maandag 13 april 2020

Blij met de zorgverzekering in Nederland

Ik vind dat we enorm blij mogen zijn met ons stelsel van zorgverzekeringen! Als je kijkt naar andere landen, waar een zorgverzekering maar voor een beperkte groep geldt of misschien volkomen afwezig is. Daar durven mensen niet naar de dokter en niet naar het ziekenhuis, omdat ze de kosten nooit kunnen opbrengen en volkomen failliet gaan aan een behandeling vanwege dit coronavirus.
Daarom is bijvoorbeeld het aantal doden in de VS zo hoog, want arme mensen, vaak zwarte mensen, hebben gewoon het geld niet voor een zorgverzekering. Daarnaast is het zo dat een zorgverzekering daar gekoppeld is aan werk, dan betaalt de werkgever zo'n 80%. Werkloos = geen zorgverzekering, of een verschrikkelijk dure, die minstens 580 tot 870 euro per maand per persoon per maand is. Werkloos zijn = geen inkomen ontvangen, dus waar moet je die zorgverzekering van betalen? Diep triest vind ik het!



Gelukkig  hebben we hier wel een algemene zorgverzekering, die er gewoon voor iedereen is, arm of rijk! En ja, ik weet het, het zou nog beter kunnen, er zijn altijd verbeterpunten en als je rijk bent, heb je toch net wat meer mogelijkheden,  bijvoorbeeld ook in de tandzorg. Verzekering voor tandzorg is niet verplicht en dat zie je in arme wijken, waar veel mensen een slecht onderhouden gebit hebben.
Maar over het algemeen vind ik dat we blij mogen zijn met ons stelsel van zorgverzekering en de zorgtoeslag!

46 opmerkingen:

  1. Ik ben ook erg blij met onze zorgverzekering. Zeker nu je zelf kan kiezen of je alleen het verplichte eigen risico of een hoger eigen risico wilt dragen.

    De vraag is wel hoe lang we dit nog zo vol kunnen houden. Door vergrijzing rijzen de kosten de pan uit en als gevolg van de coronacrisis nemen de kosten ook toe neem ik aan. Voor een deel hoop ik dat laatste ook wel een beetje. Deze crisis toont onmiskenbaar aan hoe belangrijk goede zorg is, laten we daar dan ook eens knappe lonen tegenover zetten! Hetzelfde geldt overigens voor het onderwijs.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet alleen door vergrijzing hoor, de ouderen krijgen steeds de schuld, maar ook door vluchtelingen en werkloze mensen waarvoor het ziekenfonds bijna gratis is. Dat moet door de rest van de bevolking betaald worden.

      Verwijderen
    2. Op zich vind ik dat heel goed. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Niet meer dan logisch!

      Verwijderen
    3. In Duitsland is het veel goedkoper

      Verwijderen
    4. Wat een onzin. Ziektenkosten verzekering gratis voor werkelozen. Met bijstand betaal je net zo veel als met een goed inkomen. Dus is het in verhouding veel meer. Verplicht in een hogere aanvullende verzekering door de sociale dienst. Ze willen niet met bijzondere bijstand moeten hoeven komen. Het eigen risico is net zo veel. Ja er is toeslag. Maar dan is het nog een tiende van de uitkering. Ook moeten er bijdragen zelf elke maand betaalt worden voor b,v. thuiszorg of een schootmobiel. Zo jammer dat het wachten is op getrap naar die “ handjeophouders. En als men dan met feiten kwam. Ja het is hier veel beter dan in sommige andere landen. Dat staat er los van.

      Verwijderen
    5. De totale zorgkosten zijn duizenden euro's per persoon per jaar. De zorgverzekering is een fractie van de totale inleg..

      Verwijderen
    6. Gewoon alles terug naar de de staat zodat farmaceuten geen winst meer maken door allerlei ellende take back control

      Verwijderen
  2. Maar dit jaar betalen we ons ook kapot aan zorgverzekering voor telefonisch consult want oh jee als ik corona heb en oh nee meneer u mag hier niet komen want stelt u voor. Ik vind dat we dit jaar wat terug mogen ontvangen. De jaren ervoor was het redelijk goed geregeld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat terug mogen ontvangen? Had je geld gewild? Weet je wel wat deze coronacrisis kost? Dat kost enorm veel geld!

      Verwijderen
    2. Hoe kom je daar bij ? Huisarts consulten vallen altijd buiten eigen risico , telefonisch of gewoon.

      Verwijderen
  3. De verzekering is een grote oplichters bende veel te duur zij maken woeker winsten over de rug van de verzekerde

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Woekerwinsten? Zeker nog nooit een jaarverslag van verzekeraars bekeken. Enige die echt veel verdienen in de zorg zijn de farmaceutische bedrijven

      Verwijderen
    2. wateen geweldige marktwerkende zorgverzering hebben we we brenge de mense naar de ic.in duitslabd want daar is slechter georganiseerd.Hier blijft wat veel aan de strijkstok hangen.De graaiers doen zich welte goed.

      Verwijderen
  4. Verzekering voor tandzorg in nederland is vaak een warsen neus. Je moet eerst 2jr premie betalen voor je de echt zware klussen kan laten doen. Veel kan men al voor zijn door 2x daags te poetsen en flossen!!

    Dat zou ook vd armere mensen (iig in nederland) haal baar moeten zijn.

    En ja als ons land in aantal blijft groeien wordt het ook steeds moeilijker om deze vorm v zorgverzekering vol te houden. Of je nu 17 milj mensen voor elkaar laat betalen, of 300 miljoen. Dit maakt duidelijk dat, ondanks dat de zorgpremie hier in nederland voor iedereen gelijk is, het rijkere deel, dmv belastingen, het "gat" hierin opvangt. In Amerika is de verhouding heel anders, 2 landen zijn niet te vergelijken.

    Bij ons is de basisschool nagenoeg gratis, echt gratis voor hen met een te laag inkomen, in Amerika kost dat een vermogen. iig in LA.

    En qua zorg mag er wat mij betreft zeker meer betaald worden aan salaris mits dit echt te weinig is, ik ken meerdere zusters v zware afdelingen die vinden dat ze ruim voldoende verdienen.

    Qua onderwijs vind ik dat een heel ander verhaal. Eerst die vrije dagen maar eens omruilen in geld. Het deel dat ze thuiswerken is ook geen 100% aandacht, ook deze opmerkingen komen van mensen die zelf leraar zijn.

    Ik denk dat Nederland gewoon een land is dat de instelling heeft, en misschien door deze crisis had, daar waar het kan, probeer ik het.

    Echt werkeloos door chronisch ziek, of zieke mensen die buiten de boot vallen, ouders die geen busje of uitbouw ve badkamer kunnen betalen, die zouden wat mij betreft meer geholpen moeten worden.

    Maarja 17 miljoen mensen. 17 miljoen meningen.

    Kort door de bocht, heb je gelijk, we hebben hier gewoon mazzel met de gezondheidszorg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nooit een tandartsverzekering gehad. Ik betaal alle kosten zelf. Terwijl mijn man ook maar een gewone bouwvakker was. De kunst is om geld over te houden. Als je de tandartskosten niet kunt betalen, kun je de tandartsverzekering ook niet betalen. Ik heb nog nooit aan verschillende potjes gedaan, maar je zou een potje kunnen maken, gevild met de verzekering die je uitspaart. En we hebben geen mazzel, dat we een goede gezondheidszorg hebben, het is een keuze die je maakt. Amerikanen willen niet aan een gezamenlijke zorgverzekering. Dat is hun keuze.

      Verwijderen
    2. Ik heb wel altijd een aanvullende verzekering, de premie is ruim € 200,- per jaar maar dat ben je al gauw kwijt als je ook maar éen vulling moet laten vervangen. Als je een sterk gebit hebt en een ruime bankrekening kan je de gok nemen maar als je geen van beide hebt is een aanvullende verzekering nog steeds voordeliger. Al ben ik het helemaal met Aaf eens dat het belachelijk is dat tandartszorg als luxe wordt beschouwd. Alleen een volledig kunstgebit (en het trekken van alle -resterende- tanden en kiezen) zit in de basisverzekering. Ik zie ook steeds meer mensen met een slecht gebit, ik dacht dat dat uit het straatbeeld verdwenen was.

      Verwijderen
    3. Zelfs dit is niet meer zo: de prothese wordt vergoed ja, maar het trekken niet....

      Verwijderen
    4. Zelfs dat al niet meer! Volgens mij is het €100,- per tand/kies? Dat kan ook aardig in de papieren lopen. Schandelijk.

      Verwijderen
    5. Eerste tand of kies 43,73 elke volgende (in dezelfde zitting 30,93). Dat is inclusief verdoven en hechten

      Verwijderen
  5. De zorgverzekering wordt hier vergeleken met plekken waar het minder goed geregeld is, maar niet met plekken waar het beter geregeld is.
    Wat ik zie, is dat het bedrag dat men dient te betalen voor zorg in het huidig stelsel dermate hoog is dat genoeg mensen dat niet op kunnen brengen.
    Het gaat niet slechts om de hoogte van de premie, die sowieso ook hoger is dan wat andere Europese landen, maar ook dat er sprake is van eigen risico en dat veel niet vergoed wordt. Je moet welvermogend zijn om in wat belangrijke gevallen werkelijke hulp te krijgen en niet niks, een niet allerbeste pleister of een middel dat nog erger dan de kwaal kan uitpakken.
    Een simpel voorbeeld is kundige complex trauma-behandeling die ten grondslag ligt aan veel moeilijkheden die mensen kunnen ervaren.

    Wat ik graag zou zien en wat het zorgsysteem zelf ook geld zou schelen uiteindelijk, is dat er meer preventieve aandacht is.
    Het aanbieden van passende sportmogelijkheden bv en mindfulness - ter bevordering van een lichaam en geest die ziekte minder kans geeft.

    Zorg... zorg ís toch niet maar branden blussen?
    Zorg is in principe ook zorgen dat je niet in de fik kan gaan.
    Wat meer investeren daarin mijns inziens - dan kan de rest voor iedereen ook naar beneden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De vraag is wat de zorg opgeteld kost. De kosten zijn meer dan wat wij betalen aan de zorgverzekering. Veel wordt ook betaald via de belastingen. Dat moet je ook meerekenen.

      Verwijderen
    2. Dat kan - maar dat het momenteel
      zoveel meer kost, is (juist ) geen reden het systeem dan maar op deze wijze door te zetten.

      De vraag moet niet alleen zijn hoe kunnen wij de kosten dekken, maar ook: waardoor ontstaat het probleem waar wij kosten van moeten dekken en kunnen we daar nog een slag slaan?

      Je kunt steeds vele mensen hun knie verbinden en hun voet in het gips of je kunt met z'n allen of met een hijskraan die zware steen weghalen waar iedereen zich steeds aan stoot.

      Verwijderen
    3. Preventie is nooit het wondermiddel. Mensen hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid. En iedereen weet dat je niet te veel moet eten drinken en genoeg bewegen. En toch doen wat dat niet met z'n allen. Zorg is ook geen brandverzekering. Een brand hoop je nooit te krijgen, zorg heb je uiteindelijk ooit nodig, al is het maar voor de laatste fase van je leven

      Verwijderen
    4. Preventie is absoluut 'een' wondermiddel.

      En preventie is ook zorg, mijns inziens.

      Mensen drinken en eten en doen vaak raak en ongezond om verschillende redenen.
      Sommige redenen kan je minder aan doen dan anderen - kunnen in bepaalde gevallen ook inderdaad de eigen weloverwogen, volwassen, keuze zijn al dan niet op basis van de huidige mogelijkheden of omstandigheden.
      Sommige redenen kan wel degelijk wat in betekend worden!

      Velen hebben hebben geen gezonde (emotionele) opvoeding gekregen.
      Dat men weet dat het gezonder is om te bewegen, dat bewustzijn leeft overal wel, dat ben ik met u eens.
      Waar men echter niet de emoties gezond heeft leren reguleren, wat een zeer grote groep is - dit komt pas met de huidige generatie wat meer onder de aandacht - wordt naar andere manieren daarvoor gegrepen, zij het in drinken/eten/gedrag/verslaving/manier van denken.

      De gevolgen van niet hebben van een gezonde emotie regulatie kan zich naast extern (wat gevolgen heeft voor andere mensen - en die zo zorg nodig kunnen hebben) ook intern uiten (kwalen / somatische problemen).

      Doordat zoveel mensen dit 'normaal' kunnen vinden, wellicht om zich geen kijkende in de eigen kring, zullen ze niet snel realiseren dat het ook echt wel anders kan.

      De voedingsstoffen die je binnenkrijgt (denk niet alleen aan vitamines, maar ook juist de schadelijke: e-nummers e.d.), kunnen ook impact hebben op het welzijn en mentale staat van de mens.
      Tel dit op bij niet super emotie regulatie coping.

      Er zijn volop mensen die wel degelijk graag gezonder in het leven willen staan - ze hebben wel de handvatten en mogelijkheden/alternatieven ervoor nodig.

      Preventie is niet opdat, zaken die herstel/ondersteuning/verlichting kunnen vragen niet meer nodig zijn, dat is ook niet wat ik aangaf, het is opdat je meer kan gaan naar dat wat u bijvoorbeeld aangeeft: voor die situaties die niet te vermijden zijn.

      Je kan met je budget op grote schaal blijven richten op opdweilen of je kan wat ervan gaan gebruiken voor o.a. bevordering van gezondere beschikbare (betaalbare) voedingstoffen en een aansprekende educatie op het gebied van coping, zodat er wat minder opgedweild hoeft te worden.

      U zegt 'we doen dat niet met z'n allen'. Ik kan niet voor de rest van Nederland spreken -ik zet me er in ieder geval voor in om zo gezond mogelijk te leven persoonlijk.
      Ik denk persoonlijk dat de meeste mensen niet kiezen, omdat het ze zo leuk lijkt, voor het hebben van een ongezond lichaam en geest. Daar zit een ander aspect aan.

      Verwijderen
    5. Eerlijk zou het zijn om premie te laten betalen naar gelang je inkomen. Nu betaal ik net zoveel als iemand die een paar ton verdiend. En ik ben ook nog chronisch ziek (niet zelf voor gekozen), dus mijn 385 euro eigen risico is in februari al op

      Verwijderen
    6. En zoals in een ander bericht aangegeven: de ongezonde dingen belasting op heffen, net als in Denemarken.
      Eet je ongezond, dan heb je meer kans de zorg te moeten gaan gebruiken. Dus je betaalt er zo ook aan.
      Nog een reden voor mensen om minder slecht te eten.

      En mensen belonen die gezond zijn, mochten ze het al niet fantastisch vinden hoeveel beter ze zich voelen - kijk maar naar de app van Menzis waar je punten mee kan verdienen als je gezonde acties onderneemt. Kan je (o.a.) korting op je zorgpremie mee krijgen.
      Win - win .. voor zowel de verzekeringnemer, de verzekeraar als minder belasting van het zorgstelsel. Wel minder inkomsten voor wat zorgverleners (die ook hier en daar vaak al vol zijn/stop hebben/een wachtlijst/niet 'onbeperkt' sowieso kunnen of zouden moeten willen aannemen) en de farmaceutische bedrijven. Mogelijk kunnen die farmaceutische bedrijven dan weer op andere items richten.

      Verwijderen
    7. Mee eens, @Unknown - er is zorgtoeslag, maar ik vind ook dat premie in relatie tot de financiële draagkracht oid mooi zou zijn.

      Het komt ook ten goede van de gezondheid van mensen waar ze niet stressen om financieel het te behappen, nog terzijde dat het de mogelijkheden momenteel kan beperken om dat wat goed voor de gezondheid is aan te schaffen.
      Dat herken ik zelf ook.

      Daarbij wat korting op de premie voor mensen die gezonde activiteiten doen/een gezonde leefstijl erop na houden - motivering en de genoemde win - win.

      Klinkt dit allemaal als minder geld voor de (zieke) zorg?
      Niet zo strikt kijken - dit kan en zal namelijk een positieve impact hebben op de gezondheid van mensen, waardoor er ook minder (zieke) zorg afgenomen hoeft te worden.

      Misschien moeten ze eens een mooie rekensom maken 😊

      Verwijderen
  6. Ik weet zeker dat door extra gemaakt kosten in de gezondheidszorg de zorgpremies en het daarbij behorende eigen risico flink zullen stijgen, stijgende lonen voor zorgv
    erleners zullen daar nog meer aan bijdragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Niet alleen dat de arme Amerikaan niet verzekerd is. Ze zijn erg arm, dus kopen ze ongezond voedsel, wat het gezonde voedsel is veel te duur. Voeg daar bij dat ze constant in de overlevingsmodus staan, wat ook heel ongezond schijnt te zijn. Daarom gaan de arme Amerikanen bij bosjes dood. Op tv werd het voorbeeld genoemd, dat een hamburger 1 dollar kost en een stronk broccoli 3 dollar. Wat kies je als je honger hebt en bijna geen geld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het systeem is momenteel gewoon ondersteboven.

      Ongezond voedsel kan indd meer kosten dan gezond en biologisch voedsel, dat is hier in Nederland ook het geval.

      In Denemarken echter heb je een 'vet-tax', extra belasting op verzadigde vetten.

      Ook hier, net zoals ik aangaf hierboven m.b.t. zorg en preventie, zou het tof zijn als we een omschakeling kunnen maken naar dat wat uiteindelijk op verschillende vlakken meer oplevert.

      Investeren in preventie.
      Dus ook: wat ongezond is op heffen, subsidiëren van gezondere oplossingen die breed uitgezet kunnen worden.

      Maar goed - zoveel mensen op de wereld versus de beschikbare bronnen is ook niet houdbaar, dus uiteindelijk, klinkt hard, moet er wel wat 'afvallen'.

      Wat nog zou kunnen is investeren in meer gezonde beschikbare bronnen.
      De planeet kunnen we iig niet vergroten.

      Nu is het systeem iig hoe dan ook als het mooi wil proberen te snoeien van een boom met rotte wortels.

      Tijd voor een andere boom.

      Die is mogelijk haalbaarder met minder mensen, zou kunnen. 🤷🏻‍♀️

      Verwijderen
    2. (Ik schreef ongezond voedsel kan meer kosten, ik bedoelde minder ... echter uiteindelijk kan het ook meer kosten ten gevolg.)

      Verwijderen
  8. Je kan in Nederland ook zo'n hoog bedrag betalen:
    - Bijdrage Zorgverzekeringswet: 6 tot 7 %, afhankelijk van je inkomen.
    -Eigen bijdrage zorg: maximaal 250 euro.
    - Kosten medicatie die niet vergoed wordt, maar wel voorgeschreven wordt door een arts. In mijn geval: zo'n 200 tot 300 euro per maand. Saillant detail: deze kosten worden wel vergoed in de ons omringende landen.
    - eigen risico zorg (minimaal 380 euro)

    Je krijgt daarvoor terug:
    - een tekort aan IC-bedden en voor sommigen uitsluiting van IC (want risicogroep)
    - een chronisch tekort aan medicijnen
    - geen keuze voor het beste medicijn voor de patiënt
    - keuze voor ouderen: soms geen behandeling in verband met leeftijd
    - een tekort aan hulpmiddelen voor degene die de zorg moet verlenen
    - te weinig handen aan het bed.

    Ik vind het schraal als ik de kosten vergelijk met landen als Belgie, Duitsland, Engeland, Zweden. Daar is de bijdrage die je moet betalen enkele tientjes of gratis, niet meer.

    Dat laat onverlet dat ik wel bewondering heb hoe men met de coronacrisis omgaat op dit moment. Maar dat had voor een deel voorkomen kunnen worden, heel zuur.


    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat en stom geluk over vergrijzing jullie ook oud en grijs wij hebben er ook voor gewerkt en wel 45 u.p
    Week dat wordt vergeten

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zo goedkoop is die zorgverzekering niet.
    De ZVW is gebonden aan een maximum per jaar. Met een hoger inkomen betaal je de laatste maanden geen ZVW meer, dus hou je meer over.

    Onlangs bleek uit onderzoek dat niet alle gelden van ZVW naar de zorg gingen. De bron was een tweet van vrouw Agema. Maar ik heb het verder nog niet nagezocht.

    In de VS betaalt een verzekerde het volle pond zelf. Hier houdt de werkgever de hoogste ZVW in en lijkt het alsof je slechts een bedrag aan de zorgverzekeraar betaalt.
    Wij allen betalen miljoenen mee aan de onverzekerde nieuwkomers. Dit is een enorme kostenpost. Echte vluchtelingen hebben trauma’s van hun vroegere situatie.

    Ik heb ooit gesproken met een Canadese vrouw en berekend wat het verschil was. Het verschil was navenant.
    Ik was verrast te horen dat in Canada maar vier politieke partijen zijn en hier in nederland teveel. Er wordt wat afgepoeierd.
    Bij een debat wordt veel gesproken, maar vooral langs elkaar heen. Als Jantje wat zegt, dat club Pietje niet zint, wordt er vooral tegen gestemd bij een motie of wetsvoorstel. Het gaat vaak niet om de inhoud maar om vriendjespolitiek
    Minder partijen lijkt mij een goed begin in dit versplinterde land.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. En volgend jaar zeker een gigantische prijsverhoging!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik woon in een land waar de gezondheidszorg tot op het bot is wegbezuinigd onder leiding van de EU. Als ik jullie hoor klagen en zuchten, kan ik alleen maar mijn schouders ophalen. Ok, het zal niet altijd even makkelijk zijn, maar geloof me nou maar.. wat sociale voorzieningen en gezondheidszorg betreft is het echt zo slecht nog niet in Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Verzekering is veel te duur. Wij ouderen en zieken betalen te veel. Waarom zo duur. Weet dat in het ziekenhuis veel weg gegooid word. Al is het verband enz enz nauw dat vond ik schandalig. Maar massaal betalen we er aan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat wat weggegooid wordt is het niet qua kosten. Wat duur is is goed geschoold personeel, het kopen en ontwikkelen van apparatuur en medicijnen. We 'eisen' steeds meer van de zorg. Dingen waar we 20 jaar geleden nog gewoon aan dood gingen worden nu niet meer geaccepteerd. Het leven moet zo lang mogelijk gerekt worden. Kwantiteit boven kwaliteit in een behoorlijk aantal gevallen.

      Verwijderen
  14. Ik vindt het schandalig dat er zoveel winst wordt gemaakt en mensen met een handicap nog erger gehandicapt zijn hier en Nederland

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik ben ook blij !! Maar laten we niet vergeten dat we hier zelf voor betalen en genoeg ook !! Er zit ook nog wel wat in het potje bij de verzekeraars dus kunnen ze deze crisis mooi opvangen !!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoezo blij mee ?? Als onze zorgverzekeraars en politiek niet zo bezuinigd hadden op gezondheidszorg, dan hoefde de IC capaciteit niet opgeschaald te worden,was er voldoende IC personeel, zouden er voldoende bpm in alle zorginstellingen zijn. Onze verpleeginstellingen zitten al 4 weken in quarantaine en worden daardoor desondanks slachtoffer van. Ik hoef straks geen rekening van zorgverzekeraars, er lagen miljoenen op de plank. Dan keren ze maat geen winstdeling uit asn aandeelhouders. Lang leve de marktwerking in de zorg !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben er wel blij mee. Als ik Amerikaan was (of weet ik veel welke landen allemaal nog meer), had ik mijn operaties zelf moeten betalen. Of eigenlijk, was ik dood geweest omdat ik ze niet had kunnen betalen.
      Ons systeem is verre van perfect, maar ik kan voor relatief weinig geld per maand blijven leven en daar ben ik dankbaar voor.

      Verwijderen
  17. Ik ben heel erg tevreden over ons zorgstelsel! Mijn zusje woont al 8 jaar in de VS en ze ziet om zich heen veel mensen die de zorg daar inderdaad niet kunnen betalen. Het is daar vreselijk duur als je werk het niet betaald. Ze zegt vaak genoeg dat wij in Nederland wel klagen, maar dat dat eigenlijk niet terecht is...

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Door de zorgtoeslag betaal ik er weinig. Mooi landje Holland.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.