donderdag 12 december 2019

Twaalf jaar kledingaankopen en goede voornemens

Sinds begin 2008 houd ik bij wat ik uitgeef aan kleding, zowel voor jassen, bovenkleding, sportkleding, regenkleding, compressiekousen voor mijn gezwollen onderbenen (die benen zien er met compressie een stuk beter uit!), voor sokken als voor ondergoed.
Het lijkt me niet zo interessant om te schrijven wat ik de afgelopen 12 jaar allemaal gekocht heb, daar zal ik jullie niet mee vermoeien, wel vind ik de bedragen leuk om met jullie te delen.

Wat gaf ik uit in die afgelopen 12 jaar?


2008 273,94
2009 102,87
2010 242,34
2011 144,73
2012 253,57
2013 239,61
2014 197,52
2015 291,94
2016 281,11
2017 376,00
2018 400,96
2019 349,78


Dit komt neer op gemiddeld €270,86 per jaar.
De afgelopen jaren zit ik door de afgeloste hypotheek ruimer in het geld en dat zie je direct terug in de uitgegeven bedragen.
In de eerste jaren had ik net mijn huis gekocht en had ik mij gestort op het aflossen van de hypotheek, met name vanaf 2009. In die jaren kocht ik nog vrij veel tweedehands kleding.
Kleding voor mij is vrij prijzig omdat ik vanwege mijn grote maat en lengte van 179 cm niet terecht kan bij bedrijven als Action of andere bedrijven die kleding voor een prikkie verkopen. Die kleding  is gewoon te klein en te kort.

Het is een beetje vroeg voor goede voornemens, maar mijn voornemen voor het komende  jaar is om helemaal geen kleding te kopen, hooguit kleding die volgens sommige lezers helemaal niet in de categorie kleding thuishoren, namelijk compressiekousen (want medisch) en badpakken (want nodig voor sporten)!
Waarom ik dat doe?
Ik heb zo veel kleding, dat ik echt niets nodig heb het komende jaar! Voldoende warme kleding en ook voldoende koele kleding voor hete zomers.
Dus geen bezuiniging om het bezuinigen, maar omdat het gewoon echt niet nodig is om wat te kopen.

Ik heb het idee dat ik vrij zuinig ben in mijn uitgaven, maar misschien geven anderen nog veel minder uit?
Houd jij je uitgaven voor kleding bij en hoeveel geef jij per jaar uit?


Inspiratie om voor mijzelf kleding te gaan naaien heb ik niet. Vroeger waren stoffen in verhouding tot kant en klare kleding heel goedkoop, dat is nu niet meer zo. Tegenwoordig kosten stoffen relatief veel geld en ik vind het naaien van een kledingstuk veel werk! Veel werk en geen besparing dus. Bijkomend probleem: je kan zelfgemaakte kleding niet terugsturen of terugbrengen als het niet goed past en er iets niet klopt met de maat.
Naar aanleiding van de reactie van OpnieuwBeginnen mijn laatste naaiproduct voor de kleintjes: twee spookpakjes


20 opmerkingen:

  1. In hoeveel jaar heb jij je hypotheek afgelost?

    Ik hou niet precies bij wat ik aan kleding uitgeef, ik denk toch zo 100 per maand gemiddeld. Niet dat ik elke maand wat koop, maar ik moet er voor werk netjes uitzien en dus kost een jurk al snel boven de 70 euro wil je kwaliteit hebben, vaak wel meer. Verder zijn BH’s aardig aan de prijs. Ook kleding repareren is niet altijd heel goedkoop bij een kleermaker. De rits van mijn handtas was stuk en de handtas is zelf nog helemaal prima, was een dure tas ook. Nieuwe rits kost 45 euro. Is nog altijd minder dan een nieuwe tas, dus wel laten maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb in 9 jaar mijn hypotheek volledig afgelost.

      Veel kleding repareer ik zelf, maar een rits zetten in een leren kledingstuk of handtas kan ik niet.

      Verwijderen
    2. Mag ik vragen hoe je dat hebt gedaan? Extra aflossen of heb je een korte hypotheekperiode genomen? Heel knap.

      Verwijderen
    3. Je kunt op het tabblad Hypotheek aflossen precies zien hoe ik het gedaan heb. Het tabblad staat bovenaan mijn blog.
      Als je dit weblog op je telefoon leest, dan klik je op het woord Blog en dan verschijnt er een keuzemenu en kies je Hypotheek aflossen.

      Verwijderen
  2. Bijhouden doe ik het niet maar ik heb vrij weinig kleren en koop alleen iets (meestal tweedehands) als ik iets anders weg moet doen omdat het totaal versleten is en niet te herstellen.
    Ondergoed, sokken en schoenen koop ik altijd nieuw en bezuinig ik niet op. Daar geef ik per jaar gemiddeld wel 150 euro aan uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De afgelopen jaren bijgehouden: 2016- 297euro. In 2017 396euro. In 2018 was het 359euro. En dit jaar zal het waarschijnlijk blijven bij 368euro.
    ik denk ieder jaar dat ik komend jaar niks/heel weinig nodig heb. Maar uiteindelijk heb ik toch weer aardig wat gekocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hield altijd van koopjes, maar die behoefte bevredig ik in de kringloop. Alles wat ik koop is tweedehands (zo'n 75% van mijn kast nu), de rest fair. Ik wil liever niet dat mijn kleding ten koste gaat van mens en milieu, dus ik heb veel tijd besteed aan het leren kennen van mijn stijl, wasrdoor ik amper miskopen doe en veel tevredener ben met wat ik heb. Voorlopig koop ook ik niks. Ik heb bepaalde doelen gesteld en dat kost me denk ik zeker nog een flink deel van 2020 om die te bereiken. Geen lichamelijke doelen trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb vanaf 2012 alle uitgaven bijgehouden. Onder noemer 'mode' vallen ook schoenen er onder. Dit is voor 2 personen.

    2012 1147
    2013 943
    2014 728
    2015 1042
    2016 530
    2017 488
    2018 671
    2019 1084

    Dat is gemiddeld 829 euro per jaar voor 2 personen. Vanaf volgend jaar wil ik de posten van man en mij splitsen. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je ziet duidelijke golfbewegingen, dat zullen de jassen en schoenen wel zijn vermoedelijk :-)

      Verwijderen
  6. Anoniem, die jurken gaan dan toch ook heel lang mee? Ik heb 17 jaar geleden een pak (jas, rok, broek, blouse) laten maken voor 400 euro, en die zeker eens per week gedragen. Die zijn nog steeds goed. Ik heb daar inmiddels verschillende blouses bij, en met verschillende accessoires ziet dat er steeds anders uit. Ik zorg ervoor dat ik met die kleding niet fiets, en draag altijd een ondershirt onder de blouses om zweetplekken te voorkomen.

    Veel kleding komt uit tweedehandswinkels/pop-upwinkels (de vrouwenvereniging in het dorp organiseert er eens per jaar een), dan zit ik voor een klein prijsje toch weer goed. Ook al draag ik het maar een paar keer, het is toch weer even wat anders, en daarna kan het door naar de volgende.

    Je collega's hebben minder door dan je zelf denkt, zie ook 'littlebrowndress project'.

    Ik heb nette schoenen en panty's/pantykousjes op kantoor liggen en maak de reis tussen thuis en werk op robuustere schoenen, om de nette schoenen zo lang mogelijk netjes te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe mijn best om alles zo lang mogelijk mee te laten gaan, maar vaak iets dragen betekent ook vaak wassen. Vaak zijn de jurken na een jaar of 1,5 jaar niet meer zo mooi, en gaat de stof pillen of verkleuren ze. Het is betere kwaliteit dan een goedkoop jurkje, maar zeker niet de kwaliteit die jij beschrijft van je pak.
      Ik zeg er wel bij dat ik met gewicht altijd wat op en neer ga en dus ook in meerdere maten kleding heb zodat ik in zowel de dunnere als de dikkere periode wat pas.

      Verwijderen
    2. Vuistregel: hoe opvallender de kleding (kleur, model, patroon of materiaal) hoe minder vaak je het kan dragen. Met een set in klassieke snit, in neutrale kleur, kun je vaak inderdaad heel lang toe. Ik heb ook zakelijke kleding die al heel lang mee gaat. Thuis ruil ik die meteen om voor iets dan vies mag worden/waar kattenhaar op mag komen zodat de nette kleding meteen kan luchten -vooral bij vorst buiten hangen! Enige waar ik bij wol op moet passen, is dat de ellebogen niet door gaan. Met alle liefde thuis elleboogstukken dragen, maar op kantoor vind ik dat niet netjes.

      Verwijderen
  7. Voor de kleinkinderen heb je achter de naaimachine gezeten. Geeft dat geen inspiratie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb voor de kleinkinderen wel eens iets genaaid, maar ik heb zelf op dit moment geen kleding nodig en ook geen inspiratie om nu eens lekker voor mijzelf kledingstukken te naaien. Het is al erg lang geleden dat ik voor mijzelf kleding naaide. Volgens mij wel ruim 30 jaar.
      Ik kan in het bericht nog wel mijn laatste product voor de kleinkinderen plaatsen.

      Verwijderen
    2. Hihi, een leuke foto bij dit onderwerp! Geen aankoop en ook geen kleding voor jou ;-)

      Verwijderen
    3. Creatief zijn is leuk hoorde ik altijd. Ik brei een streeptrui op naald 4. Na bijna twee jaar ben ik halverwege de tweede mouw. Het gaat als volgt. Ik verveel me met breien, dus vergeet ik wel eens wat. Ongeveer zo: tien centimeter breien en drie centimeter uithalen. Alleen en YouTube of uitzending gemist helpt me.
      De laatste onregelmatigheid in de mouw laat ik zitten. In mijn opinie geeft dit het unieke handmatige een geheel eigen weergave. Een masterpiece.

      Verwijderen
  8. Geen idee wat ik uitgeef aan kleding. Zeker 90% komt van de kringloop en ook voor mij zus en dochter kom ik wel eens wat tegen. Maar als je alle koopjes van 3-6 euro optelt zal het toch wel aardig wat zijn. Ga het volgend jaar wel bijhouden als ik eraan denk.
    Laatste nieuwe trui is 2 maanden geleden voor 30 euro omdat ik na lang zoeken niet tweedehands tegenkwam en deze op mijn pad kwam.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vorig jaar 200 euro daarvoor veel meer. 2020 ga ik proberen om niks uit te geven aan kleding en schoenen want ook ik heb genoeg. Sinds vorig jaar ben ik mijn kledingkast aan het opruimen. Alles wat ik echt niet mooi vind, kapot is of niet goed past doe ik weg. Ik heb nu al overzichtelijker kast. Ik heb ook heel veel kledingstukken en schoenen herontdekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dit jaar niet veel uitgegeven voor mijn gevoel maar ik kom narekenend toch nog op een 400 euro. 2 nieuwe jurken en het meeste ondergoed........dat eerste was luxe en het laatste noodzaak. Ik vind dat ik wel lang doe met mijn kleding. Ben tevreden zo.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.