vrijdag 13 december 2019

Een dodelijke val

Volgens dit bericht van de NOS sterven per dag bijna 13 mensen door een dodelijke val.
Per dag!
Daarvan is 3/4 ouder dan 80 jaar. Het bericht is op basis van cijfers van het CBS. Het gaat in deze cijfers alléén om ongelukken waarbij iemand valt, struikelt of uitglijdt. Vallen met een fiets, brommer, scootmobiel of ander vervoermiddel zitten daar niet bij. De meeste mensen vallen in de badkamer.
13  per dag is volgens het artikel veel meer dan een aantal jaren geleden. Dit komt niet alleen door de vergrijzing, maar ook omdat er meer hoogbejaarden zijn die nog thuis wonen.

Vallen is niet altijd te voorkomen en het is gelukkig ook niet altijd dodelijk, maar voor een gedeelte van de valpartijen is een val dus wel dodelijk!

Hoe kun je vallen voorkomen?
Geen obstakels op de vloer, geen gladde trappen, voorzichtig opstaan zijn belangrijke punten.
Als ik snel opsta uit een stoel of uit bed, dan ben ik vaak even duizelig, volgens mij komt dat omdat mijn bloeddruk dan even te laag is. Duizeligheid kun je deels voorkomen door het tempo van opstaan omlaag te brengen. Bij mij gaat het dan meestal goed.

Hoe komt het dat vallen dodelijk is? Zo erg zijn een paar blauwe plekken toch niet? Ik heb dat uitgezocht en het probleem is dat een botbreuk van bijvoorbeeld het bekken, kan zorgen voor slagaderlijke bloedingen. In het bekken lopen zeer belangrijke slagaderen. Als die geraakt worden door botsplinters, dan krijg je een zware inwendige bloeding. Als je dan als alleenstaande oudere ergens in huis ligt en je wordt na uren gevonden, dan kan het te laat zijn!
Het zou goed zijn dat iedereen ouder dan 70 jaar die niet zo vitaal meer is, en misschien wel iedereen, een persoonsalarmering draagt, zodat de persoon die gevallen is de alarmknop in kan drukken.

Ik heb zo'n 15 jaar geleden voor mijn moeder die destijds 81 jaar was en nog thuis woonde, geprobeerd persoonsalarmering te organiseren. Mijn moeder was nog redelijk gezond, afgezien van het feit dat ze wat astmatisch was, de ziekte van Crohn had en last had van botontkalking. Ze had destijds thuishulp, wat inhield dat er iemand 1x per week een dagdeel kwam schoonmaken.
Ik heb gezocht via internet en ik kwam er helemaal niet uit hoe mijn moeder een persoonsalarmering zou kunnen krijgen. Ik heb mijn zoektocht opgegeven!

Nu de vergrijzing toeneemt en tegelijkertijd de verzorgingshuizen verdwijnen, zou het een goede zaak zijn om stevig in te zetten op persoonsalarmering!

22 opmerkingen:

 1. Eens, een persoonsalarmering kan voorkomen dat mensen uren of dagen lijden. Mijn oude buurtjes letten goed op elkaar door te kijken of de gordijnen open gaan elke ochtend. Mijn oma heeft in de jaren 90 uren in de tuin gelegen met een gebroken heup.

  Wel wil ik opmerken dat we allemaal oud gaan worden en gaan hemelen. Zeker als je ver over de 80 bent ben je gewoon echt oud, we gaan allemaal een keer. Is het niet een val dan is het wat anders. Ik zie gewoon dat men soms te lang wil doorgaan met behandelen en operaties ed, terwijl mensen vaak op zijn en niet willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt dat het leven eindig is en dat we allemaal een keer dood gaan, maar dood door een ongelukkige val, waarbij je uren ligt te creperen van de pijn, lijkt me geen prettige dood.
   Als ik dat kan voorkomen, dan zal ik dat zeker doen. Ik word liever op een andere manier 80+!
   Esther

   Verwijderen
 2. Een vriendin van mij verstapte zich op de trap en viel. Uiteindelijk moest haar onderbeen geamputeerd worden. Echt bizar hoe zo'n heel gewoon huis, tuin en keuken ongelukje zulke enorme gevolgen kan hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Persoornsalarmering is tegenwoordig gelukkig vrij snel te regelen via een thuiszorg organisatie kan dat makkelijk en snel. Er zijn alleen best flinke kosten aan verbonden, ik hoorde laatst nog van een ouder echtpaar dat om die reden geen alarmering nam. Daarnaast blijven ook steed meer mensen met dementie veel langer noodgedwongen thuiswonen. Het lastige is dat deze mensen niet altijd bewust zijn van een gevaarlijke situatie en daardoor ook makkelijker kunnen vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dementie is inderdaad ook een oorzaak voor valpartijen! Demente mensen zijn gewoon vergeten dat een situatie potentieel gevaarlijk kan zijn en nemen dan te veel risico.

   Verwijderen
  2. De kosten bij mijn schoonmoeder waren 90 euro voor het installeren van een gehuurd apparaat en zijn nu 25 euro/maand voor het abonnement.

   Verwijderen
 4. Acht jaar geleden toen mijn moeder nog leefde ,gewoon via de thuiszorg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn oom en tante hadden er allebei een, maar deden 'm af als ze gingen douchen. En waar vielen ze? Juist, in de douche, met de knop buiten bereik.

  De zorgflat (appartementen waarbij je zorg kunt inkopen, best chic) waar mijn tante nu woont, zegt dat ze ook zo'n systeem zullen hebben, maar het is er na 2 jaar nog steeds niet. Voor de alarmknop die ze had, moet er een extra slot (met een code) op de deur worden geplaatst, zodat de hulpdienst altijd naar binnen kan, en het management van de zorgflat wil dat niet toestaan; dus heeft ze nu niets!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet niet of deze cijfers ook zijn meegenomen, maar ik ken een aantal mensen die een heup braken, en in de weken / maanden / tot een jaar later alsnog overleden als gevolg daarvan: immobiliteit na een val, een eventuele narcose: het is allemaal niet goed voor je als je ouder wordt! Ook ken ik mensen die eigenlijk niet willen aan hun personenalarmering, omdat ze vinden dat het niet nodig is, of te confronterend, of zo.... Laten we allemaal goed naar elkaar omkijken, zodat het thuis-moeten-blijven-wonen ook zo goed mogelijk gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Soms is vallen ook een signaal van een onderliggend probleem. Bij herhaaldelijk vallen is het raadzaam om langs te gaan bij een valpoli.

  Verminderd zicht, minder snel kunnen reageren, verminderde balans, duizeligheid en afname van spierkracht zijn vaak oorzaken. En inderdaad dementie. Maar vergeet ook bepaalde medicatie en alcohol niet.

  Het is van belang om je conditie zo goed mogelijk op peil te houden. De beste valpreventie is in beweging blijven en goede voeding. Gebruikmaken van hulpmiddelen zoals een stok, rollator, bril en gehoorapparaat en sensorlampjes in de nacht.

  Voor kwetsbare ouderen zijn deze maatregelen misschien niet toereikend, maar er is met fysiotherapie (oefeningen) en ergotherapie (hulpmiddelen) en diëtist (voedingsadvies) veel mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij mijn schoonmoeder was het binnen een week of wat geregeld. Het installeren van het apparaat kostte iets minder dan 90 euro, de lokale thuiszorg heeft een sleutel voor als er een alarm komt, en het abonnement kost ongeveer 25 euro/maand. Als mijn schoonmoeder vals alarm zou slaan, dan kost dat nog eens 10 euro per keer of zo.

  Het was helaas wel zo dat niets vergoed wordt door de zorgverzekering. Die vergoedt wel het apparaat als je het koopt, maar niet de abonnementskosten. Omdat mijn schoonmoeder het apparaat huurt, krijgt ze geen tegemoetkoming van de verzekeraar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kosten zijn vergelijkbaar met wat familieleden moesten betalen. Die hadden het bedrag er in eerste instantie graag voor over. Tot ze allemaal de knop eens echt ingedrukt hadden en alsnog uren lagen te wachten. In een van die gevallen zelfs een hele nacht! Abonnementen zijn opgezegd. Dat lijkt me duidelijk.

   Verwijderen
  2. De thuiszorg die bij mijn schoonmoeder moet reageren als ze op het alarm drukt, heeft heel liefdevol schoonvader verzorgd in zijn laatste weken. Bij enkele dingen qua verzorging die enige spoed hadden, waren ze er binnen het kwartier. Dus ik vertrouw ze er wel op dat ze schoonmoeder snel komen helpen als dat nodig is.

   Verwijderen
  3. Gelukkig maar. Het zal ook niet overal hetzelfde zijn.

   Verwijderen
 9. Een nieuw gevaar is ouderen op elektrische fietsen die zich met hoge snelheid door het verkeer begeven. Een val is zo gemaakt. Dit jaar al ongeveer 200 verkeersdoden door de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik werd laatst gepasseerd door een pedelec waar een 70+ er op zat. Ik schrok me...je hoort die elektrische fietsen nl. niet aankomen! Verder ging alles goed hoor.

   Verwijderen
  2. Bij die 13 dodelijke vallen zijn geen verkeersongelukken geteld.

   Verwijderen
 10. Mijn moeder (bijna 80) heeft een afspraak met haar buren dat als in de ochtend de gordijnen nog dicht zijn, ze even gaan kijken. Hebben de sleutel. Ze heeft 2 kunstheupen en is altijd bedacht op kunnen vallen. Oefent elke dag op de hometrainer, zit op yoga, maar fietsen durft ze niet meer. Omdat ze met de fiets een keertje is gevallen en ontzettend bang was dat haar nieuwe heupen uit de kom vlogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Personenalameringis 1 aspect. Een andere noemde je al: een ergonomische inrichting van de woonomgeving, zonder losse kleedjes bv en met belangrijke zaken op grijphoogte. Weer een ander aspect is dagelijkse oefening van balans en coordinatie. Daarmee kun je de kans op vallen verkleinen, en ook de gevolgen van een val beperken. Bij onze fysiotherapeut zijn balansoefeningen een vast onderdeel van het persoonlijke oefeningencircuit. En ook bij Nederland in Beweging wordt er aandacht aan besteed.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Er zijn meerdere systemen zoals bijvoorbeeld de Zembro. Laat je goed informeren bij de thuiszorgwinkel in de buurt. En maak je huis ergonomie vriendelijk. Goed dat je aan dit onderwerp aandacht besteedt. Dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn tante heeft een persoonsalarm wat telefoonnummers gaat bellen. Neemt 1 kind niet op dan gaat de telefoon bij de volgende. Het zou vreemd zijn als alle drie de nummers die geprogrammeerd zijn niet zouden opnemen. Fijn idee. Ze heeft het zelf gekocht en niet via de thuiszorg aangeschaft.
  Gr. Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik werk op een centrale waar de alarmen binnenkomen, mijn ervaring is dat over het algemeen familieleden heel lastig te pakken te krijgen zijn in geval van nood. Vooral s nachts nemen veel mensen hun telefoon niet op, of zijn op vakantie, aan de andere kant van het land, zitten op hun werk en kunnen niet weg, etc. Dus altijd een thuisorganisatie ook bij de opvolgers van het alarm zetten, dan is er altijd opvolging.Marijke

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.