vuurwerk af.... Gevolg mijn blinde hond schrok zich een ongeluk. De kinderen gilden, wat zielig... En de vader zei, jullie moeten uitkijken jongens.... Niet afsteken als er mensen lopen.... Nou ja, wat een voorbeeld gaf die man.... Gewoon een dag van te voren afsteken met 3 kleine kinderen....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Rustige, gezellige jaarwisseling Aaf en ik hoop dat 2020 een gezond en gelukkig jaar wordt voor jou en allen die je lief zijn!
    Als puber was ik dol op vuurwerk, vooral rotjes en gillende keukenmeiden en carbid schieten!
    Gelukkig ben ik verstandiger geworden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Janne en voor jou hetzelfde! Veel geluk en gezondheid in 2020!

      Verwijderen
  5. Las zojuist op stemming.nl het voorstel om een lasershow op te voeren. Bijna altijd zichtbaar en geen milieu vervuiling. Misschien iets voor de toekomst?😇😇😇

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een lasershow lijkt mij een prachtig alternatief!

      Verwijderen
    2. Ik denk niet dat de mensen die van vuurwerk en knallen houden nou erg gecharmeerd zullen zijn van een stille lasershow die ‘ergens’ door ‘iemand’ (zal weer bedoeld worden dat het door gemeente uitgevoerd en betaald wordt). Zeker niet de hordes tienerjongens die ik al dagen met zakken vuurwerk zie lopen.

      Verwijderen
  6. Zelf ben ik nooit een fan geweest van vuurwerk ,behalve het mooie siervuurwerk .Ik zie de lol niet in van dat stomme geknal! In mijn vorige wijk liepen kinderen van 6/7 jaar rond met aanstekers en werden containers in brand gestoken .Ook hier de roosters dicht en het ventilatie systeem uit gezet .Ik wens jou een mooi en gezond 2020 en hoop nog veel blogjes te lezen al reageer ik niet heel erg vaak

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben blij dat het in veel (de meeste?) Vlaamse gemeenten verboden is om vuurwerk af te steken. Ik vind het mooi om te zien, maar de nadelen zijn me te groot.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi, in engeland steken inwoners ook niet veel vuurwerk af. Mijn (nl) vriendin schrijft dat het gewoon niet zo gebruikelijk is. Wat lijkt me dat fijn. Ik heb er van kind af aan al een hekel aan, aan die knallen. Mooi siervuurwerk om 12 uur prima. De rest zou ik heel graag missen. Ik zou naae engeland kunnen verhuizen. Maar wellicht verandert het hier ook eens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Engeland is het al eerder raak: in november. Rond Bonfire Night wordt ook aardig wat vuurwerk afgestoken.
      Maar niet zo extreem veel als in Nederland.
      Jo.

      Verwijderen
  9. De beste wensen voor het nieuwe jaar! Dat het maar een vreugdevol jaar mag worden!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.