woensdag 10 juni 2020

Wat is normaal om per dag uit te geven aan voeding en drinken?

Om de kosten voor de verschillende maaltijden per persoon te berekenen, heeft het Voedingscentrum een verantwoord voedingspakket samengesteld. Dat pakket bevat wat iemand minimaal gemiddeld dagelijks nodig heeft om gezond te blijven.
Volgens het Nibud zou ik het volgende kwijt moeten zijn aan boodschappen (klik op de link voor het overzicht voor alle leeftijdscategorieën)


ontbijt2e brood-maaltijdwarme maaltijdtussen-doortjestotaal
vrouw 51-69 jaar1,231,771,981,086,06

Voor een man tussen 51-69 jaar zijn de kosten in totaal  €6,42.
Deze prijzen zijn gebaseerd op de uitgaven voor een huishouden van 2 personen, een alleenstaande zoals ik zou daar nog 10% bij moeten rekenen. Dat bekent dat ik per week €46,66 zou "moeten" uitgeven. Dus dat is een normaal bedrag.
Ik heb laatst berekend dat ik in de eerste 20 weken van dit  jaar gemiddeld ongeveer 30 euro per week aan boodschappen uitgaf.

Dat is flink minder dan wat Nibud aangeeft.

Hoe kan dat, hoe lukt het om zo veel minder uit te geven?

Persoonlijk denk ik dat dit komt doordat ik geen vlees of kip koop en een beetje vis, daarnaast is de hoeveelheid alcohol die hier wordt ingeslagen vrijwel te verwaarlozen.
Dat scheelt gewoon veel geld!

Verder koop ik bijna geen gemaksvoeding zoals kant-en-klare maaltijden, salades, voorgesneden groenten en kleine verpakkingen. Voorbeeld van kleine verpakkingen is de wortel: één verpakte winterwortel kost bij AH €0,35 en een hele kilogram met ongeveer 7 wortels kost €0,79.

Ook probeer ik altijd te profiteren van aanbiedingen in het groente- en fruitsegment en ook de vegetarische vleesvervangers hebben mijn aandacht.

Ik koop niet altijd het goedkoopste en ik koop ook wel eens vegetarische diepvriespizza's of quiches bij wijze van kant-en-klare maaltijd. De grap is, dat zo'n pizza of quiche altijd tegenvalt. Het is meestal minder lekker dan ik mij had voorgesteld en daarnaast is het gewoon geen volwaardige maaltijd! Te zout en te vet en er moet tenminste nog een flinke salade bij, met veel groenten om er een gezonde maaltijd van te maken. Het komt er op neer dat ik er vaak spijt van heb dat ik mij door een aanbieding heb laten verleiden tot de aankoop van de pizza of quiche.

Door al mijn aankopen voor voeding en drinken digitaal te noteren in een excelsheet krijg ik overzicht en bij mij werkt het zo, dat overzicht helpt om greep op mijn uitgaven te houden.

16 opmerkingen:

 1. Goh. Alleen aan voeding? Wij geven per week ook niet meer uit dan rond de 50 a 60 euro aan voeding, we zijn met 2. En nr twee is mijn man. Nou hier snap ik niks van hoor. Maar idd wij eten vnl vegetarisch, drinken heel weinig en ik koop nagenoeg nooit kant en klaar. we bakken zelf brood en mijn man maakt zelf yoghurt. Ik ben verbaasd over dat hoge bedrag.
  groet, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik alle uitgaven meetel, dan kwamen wij denk ik op een bedrag van rond de 70-80 euro per week. Dat is dan inclusief alles (schoonmaakmiddel, kattenvoer enzovoort). Inmiddels zitten we daar noodgedwongen ver onder trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen ik net gescheiden was en full-time ging werken kocht ik regelmatig kant en klaar dingen zoals quiches en maaltijden. Vond ze echt nooit lekker. Dan maar een omelette daar kan zoveel in, als je geen vega eet is het zelfs met wat knakworstjes lekkerder dan een quiche, dat was meer meel dan groente.

  Ik weet niet precies wat we per week aan eten en drinken besteden. We hebben heel veel voorraad en kopen groot in overal vandaan, dus geen weekbudget. dan is het lastig te berekenen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een quiche zelf maken kost niet zoveel tijd. Ik maak ze zelf in glazen ovenschaaltjes die ook in de vriezer kunnen(met deksel). Ik maak er dan één voor de dag zelf en drie voor de vriezer. Als ik later quiche wil kan ik zo een schaaltje uit de vriezer pakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij geven zo rond de 100 euro uit per week voor de boodschappen. We zijn met 3 volwassenen en 1 puber. Nu ze thuis zijn van school merken we dat alles sneller op is dan eerder. En dat is natuurlijk logisch. Wij eten wel vlees, echt wel 5 dagen in de week. Daarnaast halen we af en toe ook wijn, bier en chips enzo. Veel fruit ook. We zijn het geld wel nodig, eten echt niet alleen maar a merk, veel bij de lidl en de andere dingen bij de appie. Maken veel zelf, geen pakjes en zakjes of voorgesneden groente.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Van dat Nibud bedrag zou je bijna bio kunnen eten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn man en ik geven samen ongeveer 80 euro per week uit aan boodschappen. Mijn man eet bijna iedere dag vlees, gekocht bij ‘n goede slager, ik eet vlees noch vis en drink geen melk.
  De bio-haverdrink (2 pakken per week) is een keer zo duur als de bio-halfvolle melk, gedronken door mijn man. Voorgesneden groentes, diepvriespizza’s en quiches koop ik nooit.
  We eten meestal biologisch, veel groentes en fruit. Alcohol en frisdrank drink ik nooit, mijn man drinkt cola en soms port.
  Sinds 2 maanden heb ik een boodschappenbudget van €120 per week om te kijken hoe dat werkt. Nou, tot nu toe dus prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het probleem is dat je niet weet hoe dit bedrag is opgebouwd. Hoeveel aan groente, hoeveel aan fruit, ik noem maar wat. Mijn man en ik geven samen zo'n 60 euro per maand uit. Dat is rond de 8.50 per dag. Veel minder dan volgens het nibud moet. Maar het nibud zal geen rekening houden met bv aanbiedingen. @Lot. Als je je uitgaven bijhoudt, kun je bv na een half jaar toch wel het gemiddelde uitrekenen. Of desnoods na een jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat snap ik ook dat dat zo kan, heb het ook wel eens geprobeerd maar vergat teveel om op te schrijven. Ook neemt partner vaak wat mee wat ik dan niet betaal, bv grote hoeveelheid vlees vd Makro of uit Duitsland.Nu met Corona geef ik in ieder geval minder uit omdat ik me strikte aan het lijstje hou, dat merk ik zeker wel.
   Maar verder vind ik het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg om het exact uit te gaan rekenen

   Verwijderen
 9. Toevoeging: in de tabel staat ook berekend dat voor man en vrouw van 70+ samen 6,38 nodig is. Dan zitten wij aardig goed. Maar voor man en vrouw van 51 tot 69 jaar is samen 12,48 berekend. Dat scheelt echt veel. Boven de 70 jaar zou je bijna de helft minder nodig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedoeld wordt dat er boven de 70 geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen man en vrouw, dus voor allebei €6,38, als ze samen zijn dus €12,76. Zou mooizijn dat als je 70 wordt je nog maar de helft zou mogen eten.

   Verwijderen
 10. Ik heb een spaardoel, een nieuwe boot of aanbetaling voor een tweede huis of zo.
  De laatste drie maanden kwam ik uit op 100 per maand. Maar deze maand zal ik er over heen gaan, want de terrassen en meer varen. Meer borrelen met vrienden op 1,5 meter afstand in tuin. Gezelligheid is in Coronatijd ook wat waard. Ik was zo sjacherijnig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk niet dat een glaasje wijn in de berekening van het Nibud zit, al zou het er makkelijk vanaf kunnen. Het budget is wel ruim (als je geen kant-en-klare maaltijden/onderdelen koopt).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik schat tussen de 150-175 euro wekelijks kwijt te zijn met 2 volwassenen, 3 kinderen en 2 katten.

  Wat dat betreft, geven we meer uit dan het Nibud beraamd.

  We kunnen wellicht minder kwijt zijn maar ik wil niet alle supermarkten af voor de aanbiedingen. Dat is een keuze voor nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik schat op een 125,00 voor 2 volwassenen en 4 kinderen tussen de 15 en 9 jaar.
  We krijgen aardappelen van mijn moeder. En soms groente uit haar tuin. Verder koop ik bij de lidl en coop. We eten wel vlees.
  Ik ga weer een tuintje beginnen en hoop dan ook groente te verbouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij zijn zo n 450€ per maand kwijt aan eten en verzorgingsproducten voor ons gezin van 2 volwassenen en 3 kinderen tussen de 12 en 5 jaar oud.
  We eten veel groenten en fruit, soms vlees, en regelmatig kopen we chocolade, chips, fruitsap enz.
  We kopen bijna al onze boodschappen bij lidl en aldi

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.