zondag 19 april 2020

Angst voor corona?

Cijfers

Niet om nou slordig om te gaan met de regels, maar goed beschouwd valt het risico voor mij om corona te krijgen en daaraan te overlijden nogal mee.
Waarom?
Van de sterfgevallen is tweederde man en ik ben een vrouw.
Tot nog toe zijn in Nederland 1,3% van diegenen die de ziekte hebben gekregen overleden. In dat percentage zijn meegenomen diegenen die zijn overleden zonder dat er corona is vastgesteld, dit is gebeurd op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek.
In noord Nederland is tot nog toe weinig corona. Het aantal besmettingen is in vergelijking met andere regio's erg laag. Hier in de provincie Groningen zijn tot nu toe 10 mensen aan corona overleden. OK dat waren mensen die op corona getest waren, dus misschien waren het er iets meer, maar niet veel.  

Kansen

Wat zijn dan de kansen dat ik de ziekte krijg en er aan overlijd? Ik denk dat de angst eigenlijk helemaal niet nodig is omdat de kans dat ik corona krijg erg klein is. Wel is het zo, dat als ik het krijg, ik door mijn leeftijd en mijn astma en diabetes meer kans heb op een heftig verloop van de ziekte.

Verstandig handelen

Natuurlijk ga ik het gevaar niet opzoeken.
Daarnaast leef ik zo gezond mogelijk door:
-voldoende te slapen (goed voor de weerstand)
-gezond te eten (niet te veel en niet te weinig, en met voldoende bouwstoffen)
-dagelijks minstens een uur flink te bewegen (zodat de hartslag omhoog gaat en de longen flink moeten werken)
-genieten van de dingen die er wel zijn en die wel kunnen (zeer belangrijk voor de mentale gezondheid)
-handhygiëne in acht nemen en proberen ze weinig mogelijk aan mijn gezicht te zitten (zucht, dat laatste is móéilijk!!)
-thuisblijven als ik ga hoesten - de kans daarop is niet groot, omdat ik door alle coronamaatregelen geen kans heb om een virus in enige vorm op te lopen. Ben ik eindelijk eens een keer máándenlang zonder verkoudheid 😂

Als je werkt in de zorg of op andere plekken waar de kansen op besmetting groter zijn, dan kan ik mij voorstellen dat je bang bent om besmet te worden. Voor mij persoonlijk ben ik niet bang. Er is natuurlijk altijd een zeer minieme kans om het op te lopen, maar die angst die speelt mij geen parten.

18 opmerkingen:

  1. Fijn dat je er geen angst voor hebt om ziek te worden - al is die kans natuurlijk ook zo klein omdat we met z'n allen binnen zitten. Ik ben benieuwd wat er gebeurd als de maatregelen wat losser worden.

    Het zou heel fijn zijn als de ziektekansen gelijk bleven (of minder werden :-) )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad is voor jou de kans erg klein. Maar nog steeds aanwezig. Het lastige en ongrijpbare is, is dat bij de besmette personen die ik ken, er geen onderzoek is gedaan naar waar de corona vandaan is gekomen (of dat was mislukt). Daardoor lijkt het overal te zijn.
    In de Achterhoek is de besmettingsgraad ook erg laag. Er is op een andere locatie van de stichting waar ik voor werk iemand ziek geworden in het begin (in ziekenhuis terechtkomen met corona). Er zat tussen mij en die collega maar 1 stap. Een begin maart flink hoestende collega. Ik ben blij dat ik nu thuis móet werken.
    Ook een tante in de zorg waar ik nog wel eens contact mee heb zit thuis met de bekende verschijnselen en wordt nog maar steeds niet getest. Ik zie dat ik toch al regelmatig de dans ben ontsprongen door de maatregelen. En daarmee mijn gezin.
    Er is een oud-collega van 35 jaar jong, overleden aan de gevolgen van Corona. Dat maakt dat ik toch niet meer helemaal droog naar de cijfers kan kijken. Dat raakt me toch ook. En als er dan geroepen wordt, de scholen moeten open want de jongeren hebben het zo moeilijk denk ik; volgens mij vergeten we iets. Het moet wel veilig kunnen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, wanneer is het veilig? Ik werk als docent in het middelbaar beroepsonderwijs en maak me grote zorgen om enkele leerlingen die thuis niet veilig zijn. Als je als puber opgesloten zit met je ouders die psychisch instabiel zijn, en je kunt geen kant op, dan is school geen luxe maar een noodzaak. In de grote steden neemt huiselijk geweld echt toe. Dat moet je ook meenemen in deze discussie vind ik.

      Verwijderen
    2. Gelukkig is bij ons opvang van de leerlingen, in bijzondere gevallen zeker mogelijk. Er is ook goed contact en ook zijn er weinig leerlingen van de radar. I.i.g. niet meer dan anders.

      Verwijderen
  3. zolang we binnen zitten,en ons aan de regels houden,zal het met besmet raken wel meevallen.groter probleem krijgen we als de regels versoepeld worden. hier in mijn regio (zuid-west) zijn erg veel zieken en helaas,veel sterfgevallen,ook in mijn kennissen kring,kern gezonde mensen,wel op leeftijd maar verder gezond en zelfstandig.het virus zal blijven rondgaan zolang er geen vaccin is moeten we blijven oppassen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb momenteel flinke luchtwegklachten en extra medicatie door mijn astma in combinatie met een infectie die ik ergens moet hebben opgelopen, terwijl ik al ruim 5 weken thuiswerk en ook niet meer in winkels kom. Reken je niet rijk!
    Ik kijk als een berg op tegen een komende versoepeling. Allemaal mensen die hongeren naar uitstapjes en contact met de familie, en dat terwijl de vitale beroepen nog niet uitgerust en hersteld zijn.
    En in het noorden zijn misschien minder vastgestelde opnames, maar ook minder ICs. In onze woonplaats maar 1 bv. Dus jouw woonplaats is de eerste overloop voor onze hele regio.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inmiddels worden patienten verdeeld en gaan er ook al weer patienten terug naar het zuiden. Waar je woont zegt niet veel over waar je eventueel benodigde IC plek zal zijn. Kan ook in Duitsland zijn.

      Verwijderen
  5. Ik begrijp dat jij je in jouw situatie geen zorgen maakt. Zelf zie ik er tegenop dat regels misschien binnenkort versoepeld worden, omdat ik dagelijks in mijn werk (bouwmarkt) zie dat mensen de regels nu al niet zo nauw nemen. Wij als medewerkers lopen een groot risico op besmetting, omdat een groot deel van de klanten zich niet aan de regels houdt. Als er een versoepeling komt, vrees ik dat veel mensen die nu netjes thuis blijven, dan een inhaalslag gaan doen, alles wat ze de afgelopen 5 weken niet hebben gedaan, dan gaan doen (winkelen, uitjes, familiebezoek enz.) Het lijkt haast onvermijdelijk dat we dan weer een toename in besmettingen gaan krijgen.
    Zelf ga ik 1 keer per week naar de supermarkt, op een rustig moment op een avond, en let er dan goed op dat ik me aan de regels houd. Verder kom ik nergens, behalve mijn werk. Ik ben vorig jaar verhuisd en wilde graag mijn tuin gaan doen in het voorjaar, maar no way dat ik nu naar een tuincentrum ga voor plantjes, of dat ik ze online ga bestellen (de pakketbezorgers hebben het nu ook echt al druk genoeg). Als iedereen nu eens wat meer aan de ander zou denken dan aan zijn/haar eigen belang en wensen, dan moet het goed gaan bij een versoepeling. Maar wat wij de afgelopen 5 weken mee maakten in de winkel, stemt mij somber voor de gevolgen van een versoepeling.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is natuurlijk maar door welke bril je kijkt. Door wel die plantjes te kopen (online, of alleen in de winkel op afstand v anderen) help je mensen aan werk en dus inkomen....

      Verwijderen
    2. Inderdaad Anoniem zo kan je ook kijken, ondernemers aan werk en inkomen houden.
      Op een ander blog schreef ik dat ik bij een bouwmarkt was geweest, als je al maanden in een verbouwing zit heb je wel eens wat extra nodig en ik maak lijstje zodat ik niet vaker hoef dan nodig. Anja reageerde daarop dat ik egocentrisch was en mensen in gevaar bracht! Dat vind ik behoorlijk overdreven.

      Verwijderen
    3. Ik hou ook mijn hart vast als de maatregelen versoepeld worden.
      Bij mijn moeder in het verzorgingshuis houdt sinds een paar dagen het personeel zich aan haar/mijn 'veiligheidswensen' van een maand oud. Regelmatig handen wassen krijg ik er bij mijn moeder niet ingestampt, dus zij is afhankelijk van de zorgvuldigheid van de verzorgenden haar niet te besmetten. Vorige week presteerde een verpleegkundige het nog om bij haar op de kamer te gaan zitten voor een praatje (ze was een tijdje 'uit de running' geweest en ging bij alle bewoners even langs). Ze vond dat ze dat kon doen omdat ze 3 dagen daarvoor negatief was getest op corona. Natuurlijk had ze 1,5 meter afstand gehouden. Volgens mijn moeder niet en ik geloof haar want dat kan helemaal niet op haar kamer.
      Gisteren las mijn moeder mij het bericht voor dat in het tehuis waar de moeder van Rutte woont ook 3 mensen besmet waren met corona. Daar schrik ik toch wel van. Het is al 4 weken geleden dat er bezoek mocht komen bij bejaarden. De bewoners kunnen niet meer besmet zijn door bezoek van buiten.
      Als het personeel in de zorg in hun vrije tijd meer kans loopt besmet te raken met het versoepelen van de maatregelen dan vraag ik mij af hoe snel het dan zal gaan met de besmettingen in de tehuizen.

      Verwijderen
    4. Mijn oma heeft het verzorgingshuis niet overleefd.
      En inmiddels al vele "buurtjes" met haar. een zuster is 4wkn thuis geweest waarschijnlijk besmet. En mijn oma was kerngezond. Zelfs met "medicatie tegen de pijn" hield ze het 4! dgn langer vol dan de dokter had verwacht. zonder al dat in en uitlopen in de kamers en eerdere en betere bescherming van personeel (en dus niet alleen vh personeel met juist vd bewoners) had ze zeker nog 5jr plus geleefd....

      Verwijderen
  6. Ik had eerst ook het idee dat ik daar niet bang voor hoefde te zijn. Tot Axel Daeseleire in het ziekenhuis belandde. Hij is even oud als ik namelijk. En toen zeiden ze dat mensen met overgewicht meer kans maakten op overlijden. En nu ben ik dus wél bang :( .

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben wel bang om besmet te raken. Ik werk op een besmette afdeling en ondanks de beschermende maatregelen grijpt het virus om zich heen.
    Ik kan nu mijn mantelzorg taken niet meer doen. En ben bang dat mijn gezin ook besmet raakt. Als ik heb gewerkt gaan mijn schoenen in een afgesloten zak, mijn kleding gelijk in de wasmachine en die worden gelijk apart gewassen. Ontsmet ik mijn handen, ren door het huis naar de badkamer. Douchen, haren wassen, aankleden en dan pas mijn gezin begroeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wel of niet besmet raken weet ik niet ik werk immers in de zorg. Helaas hebben wij niet voldoende beschermende artikelen. Het enige waar ik rekening mee kan houden ze buiten de zorg, wat ik dan ook doe sinds 2 maart. Meer kan ik ook niet doen. Vwb regio, werk, leeftijd en gezondheidstoestand zit ik allemaal in de risicogroep. Dus ben ik extra voorzichtig, angst nee....bang nee. Het enige wat me zou raken is dat ik iemand anders kan besmetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik denk dat de kans dat je het oploopt momenteel redelijk klein is in Groningen en als je je aan de regels houdt. Maar als je het krijgt.... overgewicht, asthma, 65 plus.... dan ben je weliswaar vrouw maar liggen de kaarten wel slecht voor je.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het risico om corona te krijgen lijkt me groter dan je denkt. Het virus kan niet uitgeroeid worden, dus er zullen steeds weer mensen besmet raken. Door blijvende maatregelen zal het niet zo'n explosie worden als in maart, maar je zult maar besmet raken... Ik ben best wel bang voor corona, maar dat komt misschien ook wel omdat ik in Brabant woon.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je bent niet alleen Loesje! Ik woon in het noorden en ben heeel voorzichtig. We ween nog zo weinig van dit virus en wat we er van weten, lijkt dat het bijzonder besmettelijk is en makkelijk muteert. Ik wandel het liefst op de meest stille momenten, wanneer ik minimaal 2 meter bij mensen langs kan lopen. En dan nog probeer ik niet "van de wind af" te lopen. En het valt me op dat andere mensen dat ook doen.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.