vrijdag 17 april 2020

Het is niet zo moeilijk om van een minimuminkomen rond te komen ..........

Nee, nou niet meteen boos worden!
Ik wil er nog wat aan toe voegen: .....  als je gewend bent om met weinig rond te komen.

Eigen ervaring

Toen ik in de bijstand kwam, had ik met mijn vriend jaren als student geleefd van een studiebeurs. Dat was ook heel erg letten op je uitgaven, dat gold voor levensmiddelen, vakanties en uitstapjes, maar ook voor kleding (ik maakte bijna alles zelf uit lappen van de markt en super goedkope breigarens).
Vakanties beperkten zich tot fietstochten langs goedkope campings en een tentje achterop en zelf voor de tent je potje koken. Of bivakkeren in een oude caravan die ons door een oom of vrienden van mijn ouders aangeboden werd.
Niet uit eten, niet op een terras zitten, niet naar de kroeg. Tweedehands spullen kopen en veel zelf maken en repareren. Je had toen nog dat het grof vuil 1x per maand aan de stoeprand gezet werd. Daar lag allerlei waardevol materiaal tussen:  Onze eerste tweepersoons matras kwam daar vandaan, een deel van de meubels en later kinderspeelgoed. Andere meubels waren vaak afdankertjes.
Zo heb ik hier nog steeds het oude eikenhouten bed van mijn vader staan, gemaakt door mijn grootvader omstreeks 1936  en ook het oude tweepersoonsbed van mijn grootouders, ook eikenhout volgens mij. Daar slaap ik in.
Alles ging zo goedkoop mogelijk en we hadden ook een goedkoop huurhuisje.

Veel minder inkomen dan je gewend was

Als je vóór corona goed verdient en je moet door werkloosheid of faillissement flink terug in inkomen, is het heel anders. Het valt niet mee om ineens 1000 euro minder te besteden te hebben. Als je niet je uitgavenpatroon aanpast, krijg je schulden. Dat is onvermijdelijk.
Maar hoe ga je ineens van bijvoorbeeld van een netto inkomen van 2500 euro terug naar 1500 (= ongeveer bijstandsniveau)

Stappenplan

Wat voor stappen kun je dan het beste nemen?

- Maak een totaaloverzicht van je huidige uitgaven en inkomsten.
Misschien dacht je dat je 100 euro per week aan boodschappen uitgaf, maar als je alle boodschappen optelt, dan kom je misschien wel op 250 euro.  Ook kan het zijn dat je veel geld uitgeeft aan afhaalmaaltijden en blijkt dat die kostenpost veel hoger is dan gedacht.
- Vraag toeslagen aan: zorgtoeslag, huurtoeslag, toeslagen voor kinderen (indien van toepassing)
- In de supermarkt liggen de goedkopere producten vaak in de onderste vakken. Maak van je supermarktbezoek een workout door vaak door de knieën te gaan om de goedkope varianten te vinden.
- Kijk welke uitgaven je kan schrappen. Zet abonnementen stop.
- Voer een koopstop in voor kleding, schoeisel. Mocht je echt iets nodig hebben, kijk dan bij de kringloop.
- Kijk goed naar je energiegebruik. Doe de thermostaat een paar graden lager, gebruik minder vaak elektrische apparaten. 
- Boek geen vakanties
Bespaar, bespaar en bespaar nog eens.

Nibud

Op de site van het Nibud vind je veel informatie en praktische tips over grip op geld.
Hier vind je de Geldwijzer corona
Hier over besparen.
Hier over koopverleidingen.

Voedselbank

Mocht je heel weinig leefgeld over hebben, meld je dan aan bij de Voedselbank. Klik hier voor de bedragen en voorwaarden om in aanmerking te komen voor tijdelijke hulp van de Voedselbank.
Heb je een twee-ouder gezin met twee kinderen, dan kom je in aanmerking als je minder dan €515 per maand overhoudt voor eten en kleding.

Er zijn ongetwijfeld lezers die nuttige tips hebben.
Dus graag aanvulling!

52 opmerkingen:

  1. Bij ons zijn de vaste lasten (hypotheek, zorgverzekering, gas/water/licht, werkplaatshuur) al meer dan die 1550... En we komen waarschijnlijk niet eens in aanmerking voor de bijstand voor ondernemers vanwege voorschotten voor opdrachten (die waarschijnlijk worden teruggevraagd als er nog maatregelen zijn in september).

    In aanmerking voor die 4000 komen we ook niet want onze vaste zakelijke lasten per 3 maanden zijn te laag (dat we ondertussen 6 maanden geen inkomen hebben telt niet...). Oftewel daar sta je met je zuinige, bedrijfsmatige gedrag.

    Dusss..... 0 erin en zo weinig mogelijk eruit. We redden het wel even, maar bij een half jaar ligt wel de grens. En dan is het eigen geld ook weg.

    Je kunt niet van 2500 naar 1500 en ondertussen je werkplaats aanhouden - maar je kunt ook geen eigen bedrijf hebben zonder spullen en ruimte. En een toekomst in de bijstand ambiëren we niet... Het is echt een duivels dilemma.


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Herkenbaar...wij zijn ZZP'ers...de spanning en stress die de coronamaatregelen met zich meebrachten in het begin...vreselijk...gelukkig hadden we de huur van ons bedrijfspand al opgezegd per 15 mei...een bedrijfspand huur je meestal per jaar met een opzegtermijn van 2 a 3 maanden...onze vaste lasten liggen ook hoger dan de 1500 euro bijstand die je krijgt. Uitstel aanvragen van hypotheekbetaling, uitstel aanvragen van betalingen aan de belasting...het geeft even lucht maar uiteindelijk moet het alsnog betaald worden! Momenteel draaien wij heel erg goed en zijn we 'nog' niet getroffen door de coronacrisis...wij leven 'eenvoudig' en zijn tevreden met elkaar en wat we hebben. En hebben een buffer...maar niet om bijvoorbeeld 1,5 jaar inkomstenverlies op te vangen...ondernemers en ZZP'ers worden hard getroffen...aan de andere kant...ondernemers die drie maanden inkomstenverlies niet op kunnen vangen hadden het door andere tegenslagen ook niet gered...we mogen dankbaar zijn dat er steun maatregelen zijn! Heel veel sterkte de komende tijd!W.M.T.

      Verwijderen
    2. Dank je! Fijn dat jullie goed draaien. Het is op het moment maar net in welke branche je zit.

      Dat je als ondernemer wel iets van een buffer moet hebben ben ik met je eens.

      Die hebben we ook, maar daar zitten grenzen aan. In Zeeland (hoogste horeca dichtheid per inwoner van Nederland) hebben veel mensen het taai.

      Verwijderen
  2. Hoi Aaf, bij de kringloop slaag ik niet zo voor kleding. Komt wellicht door mijn langte van 1.80. Ik weet wel goed welke merken ik leuk vindt en mijn maten daarin. Via Marktplaats slaag ik wel. Door op merk en maat te selecteren. Misschien een tip voor anderen die in de kringloopwinkel ook niet slagen. Groet, g

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben net zo lang en ik ben er in de kringloop ook nooit geslaagd kleding te kopen. Marktplaats is een betere plek, inderdaad door alleen bepaalde merken te kopen, maar ook daar vaak miskopen. Ik ben een aantal jaren gestopt om daar te kopen vanwege die miskopen.

      Verwijderen
    2. anoniem van 8.05u je zou ook op Vinted kunnen kijken.

      Verwijderen
  3. Ik denk dat hierin de beste tip is;

    Kijk naar jezelf en niet naar wat er van je verwacht wordt.

    Of jij denkt dat er v je verwacht wordt. En ja je sociale (nep) leven zal verkleinen, maar ook verdiepen en wat overbljft, DAT is vriendschap.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat die €1.500 als bijstandsniveau voor een stel geldt, niet voor een persoon - toch? Anders stop ik ONMIDDELIJK met mijn baan (nee hoor, ik zal veel te blij zijn als ik weer gewoon aan het werk kan...)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bijstand voor een alleenstaande is ongeveer 1000 euro.

      Verwijderen
    2. Ja, maar daar komt wel maximale zorg- en huurtoeslag bij.

      Verwijderen
  5. Als je recht hebt op de voedselbank kom je ook n aanmerking voor de kledingbank. Kleding daar is niet altijd tweede hands. Vaak ook oude collecties van winkels die gedoneerd worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb ook het idee dat het erg afhangt van je leefstijl inderdaad. Het minimuminkomen heet niet voor niets zo. Het is minimaal, maar zou in principe voldoende moeten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kijk uit met aanvragen toeslagen. Voor sommige toeslagen wordt je inkomen over het hele jaar gerekend, en als je eerst flink verdiende, en dan behoorlijk in inkomen zakt, wordt toch het hogere inkomen nog meegerekend. En dan mag je weer terug betalen...
    Esje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is voor alle toeslagen zo... Als je een deel van het jaar goed verdient, moet je ze niet aanvragen nee.

      Verwijderen
    2. Kijk bij een kleine baan, ook uit met een auto van de zaak privé rijden (ja, het komt nog steeds voor dat mensen dit doen zonder eerst te rekenen). Dit bedrag wordt wel volledig bij je inkomen opgesteld. Dit kan flink kinderopvang-, huur- en zorgtoeslag en kindgebonden budget schelen en daardoor echt heel duur uitpakken. Een auto huren is dan goedkoper!
      Bij toeslagen dus wel goed rekenen.
      De kinderopvangtoeslag trouwens weer wel aanvragen. Ben je te laat, krijg je zeker niets.

      Verwijderen
  8. Wij saampjes leven al sinds 2009 op bijstandsniveau (eerst zelfs onder, en nu totaal 1368 euro)). Geen bijstandsuitkering, maar pensioen en AOW manlief. In een eigen huis met een kleinere aflossingsvrije hypotheek (onder de 200 euro). Waar ik wel tegenop zie: a. korting van pensioen. b. door de hogere druk op kringloop en een 'arme' omgeving een slechter aanbod van tweedehands.
    Mijn inspiratie is, naast zuinigaan, vooral Annemiek Deursen.
    Tip. Kijken naar de mensen die het minder hebben en tevreden zijn met het imperfecte. Het is een overzichtelijk, goed, minimalistisch en sober leven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hebben jullie geen recht op zorgtoeslag? Dit kan voor een echtpaar oplopen tot bijna 200 euro per maand.

      Verwijderen
    2. zorgtoeslag inclusief

      Verwijderen
  9. hier in de regio zijn alle kringloop winkels dicht ,je kan er ook geen spullen brengen. Ik denk dat je,als je,je kledingkast goed uitzoekt vaak spullen tegen komt die je met het thuis zitten best kan dragen.bespaart geld.Ook voor kinderen kan je best kleding aanpassen met een afgeknipte broek dat een bermuda wordt of met een andere stof of kantje mouwen en pijpen verlengen,even via google ideen opdoen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier in Groningen zijn de kringloopwinkels en de kledingbank ook dicht.

      Verwijderen
    2. Blij dat ik oude kleurige, te grote overhemden nog niet weggebracht had naar de kringloop... Een mooie tafeltent van genaaid voor de kleinkinderen. Op maat van de buitentafel.
      Uit oude kleren kun je nieuwe kleding maken. Oude truien uittrekken en iets anders van breien. Voordeliger van van een stukje stof van de markt.

      Verwijderen
    3. Ik had mijn kledingkast al eerder opgeruimd en wilde geen spullen meer op Marktplaats zetten in deze situatie. Daarom met de gemeente gebeld of de kledingcontainers ook werden leeggehaald, of dat ik ze zelf nog een paar maanden moest bewaren. Ik kreeg als antwoord dat de containers gewoon werden leeggehaald (en dat was ook zo) maar dat ze afraadden naar de stort te komen wegens enorme wachtlijsten.
      Twee dagen later in het nieuws een oproep om vooral kledij zelf te bewaren en niet in te leveren wegens te lange opslagtermijnen met kwaliteitsverlies. Was ik nog zo braaf geweest, maar achteraf vond ik dat ik het wel had kunnen weten. Je kunt een ander niet in andermans kledij laten omrommelen nu.

      Verwijderen
  10. Op mijn 59ste is het bedrijf waar ik werkte failliet gegaan, drie jaar ww gekregen overal gesolliciteerd maar helaas geen werk. Mijn man is kort na de ww overleden, ik had geen recht op een ANW uitkering. Ik leef nu dus van ongeveer 980 euro per maand ( pensioenuitkering, gedeeltelijk naar voren gehaald pensioen van mij zelf, zorgtoeslag en belasting teruggave). Ik kom daar eigenlijk goed mee rond, aan vaste lasten ben ik 690 euro kwijt, ik hou dan 290 over voor boodschappen 50 euro per week, 15 euro voor de kapper (1x per twee maanden) 25 euro voor huishoudelijk onderhoud en 50 euro gaat naar de spaar. Ik eet verse groente, fruit, koekje bij
    de koffie of thee, gewoon alles wat ik altijd al deed. Ik hou daar ook vaak nog een paar euro van over die ik gebruik als de maand geen 4 weken maar 5 weken is. De verwarming staat op 21 graden als het koud is, kleding koop ik van mijn spaarbuffertje. Op vakantie ga ik niet, kinderen en kleinkinderen krijgen ook een kadootje als ze jarig zijn, ik had er ook voor kunnen kiezen om mijn huis op te eten maar daar hebben we 40 jaar voor gewerkt en dat wilde ik niet. Ik zal wel blij zijn als ik over 2 maanden mijn AOW krijg, maar ik denk niet dat ik veel verander aan hoe het nu is. Op tv zie ik wel eens mensen die echt niet rond kunnen komen wat mij altijd opvalt is dat hun huis compleet vol staat met spullen, ik denk dat ze niet alleen naar de voedselbank moeten, maar ook een soort van begeleiding moeten krijgen, sommige zitten voor tienduizenden euro’s in de schuld welke bedrijven laten deze schuld zo oplopen, moet daar niet iets mee gedaan worden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat doe je heel knap!

      Verwijderen
    2. Vind het heel erg knap om van zo weinig rond te kunnen komen (en daarbij ook nog tevreden te zijn).

      Verwijderen
  11. Ik doe al 5 weken alle boodschappen, hij stuurt me een lijst, voor mijn broer (73 jaar, diabeet en copd-patiënt) en hij bespaart iedere week bijna 40 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Onze twee kleine bedrijfjes liggen volledig plat, en we vallen overal tussen qua regels dus we hebben nergens recht op (we wonen in Belgie). Qua inkomsten moeten we het nu met 60% minder doen maar onze kosten en vaste lasten voor de bedrijfjes lopen nog steeds door. Dus ja, wij hebben het heel moeilijk op financieel gebied. Wat wij nu doen: we kopen enkel eten en drinken, NIETS anders, ook niet voor de kinderen (onze drie kinderen van 12,10 en 5 jaar zitten hele dagen thuis en we hebben geen grote tuin) :-() We keken in de kast wat we nog liggen hadden aan spullen die we niet meer nodig hadden, en die verkopen we nu op een tweedehandssite (versturen). Als de kindjes iets van kledij te kort hebben, kijken we in de kast, wat we nog hebben liggen. Hebben we het niet, dan kopen we het niet, jammer dan.
    We gaan een paar keer per week naar een plek waar gratis voedsel weggegeven word dat anders weggegooid zou worden (bijna aan tht datum of brood dat al beetje oud is) dat scheelt qua boodschappen (zoek op free food en dan naam van je woonplaats). Voor ons maakt dat allemaal het verschil tussen in de schulden komen of net boven blijven drijven.
    Veel succes allemaal!
    Nona

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sterkte Nona! Wij zijn ook ondernemer en hier komt er niets binnen.

      We doen het 't zelfde als jullie: niets uitgeven. Alleen aan eten (zo min mogelijk) en vaste lasten. Alle abonnementen hebben we nagelopen, alles wat eraf kon opgezegd....

      Die MP verkopen zijn een goeie! Dat kunnen we ook nog doen.

      Verwijderen
    2. MP was ook onze uitweg bij de vorige crisis. Dure verzamelingen verkocht. En later kleinere dingen. Dan blijk je van die 10 euro bijvoorbeeld ineens heel veel te kunnen

      Verwijderen
  13. Hoeveel geld je minimaal nodig hebt om van te leven is afhankelijk van zoveel omstandigheden dus jezelf vergelijken met een ander is appels en peren vergelijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. absoluut waar, maar je instelling moet wel goed zijn. sommige mensen kunnen van 1000 euro naast de vaste lasten nog niet rondkomen, terwijl hierboven iemand schrijft met 290 euro rond te komen. (dat vind ik overigens knap)

      Verwijderen
  14. Het is lastig om te vergelijken. Ik kan alleen maar aangeven wat ik indertijd gedaan heb, namelijk mijn vaste lasten zo snel mogelijk om laag brengen. Hypotheek versneld afgelost, energie laag huis goed geisoleerd en zonnenpannelen verder erg gelet op hoe en wat je uitgeeft. Wij gaan al jaren uit van dat er 1 inkomen kan wegvallen, maar hebben ook op deze manier er naar toegeleefd. Dit kan bij veel mensen niet omdat de lasten gewoon te hoog zijn. Ik heb met ze te doen nu....Mensen die nog moeten opstarten raad ik aan te doen zoals wij gedaan hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Nee, als je al weinig had dan is het nu een stuk eenvoudiger omdat de sociale evenementen wegvallen.

    Toen ik weinig te besteden had was mijn enige angst die sociale evenementen. Je hebt daar meestal geen zeggenschap over de kosten omdat die vaak gedeeld worden. En ik had best wel veel mensen in mijn omgeving die in één op één situaties mijn consumptie wel accepteerden maar zelf bijna nooit iets aanboden. Het leidde eens tot een heel ongemakkelijke situatie toen we op initiatief van de ander op een terras gingen zitten en ik eens niet als eerste een rondje gaf. Toen ik een goed salaris kreeg heb ik die contacten laten verwateren.

    Later gemerkt dat iedereen anders met inkomstenverlies omgaat. Ooit iemand die hierover klaagde mee uit genomen toen je gratis iemand mee mocht nemen met de trein. Allerlei dingen erbij gezocht die niets kostten zodat het een heel goedkoop dagje uit was. Het werd niet gewaardeerd dat ik mij aanpaste aan zijn financiële situatie, hem niet op kosten jaagde en hij ook geen dankjewel tegen mij hoefde te zeggen omdat hij effectief niets van mij gekregen had. Ik heb het een jaar later nog eens gedaan en toen kreeg ik als reactie dat hij vond dat zijn baas hem meer salaris moest geven zodat hij het allemaal gewoon zelf kon betalen. (Hij verdiende meer dan ik maar was de helft kwijt aan alimentatie.) Ik ben ermee gestopt en hij waardeerde het daarna wel als ik hem mee uit nam en alle rekeningen betaalde ;-). Ikzelf zou dat in zijn situatie juist heel vervelend hebben gevonden, vandaar dat ik al die gratis dingen bij elkaar had gezocht. Met andere bespaartips moest je trouwens ook niet bij hem aankomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. 1500 euro voor 2 zzp ers is niets. Je hoeft dan wel geen omzetbelasting meer te betalen, maar je moet van dit geld wel de zorgverzekeringswet betalen, je pensioen, arbeidsongeschiktheidsverzekwring en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bijv. Iets dat iemand in de bijstand niet hoeft!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat inderdaad: huur werkruimte enz... alles loopt door. Of je moet ter plekke stoppen met je bedrijf. En wat dan?

      Verwijderen
  17. Als je al gewend was met weinig te doen, dan zal dat zeker zo zijn. Maar iemand die nu een bestaande hypotheek, auto(s) etc heeft, die kan die vaste lasten niet even aanpassen. Dus mooi als je dan je variabele lasten kan laten zakken, en misschien de bank zover krijgt je aflossing op te schorten (zoals bij ons), maar zomaar even zakken naar bijstandsniveau is in normaal situaties natuurlijk niet ‘even’ gedaan.

    Wel valt me op dat de zzp’er, die geacht wordt z’n eigen broek op te houden bij werkloosheid, arbeidsongeschikt etc, de boel over het algemeen slecht geregeld heeft. Een situatie als dit was wellicht niet te voorspellen, maar is dat nu juist niet de kern van die ‘verzekering’?

    Als alles weer ‘normaal’ is, dan hoop ik dat daar meer eisen aan gaan worden gesteld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gedeeltelijk ben ik het met je eens...als je start als zzp'er zijn de premies vaak te hoog voor dergelijke verzekeringen...wij hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering, geen werkloosheidsverzekering...ik ben het met je eens dat de mogelijkheden van/voor deze verzekeringen voor verbetering vatbaar zijn! W.M.T.

      Verwijderen
    2. Toen mijn man voor zichzelf begon heb ik geeist dat hij een goede buffer zou houden voor onvoorziene dingen. Nu valt 2/3e van zijn klanten weg en kan hij op 1 klant door. Hij is nu aan het kijken waar hij nog kan snijden (zijn kantoorhuur had hij gelukkig al beëindigd). Nu werkt hij vanuit huis wat ook goed gaat.

      Verwijderen
    3. we hebben een buffer van een half jaar, maar er zit een einde aan waar je je tegen in kunt dekken....

      Verwijderen
  18. Het wordt moeilijker als je ook problemen met je gezondheid hebt. Sommige medicijnen,supplementen en zeker een alternatieve genezer kosten geld. Ook kun je niet de natuur in om wild te plukken of goedkoop bij boeren kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hoi Aaf! Ik heb niet alle reacties gelezen dus ik weet niet of het al genoemd is, maar overstappen van energiemaatschappij kan op dit moment ook veel geld opleveren. De prijzen zijn nu supergoedkoop en met een welkomstbonus kan het echt een hoop geld schelen. Geldt ook voor bijna alle andere vaste lasten. Als je er al een tijdje niet naar gekeken hebt kan het vaak goedkoper. Misschien maar een paar euro per kostenpost, maar alles bij elkaar kan het flink schelen. Zo betalen wij €70,- per maand minder aan vaste lasten nadat wij alles hebben vergeleken en zijn overgestapt. Wanneer je niet veel te besteden hebt is dit een heleboel geld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad een goede tip! Stap als je een contract hebt niet te snel over, want soms moet je dan een overstapboete betalen. Bij mij kan dit bijvoorbeeld nog niet, ik heb een jaarcontract tot 1 november.

      Verwijderen
  20. Tegen een situatie zoals nu kun je je niet verzekeren als zzp er...

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik wordt een beetje misselijk van het geklaag van zelfstandigen over de maandelijkse bijdrage € 1500,- die zelfstandigen ter overbrugging krijgen van de overheid. Mensen die er zelf voor hebben gekozen om als zelfstandige aan de slag te gaan met alle risico's van dien. Die blijkbaar dus niet in staat zijn om die tegenslagen zelf op te vangen. Misschien te weinig verdiend, misschien te royaal geleefd, in ieder geval te weinig opgebouwd voor slechte tijden. Dat geld krijgen ze CADEAU. En daar dan over gaan klagen omdat het te weinig is? Ga je heel diep schamen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp je standpunt...gedeeltelijk ben ik het met je eens...voordat je als zzp'er begint moet je een buffer hebben...wij hadden een jaarsalaris achter de hand...hadden het in de beginfase ook echt nodig...zzp'er is een keuze...en een buffer voor slechte tijden opbouwen ook zeer noodzakelijk...de mensen die het na 1, 2, 3 maanden niet redden, redden het ok niet met andere tegenslagen...echter de coronacrisis is een ander verhaal...dit kan nog veel langer gaan duren en dat zal voor de meeste ondernemers heel erg zwaar worden...zeker mensen in de evenementenindustrie, horeca, kappers etc. Wel heel erg makkelijk om te oordelen als je niet in deze situatie zit...Mijn advies...wees creatief en kijk uit naar een andere bron van inkomsten...wacht niet af...onderneem actie!W.M.T.

      Verwijderen
    2. En ik vind het makkelijk praten als je zelf een inkomen hebt wat gewoon doorloopt... Daarbij hebben veel ondernemers niet alleen een woning, maar ook een bedrijfspand en andere verplichtingen.

      1 week voor het drukste seizoen werd bij ons alles afgezegd... Tot aan september is er geen werk in onze sector. En ja: we hebben een buffer en ja de man is druk aan het nadenken wat er wel kan. Hij is alleen niet de enige... En die buffer is geen buffer voor een jaar of langer. Dat redden we simpelweg niet.

      Als zelfstandige bereid je je voor op ziekte, incidenten enz. Veel kun je opvangen op de een of andere manier. Dit overviel iedereen en valt niet / nauwelijks op te vangen.

      Met die 1500 per maand zouden we blij zijn. Helaas vallen we waarschijnlijk overal buiten. Dat is best zuur kan ik melden. Vooral omdat we in de beroepsgroep zitten waar de harde klappen vallen (internationale standbouw).

      Verwijderen
  22. Heb je een tuin? Dan kan het lonen een moestuin aan te leggen. En een drachtig groot formaat konijn te kopen. Het kan gevoed worden met gras en klaver van bermen ed. De jonkies opfokken en eind van het jaar slachten. Geeft 'gratis' vlees. Mijn ouders deden dat vroeger in hun 'arme' tijd. De moeder blijft productiemiddel voor het jaar daarop.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wij hebben de crisis van 2009 bedrijfsmatig meegemaakt en hebben toe erg moeilijke jaren gehad. Denk dat mensen met bijstand meer te besteden hadden onder de streep. We waren redelijk aan het opkrabbelen en waren weer stabiel totdat de coronacrisis kwam. Het lijk of ik deze tweede crisis niet meer kan 'dragen'. Heb veel huilbuien en heb het gevoel er niet meer uit te komen. Eigenlijk wil ik geen eigen zaak meer, maar manlief denkt daar anders over. Ik kan niet meer tegen de spanningen. Sorry voor mijn klaagzang.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snap dat wel hoor, ik zou niet geschikt zijn voor een zzp-bestaan. Te onzeker. Ben liever in loondienst, ook al is me meermalen gezegd dat ik dan veel meer zou verdienen. Mijn karakter is er te piekerig voor. Groet, g

      Verwijderen
  24. Heel fijn artikel! Ik ben sowieso van het 'beneden je stand' leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Tip: installeer de toogoogtogo app en redt maaltijden uit de vuilnisbak. Voor een bedrag van ongeveer 5€ Krijg je vaak een tas vol eten mee.
    Vooral bij de Lidl doe je goede zaken: voor 3€ krijg je een doos met veel en gevarieerd fruit en groente mee.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.