donderdag 11 juni 2020

10 tips om rijk(er) te worden

Ook met een bescheiden salaris kun je geld overhouden en steeds rijker worden. Miljonair zul je niet worden, maar als je het goed aanpakt en geld bespaart, dan kun je na verloop van tijd flink wat geld overhouden (en een paar duizend euro zonder schulden is voor mij genoeg.)

Wat is daarbij van belang?

1. Overzicht over wat er in komt en wat er uit gaat. Zonder overzicht tast je in het duister en heb je geen greep op je financiën. Misschien ontdek je dat je voor 700 euro per jaar aan abonnementen hebt. Wil je dat of kan het wel wat minder?
Misschien ontdek je dat je €12,50 per dag uitgeeft aan een lunch op je werk, opgeteld heb je het dan over €250 euro per maand. Dat kan een stuk minder zijn als je je lunch van huis meeneemt. Waarschijnlijk is een lunch in een trommeltje ook gezonder, omdat je je in een kantine niet laat verleiden door ongezonde dingen.
Pas als je overzicht hebt kun je gaan besparen en door het besparen kun je geld overhouden.
Als je in bovenstaande voorbeelden je abonnementen halveert en boterhammen meeneemt naar je werk, dan bespaar je al wel  bijna 3000 euro en dan heb ik het nog niet eens over andere mogelijke besparingen.

2. Voorkom dubbele en overbodige uitgaven. - als je bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering hebt, dan hoef je niet nog een keer extra een reisverzekering af te sluiten. Is het nodig om voor van alles verzekerd te zijn, of kun je het risico veel goedkoper zelf dragen? Ik heb bijvoorbeeld geen ziektekostenverzekering voor mijn kat. Ik leg iedere maand zelf geld opzij en als het nodig is, dan put ik uit dat potje.

3. Bespaar op gas en elektriciteit - draag in huis truien en warme sokken met pantoffels, dan heb je het veel minder snel koud en kan de thermostaat lager.  Verwarm alleen de ruimte waar je bent en niet de overige ruimtes in je huis. Zorg voor A+++ apparaten en Led lampen en maak energiebewuste keuzes.

4. Stoppen met roken en het drinken van alcohol -  dit levert zowel gezondheidswinst als extra euro's op. Het scheelt veel geld om deze verslavende producten te laten staan. Daarnaast leef je jaren langer!

5. Voer een (gedeeltelijke) koopstop in -  veel mensen kopen dingen die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben en gemakkelijk zonder kunnen. Ik heb de komende tijd een koopstop op kleding. Vanaf december tot nu toe heb ik geen enkel kledingstuk gekocht. Ik heb in mijn werkzame leven zo veel kleding gekocht, dat ik best een tijd zonder kan. Misschien wel een heel jaar! Als je iets denkt nodig te hebben, denk een tijdje na, een week of een paar dagen en beslis dan of je het werkelijk nodig hebt.

6. Goedkoop is duurkoop - Als je iets koopt, bedenk dan: goedkoop is (vaak) duurkoop. Goedkope spullen zijn vaak minder duurzaam en zijn meestal sneller stuk. Uiteindelijk blijkt vaak dat je op termijn geld bespaart door kwalitatief goede en duurdere spullen te kopen omdat ze veel langer meegaan.

7. Koop tweedehands of kringloop of vraag in je kennissenkring na of zij misschien iets over hebben waar jij juist naar op zoek bent. Dit is goed voor je portemonnee en voor het milieu omdat geen productiekosten nodig zijn en er minder afval ontstaat door oude spullen opnieuw te gebruiken.

8. Kook met basisvoeding en niet met pakjes, zakjes en kant-en-klaar. Het scheelt per maaltijd al gauw de helft of nog veel meer en bovendien is basisvoeding gezonder!

9. Stop de voedselverspilling - koop niet te veel en bewaar voeding op de juiste manier, zodat je niets hoeft weg te gooien.

10. Stop met gokken en loterijen - de kans dat je iets wint is zo klein, dat het verstandig is om er geen geld aan te spenderen.

In deze tijden van corona zijn de tips ook heel goed bruikbaar als je inkomen lager geworden is door (gedeeltelijk) verlies van inkomen. Je kunt door de tips zorgen dat je geen schulden krijgt en uitkomt met het inkomen dat er is.

Overigens: rijk zijn is heel relatief. Sommige mensen voelen zich rijk met lieve familieleden, genoeg eten en een dak boven hun hoofd. Dat is voor hen genoeg. Anderen vinden dat ze pas rijk zijn als ze miljoenen euro's, een aantal auto's en een paar huizen bezitten.

Heb je nog tips om rijk te worden met een bescheiden salaris?

15 opmerkingen:

 1. Aan het item van voedselverspilling zou ik nog wel willen toevoegen: wees niet te zwaar! Ook te zwaar zijn kost meer voedsel dan nodig. Ik ben 1,79 en weeg 64 kilo. Ik ben een vrouw. Voor elke kilo die ik meer zou wegen, zou ik elke dag extra calorieën moeten eten. Minder eten is goed voor je portemonnee, goed voor je gezondheid en goed voor het klimaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ga werk doen wat je heel erg leuk vindt, doe dit goed en leer bij. Grote kans dat dat bescheiden inkomen gaat groeien!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen auto, huisdieren, kinderen. Kleine woning en hard werken! Niet ziek worden en geen vakantiereizen. Geen vlees of vis eten geen vrienden uitnodigen en vroeg naar bed!
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die vreselijk graag rijk( aan geld) willen worden.
  De meeste mensen willen graag ‘n redelijk inkomen om een prettig leven te leiden. Om te kunnen wonen, eten te kopen, goed voor eventuele kinderen te zorgen en af en toe leuke dingen te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Grappig dat het vooral gaat over besparen en met dingen stoppen en een stuk minder over dingen die je kunt doen om je inkomsten te vergroten.

  Wat mij betreft mag het allemaal wat minder radicaal. Zoek een middenweg in de dingen die je doet waardoor je geld overhoudt, maar niet alleen nog maar zielig in een hoekje op de bank zit omdat niks 'mag'.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wees tevreden met wat je hebt en jaag niet altijd naar meer, mooier en beter. Dat bespaart volgens mij het meeste geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens, tevreden en dankbaar is een goede factor voor geluk! Scheelt een heleboel geld is mijn ervaring! En goedkoop is duurkoop. Goede tips hier!

   Verwijderen
 7. Lees al je officiële documenten/contracten goed na. Zo heeft de schuldsaldoverzekering bij onze hypotheek een doorlopende reisverzekering, en geeft de officiële autodealer elk jaar opnieuw een jaar gratis pechhulp na het jaarlijks onderhoud van onze auto.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede tips om geld over te houden. Als je dan toch lekker bezig bent, verdiep je dan in hoe je meer inkomsten kunt genereren en hoe je het geld dat je overhoudt, kunt laten groeien. Dat is niet makkelijk (vandaar 'verdiepen') maar wel mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Altijd nuttig om weer eens op wat bespaartips gewezen te worden. Dankjewel! Sinds ik chronisch ziek ben zou gezondheid mijn grootste rijkdom zijn. Voor mij is materiële rijkdom nu: het mij kunnen permitteren van en klein ouder autootje zodat ik ondanks ziekte toch zelfstandig en mobiel blijf. Daarnaast zijn voedsel, kleding en onderdak voldoende. Oh ja, en ik zorg altijd voor een buffertje (al is het een kleine buffer) dat geeft mij rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Spullen brengen naar de kringloop en geld naar goede doelen maakt je ook rijk. Je leeft niet alleen. Die jij dat ook wel zuinigaan

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.