maandag 9 maart 2020

Nog geen nieuwe telefoon kopen!

Mijn huidige smartphone heb ik ruim twee jaar geleden gekocht. Die kostte toen €154 euro. Niet echt een dure smartphone, maar ook niet de allergoedkoopste. Volgens mij is de omloopsnelheid van smartphones hoog en is het vrij normaal om binnen twee jaar weer een nieuwe aan te schaffen.
Ik heb besloten dat nog niet te doen en te wachten totdat er problemen komen, want de telefoon doet het nog prima!

Koop ik dan een nieuwe?
Eigenlijk weet ik dat nog niet.
Misschien koop ik wel een refurbished exemplaar.
Dat is een oude telefoon die weer helemaal als nieuw gemaakt is, een tweedehandsje, maar wel met een aantal jaren garantie.

Voordelen van een tweedehands telefoon:
minder milieubelasting
een betere prijs
geen nieuwe grondstoffen nodig
de revisie is gedaan door de producent  en niet door een derde partij. 

Het lijkt mij wel wat als ik een nieuwe telefoon nodig heb!

Mijn vraag aan mijn lezers is, of zij ervaring hebben met een refurbished smartphone.


18 opmerkingen:

  1. Ja, ik heb er ervaring mee. Hoewel de toestellen meestal in prima toestand zijn, is er wel het probleem dat je een wat ouder model koopt. De ontwikkeling van software voor telefoons gaat zo snel dat na een paar jaar je telefoon onevenredig veel trager wordt, doordat allerlei software er niet meer goed op werkt. Dat is ook een reden dat de omloopsnelheid van telefoons zo hoog is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja hoor, de man en twee dochters hebben een refurbished fruit exemplaar. Ze hebben hun gsm s nu al een tijdje en zijn er heel tevreden mee. Toen de telefoon van 1 van de dochters opeens de geest gaf, stuurden ze zonder problemen een nieuwe refurbished op (kon blijkbaar echt niet meer hersteld worden).
    Het voelt idd beter ivm geen nieuwe grondstoffen enz om geen nieuwe te kopen.
    Als mijn gsm onherstelbaar kapot zou raken, zou ik nu ook zeker refurbished kopen ipv nieuw!
    Groetjes,
    Nona

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn smartphone (Sa.msung) heb ik 3 jaar geleden gekocht, voor ongeveer €140,= . Ik gebruik deze vooral om foto’s te maken en te appen. Voor het bellen heb ik een Nokia, zo’n dikke met een prepaidkaart. Mocht een van de twee niet meer te gebruiken zijn dan zal ik vrijwel zeker een refurbished exemplaar kopen. Mijn jongste dochter kocht in januari een Iphone (7, geloof ik) zo goed als nieuw voor minder dan €300,euro!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb nu mijn 2e refurbishes i phone en nooit problemen mee gehad. Bevalt prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nou, niet doen alleen maar ellende mee gehad accu slecht, systeem na een paar jaar langzaam, whats app trekt hem leeg dus elke dag opladen, nooit meer, vaak koop je andermans ellende.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb 11 jaar met mijn nokia gedaan prepaid en moest vorige week een andere kopen ook een prepaid ik hoef niet op het internet ermee.
    Ik gebruik de telefoon tot het niet anders meer kan en koop dan een nieuwe in de hoop dat ik er weer zo een jaar of 10 mee kan doen.
    Tweede hands is meestal de ellende van de ander.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Geen refurbished telefoon, maar wel een refurbished IPad en die bevalt prima. Op één na nieuwste model, aanschaf scheelde ongeveer 100 euro en het enige wat er ‘mis’ mee is is dat er een dun blauw veegje (1/2 cm) in het scherm zit. Dit valt alleen op bij donker beeld. Verder echt als nieuw.

    Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een jaar oud én schade in het scherm en dan maar 100E minder? Lijkt me niet echt een goede deal...

      Verwijderen
  8. Ik zou niet zo snel voor refurbished kiezen, het probleem met oudere modellen is toch de software en je weet ook niet hoe de oude eigenaar ermee is omgegaan (laten vallen ed).. Zelf heb ik bijna 4 jaar geleden een nieuwe iphone gekocht met vrij veel opslagruimte. Zolang hij het doet fysiek en qua software, ga ik hem niet vervangen. We zien wel hoe ver ik kom.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb slechte ervaringen met refurbished phones (ong 200 euro p/s). Krassen op scherm/traag/roote accu etc. Laatst maar een nieuwe A10 van Samsung uit het budget segment gekocht. Voor 130 euro een prima smartphone die gewoon alles lekker snel doet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, mijn vrouw heeft ook een A10 en is daar héél tevreden mee. Voor de 'gewone' en niet heel veel eisende gebruiker een prima toestel. Over Refurbished hoor ik verschillende geluiden, ik ben in elk geval geen fan.

      Verwijderen
  10. Ik koop eens in de zoveel jaar een nieuwe, meestal met een abonnement mee. Veel apps die ik gebruik vragen om een goede batterij-capaciteit en voldoende werkgeheugen. Daar wil ik niet op inleveren. Ik verkoop mijn telefoons altijd wel door, want er is duidelijk genoeg vraag naar.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb slechte ervaring ermee.
    Toestel werd warm bij gebruik en bij het opladen, doodeng.
    Dus weer teruggebracht

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Goede ervaring mee. Net als bij een refurbished pc.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Goede ervaringen mee. Ik heb al 2 x een refurbished apple toestel gekocht via iused. Je moet wel goed nagaan hoe lang een toestel van veiligheids update wordt voorzien, dat is niet bij alle merken goed getegeld.
    Olga

    BeantwoordenVerwijderen
  14. In 2014 kocht ik de iPhone 5S. Deze heb ik nog. Alle updates gaan goed. Om batterij en verbruik te sparen zette ik instellingen dat de mail alleen bijgewerkt wordt wanneer ik WiFi heb.
    De kwaliteit van foto’s is niet zo goed. Maar ja. Ik vlog er niet mee.
    Al mijn foto’s gaan automatisch naar een Google app.
    Sorteren van foto’s naar mappen is ook simpel.
    Ik heb wel een extra externe batterij in mijn tas zitten, voor geval dat.
    Synchroniseren tussen iPhone en iPad loopt 1 op 1.

    Ik voel wel dat ik als ouwetje met een oude telefoon een beetje tuttig. Maar alles doet het goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb mijn huidige nu bijna 4,5 jaar. Merk wel dat de accu minder wordt. Ik denk dat ik binnen nu en 6 maanden een keer een nieuwe koop. Ik kies zelf wel voor een echt nieuwe omdat ik verwacht dat hij anders qua accu en software niet weer bijna 5 jaar mee gaat. Mascha.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik heb een nokia.sinds het begin doet i raar.eerst kan ik muziek beluisteren.maar nu niet meer

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.