vrijdag 24 januari 2020

Eten voor €2,50 per dag - een gastblog

 Afgelopen maandag schreef ik over eten voor €1,50 per dag.
 Lezer Jannie heeft voor dit blog een gastblog geschreven over eten voor €2,50 per dag.

Jannie:
Er is hier al een paar keer geschreven over eten voor 2,50 per dag. Ik wil hier eens een  boodschappenlijst uitwerken voor dit bedrag., dus 17,50 per week.
Een beetje gemiddeld ( geen duivenvoer, zoals G.Hoeksma uit Veendam heel lang deed- even googelen-) en voldoende voedingsstoffen.

Standaardlijst voor 1 week, op gesplitst in productgroepen pp


Gemiddelde volwassene, geen dieet, geen vegetariër, beetje bio, geen pakjes of zakjes, geen kiloknallers etc voldoende kookvaardigheid.

- Brood, meel, havermout, brinta 1,80 euro. 
Normaal persoon heeft 2 broden per week nodig, dus zelf bakken is nodig. Broodmeel van Lidl of molen. Ik meng Lidl boerenbrood mix met de gewone bloem. Meel voor 2 broden kost dan 1 euro en 20 ct. De andere 60 ct is voor havermout, brinta etc.
- Boter/ olie/ margarine 60 ct per week.  
Voor op brood of bij de maaltijdbereiding. Ik koop een goede basic olijfolie en dieetmargarine van de Lidl. De 60 ct is een schatting.
- Aardappelen/ rijst/pasta 1,20 per week. Aardappelen 3 keer per week Een portie voor volwassene is ongeveer 300 gram is 30 ct per portie. . Rijst - Surinaamse rijst kost 4,19 euro per 4,5 kg. Een portie rijst voor volwassene is 70 gram is 7 ct. /. Pasta.- meeste soorten 15 cent per portie van 80 gram ( droog).
- Peulvruchten : linzen, bonen erwten - droog uit pak  of zak- 3 porties is 3 maal 75 gram is totaal 70 ct
- Eieren 5 stuks, bio  1 euro . te gebruiken bij broodmaaltijd of om bijv. pannenkoeken mee te bakken.
-( karne)melk , yoghurt, totaal 2,5 liter 1,95
-Groente en fruit 3,00 per week pp Dat is niet veel. Op de markt een zak prei, sinaasappelen, een kool, of een zak zuurkool, een citroen, winterpeen, en nog wat peren bijv. Wat voorraad halen bij een boer helpt of een zak met 5 kilo uien van de Lidl voor een euro. En een moestuin scheelt enorm. Denk ook aan wat fruitbomen als je een tuin hebt. Ik heb van oktober tot maart van mijn eigen appels gegeten
Een levende tuin is heel wat leuker en voordeliger dan een tegelvlakte
Eigen kiemen kweken levert ook kwalitatief goede voeding.
- Vlees/ vis 3,25  per week Dan kan je bijv. een keer salami of spek kopen en een schol op de markt.
- (Smeer)kaas, pindakaas 1,50 per week. Dan kan je een verpakking basic kruidenkaas kopen, 1/3 potje pindakaas en 2 plakjes kaas ( klein)
- Zoet beleg bijv appelstroop of jam samen 1/2 pot 50 ct
- Koffie en thee. 1 euro per week.. Ook krap. Als je een kilo koffiebonen koopt bij de Lidl kost dat ongeveer 7 euro. = goede kwaliteit arabica.. Je kan hier voor 1 persoon 8 weken mee doen. zelf malen en 2 mokken  koffie per dag=16 tot 18 gram koffie pp per dag. Voor de rest thee
Dan is er nog een euro per week over voor kruiden en diversen ( suiker, zout, peper, ketjap,mosterd, sambal, kerrie)

Totaal = 17,50 voor 7 dagen is 2,50 per dag

Geen geld voor koek,snoep,chocola, fris, bier, wijn , luxe en overdaad.

Je moet redelijk kunnen koken en scherp inkopen. Veel basic of/ en markt. Geen pakjes en zakjes
In mijn studententijd en toen wij als jong stel een huis kochten leefden we zo.

Zelf red ik dit nu  alleen als ik in mijn eentje op de camping leef , dat doe ik af en toe een week in Duitsland op een kleine boerencamping in onze caravan, die daar op een jaarplaats staat.Mijn 2 huisgenoten ( echtgenoot en volwassen zoon)houden van meer luxe en dan doe ik ook wel mee. Met af en toe chocola, of een kippetje op zondag of een wijntje en meer koffie bijv.
Ook bak ik maar de helft van de tijd mijn brood.

Hoewel ik het dus wel kan, besteed ik vaak 5 tot 5,50 euro pp per dag . Gevarieerder, luxer en makkelijker. Ik eet bijv graag eens een granaatappel


Voorbeeld weekmenu van 17,50 per week


- Maandag: bruine bonen of kapucijners met appelmoes van eigen appels of en salade. Glas (karne) melk erbij
- Dinsdag: nasi met kool, wortel, ui, prei en ei. Sinaasappel toe
- Woensdag: erwtensoep met prei, selderijknol en brood erbij
- Donderdag: mosterdsoep vooraf. Dan pannenkoeken met spek en appel. Yoghurt toe
-Vrijdag: schol met winterwortel en aardappel. Sinaasappel toe
- Zaterdag: linzenschotel met spinazie. Gestoofde peren toe
- Zondag:  preischotel met aardappel en saus gemaakt van melk en smeerkaas uit oven ( aardappeltje  anders- zelf gemaakt) . yoghurt toe

Verder broodmaaltijden met thee en of (karne)melk met divers beleg( zie lijst) of havermout of brinta
Fruit. Af en toe een ei, 2 keer koffie per dag en water naar behoefte

Wat er in dit weekmenu mist zijn noten. Die zijn duur. Zelf hebben we een walnotenboom en wat hazelnotenstruiken. Die raap ik en droog ik. Hazelnoten zijn in het najaar overal te vinden trouwens. De struiken staan ook vaak langs sportvelden.
Er is meer in de natuur te plukken. Denk aan bramen, rozenbottels. Mijn zoon haalt Japanse oesters van de pier bij Holwerd . Ik pluk daar wel eens zeekraal.

Hebben jullie nog suggesties, aanvullingen commentaar etc. ?

58 opmerkingen:

 1. Ik ben alleen al aan kwark voor mijn partner 3.68 kwijt. En dat is enkel ontbijt! Wij doen met zijn 4e voor 75 euro per week (muv verjaardagen dan is het denk ik 125). We eten bijna alles vers. En we hebben elke week circa 12-15 euro fruit.
  Ik vind de gerechten genoemd wel elke dag een beetje dezelfde smaak. En bij 17.50 heb je ook niet veel keus, maar een tomatenplant in het raam zou ik dan zeker aanraden. Wij hebben ook eigen fruitbomen maar het meeste eten de vogels of wespen op....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 75 euro voor vier personen per week? Dus jouw partner eet voor ruim 25 euro per week aan kwark bij het ontbijt op? Dan is er voor de drie overige gezinsleden dus nog 50 euro over voor alles? Of eigenlijk nog niet eens 50 euro, want je partner wil voor de rest van de dag vast ook nog wel wat eten.
   Het lijkt me goed dat jouw partner omziet naar een ander soort ontbijt, bijvoorbeeld havermout of zo!

   Verwijderen
  2. 3.68 per week aan kwark.
   en daar eet hij havermout in.....

   Verwijderen
  3. Van mijn 24e tot mijn 70e hadden wij een moestuin, dat scheelt in de voedingskosten. Nu nog wat bakken met kruiden en een klein hoekje voor wat sla, boerenkool en tomaten. Wij hebben ook veel daslook in de tuin.in het voorjaar de basis voor een heerlijke pesto

   Verwijderen
 2. Dat is een erg laag bedrag! Ik probeer in 2020 ook te besparen op mijn boodschappen. Ik vraag mij wel af of je zo voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is op basis van deze summiere uitleg moeilijk te zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Jannie, leuk dat je het zo uitgezocht hebt. Ik zou zelf niet zo willen eten als het niet nodig was. Twee plakjes kaas per week...wellicht ben ik verwend hoor. Wij geven met twee volwassenen en een puber ca 100 uit aan eten per week.
  Groet, g

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je vergeet de energiekosten. Een elektrische oven slurpt energie. Het aan de kook brengen van water om aardappels te koken vreet aardgas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die reken ik niet mee inderdaad. Ik gebruik vaak de oven.Maar wel efficiènt. Dan zou er nog 50 cent per week bijkomen. Maar wij hebben zonnepanelen. Spelen praktisch quitte met stroom

   Verwijderen
  2. De energiekosten vallen buiten dit artikel. Als jij heel veel gas gebruikt om aardappels te koken, dan kook jij mogelijk aardappels in een pan vol met water. Als je een bodempje water gebruikt, dan hoeft het helemaal niet zo veel gas te kosten.

   Verwijderen
  3. Zo is het. Anoniem van 08:48 moet niet zeuren.

   Verwijderen
  4. De titel is eten voor 2,50 per dag. Daar horen toch alle kosten bij ?

   Verwijderen
  5. Ik had laatst 4 frikandellen voor 86 cent bij de coop. Ongelooflijk dat ze het er voor kunnen maken.

   Verwijderen
  6. @anoniem van 11:32 uur: waarom zou je de energiekosten meerekenen?

   Verwijderen
  7. Ja, was n beetje dom van me. Het gaat alleen om de voedselkosten. Sorry.

   Verwijderen
  8. Anoniem van11.33. # dat wil je toch niet eten. Ik eet vlees noch vis, mijn partner eet wel vlees (en vis) maar wel goed vlees van de plaatselijke slager en geen kiloknallers etc. Liever een piepklein stukje goed vlees dan 4 fricandellen voor 85 cent!

   Verwijderen
 5. €2,50 per week kan wel, maar het is inderdaad geen overdaad. Scherp inkopen en goed letten op aanbiedingen. Zo haal ik bijvoorbeeld mijn brood bij de AH, na 1800u is het afgeprijsd (35%-sticker). Ik heb dan 2 volkorenbroden voor € 1,29, dus nog geen € 0,65 per stuk. En ja, je grijpt wel eens mis en moet dus wat vaker naar de winkel. Voordeel daarvan is dat je ook wat vaker afgeprijsde groenten, fruit, vlees etc aantreft en mee kunt nemen. Ik kom (gemiddeld) rond van € 2,50 per week voor de boodschappen, 1 volwassene en 3 kinderen die een paar dagen per week bij mij zijn. Zie mijn blog hierover: https://financieelgescheiden.blogspot.com/2020/01/boodschappenchallenge.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 2,50 per week voor de boodschappen... foutje denk ik :-)
   Esje

   Verwijderen
 6. Vorige week 5 kilo uien bij de Lidel gekocht en die waren 2 euro in de aanbieding. Soms zie ik dus in lijstjes prijzen die ik nooit in winkels zie en ik let toch goed op aanbiedingen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De uien waren bij de boet 1 euro

   Verwijderen
  2. Je schrijft toch echt bij de Lidl voor 1 euro. Ervoor staat dat dat je ook bij de boer kan kopen maar daar is het niet altijd goedkoper, althans niet in mijn omgeving en alhoewel de kwaliteit wel lekker is kan je het minder lang bewaren. Uit de supermarkt is het vaak iets bewerkt en in opslagen bewaard onder de best mogelijke omstandigheden en blijft het allemaal langer goed

   Verwijderen
 7. Mijn eetpatroon ziet er heel anders uit! Als het moet zou ik me hier wel mee kunnen redden maar gelukkig is het niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Weekmenu laatst helemaal uitgeschreven voor 23,50 4 personen
  Rijst met paddenstoelen in sojasaus en wortelsalade
  Stampot rauwe andijvie met kaas
  Broodje falafel met ijsbergsalade
  Preitaart met brie
  Aardappels uit de oven met groente omelet
  Poolse hartige pannekoekjes met witlofsalade
  Verse rode kool met uienstoof appelmoes en puree.
  Dit is zonder vlees (ik eet geen vlees,) maar met genoeg kaas en eieren. Zelf vind ik het een gevarieerd menu.
  Als ik reken 2,50 per persoon per dag. Kom ik uit op 70 euro per week.
  Heb ik nog 46,50 over voor brood melk yoghurt koffie thee fruit ect.
  Als je met meer bent is goedkoper eten beter haalbaar omdat je grotere porties kan kopen. Een grote rode kool voor 1,25 b. V. Kan je twee keer mee doen. Een keer gestoofd en een keer als salade.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Waar vind je bio eieren voor 20ct per stuk????? Ik ben ze nog niet tegengekomen.......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk rechtstreeks bij de boer?

   Verwijderen
  2. Wij halen bij de Boer in een automaat aan de weg 10 verse uitloopeieren voor 1,50

   Verwijderen
  3. In de kippen-regio (Barneveld e.o.) zijn veel automaten met bio-eieren, 20 voor 4 euro. Kakelvers, lang houdbaar!

   Verwijderen
 10. Doosje 10 stuks, 2 euro, wordt bij ons door jongens aan huis bezorgd op vrijdag. Ook vaak langs de weg voor nog minder. Ik woon in een dorp

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat is werkelijk niet duur zeg. Leuk om te lezen hoe dit gedaan wordt. Bio eieren hebben wij van onze eigen kippen : ) Ideaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Grappig. De meesten willen bezuinigen. Dit verhaal is inspirerend. De schrijfster is er content mee. Daar gaat het om. Het is gezond genoeg.
  Een appelboom en een notenboom helpen daarbij.

  Ik ben geen fruit eter. Een banaan vind ik lekker, maar natuurlijk weinig vitaminen.
  Maar moestuinders weten, dat komkommers, paprika, tomaat ook vruchten zijn. In ieder moestuinboek is dat te vinden. Probleem opgelost met een blikje tomatenpuree of zo. Fruit is voor mij overgewaardeerd.

  Gisteren heb ik zoutjes gebakken van rozemarijn uit de tuin. Fijn gehakt, bloem en water en olijfolie plus zout. Kneden in de oven tot drie millimeter hoog en dan twintig minuten bakken. Lekker en gemakkelijk! Www.debsbakerykitchen.nl rozemarijn zoutjes.


  Ik was over mijn begroting gegaan in mijn maand vakantie in Spanje. Ik hou het voordelige leven nog vol tot pensioen dag 24 februari.
  Dat betekent minder vaak buiten de deur lunchen. Maar het boeit me niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Die zoutjes van rozemarijn in de reacties klinken goed! Ik vind het een leuk weekmenu, wij hebben in de zomer frambozen en aardbeien uit de tuin, daarna komen de bramen en bessen. Het scheelt enorm terwijl wij een hele gemiddelde tuin hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Kiemplantjes bevatten ook erg veel vitC. Meestal laat ik 1 boerenkoolplant “doorschieten” en oogst later het zaad. Dat gebruik ik dan om kiemen te kweken in de winter. Dat zijn voordelen van een ( kleine) groentetuin. Ook hebben wij vlier(bloesem) en bes. In de houtwallen hier ook veel vlier, braam, rozebottels. Langs de weg is vaak van alles te koop. Bij boeren en mensen met grote tuinen. Ook bij volkstuinen zie je vaak groente te koop.
  Als groente duur is, kun je diepvriesgroente kopen.
  Maar de dichtstbijzijnde AH is op 6 km. Dus geen 35procent stickers hier. De enige super hier koopt krap in. Om 16.30 is het brood vaak al op

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Kiemen kweken is leuk en niet moeilijk. Google maar op kiemen kweken. Zaden spoelen, laten uitlekken en in een weckfles of jampot in de vensterbank. 2 keer per dag spoelen en uit laten lekken. Meestal met 5 dagen klaar. Je moet het alleen niet doen met zaden die voor de tuin bestemd zijn. Die zijn vaak behandeld met iets. Zelf geoogste zaden kosten niets. Je kan ook linzen ,erwten en bonen laten kiemen. Adukibonen voor taugé. En laat eens radijs doorschieten. Radijs kweken kan bijna overal. Lekker op brood. Daarna mooie bloemen en dan prima kiemzaad

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik snap echt niet waarom je zo zou gaan leven terwijl dat niet nodig is. Dat begrijp ik echt niet. Als het nodig is dan doe ik je het wel uiteraard. Ieder heeft uiteraard het recht om zijn leven te leven zoals hij wil maar ik krijg hier toch een raar gevoel bij. De cv uit of heel laag. Zo weinig mogelijk licht. Voor mij heeft dit niets te maken met zuinig zijn want dat ben ik ook.
  Maar daarnaast heb ik ook voldoende hobby's om mijn tijd leuker te besteden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik besteed nu 5 euro pp per dag. Maar ik heb dit best lang gedaan zo.en van alles bij elkaar kunnen sparen, waar we nu profijt van hebben. En het geeft voldoening om veel zelf te maken of bijelkaar te zoeken. Het is ook een redelijk duurzaam voedingspatroon. Geen grotere voetafdruk dan nodig is. Denkend aan het milieu, aan het klimaat, de natuur. Zo diervriendelijk mogelijk. Weinig vlees, maar wat er op tafel komt is met zorg gehouden. Mijn grootouders hadden een varkentje, die kreeg het keukenafval en dingen uit de tuin. Dat vond ik mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ojee ik ben maar alleen en geef 75 a 100 euro per week uit.
  Een deel van de "hoge" kosten zit hem in de cola light denk ik.
  Elke week bijna 25 euro uit alleen aan de cola light.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 25 euro voor cola? Is dat een grapje? Dat is €3,57 per dag! Al die koolzuur is erg slecht voor je tanden. Kraanwater is beter en goedkoper!

   Verwijderen
  2. Dat kan niet waar zijn.......toch?

   Verwijderen
  3. Nee is echt geen grap.
   Ik lust niks anders dan cola light (dus ook geen water,koffie of thee) en heb vaak regelmatig hoge tandarts kosten maar dat komt niet alleen door de cola light.
   Heb het net even uitgerekend maar drink 2 flessen cola light per dag dat is 4,50 per dag.
   Nu ik dit zo type schrik er ook wel van.

   Verwijderen
  4. @Evelien: je zou in ieder geval de huismerk cola light van AH kunnen proberen, die kost 92 cent per 1,5 liter. Dat scheelt dus al gauw 960 euro per jaar. Dan drink je dus nog wel cola light, maar geen A-merk.

   Verwijderen
  5. Ach Evelien, wat vervelend. Ik hoop dat ik je een tip kan geven, negeer anders maar...vervang per week 5% van je cola door water. Dag 1 denk je bleeeh dat smaakt naar niks, dag 4 smaakt het weer prima. Na twintig weken lust je water en doe je je gezondheid een groot plezier. Lukt die 5 % niet? Probeer 1%.

   Verwijderen
  6. Evelien kleuters lusten geen water en thee.. volwassen mensen kiezen zelf wat ze drinken.. en wat ze belangrijk vinden.. koolzuur tast het maagzuur in de maag aan. De zuren in de frisdrank je je tandglazuur en de zoetstoffen je smaak en het koolzuur je darmflora en daarmee direct je gezondheid.. maar ach.. je lust geen water.. Bieke

   Verwijderen
  7. @Mbieke haha dan maar een kleuter maar neem aan dat jij ook niks drinkt (bv frisdrank) wat jij niet lust?
   Heb al vaak water geprobeerd maar vind het niet lekker en saai dus waarom iets drinken wat je niet lekker vind?
   Goedkopere cola light geprobeerd maar haalt het lang niet bij de echte coca cola maar schrik wel van het bedrag van wat dat zou schelen op huismerk cola!

   Verwijderen
 19. @Lot Je hebt gelijk, dat komt omdat ik de eerste versie ongeveer 2 jaar geleden geschreven heb. Nu de prijzen aangepast en wat veranderd. De uien ben ik vergeten te veranderen

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Op allerlei dingen letten vind ik ook nu nog niet verkeerd. Zo hebben wij uitgezocht wat wij de lekkerste koffie vinden en zetten die budgetvriendelijk.. we kopen Arabia bonen bij de Lidl. 1/2 crème 1/2 espresso. En malen daar 35 gram van voor een volle thermoskan filterkoffie van 800ml, 4 grote bekers. Dat gaat middels voorzichtig opschenken . De koffie is redelijk fijn gemalen. De koffie blijft ongeveer 3 uur lekker en warm in de thermos. Door het opschenken heb je veel minder koffie nodig dan bij een koffiezetapparaat . Googel maar eens op filterkoffie zetten. En de cholesterol blijft in het filter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zult cafestol bedoelen? er zit volgens mij geen cholesterol in koffie..
   Esje

   Verwijderen
  2. Het hele verhaal over koffie, cholesterol en cafestol.
   Cafestol verhoogt het slechte (LDL) cholesterol in het bloed.
   Wie last heeft van een te hoog cholesterolgehalte kan hier beter niet te veel van binnen te krijgen.

   Bij het filteren van koffie blijft cafestol achter in een papieren filter. Dus koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat bevat weinig cafestol. Het drinken van filterkoffie heeft dan ook nauwelijks effect op het cholesterolgehalte. Espressokoffie bevat meer cafestol. Ongefilterde koffie uit een cafetière of Turkse koffie bevat veel cafestol.

   Niet alleen de manier van zetten heeft invloed op het cafestolgehalte, er is ook verschil tussen verschillende merken.

   Verwijderen
 21. Leuk om zo mee te kijken!
  we eten hier gevarieerd, maar weinig vlees. Drinken doordeweeks is water, thee en koffie. Vrijdag borrelavond met prik ;)

  Ik kook meestal voor twee dagen. Dat scheelt ook in budget.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @ Anoniem19.55 Je hebt gelijk. Het gaat om cafestol , een stof die verhogend werkt op de verkeerde (LDL) cholesterol

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Erg fijn dit als inspiratie voor mensen die van heel weinig moeten leven. Zelf maken scheelt sowieso in de kosten.
  Toch begrijp ik niet waarom je op eten zou willen bezuinigen in Nederland. Terwijl dit in mijn beleving het allerbelangrijkste is. Het gaat om je gezondheid en genoot. Ik zeg niet dat je niet op je uitgaven moet letten maar om zo geforceerd van 2,50 rond te moeten komen, gaat er bij mij niet in.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik heb hier toch gemengde gevoelens over. Tenzij er een gebrek is aan financiële middelen vind ik hdt toch allemaal wat armetierig en vooral vreugdeloos. En já ik let ook op mijn budget en koop bijna uitsluitend aanbiedingen en op de markt. Maar ik hou erg van koken en we eten toch echt wat we lekker vinden en dat lukt niet altijd zo minimalistisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Datzelfde gevoel krijg ik ook. Ik let ook mijn budget, aanbiedingen en doe het zuinig aan. Heb hier eerder geschreven dat ik ongeveer €3,50 per dag kwijt ben maar daar eet ik wel een stuk lekkerder en gevarieerder voor. Ik woon alleen, kan door omstandigheden ook niet stad en land af fietsen op zoek naar koopjes en met enorme zakken voorraad zeulen. En af en toe een beetje 'luxe en overdaad' hoort er voor mij ook bij. Nou, ja: luxe? Voor mij is luxe ook lekker brood van de bakker en niet van de supermarkt. En overdaad? Eens een keer een koekje en een snoepje mag ook best.

   Verwijderen
 25. Het is niet vreugdeloos, ik besteed nu ook meer. Dat zei ik ook al .Maar het voelt superluxe als je het kan voor 2,50. Ik besteed nu 4,50 pp per dag voor voeding.Met alle andere boodschappen erbij als wasmiddel, drogistartikelen etc, voer voor de hond etc kom ik gemiddeld over een heel jaar op 5,33 euro per persoon per dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wij besteden meestal 40 euro bij de Lidl voor de week. Daar kunnen we een week van eten. Als we luxe willen, komt die daar wel bovenop. Luxe brood, chipjes, lekker bier doen we regelmatig. En dan vinden we idd dat we leven als een God in Nederland.
  Misschien zouden we het ook van 35 euro per week redden, als we ons best zouden doen (meer op de markt, meer in de tuin zetten). Dus ja, ik denk dat het kan. Ik ben wel blij dat ik de ruimte heb voor deze luxe.

  BeantwoordenVerwijderen