maandag 27 juli 2020

Plus size

Een Argentijns blad heeft gemeend prinses Amalia te moeten omschrijven als een Plus-size mens.
Ik vind het triest. In haar situatie weet ze al voortdurend alle ogen op haar gericht en dan zegt het blad Caras: je bent te dik. Ze zeggen niet echt te dik, maar dat bedoelen ze naar mijn mening wel.

Ik had, toen ik zestien was, ook een overgewicht en dat overgewicht maakte mijn leven er niet fijner op. Dat overgewicht dat ik als tiener had, maakt dat ik mij zeer betrokken voel bij dit meisje, dit kind nog. Mijn vader vertelde mij dat een collega van hem mij een "enorme joekel van een meid" vond. Mijn vader schold mij uit voor kamerolifant. Ook klasgenoten vonden mij dik en waarschijnlijk was ik ook zwaarder dan de meeste andere meiden in mijn klas.

Ik ging mijn eetpatroon dusdanig aanpassen dat ik op mijn 20e een BMI van 17 had.  Dat was echt te laag, maar ik vond het geweldig om zo dun te zijn, het was eigenlijk nog lang niet dun genoeg. Ik had een enorme hekel aan mijn lichaam, terwijl als ik nu naar foto's uit de periode dat ik 16 was kijk, was er eigenlijk niets mis met mij, een beetje stevig, maar mooi en sterk!  Uiteindelijk lukte het mij gelukkig weer wat gezonder te gaan leven en eten.
Mijn dochters waren op zeker moment in hun leven ook wat mollig, maar dat is met normaal sporten en letten op eten wel weer goed gekomen. Oudste heeft na haar zwangerschap nog wat extra pondjes, maar die verdwijnen ook wel weer!

Ik zou tegen Amalia willen zeggen: lieve meid, geniet van het leven en geniet van gezond eten en ga vooral lekker sporten. Dat sporten doe je volgens mij al wel. En die mensen die wat te melden hebben over jouw omvang, laat ze lekker in de .........  zakken!
Je bent goed zoals je bent!

28 opmerkingen:

 1. Amalia was ook weglopend te zien en dat was een normaal figuur. Maar zo'n wijde jurk, van voren in plooien gepropt tussen brede ceintuur maaakt dikker, ook bij hele slanke figuurtjes. Begrijp de kledingkeuze totaal niet, dat draagt de gemiddelde tiener toch niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Persoonlijk vind ik de obsessieve aandacht voor het gewicht van vrouwen zeer ongezond. Op de lagere school hebben kinderen (meiden!) het al over hun gewicht! Tenminste, dat was 30 jaar geleden zo en zal wel niet verandert zijn.

  De dochters van de koning zijn niet graatmager nee. So what. Het is niet belangrijk. Om daar als tijdschrift iets over te zeggen is ronduit onbeschoft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind zelf Amalia een leuk meisje om te zien. Lief gezichtje en prachtig blond haar. Vond de gele jurk op Koningsdag haar mooi staan en flatteren maar de jurk vd fotosessie niet. Vind zowiezo de obsessie in de media met het uiterlijk vd prinsessen en het commentaar erop zeer storend, zowel negatief als positief. Het zijn jonge kwetsbare tieners, laat hun lekker vrij opgroeien. Vraag mij af of we hetzelfde commentaar hadden gelezen als het koningspaar alleen jongens had gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig, ik hoor andere mensen dan jij nooit over 'een overgewicht' praten. Is dat Fries? In het Nederlands is het gewoon. 'Ik heb overgewicht.'
  Ik denk overigens wel dat Amalia te zwaar is. We zijn met z'n allen zo gewend aan overgewicht dat een BMI van 26 a 27 alleen maar 'mollig' genoemd wordt door velen. Maar het is niet gezond.
  Vind ik nou dat het iedereens recht is om over Amalia's gewicht te zeuren? Nee. Hou gewoon je mond. Het is aan Amalia en misschien haar ouders om te zorgen dat ze een gewond gewicht krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens, ik vind het een heel leuk meisje en dat blad heeft geen enkel recht om haar lichaam een typering mee te geven. Maar ze is echt wel meer dan mollig. Dat dat er ook mag zijn, is een ander verhaal. Maar het bagatelliseren van overgewicht is wat anders dan body positivity.
   Het zijn sowieso alledrie heel leuke meiden die dankzij (sociale) media het een stuk zwaarder hebben dan hun voorgangers.

   Verwijderen
 5. Amalia is een prachtige meid en echt Hollands welvaren ten top!
  Hoezo zou dat niet gezegd mogen worden? Door te ontkennen of heel erg te verzwijgen dat ze lekker stevig is, geef je een signaal af dat ze zich zou moeten schamen voor haar figuur!
  Helemaal niet nodig! Gooi je prachtige volle lichaam in de spotlights en wees een voorbeeld voor meisjes die zich doodhongeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze houding is dus echt problematisch. Door dik zijn aan te moedigen zorgen we voor een maatschappij vol met (vooral) diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, en kanker. Ook het coronavirus houdt meer huis bij mensen met overgewicht. De helft van de volwassenen in Nederland heeft nu al overgewicht! Laten we alsjeblieft proberen om iedereen een beetje tussen BMI 18 en 25 te houden en zowel lager als hoger niet aan te moedigen! Maar wel zonder te beledigen en te shamen, op een positieve manier.
   Zo krijgen heel veel mensen een betere kwaliteit van leven en zijn de zorgkosten stukken minder hoog.
   Overgewicht is een ziekte, niet iets om lichtzinnig over te doen.
   https://www.mmc.nl/obesitascentrum/nieuws/1374/8-gevolgen-van-obesitas/

   Verwijderen
  2. Een voorbeeld als volle dame vind ik wel een brug te ver. Wees een voorbeeld voor iedereen omdat je lekker in je vel zit en je goed voelt bij wie je bent, maar laten we respect hebben voor iedereen in élk figuur. Als iemand graag veel traint en gezond eet omdat ie een slank lichaam ambieert, of gewoon niets hoeft te doen voor die slanke lijn, dan is dat óók goed.

   Verwijderen
  3. Waarom zou het over het gewicht van iemand anders moeten gaan? Denk je dat meiden niet weten wat er imperfect is aan hun lijf? Ik denk dat iedere vrouw een lijstje op kan sommen wat er niet mooi is aan haar lijf. En ik vind dát dus ongezond.

   Commentaar (hoe ook geschreven) hoort zeker niet in een krant. Zéker niet als het om een kind gaat.

   Verwijderen
 6. Ik vind het fout fatbze hiermee aandacht willen trekken voor hun krant. Want het is toch een lokker voor meer verkoop met zo een titel. Maar aan de andere kant,bze is naar wat ik zie op foto's ook gewoon mollig. Niks mis mee, eer zijn zoveel meiden van die leeftijd al mollig. Gewoon genieten van je leven en mooi verzorgd zijn is veel belangrijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maar ze is toch ook gewoon plus size? Het was ook niet eens gemeen geformuleerd. „Met trots laat ze haar plus size look zien” stond er. Waarom zou het de waarheid niet mogen vertellen? Dat heel veel tieners tegenwoordig plus size zijn, doet daar niets aan af.
  Ik vind Amalia overigens een spetter hoor, maar plus size is ze gewoon.
  Ik weet dat Amalia wat ouder is dan 14, maar kijk eens naar deze plaatjes van gezond gewicht en ernstig overgewicht.
  https://wij.nl/peuter-kleuter-groei-ontwikkeling/artikel/het-gewicht-van-je-kind
  Ik let erop dat mijn dochters op de bovenste plaatjes lijken! Zonder het trouwens expliciet over hun gewicht te hebben. Ik kook gewoon gezond, met veel groente en vertel ze dat we weinig snoepen omdat het ongezond en duur is.
  Mijn dochter van 10 is 36 kilo en die van 8 is 26 kilo. Ze eten goed en bewegen lekker. Weinig schermtijd en alleen wat lekkers in het weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat “met trots” is al verzonnen want dat weten we niet. Dus waarom zouden we het er dan überhaupt over hebben? Benadrukken we ook steeds haarkleur, oogkleur, lengte? Waarom zou je?

   Toen ik de leeftijd van Amalia had was ik niet te zwaar maar ik dacht dat ik dat wel was. Dat heeft me in een cyclus van diëten - niet eten - eetbuien - diëten gestort waar ik 10 jaar later nog niet uit ben. En nu ben ik dus wel dik.

   Verwijderen
  2. Helemaal waar. Enerzijds moeten we plus-size omarmen, maar anderzijds mogen we het niet benoemen.

   Verwijderen
 8. Met gewicht kun je het nooit goed doen. Ik was altijd vrij slank, maar moest daar vrij weinig voor eten. Ik ben niet zo lang en heb geen snelle verbranding.
  Toen ik een relatie met mijn vriend kreeg, liet hij heel duidelijk merken dat hij 'niets aan die lijnende anorexia-types vond'. Hij wilde gewoon een vrouw die een stapel pannenkoeken naar binnen kon werken. Dus toen ben ik meer gaan eten. Natuurlijk werd ik dik. Toen mijn vriend voorzichtig liet merken dat ik te vadsig werd voor zijn smaak, ben ik bij de sportschool gegaan en drie avonden per week gaan trainen. Toen vond hij dat ik te weinig tijd voor hem had, dus weer mee gestopt. Uiteindelijk zei hij me dat hij me echt niet meer aantrekkelijk vond omdat ik 10 kilo zwaarder was dan toen we iets kregen. Hij heeft het uit gemaakt.
  Nu probeer ik weer op mijn oude gewicht te komen. Dat is nog niet zo makkelijk. Ik ben gewend geraakt aan de grotere porties.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. OMG, je had hem al veel eerder de deur uit moeten schoppen!

   Verwijderen
 9. Tja, ik ben niet anoniem...en nog een man ook! Ben de laatste 2 jaar 20 kilo te zwaar. En ben daar niet zo happy mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een aardje naar haar vaartje.
  Inmiddels is bekend dat de darmflora mede de oorzaak is van al dan niet dik zijn. Voor haar gezondheid, liever geen type diabetes 2, zou ik zeggen, zoek naar de oorzaak. Om het geld hoeft ze het niet te laten. Wim Lex tweet vaak wat er op vrijdagavond gegeten wordt. Meestal calloriebommen.
  Maar goed, blijft dat wanneer ze aanleg hebben, geld en middelen geen belemmering hoeft te zijn om te zoeken naar een oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een aardje naar haar vaartje,wat een walgelijke opmerking!Ik heb zelf al 23 jaar anorexia en kan echt woedend worden over zo'n opmerking.Laat dat meisje alsjeblieft in haar waarde!Als ze nu te zwaar is of te mager daar moet het helemaal niet over gaan.Met zulke opmerkingen lokt het een eetstoornis alleen maar uit.

   Verwijderen
  2. Ik denk dat je zeker een punt hebt Evelien. Ik heb ook getwijfeld of ik er over zou schrijven en deed het uiteindelijk omdat ik zelf als tiener zo gekwetst ben over mijn uiterlijk en ik weet hoe gevoelig en kwetsbaar je kunt zijn op die leeftijd (ook later trouwens!)

   Verwijderen
 11. Is het een serie over Amalia? Dan kunnen ze het volgende keer hebben over haar slimheid. En de keer daarna over haar interesses. Interessanter dan de (huidige) kledingmaat van een toekomstige vorstin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een serie? Absoluut niet! Ik schrijf over haar kledingmaat omdat ik zelf vanaf mijn eerste jaar worstel met een overgewicht (naast een periode van ondergewicht, dat ondergewicht heb ik zelf nooit als een probleem ervaren, maar dat was het wel, ik was nogal ondervoed)

   Verwijderen
  2. Het gaat over het onderschrift bij een foto in een krant. Daar stond bij. 'trots laat Amalia haar plus size figuur zien'. Dat is alles. Ik vind alle reacties een beetje overdreven.

   Verwijderen
 12. Het ligt aan de jurk die flatteert haar niet echt. Hoe is het mogelijk dat zo'n vlotte meid geadviseerd wordt zo'n jurk aan te trekken? Ze liepen jaren geleden ook al in van die bruine wollen lappen.
  Maxima loopt te stralen en met dure kleding te pronken. Haar dochter komt er maar bekaaid af in mijn ogen.
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Opmerkingen over iemand's omvang,ik vind dat echt niet kunnen.Heb meegemaakt dat iemand complimenten kreeg omdat ze zoveel was afgevallen..maar dat kwam door een ernstige ziekte waaraan ze niet veel later is overleden. Te dik zijn is ongezond maar dat zijn roken en veel alcohol drinken ook. Mensen weten heus wel dat het beter zou zijn om hun rook, eet of drinkgedrag te veranderen. Daar hebben ze die bepaald niet motiverende opmerkingen niet bij nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind het ook heel erg dat mensen de vrijheid nemen om een etiketje te plakken op een ander puur op basis van uiterlijk. Dat is inderdaad onbeschoft. Zeker als het gaat om een jonge meid, die zonder daar ooit voor gekozen te hebben in het middelpunt van de belangstelling staat. Koning Willem Alexander schat ik in als een lieve, wijze vader, die zijn dochters nooit zo zal uitschelden als jouw vader jou (vind ik ten hemel schreiend). Ik snap echter ook niet dat de kledingadviseurs van de koninklijke familie de dochters van die rare, ouwelijke jurken laten dragen. Maxima draagt meestal heel flatteuze kleren, waarom haar dochters dan niet?

  Lief van jou dat jij Amalia een hart onder de riem wilt steken.

  Met vriendelijke groet, Alice

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Vind haar een mooie spontane meid maar de meisjes mogen best wel beetje in kleding geadviseerd worden.. begrijp best zij hun eigen smaak willen benadrukken maar zoals bij ons niet alles staat ook al vinden we het leuk is dat bij hun ook, terwijl zij alle ogen op hun gericht hebben.

  En wat betreft dat Argentijnse blad die moeten ze meteen een goede uitbrander geven.. iemand zo te kijk zetten, zeker een kind! - belachelijk, dat kan niet en dat mag niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb er met afgrijzen over gelezen! O.k., ze is wat mollig - heb er niet genoeg verstand van om te weten of ze te zwaar is voor haar leeftijd en lengte. Maar hoe halen ze het in hun hoofd om over een puber zo te schrijven, schandelijk! En ja, ik weet hoe het is om uitgescholden te worden als je te mager bent (als kind en jongvolwassene) en als je te dik / te zwaar bent (als volwassene / ouderen). Kunnen we nu eindelijk ophouden om vrouwen en meisjes zo de maat te nemen!!! (Inderdaad, boos! ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Verdenk altijd smoeders ervan dat zij haar dochters in niet zulke flatterende kleding kleedt. Des te leuker komt zij naar voren. Amalia oogt nogal fors, voller dan haar moeder (en dat is nooit fijn als meisje), maar zij hebben budget genoeg om flatteuzer(e) kleding voor een puber te kopen. Ik zie niemand van 16 in zoiets. Niet dat ik haar in een jeans en hoodie wil zien, maar niet in een jurk waarin Maxima ook zou kunnen lopen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.