donderdag 2 januari 2020

Dry January - stoppen met alcohol!

(Half)  Engelse collega's deden altijd met de hele Engelse familie aan Dry January. Als ik de verhalen hoorde over het drinkgedrag van deze Engelsen, was dat een heel goed idee! Mensen, mensen wat een zuipschuiten waren die collega's en hun familie!
Zou er in Engeland nog meer gedronken worden dan in Nederland? Ik weet het niet.

Foodlog: "Nederland is in de afgelopen 50 jaar 3 keer zoveel bier en 14 keer zoveel wijn gaan drinken. In totaal drinken we 3 maal zoveel alcohol als in 1960. Heb jij ook het gevoel dat je wel een beetje zou mogen minderen? Doe dan mee met #dryjanuary."

Ik vind 3x zo veel alcohol in vergelijking met 50 jaar geleden heel veel! 50 jaar geleden was ik 17 jaar en toen werden er ook al flinke hoeveelheden alcohol gedronken.

Dry January, wat is het?

Zoals de naam al aangeeft, betekent het dat je de hele maand januari geen alcohol drinkt, helemaal niets!
Dat doe je om te zien of je mogelijk verslaafd bent. Als je verslaafd bent, dan gaat het je niet lukken om een hele maand van de alcohol af te blijven.
Een maand stoppen met alcohol heeft goede effecten voor je gezondheid en ook voor je functioneren in de maatschappij: je voelt je fitter, je kunt beter slapen, uiteraard is het  reactievermogen beter.
Wel kun je eerst te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid, onrust en een slecht humeur. Dat gaat over en is verder niet schadelijk.

Wat is het advies van de Gezondheidsraad? 

Dat is kort en krachtig: De enige gezonde alcoholinname is geen alcoholinname.

Nare gevolgen van alcohol.

Naast lichamelijke gevolgen zijn er veel nare gevolgen, zoals verkeersdoden en geweldsslachtoffers. Bij vechtpartijen is vaak alcohol in het spel en eenzijdige verkeersongelukken worden heel vaak veroorzaakt door alcohol.

Financieel voordeel!

Het niet drinken levert je financiële voordelen op, je geeft immers geen geld uit aan sterke drank, bier of wijn. Thee en koffie en kraanwater zijn véél goedkoper!

Lees HIER (klik) en HIER (klik) meer over Dry January.

Ga ik ook meedoen?

 Nee, er gaan in een jaar veel weken en soms wel maanden voorbij zonder dat ik een druppel alcohol drink. Dry January is aan mij niet besteed. Dat komt ook omdat mijn moeder en haar ouders geheelonthouder waren en ik volledig zonder alcohol ben opgegroeid. In ons gezin was het helemaal niet de gewoonte om te drinken en die gewoonte heb ik vastgehouden. Ik drink alleen bij sommige gelegenheden eens een keertje wat wijn, maar verder niet.

Ik ga ook niet meedoen omdat ik nog een half volle fles port heb staan. Dat was een cadeautje voor mijzelf. Die port is niet heel lang houdbaar. Zonde om die weg te gooien! Daar ga ik ook in de komende weken zo nu en dan van genieten.

PS 

vanavond op TV: de Nationale Blaastest met 20 vragen over wat alcohol doet met lichaam en geest. Leuk om je kennis te testen!

PS2  

Met gepaste trots kan ik jullie melden dat ik 13 goed had.
De beste BN-er (waarvan een deel mij overigens volslagen onbekend was, maar dat geheel terzijde) had 12 goed!

32 opmerkingen:

  1. Ik drink niet veel, alleen bij gelegenheden en als ik niet hoef te rijden wat wijn. Thuis vind ik het niet de moeite waard om voor mezelf alleen een fles open te trekken. Ik zie om me heen wel veel vrouwen die teveel drinken onder het mom van ‘het is maar een wijntje’. Ja als je die elke dag 4 glazen naar binnen gooit is dat ook weer een fles.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik trok ter ere van het begin van een vakantie nog wel eens een flesje wijn open omdat ik vond dat ik dat verdiend had. Die ging dan in een langzaam tempo op. Niet meer dan een glas per dag en dan weer de Vacuvin er op. Als ik te lang met een fles deed, dan vroor ik de rest in, om er mee te koken.
      Tegenwoordig ben ik met pensioen, dus geen feestelijke flessen wijn meer om de vakantie te vieren.

      Verwijderen
  2. als wij zouden moeten meedoen daaraan is het afgelopen met stoofschotels en de stoofpeertjes,die zijn de enige die genieten van wijn enz.wij zelf drinken niet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alcohol verdampt uit gerechten bij het koken, dan blijft alleen de smaak nog over. Ik ben nog nooit teut geweest van een stoofschotel met wijn of bier)

      Verwijderen
  3. In het weekend drinken we flesje wijn samen. In de avond drink ik altijd een klein glaasje berenburg. Gaat me puur om de kruidige smaak en niet om alkohol, wat mij betreft mag dat eruit, maar helaas kan dat niet om de echte smaak te krijgen.
    Alcoholvrij bier vind ik ook lekker maar dat drink ik zelden ivm de calorieen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben gek op een wijntje. Maar dan maar een want ik kan er niet goed tegen. Omdat wij van af 6 januari mee doen met een andere challenge zal er ook hier niet gedronken worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je port niet weggooien! Kan je heel goed peertjes mee koken!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Naast chronisch depressief ben ik ook verslavingsgevoelig en daarom ben ik blij dat ik alles waar alcohol in zit vreselijk vies vind. Het heeft me meer dan 20 jaar gekost om met roken te stoppen, verschrikkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat goed dat het toch gelukt is! Petje af. En het voelt vast heel bevrijdend.

      Verwijderen
    2. Heel knap Janne. Mij is het ook gelukt na 20 jaar.

      En roken is al slecht en ongezond, maar alcohol verwoest levens en gezinnen als er sprake is van verslaving.

      Verwijderen
  7. Ik was de enige in de (schoon)familie die niet om vier uur smiddags al begon met "een opkikkertje"(daarna wijn bij het eten en sterke drank na de koffie savonds)...ik wilde koffie om vier uur. Met veel gezucht en gekreun werd er dan koffie gezet voor mij.
    Ik ben niet tegen drank, wel tegen overal en alles maar drank bij drinken "voor de gezelligheid" of "omdat iedereen het doet".
    Ik drink wel eens, maar vind mezelf al een bewuste drinker en heb zo'n droge januarimaand niet nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In mijn jonge jaren dronk ik geregeld een glaasje teveel, maar nu drink ik zelden alcohol.Af en toe witte wijn bij het eten en heeeeel soms mijn favoriete coctail.
    Teveel alcohol is niet alleen ongezond maar veroorzaakt ook veel ellende in families en wat te denken van verkeersongelukken. Ook ziekteverzuim is vaak toe te schrijven aan zuippartijen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind een witbiertje wel lekker, maar met mate!
    Jaren met de kinderen gekampeerd op een alcoholvrije camping in de omgeving, een leuke test of het ook zonder biertje kon, maar dat was geen enkel probleem. Uiteraard stond het vrij om buiten de camping een biertje te pakken, maar nee, nooit gedaan en ook na de vakantie lange tijd zonder alcohol gedaan tot het wel weer eens smaakte ;)
    Ook voor de kinderen was het duidelijk: voor jullie 18-de komt er voor jullie geen alcohol in huis, al wil dat niet zeggen, dat ze dat niet op een feestje buitenshuis nuttigden, maar dat was maar zelden.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik drink alleen met speciale gelegenheden en nooit meer dan 2 drankjes dus volkomen verantwoord. Wat mij opvalt is dat vooral op tv veel gedronken word. De ene na de andere fles wordt opgetrokken. Waarschijnlijk sluikreclame en gesponsord door de handel want anders zie ik het nut er niet van in.
    Dat vind ik het een slechte gewoonte en het zou mij ook te duur zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een braverds allemaal! :))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou eerder zeggen: verstandig! Bedenk dat gezond drinken niet bestaat. Dus de gezonde keuze is helemaal geen alcohol!

      Verwijderen
    2. Valt wel mee toch? Ik denk dat hier niet veel tieners en twintigers komen die nog echt hard feesten elk weekend. Toen ik jong was en nog ging stappen dronk ik ook veel meer dan nu. Over sommige dingen groei je gewoon een beetje heen, meestal zo na je 30ste.

      Ik heb een rits aan jonge neefjes die nog alles aan het ontdekken zijn en ik vaak op sleeptouw neem. Ze mogen van mij ook gewoon een sterk mixdrankje pakken als ze hier zijn, dat vinden ze wel interessant. Er is er 1 van 19 die soms rookt en mij een sigaret aanbood. Die heb ik voor de lol nog aangenomen, maar toen hij me wiet aanbood heb ik hem wel even uitgelachen. Alleen sukkels roken op mijn leeftijd nog recreatief wiet. Net zoals ik ook geen meter bier meer ga halen in de kroeg.

      Verwijderen
    3. Nee hoor ik ben niet zo braaf.Ik drink elke dag twee glazen witte wijn en ik geniet ervan .

      Verwijderen
    4. Nou ja...af en toe een jointje maakt je nog geen sukkel Anoniem 16.14..net zomin als een glas wijn dat doet.

      Verwijderen
    5. Ik zou niet zeggen dat sukkels op oudere leeftijd wiet roken, ik ben 62 en doe het ook af en toe en het geeft een enorme rust in het drukke hoofd.
      THC en CBD olie hebben ook een medicinale werking.

      Verwijderen
    6. Ik begrijp niet wat braafheid met niet drinken te maken heeft....

      Verwijderen
    7. Nou, precies Janne! Ik houd er niet van, zowel van de smaak als het effect niet. Ik doe het (niet drinken) voor mezelf en niet omdat het van iemand anders niet zou mogen.

      Verwijderen
    8. Ik ben wel 20 hoor, ik drink helemaal niet en ga ook niet uit. Al wordt dit wel verwacht bij mijn leeftijd en als “saai” gezien. Totaal geen behoefte aan gelukkig :)

      Verwijderen
  12. Ik heb vandaag ingelogd in mijn abp. Het viel niet tegen. Ik had niks verwacht. Ik las over toch meer uitkering. Toch maar ingelogd.
    Heb jij al ingelogd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij valt het niet mee, ik ben er wat op achteruit gegaan. Weliswaar weinig, maar toch! Het is €3,68 minder. Waarschijnlijk is de belasting voor mij hoger geworden waardoor ik netto minder overhoud.

      Verwijderen
    2. De AOW gaat €29,21 per maand omhoog. Dus per saldo ontvang ik ruim 25 euro per maand meer dan in de afgelopen maanden.
      Ik denk dat de kosten van levensonderhoud meer stijgen dan die 25 euro per maand, maar het is niet anders.

      Verwijderen
    3. Ik plus 11 euro netto. Ik was verbaasd! 131 meer per jaar. Stom verbaasd.
      Maar toch leuk.

      Verwijderen
    4. Jammer dat jij niet meer kreeg. Ik dacht dat iedereen er op vooruit gegaan was.

      Verwijderen
  13. Ik drink ongeveer 15 glazen wijn per jaar, een glas tijdens onze week in de zomervakantie in Frankrijk bij het avondeten en een glas tijdens onze week in de kerstvakantie in Spanje. Daarnaast eet ik graag een schaaltje chocoladeroomijs en vanilleroomijs met slagroom toe, daar gooi ik dan een klodder advocaat over. Meer alcohol hoef ik niet en mis ik niet. Oh ja... die port kan je ook gebruiken om pruimen of grote rozijnen in te maken en dat is dan ook weer lekker bij een toetje!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Een mooie score bij de Nationale Blaastest! Goed gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik dronk iedere avond 1 tot 5 glazen alcohol (1 jaar lang) en zei dat ik niet verslaafd was. Vanaf gisteren besloten om te stoppen en ik merk het meteen. Blijkbaar toch verslaafd ben benieuwd of ik het tot 9 februari vol hou.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.