maandag 20 januari 2020

Een boodschappenchallenge?

Deze maand zijn er diverse bloggers aan een uitdaging begonnen. Ze proberen met erg weinig geld voor voeding en drinken rond te komen en op deze manier te ervaren hoe het voor arme mensen in Nederland en elders op de wereld is om met erg weinig geld boodschappen te doen.
Ik heb bedragen voorbij zien komen van 1,50 per persoon per dag!

Het Nibud rekent voor volwassen mensen per dag een minimaal budget van tussen €6,04 en €6,96. Dat geldt voor een huishouding van 2 personen. Voor 1 persoon is het noodzakelijke budget volgens ditzelfde Nibud nog weer wat hoger, namelijk tussen €6,64 en €7,42. Die €1,50 is dus een aanzienlijk verschil met de bedragen van het Nibud!
Ik besteed nu gemiddeld 5 euro per dag, maar nog veel minder dan dat uitgeven? 

Kun je inderdaad van €1,50 per dag leven? Blogger Less Is Enough leefde vanaf februari 2009 twee maanden lang van gemiddeld 1 dollar per dag. Ik vond het destijds heel inspirerend om haar blog te lezen. Klik op de link, de blog bestaat nog steeds.
Ik denk dat €1,50 nu ongeveer gelijk staat aan $1,- destijds.
En dan blijft mijn vraag:
Zou ik voor €1,50 per dag boodschappen kunnen leven?
En wat eet je dan?
Ik ben bang dat het nogal eenzijdig wordt: uien, wortels, witte kool, goedkope rijst, goedkope pasta, brood met een beetje goedkoop beleg, zoals jam.
En ik zou natuurlijk voorraden op kunnen maken, zodat het lijkt alsof ik van 1,50 per dag leef, maar dat lijkt me nu ook weer niet de bedoeling van deze uitdaging.
Vooralsnog lijkt het mij te moeilijk!
Begrijp me goed, ik vind het heel erg knap als het je  lukt, maar om zo sterk te bezuinigen vind ik te veel  gevraagd voor mij! Maar alle respect als dit mensen lukt!

Wat denk jij, zou jij de uitdaging aangaan en een maand of een week leven van €1,50 per dag (is nét iets meer dan een tientje per persoon per week)?

33 opmerkingen:

 1. Hoi Zuinigaan,

  Leuk en interessant artikel. Ik zou dat echt niet kunnen van € 1,50 per dag leven!

  Als het goed is komt vrijdag mijn salaris binnen. Vanaf dan wil ik net als u een boodschappenbudget van ongeveer 35 euro per week aanhouden voor een eenpersoons huishouden met een katje.

  Ik vind het altijd heel fijn om uw boodschappenoverzicht op zaterdag te lezen!

  Dit wordt een van mijn challenges voor dit nog prille nieuwe jaar! Natuurlijk ga ik ook door met mijn spaarchallenges!

  Een fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het dieet zal idd voornamelijk bestaan uit goedkope koolhydraten als pasta, rijst en aardappel met wat goedkope groente en eieren, misschien wat pap erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze challenge is 1,75. Per dag. 4 weken lang. We gebruiken wel dingen die we normaal ook al in huis hebben. Ik reken niet elk theezakje uit Maar b. V. Toen de tandpasta op was kocht ik wel gewoon mijn eigen dure merk.dat gaat dan wel van het budget af. En deze week moet ik echt gewoon koffie kopen. Ons menu is met eenvoudige ingrediënten maar veelzijdig genoeg. Ik gebruik veel volkoren producten en maak veel zelf. De restjes die overblijven worden weer verwerkt. Ik loop meerdere winkels af voor de koopjes. 1 plus 1 gratis. We kopen geen pakjes, zakjes potjes. Weken onze bonen zelf, maken de meeste vleesvervangers zelf en onze toetjes. Ijs is makkelijk te maken met eigen ingevroren fruit. Van een appeltje en wat havermout,meel, boter en suiker maak ik een simpel maar niet te versmaden toetje. De grap is dat iedereen hier er lol in heeft. Omdat we hier op maandag beginnen met het budget,weten we op vrijdag als ik de laatste boodschappen doe o,f ik geld over houd voor iets lekkers.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik zou zeggen kijk eens in je eigen leeslijst bij kleinfarmhuus die iedere januari een challenge doen. valt me erg mee en ziet er ook gezond uit. helaas zal ik zelf de 1,50 per dag niet redden aangezien ik met meerdere voedsel allergieën en intoleranties zit maar ik lees ze wel altijd graag al is maar voor inspiratie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik weet het en ik lees ook bij kleinfarmhuis, maar dan nog snap ik echt niet hoe ze het doen!

   Verwijderen
  2. als ik zo lees door echt terug naar de basis te gaan en alles wat ook maar enigszins mogelijk is te schrappen, kennis hebben waar kun je het aller goedkoopst boodschappen doen en beperkte porties

   Verwijderen
 5. Voor zo'n bedrag lijkt het mij vrijwel niet mogelijk gezond, voldoende en gevarieerd te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Grote flauwekul. Als mensen behoefte hebben aan Januari soberte moeten ze het vooral doen. Maar laat de armen er buiten. Een maandje is iets anders dan maand in en uit. Jaren lang. Gezond eten is wel het laatste om op te bezuinigen. Ik blijf het raar vinden en me afvragen waarom eten ,thuis dan, tegenwoordig zo, n klein percentage van het budget uit maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens, met zo'n 'challenge' is het maar voor even, arm zijn duurt soms je hele leven. Ik vind dit soort 'uitdagingen' toch vaak voor de verveelde mens die niets anders meer kan verzinnen. Doe het wel of niet, maar hang het niet aan de grote klok alsof het iets bijzonders is wat je aan het doen bent....

   Verwijderen
 7. Ik zou de uitdaging wel aankunnen, een maand, maar ik wil het niet meer.
  Want heb mijn eetpatroon veranderd, en kom nu iets duurder uit. Het heel goedkope en in mijn ogen minder gezonde menu is wel te doen met zo weinig geld, maar als het niet hoeft, dan liever niet.
  ( Overigens zou ik graag de engelse termen vertaald hebben naar het nederlands, ik word zo ontzettend moe van 'challenge' en 'below the line' en 'no buy week' etc. Maar dat is even tussen haakjes :-) )
  Esje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk heb je helemaal gelijk met die Engelse termen. Ik heb het grootste deel veranderd in Nederlandse woorden.

   Verwijderen
 8. Waarom zou je zo bezuinigen als het niet hoeft? En komt dat bezuinigde bedrag op de spaarrekening of gaat het naar een goed doel? Dit is echt overdreven, zou een echt arm iemand hier blij van worden? Denk het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het geval van kleinfarmhuus: zij geven het uitgespaarde geld aan een goed doel in hun directe omgeving, zodat ze ook weten dat het bij mensen komt die dit heel goed kunnen gebruiken. Bij hen begrijp ik de uitdaging daarom wel.
   Over het algemeen begrijp ik het niet, dat je zo'n uitdaging aangaat met je boodschappenbudget. Ik heb het niet breed, maar besteed 3,50-4 euro per dag per persoon (woon samen met volwassen dochter), en wij eten daar erg goed en gezond van. Dat vind ik belangrijk.
   Mijn mening is, dat als je een uitdaging aan wilt gaan om te besparen, je beter op andere zaken kunt besparen dan op voedsel en gezondheid.
   Er zijn ook veel mensen die een no-spend maand aangaan voor alles buiten vaste lasten en boodschappen, dus die hele maand geen kleding, uitgaan, meuk-voor-de-leuk enz. Tja, als je je geld elke maand opmaakt, dan kan zo'n maand je helpen een buffer(tje) op te bouwen.

   Verwijderen
  2. Ons uitgespaarde geld gaat naar een goed doel.
   Wij doen het ook wel eens in de vastentijd. Ik vind het heel zinvol om je er in te verdiepen en je te bezinnen. Het is zo normaal voor ons om alles te kunnen kopen wat je nodig hebt. Voor heel veel mensen niet. Voor de kinderen vind ik het ook goed om ze bewust te maken hiervan.

   Verwijderen
 9. Een mens kan zich redelijk gemakkelijk aanpassen aan het te besteden budget.
  Na onze redelijke rijke jaren hebben we jarenlang van een uitkering geleefd, bijna het bestaansminimum, en dat hebben we gewoon gedaan. Niks uitdaging of ‘niets kopen week’ , geld wat er niet is kun je niet uitgeven.
  Nu zijn we weer ‘rijk’ en we leven ongeveer op dezelfde manier, maar duurder, omdat we nu bio en fairtrade kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als je het als challenge benadert voor een maandje, prima allemaal (hoewel het wel lastig is voor zo'n laag bedrag, lijkt me)... maar als je echt in deze situatie zit en die ook uitzichtloos is, pas dan krijg je denk ik echt een idee hoe het is om in armoede te leven. Inclusief de stress van de kapotte fiets die eigenlijk al een jaar geleden vervangen had moeten worden en dat het je maar niet lukt om een nieuwe te kopen waardoor je alles te voet doet. En de schaamte voor de kapotte jas...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Altijd leven van heel weinig geld is inderdaad nog weer iets héél anders. Dan moet alles op standje zuinig en is er nooit geld voor iets leuks.

   Verwijderen
  2. Heel goed verwoord mariimma!

   Verwijderen
 11. Dit soort uitdagingen snap ik niet helemaal. Dient wmb geen enkel doel en lijkt me ook zeer lastig om daar gezond en gevarieerd mee te eten.
  Ik ben altijd wel bezig om te proberen voor minder geld dezelfde (goede) kwaliteit te vinden voor ontbijt, lunch en diner, gewoon omdat boodschappen duur zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn voornemen voor dit jaar is juist om meer uit te gaan geven aan boodschappen. Ik wil meer noten en verse fruit en groenten kopen en verder goed en eerlijk geproduceerde producten, waardoor daar hopelijk meer vraag naar komt en de prijs omlaag kan en meer mensen het gaan kopen.
  Ik vind de meeste boodschappen zo spotgoedkoop... Dat gaat echt ten koste van boeren/plukkers/fabrieksmedewerkers/supermartkpersoneel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het lijkt me totaal niet zinvol omdat je weet dat het na een maand klaar is en dit ook geen navolging zal hebben omdat 1,50 per dag echt te weinig is om gezond en gevarieerd van te kunnen eten.Armoede betreft niet alleen het eten, het is veel meer dan dat,vooral als er iets stuk gaat en wanneer je je rekeningen niet kunt betalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het is fijn om te geven. Daar krijg je zelf een goed gevoel van. Dat sommige mensen dat vormgeven door zo’n uitdaging, dat kan natuurlijk. Als zij het gevoel hebben mensen in de armoede hier mee beter te begrijpen, vind ik dat iets schattigs naïefs hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb een andere challenge: geen kleding kopen dit jaar. Lappen stof mag wel. Dan naai ik het zelf. Niet in atelier in India door kinderhanden. Voordeel: besparen en bewust worden van wat we allemaal wel niet hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik lees ieder jaar bij Klein farmhuus en vind hun manier inspirerend en prettig. Geen gehyper kijk mij eens, maar aan het eind van de week toch vooral blijdschap dat het goed is gegaan en dat de eigen voorraad weer mag worden aangesproken.
  Ik krijg de indruk dat ze goedkope adresjes hebben voor groente, die ken ik in mijn omgeving niet.
  En de porties voor de 1,50 pp week vind ik heel erg karig.
  Wat me vooral opvalt is de dankbaarheid die er uit spreekt, dat het toch gelukt is die week. Volgens mij was het vorig jaar of zo, dat ik las dat ze ook wel een keer met rammelende buik op bed gi gen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Interessante challenge! Een week leven van € 10,- lukt zeker wel. Twee weken op rij of een maand is een stuk lastiger, maar niet onmogelijk. Ja, er zullen veel knolgewassen op het menu staan, maar met de juiste kruidenmix kun je wonderen verrichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik denk niet dat ik het zou kunnen. Is het dan ook de bedoeling om niets uit de voorraad te halen?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik leef ook al langdurig op het minium en natuurlijk kan je heel goedkoop eten: de allergoedkoopste macaroni (die smaakt naar behangerslijm), saus van zure tomaten uit blik met veel uien als vulling en een beetje hoh-gehakt uit de bioindustrie. Blik sperziebonen erbij: klaar. Lekker goedkoop, maar lekker? Nee, en gezond ook niet. Goedkope voedingswaren zitten meestal vol vulmiddelen en smaakstoffen om er nog iets van te maken. Ik kies er voor om gezond en lekker te eten en daarbij ook te letten op kwaliteit: dan redt je het niet van €1,50 per dag. En het is zoals Mariimma schrijft: het is niet alleen het eten, het gaat ook om spullen en kleren die kapot gaan en waarvoor je elke cent honderd keer moet omdraaien en dan heb je het geld nog niet. Zo'n challenge van mensen die eventjes zuinig aan doen om een of ander punt te maken: ze hebben echt geen idee hoe het is langdurig weinig geld te hebben. Ik vind het eigenlijk nogal decadent.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. In aanvulling op mezelf van 9:34: Als ik echt alles bij elkaar optel, dus inclusief koffie/thee, rijst, tussendoortjes, olie, kruiden etc. kom ik op € 35,- per week. Vind ik niet slecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. € 1,50 per persoon per dag is weinig. Ik red het met een boodschappenbudget van €40 (gemiddeld) per week, gemiddeld is dat €175 per maand. Ik woon alleen, mijn 3 kinderen zijn de ene week 2 dagen bij mij, de andere week 4, dus gemiddeld 3 dagen per week. Omgerekend € 2,50 per persoon per dag dus (gemiddeld 7 + 3 + 3 + 3 = 16 'mandagen' per week, € 40/16 is € 2,50 per persoon per dag). En we eten best gevarieerd en gezond. Vanavond staan gevulde paprika's op het menu (6 paprika's voor €1,99 bij de Boni, 400 gram rundergehakt voor € 2 bij de Boni, wat zilvervliesrijst, zelfgemaakte stroganofsaus en als toetje gele vla en yoghurt, totale kosten ongeveer €6 voor 4 personen). Volkorenbrood koop ik bij de AH (€1,29, vanaf 1800u gaat daar 35% vanaf), beleg hoeft niet veel te kosten (stuk kaas, jam, pindakaas, chocopasta, hagelslag). En er is altijd fruit in huis (appels, peren en mandarijnen op dit moment). Gelukkig heb ik een vrij grote vriezer en kan is dus veel inkopen op het moment dat het in de aanbieding is. Vorige week veel zakken diepvriesgroente gehaald bij de Boni: 400 gram voor €0,89. Met anderhalve zak, dus € 1,34, heb ik op die manier vriesverse gevarieerde groete voor 4 personen op tafel staan. Die voorraad groente gebruik ik voor de momenten dat er vers niets te koop is dat en lekker en voordelig is. Het is een kwestie van plannen, maar dan is veel mogelijk met een beperkt budget.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heb je nog meer links van deze bloggers?

  Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik kwam berichten tegen in mijn leeslijst, maar ik weet niet meer wie er hiermee bezig is.

   Verwijderen
 23. Wij zitten op ongeveer €2,50 per persoon per dag, maar wij zijn dan ook een gezin dat uit 7 personen bestaat. €1,50 per persoon per dag is wel heel weinig, maar denk dat wij dat wel een tijdje vol zouden kunnen houden als we geen lekkere (kaasjes, worstjes, speciaal bier, wijn, chips, chocola, etc) dingen meer in huis halen. Maar ik denk niet dat wij (en zeker onze kinderen) daar heel gelukkig van worden.

  BeantwoordenVerwijderen