zondag 26 januari 2020

Bonensoep maken

Ik was van de week toch wel wat aangestoken door het januari bezuinigingsvirus en besloot bonen te koken. Een deel voor de vriezer en een deel voor de soep. Dat leek mij een zuinige maaltijd, en bovendien stonden die gedroogde bonen nog in de voorraad!
Ik kocht afgelopen zomer 900 gram pintobonen voor €1,99 bij de Lidl (ze heten ook wel kievitsbonen). Hiervan gebruikte ik de helft en van die 450 gram kookte ik wel bijna 1 kilogram gare bonen.
Pintobonen (Wikipedia)
 Ze lijken sprekend op bruine bonen als ze gekookt zijn, de kleur is een klein beetje lichter.
Lees hier meer over de goede eigenschappen van peulvruchten (een blog van mij uit 2016)

bonen(maaltijd)soep

500 gram uitgelekte gekookte bonen gingen in de soep - €0,50
erbij gingen 4 flinke winterwortels  -€0,25
1 grote ui - €0,25
500 gram aardappelen - €0,45
1 grote teen knoflook - €0,02
1 gedroogde rode peper - €0,02
2 groentebouillonblokjes - €0,20
De groenten en aardappels wokte ik even in 2 eetlepels olie - €0,20
Een pak plantaardige spekjes (die ik afzonderlijk bakte in het vet van de pan waar ik eerst de groenten en aardappels in wokte) - €1,67

Met de staafmixer maakte ik de soep fijn, daarna voegde ik de gebakken plantaardige spekjes toe. Om het af te maken, kun je nog wat gehakte peterselie of bosui of zo toevoegen.

In totaal kostte de soep €3,56 en ik at hier 3 dagen van, dat is dus €1,17 per warme maaltijd.

Waar kun je hier nog bezuinigen? Geen bouillonblokjes maar zout gebruiken, dat is goedkoper en verder kun je de spekjes weglaten. Vooral dat laatste scheelt vrij veel geld, maar maakt de soep ook minder lekker.

Het was lang geleden dat ik bonen gekookt had, meestal koop ik blikjes of potjes. Maar oh, mensen wat stonk dat koken van die bonen! Echt vreselijk! Misschien vindt niet iedereen de stank bijna niet om te harden, maar ik vond het nogal erg!
De helft van de gedroogde bonen is nog over, dus die zijn binnenkort aan de beurt!

Ga ik vaker bonen koken ondanks de geur die ik bepaald niet aangenaam vind?
Ja, misschien toch wel!
Omdat:
De bonen goedkoper zijn dan kant en klaar gekocht in blik of pot
Omdat ik dan zeker weet dat alleen gedroogde bonen gebruikt worden en helemaal niets anders.

Heerlijk?
Op zich ben ik niet een groot liefhebber van erwten, bonen en linzen. Echt geweldig lekker vind ik ze niet, maar ach, niet alles hoeft verrukkelijk te zijn.  Ik eet ze omdat ze goedkoop en vooral heel gezond zijn. Het is een goed plantaardig alternatief voor dierlijke producten. Voorwaarde is wel dat je regelmatig ijzer en vitamine B12 als supplement neemt. Die zitten wel in vleesvervangers, maar niet in gerechten die je zelf maakt met peulvruchten.

61 opmerkingen:

  1. In peulvruchten zit zeker wel ijzer hoor! https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer.aspx

    Belangrijk is wel om ijzer te combineren met iets van vitamine C.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk, bruine bonen soep! Ik ben gek op peulvruchten en eet ze ook vaak door een salade heen. Wij eten ook heel veel kikkererwten. 900 gram 1.69 bij de lidl. Daar heb je 2 kilo gekookte erwten van. Tel uit je winst. Bonen en kikkererwten kan je ook best goed invriezen. Dus als je de lucht niet lekker vind van het koken? Meer koken en in porties invriezen. Ook is het goed te doen om deze in de hooikist(of stevig ingepakt onder een oud dekbed ) langzaam te laten garen. Minder lang kooklucht in je huis en minder gasgebruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toch erg dat je eigenlijk de bonen niet lekker vind , ze ruiken vies bij het koken ,en dan toch blijven eten omdat het zo goedkoop is.
    Zou gaan voor iets anders
    Dit is armoe voor niets

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bonen in combinatie met wraps, lekker veel paprika, gebakken uien etc vind ik wel lekker. Geen sprake van armoe!
      Bovendien, ik heb al vanaf dat ik 3 jaar was een overgewicht, ik heb al zo veel voeding gegeten die ik absoluut niet lekker vond, alleen omdat het goed voor mijn lijn was! Daar kunnen best nog wat bonen bij. Ze zijn niet mijn favoriete voeding, want dat is nog steeds vet, zout of zoet en uiterst calorierijk (Lees heel ongezond voor mij)

      Verwijderen
    2. Anoniem van 09.59 helemaal met je eens.
      Iets eten wat je niet lekker vind,kan er bij echt niet in en is toch wel het toppunt van zuinigheid.
      Sorry zuinigaan volg je al vanaf het begin ;)

      Verwijderen
    3. Goed bezig Aaf! Peulvruchten zijn waanzinnig gezond! Petje af dat je ze blijft eten terwijl je je niet zo lekker vindt. Smaak is leuk, maar gezondheid uiteindelijk veel belangrijker!

      Verwijderen
    4. Dat mensen meteen 'armoe' gaan roepen als je iets eet voor je gezondheid.... dat vind ik onbegrijpelijk...

      Verwijderen
    5. @Ineke: Mee eens, toen ik de tekst schreef, was het niet eens in mij opgekomen dat er mensen zouden zijn die het armoe noemen als je bonen eet als je ze niet verrukkelijk vindt.
      Ik ben blij met de tips over het toevoegen van kruiden zodat de bonen tijdens het koken niet stinken en verder ga ik de hooikist gebruiken. Waarschijnlijk heb ik dan helemaal geen last van stank!

      Verwijderen
    6. @ Aaf, zoals ik onderaan al schrijf: ik eet roggebrood omdat het beter voor mij is dan gewoon brood. Ben ik ook niet speciaal dol op maar voel me er goed bij. Vind ik bepaald geen 'armoe'. :-P

      Verwijderen
  4. Als je bonen niet erg lekker vind en vies vind ruiken bij het koken waarom dit gaan eten ?
    Zou gaan voor iets anders ,dit is werkelijk armoe troef.
    Kies wat je lekkerder vind zeker als je ouder wordt hoef je toch niet veel meer tegen je zin te doen?
    Geniet van het leven ,fijne dag vandaag het wordt weer mooi weer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De soep was wel lekker hoor, maar ik denk niet dat ik in de toekomst weer gedroogde bonen ga kopen!

      Verwijderen
  5. Plantaardige spekjes?? Aan welke boom/struik groeien deze dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier eten we ook redelijk veel bonen, ik koop ze wel altijd in blik of potjes. Ik ga toch eens kijken bij de gedroogde bonen, dat scheelt veel. Linzen koop ik wel gedroogd en daar maar ik dan soep van.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Snap ik Aaf 😀 was grappig bedoeld. Ik vind de benaming van veel vegetarische producten nogal raar, plantaardige spekjes is taalkundig een onmogelijkheid. Lijkt me eigenlijk beter als de vegetarische wereld met eigen namen voor producten komt, want waarom zou je het woord spekjes willen gebruiken voor iets wat niets met een geslacht varkentje van doen heeft? Je bonensoep lijkt me trouwens heerijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind de benaming niet slecht, want de smaak en het mondgevoel van deze spekjes komt aardig in de buurt van gebakken spek. Door de naam weten consumenten wat ze kunnen verwachten: een plantaardig product met de smaak en textuur van spek.

      Verwijderen
    2. Waarom is dat taalkundig een onmogelijkheid? Zeg je dat ook tegen mensen die die roze snoepdingen spekjes noemen? En hoe noem je dat ding waarmee je klikt met een computer? Muis is immers al bezet door het kleine piepende dier? Betekenisuitbreiding is een heel normaal fenomeen in de taalkunde.

      Verwijderen
    3. Daar heb je een punt Aaf, zo had ik het nog niet bekeken!

      @ anoniem 14:52, Nee, dat denk ik niet, want het gaat me niet om de betekenisuitbreiding van een bepaald woord, maar om de combinatie van twee woorden (plantaardig en spekjes) die elkaar tegenspreken. Dat heeft niks met betekenisuitbreiding te maken. Plantaardig betekent dat het van een plant afkomstig is en spek (tenzij je een snoep spekkie bedoelt, maar daar heb ik het hier niet over) komt van een varken.

      Hier laat ik het bij hoor, want anders wordt het een discussie appart en dat was niet de bedoeling.

      Verwijderen
    4. Ik vind dit wel serieus interessant. Ben je ook tegen alcoholvrij bier? Of moeten ze daar ook een ander woord voor verzinnen? Dat lijken me namelijk ook twee woorden die elkaar 'tegenspreken'.

      Verwijderen
  8. Ik kook nooit bonen. Als we dat eten, haal ik ze uit pot of blik. Ben dan ook van een generatie jonger, mijn moeder kookt ze ook gewoon nog als ze boontjesoep gaat maken ( net als snert ). Ik heb besloten om niets meer te eten wat ik niet lekker vind!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ben ik het helemaal mee eens. Ik ben alleenstaand sinds een jaar en eet alleen nog maar dingen die ik lekker vind. Wel gezond hoor. Maar bijv. geen stamppot boerenkool meer die mijn man erg lekker vond en ik niet zo geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Boerenkool! Mijn broertje noemde het altijd boerenrotkool omdat hij het uiterst vies vond en ik was het wel met hem eens. Stamppot boerenkool maak ik al heel lang niet meer!

      Verwijderen
  10. Fijn recept Aaf!
    Friet bakken deden we vroeger in de schuur, niet in huis.Ik kan me voorstellen dat je bonen ook in de schuur kookt. Gewoon op een petroleumstel of elektrisch/inductieplaatje(heb ik altijd in huis voor als stroom of gas uitvalt)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kookte de bonen nu in de snelkookpan, maar dan ontsnapt er steeds een klein beetje stoom en die ruikt niet lekker. Als ik de andere helft van die bonen ga koken, dan gebruik ik de hooikistmethode, die veroorzaakt veel minder stank. De deksel sluit de pan af en daarop liggen kussens en dekens.

      Verwijderen
    2. Bonen gaan ruiken als ze te lang in de pan koken. De snelkookpan is prima. Ik zet de hittebron uit, wanneer ze twee tot drie minuten op de hoogste druk stomen.
      De laatste keer dat ik ze kookte vond ik ze niet lekker.
      Het lekkerst zijn ze met een bite, dus toch op het rekje koken.

      Anderen vonden de bruine bonen daardoor ook lekker. Ik zal die spekjes eens uitproberen.

      Verwijderen
  11. Vind het echt jammer te lezen dat je jezelf niet gunt om voedsel te eten wat en goed voor je is en wat je oprecht lekker vindt. Met een afbetaald huis en een mooi pensioen is dit zuinige gedrag nergens meer voor nodig.
    Het gaat mij niet om die bruine bonen, maar om je uitleg erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kun je vinden, maar ik had die bonen nu eenmaal in huis en ik vind dat ik die niet ongebruikt weg kan gooien. Bruine bonensoep fijngemaakt met de staafmixer had ik nog nooit gekookt, wel met hele bonen. Ik raadpleegde verschillende recepten op het internet. Het was een experiment om te kijken hoe het uit zou pakken en of ik het lekker zou vinden. De soep was uiteindelijk best smakelijk, niet super smakelijk, maar wel beter dan met hele bruine bonen.
      Mijn repertoire van dingen die ik oprecht lekker vind is heel klein en daardoor te weinig gevarieerd. Mijn mening is dat niemand er slechter van wordt als ze zo nu en dan dingen eet die niet superlekker zijn, maar wel heel gezond. Door te experimenteren en uitproberen komen er gerechten bij waar ik van kan genieten, maar soms valt het een beetje tegen.

      Verwijderen
    2. Helemaal mee eens Aaf, je zet je (klein)kinderen ook niet iedere dag hun lievelingskostje voor, waarom zou je dat zelf wel doen? Omdat je het "waard" bent of zo? Dat lijkt me echt iets uit de reclamewereld! Het lijkt me goed om zo gevarieerd mogelijk te eten!

      Verwijderen
    3. Maar waarom maakte je dan bv geen wraps met bonen want dat vind je wel lekker toch?

      Verwijderen
    4. Niet vervelend bedoeld, maar zou je niet eens willen investeren in lekker leren koken? Ik lees dat je maar weinig dingen echt lekker vind en dat die vet, zout en zoet zijn. Ongezond naar jouw mening. Ik kan het mis hebben, maar het lijkt alsof gezond en superlekker onbewust niet samengaan in je gedachten. Over de soep: de receptuur en de bereiding maken vast iets eetbaars en gezonds, maar echt lekker? Nee. Bonen en aardappel, maar 1 uitje en knoflookje voor de smaak....Probeer voor je volgende soep eens paar uien heel langzaam uit te bakken, tot ze caramalliseren. Plakjes knoflook erbij, bonen, water, zout en peper. Geen staafmixer. Goed proeven tot je de verhouding vind die jij lekker vind. Heel vullend en door de ui heerlijk hartig. Geen rare sojafrutsels erbij. Mis je nog iets in je soep? Rooster een paprika en probeer dat erdoor.
      Ik word zo triest van je blogs af en toe en gun je voor de rest van je leven lekker eten

      Verwijderen
    5. @Evelien: ik kook meestal met wat in mijn huis in de voorraad of vriezer aanwezig is en die wraps had ik niet in huis.
      De bonen die ik ingevroren heb komen waarschijnlijk wel op wraps.

      Verwijderen
    6. @Mimi: Dat bakken en karamelliseren van uien ga ik zeker proberen! Dat lijkt me heerlijk!
      Recepten die ik op internet vond, waren zelden veganistisch en gingen vaak uit van stukken varkensvlees, spek en worst. Vandaar die veganistische spekjes als vervanging.

      Verwijderen
    7. Ik heb zelf behoorlijk wat overgewicht en ik probeer juist niet zo lekker te koken. Dan vind ik het makkelijker om minder te eten. Ik kook vaak voor meerdere dagen en als het te lekker is, eet ik er te veel van op.
      Ik kook niet expres vies of zo hoor, maar gewoon vrij simpel, zodat ik niet dooreet als ik eigenlijk wel ongeveer vol zit (mijn valkuil).

      Verwijderen
    8. @Anoniem van 16:54 uur: je beschrijft precies hoe het ook voor mij is! Ook bij mij speelt overgewicht een rol en ik eet gewoon minder als het eten iets minder lekker is.
      Ik kan me niet vinden in uitspraken dat ik mijzelf tekort doe als ik eten maak dat voor mij iets minder smakelijk is.
      Te lekker = te veel eten.
      Lekker genoeg = voldoende en gezond eten.

      Verwijderen
    9. Wraps hebben heel veel snelle koolhydraten. Mijn bloedsuiker schiet ervan omhoog in ieder geval. Zou ik niet te vaak doen.

      Verwijderen
    10. Ach is dat je afweging. Dat kan ik me voorstellen. Ik heb een licht stabiel overgewicht en weet hoeveel ik per dag kan eten om dit zo te houden. Ik kies ervoor om van iedere maaltijd een feestje te maken. Wel gezond hoor. De hoeveelheid die ik eet is veel minder dan ik zou willen en eigenlijk heb ik altijd trek. Zo maakt een ieder zijn eigen keuze.

      Verwijderen
  12. Kikkererwten kun je ook roosteren in de oven. Met een klein beetje olijfolie en lekkere kruiden zoals wat zout, knoflookpersen, snufje chilipoeder en flink wat paprikapoeder. Een lekkere snack of door de salade

    BeantwoordenVerwijderen
  13. We hadden een tijdje terug een waardebon waarvoor we allerlei vegetarische zaken konden kopen bij de Aha. We hebben alle variaties van de vegetarische slager uitgeprobeerd en ook nog een paar van andere merken en het oordeel was eensluidend: niet weer doen. Voor vegetarische gerechten koken we daarom niet meer met vleesvervangers,maar "gewoon" een vegetarisch gerecht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, wat jammer! Wij genieten er juist heel erg van, zeker nu we helemaal gewend zijn aan de smaak. Wat zeggen ze ook alweer over baby's? Dat je ze iets 10 keer moet aanbieden voordat ze een smaak hebben leren te eten of zo? Niet dat er iets mis is met het niet eten van vleesvervangers hoor. Bij mij gold de baby-regel juist voor peulvruchten. Ik vond er eerst helemaal niks aan en nu ik ze vaak eet, vind ik ze heerlijk!

      Verwijderen
    2. Ik eet al bijna 20 jaar geen vlees en ook al jaren geen vis meer. Praktisch alle vegetarische burgers, worsten, spekkies, kipstukjes van zowel de ‘vegetarische slager’ als de supermarkten. Met soja, met groentes, met weet ik veel wat als hoofdbestanddeel en er is slechts een product dat ik redelijk lekker vind en dat zijn brokjes quorn in satesaus. Dus ik maak zelf falafel met verschillende kruiden zodat de smaak niet altijd hetzelfde is. Tahoe etc. eet ik niet.

      Verwijderen
  14. Dat stinken hoeft echt niet. Wat kruiden toevoegen aan het kookwater. Ik voeg laurierblad, teentje knoflook ,gesnipperde ui, rozemarijn / en of thijm kruiden en wat tomaat ( evt uit blik) toe. Nog geen zout, dat vertraagt de garing. Zout later toevoegen. Even een paar minuten laten koken en dan de hooikistmethode. Echt geen stank dan. Integendeel.
    Na een paar uur hooikist even doorkoken met wat zout en verder op smaak brengen. Mijn jongste zoon is chef-kok. Die gaart bonen 3 tot 4 uur bij 60 graden en met kruiden. Die stank komt door het harde koken. Dan komt er een zwavellucht vanaf
    Ik vind bonen die op deze manier gekookt zijn vele malen lekkerder dan bonen uit een blik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een fijne tip!

      Verwijderen
    2. Fijne tip! Ga ik proberen. We hebben gelukkig ook een hooimadam - zo makkelijk! Kookt niet over, brandt niet aan.

      Verwijderen
  15. Ik begrijp niet helemaal goed waarom je iets gaat koken en op eten?
    Alleen omdat het goedkoop is?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aaf schrijft toch dat dit eten ook heel gezond is? Ze schrijft nergens dat haar darmen er niet goed tegen kunnen of dat ze de soep tegen heug en meug opat. Wat is het probleem dan?
      Misschien eet ze het liefst alleen maar chocola en patat met stoofvlees, maar dat doet ze om gezondheidsredenen waarschijnlijk niet!

      Verwijderen
  16. Vroeger, als in 12jaar geleden of zo, had je op Utrecht CS een stalletje met biologische soepen, sappen en salades. Dat stalletje heeft me behoed voor menig portie junkfood als ik wekelijks een reis van 4 uur moest maken, net om etenstijd. De keten bestaat nu niet meer helaas. Een van de lekkerste soepen die ik er at was palestijnse linzensoep. Die was heerlijk gekruid. Ook via hoort zegt het voort kun je hele goede recepten krijgen, vaak beter dan via dikke kookboeken.
    Het loont de moeite om rond te kijken en te experimenteren tot je recepten vindt die je echt graag eet en die ook gezond zijn. Soepen zijn heel geschikt, want als er wat over is kun je die makkelijk wat pittiger of wat zachter van smaak maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Deze bonen ken ik niet maar gebruik wel heel regelmatig bonen in mijn soepjes en andere geregten ook al ben ik geen kook wonder .Een vraag ,waarom pureer jij soep zo vaak ,wij vinden het juist heerlijk om echt de groente en bonen nog een klein beetje te moeten kauwen .Geen kritiek hoor maar gewoon een vraag

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Bijna dezelfde opmerking als gisteren: waarom niet gewoon lekker koken? Ik word hier een beetje treurig van...Het hoeft toch niet duur te zijn? Google eens op wat eenvoudige Italiaanse of Mediterrane recepten. Geen bonenstank maar de geur van een warme vrolijke zomeravond...

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @Aaf Het moet niet te lekker zijn Dat zegt Maarten ‘t Hart ook (Te leen als eboek of ebook bij de bibliotheek Het dovemansorendieet van Maarten’t Hart)
    Hilarisch boek met veel waarheden en een nuchtere kijk op eten en diëten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Over dat boek van Maarten 't Hart heb ik wel de recensie gelezen, maar ik ken het boek zelf niet.
      Het heel lekker zijn van eten vind ik zelf ook een beetje een valkuil. Dan voel ik veel minder goed of ik genoeg heb en overeet ik vaak.

      Verwijderen
    2. Ik heb het gedownload als e-boek en ik heb al 20 pagina's gelezen. Inderdaad hilarisch en toch ook natuurwetenschappelijk verantwoord.

      Verwijderen
  20. Bonen goed wassen en een uur of 8 minstens in de week zetten in ruim water. Als je ze goed gewassen hebt kan je ze in het weekwater koken
    Van bonen of kapucijners zijn ook heel veel andere lekkere dingen te maken

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Palestijnse linzensoep, daar gaat o.a. gemalen komijnzaad en een bosje verse koriander in. Googel er maar op. Dat maakt een bonensoep trouwens ook heel lekker.
    Wat de kruiden betreft: Ga eens bij le Souk langs in de Folkingestraat, en er is nog veel. meer. Maak maar eens de virtuele toer http://www.winkellesouk.nl/ en niet duur

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ineke 28 januari 8.39 Er is nog meer gezond dan bonen , vooral als je het niet lekker vindt.
    Wat is er dan op tegen om dat niet te eten, en jezelf op je oude dag te pesten met voedsel wat je niet hoeft! te eten.
    En ja dat vind ik armoe en dat heeft niets te maken met gezondheid, beter, lees eerst goed voor u gaat roep toeteren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach meid, je hebt het ook wel zwaar met al die roeptoeters in de wereld! Iedereen moet gewoon lekker fastfood gaan eten, want dat is immers het lekkerste wat er is!
      Ik ben 70 en ik pest mijzelf ook niet meer. Eet iedere dag lekker patat met lekker veel majonaise en drink er een halve liter wijn bij. Groenten vind ik niet lekker, dus ik eet alleen zo nu en dan wat bloemkool.

      Verwijderen
    2. Haha, 70 en bijna alleen fastfood? Een grapje toch zeker?

      Verwijderen
    3. Betrapt! Het was inderdaad een grapje en dat geldt oook voor de wijn.
      Ik eet regelmatig dingen omdat de dokter of de diëtist vindt dat dit goed voor mij is en niet omdat ik dat nu zo lekker vind.
      Om voorbeelden te noemen: zilvervliesrijst, kwark, eieren, cottage cheese, koolsoorten zoals witte kool en boerenkool en ook bruine en witte bonen.
      Armoe misschien, maar het schijnt goed voor mij te zijn!

      Verwijderen
    4. @ Dorothes, ik heb gewoon een andere mening dan jij. Dus vooral zelf niet gaan 'roeptoeteren' als iemand het even niet met je eens is..... Ik vind iets eten wat je wellicht niet zo lekker vind maar wel gezond is geen 'armoe'. Zo eet ik bijvoorbeeld roggebrood. Ben ik ook niet speciaal dol op maar is gezonder (voor mij..) dan brood. Armoe is iets eten omdat je niets anders kunt betalen...dit is een keuze dat is heel iets anders. Mag iedereen alsjeblieft zelf hun eigen keuzes maken zonder dit gezeur over zich heen te krijgen? Eet jij lekker wat je wil en dat het je maar moge bekomen. ;-)

      Verwijderen
  23. Ik eet alleen wat ik lekker vind. Dat is tevens mijn probleem, hoewel ik vlees noch vis eet, ik vind alles lekker. Gebruik veel kruiden, geen zout, weinig zuivel en veel verse produkten. Gelukkig heb ik al sinds mijn 50ste hetzelfde gewicht nl. ruim 74 kg bij een lengte van 172 cm. Voor mijn 50ste woog ik tussen de 65 en 70 maar toen ik met roken ben gestopt kwamen er ‘zomaar’ 10 kg bij ��

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.