zaterdag 12 september 2020

De behulpzame dame van de "Microsoft Company"

Afgelopen week werd ik weer eens gebeld door een behulpzame Engels sprekende dame van de "Microsoft Company".  Ze kregen bij Microsoft doorlopend berichten vanuit mijn computer dat mijn computer gehackt was en de dame had opdracht van Microsoft om mij te helpen de hack ongedaan te maken.
Ze wilde samen met mij verschillende programma's doorlopen om de hack te verwijderen.
Het lijkt onschuldig en behulpzaam, maar in feite belt ze voor een oplichtersbende die probeert jou en mij geld afhandig te maken. 
Ik zei: ik geloof er geen snars van dat je mij gaat helpen, ik vertrouw je niet, maar dan in mijn beste Engels. Dat had ik nog niet eerder gezegd in zo'n gesprek en ik was benieuwd hoe ze zou reageren.
Ze vertelde dat ik op een bijlage in een e-mail had geklikt en dat ik daarmee kwaadwillende personen toegang had gegeven tot mijn computer.  Ze kon bewijzen dat ze integer was, want ze kon mij mijn IP-adres vertellen en daarmee wilde ze bewijzen dat ze mij echt ging helpen. Doortrapt, want ik durf te wedden dat de meeste mensen geen idee hebben wat hun IP-adres is. Ze weten misschien dat het bestaat, maar het eigen IP-adres kennen ze niet. Dus het noemen van een IP-adres lijkt betrouwbaar, ook al is het helemaal niet hun eigen IP adres.
Ik werd er ook door in verwarring gebracht, zou ze werkelijk in mijn computer kunnen inbreken?
Nee, dat leek me onmogelijk! Mijn telefoon is iets anders dan mijn PC.
Ze bleef maar doorkletsen in een poging mij te overtuigen haar toegang te geven tot mijn computer.
Inmiddels werd ik een beetje onrustig, zou dit telefoongesprek uit een ver land (waarschijnlijk Bangladesh, het nummer begon met 0880.....) mij automatisch geld gaan kosten zonder dat ik het door had?
Ik heb het gesprek afgebroken met de melding dat ik echt niet geïnteresseerd was.

18 opmerkingen:

 1. Als de telefoon gaat en iemand begint in het Engels te praten dan hang ik altijd gelijk op. Gewoon zonder iets te zeggen. Net netjes misschien, maar het zijn altijd van die oplichters die bellen en een verhaaltje oplezen of uit hun hoofd geleerd hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik neem buitenlandse nummers niet op en blokkeer ze direct.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu ik dit lees voel ik mij ontzettend dom. Want ik ben in 2019 net na het overleden van mijn vader opgelicht door deze microsoft bende. Ik zat nog vol emotie. Ze hebben ong. 300 euro er van af gehaald. Ik kwam er snel achter dat het niet klopte de bank gebeld konden niet meer bij de rekeningen komen. En dat was lastig met een eigen bedrijf. En de computer schoon gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bent niet dom! Zij zijn gemeen, en helaas belden ze dan net op een moment dat je kwetsbaar bent. Groet, G

   Verwijderen
 4. Ik breek tegenwoordig ook direct het telefoon gesprek af.
  Het voelt voor je gevoel heel onbeleefd maar ik word al die telefoontjes ook van bedrijven zo zat.
  Ik had al miljonair kunnen zijn als ik maar luisteren wil.
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hang altijd meteen op als ik Engels hoor en bij Nederlanders, die bellen met een vaag verhaal, zeg ik altijd dat het nu niet gelegen komt en verbreek ik daarna meteen de verbinding. Ook op telefoontjes die zogenaamd van banken en andere officiele instanties komen, ga ik ook nooit in, men moet mij maar een brief sturen. Daarna hoor je, vanzelfsprekend, nooit meer iets van hun.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarom zou je in je beste Engels antwoorden? Zeg tegen haar, dat je in het Nederlands te woord wilt worden gestaan, en dat in het Nederlands. Het feit dat de dame of heer Engels spreekt, geeft al aan dat het zaakje stinkt. En goed ook. Zeg in het Nederlands: 'sorry, ik versta geen Engels. Kan het ook in het Nederlands?'

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oplichtersbende. Vreselijk dat er weinig aan wordt gedaan in internationaal verband.
  Ik neem tegenwoordig alleen nog maar nummers op die ik ken. En zelfs dan moet je nog uitkijken, lees maar eens hoe oplichters het nummer van de ING Bank kunnen nadoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Onbeleefd? Als iemand je een nep in jee gezicht geeft en je tas jat.. zeg je dan wacht ff hier is de pincode?

  Onbeleefd? Als iemand je uit je auto trekt bij een stoplicht zeg je dan hier is geld om te tanken?

  Weet je wat 'onbeleefd' is.. iemand ongevraagd opbellen die je niet kent.

  Ook onbeleefd aan de telefoon verkopen als iemand er niet om gevraagd heeft.

  Zeer zeker onbeleefd iemand bellen om diegene te beroven vanaf een afstand.

  Ik vraag altijd waar die computer staat, want ik heb er geen;). Of ik vraag of ze de politie voor me bellen. Of of het ze een fijn gevoel geeft mensen te beroven.

  Mocht er nou iemand aan de deur komen zeuren, opbellen of mailen..als je er niet om hebt gevraagd is het niet onbeleefd om nee te zeggen en de deur te sluiten met prettige dag verder. Nee daaag volstaat aan de telefoon en per email maak je er spam of prullenbak van.
  Mocht je nou ooit twijfelen bel dan de helpdesk of klantenservice. Het officiële nummer dat je vindt op je contract of via google. Niet het nummer dat zij je geven.
  Microsoft belt niet. Je bank stuurt een brief.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn man vertelde zo'n mevrouw een keer,dat dit soort oplichting voor haar "slecht karma"veroorzaakte. Ze was stil en hing op.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een keer werd ik door zoiets gebeld en ik verstond er niets van omdat er heel veel lawaai was van de afzuigkap, dus zei ik in het Nederlands dat ik er niets van verstaan had. Toen kapte ze het zelf af. Dus gewoon in het Nederlands terug praten en anders een fantasietaal gebruiken en tegen ze aankletsen totdat ze zelf het gesprek beëindigen.
  Als je op je mobieltje wordt gebeld door dat soort figuren, dan direct afkappen en het nummer blokkeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij een onbekend nummer wat ik niet vertrouw neem ik helemaal niet op. Als het iets belangrijks is spreken ze mijn voice mail wel in of sturen een email of smsje. Neem ik wel op dan hang ik bij het eerste wat er gezegd word en niet vertrouw gelijk weer op. Nummers kun je ook opzoeken op internet , daar staan dan ervaringen van andere mensen en info over het nummer, die nummers die ruiken naar oplichting of opdringerige info of verkoop blokkeer ik gelijk. Ik vind gelijk ophangen niet onbeleefd, net zoals niet open doen als er aangebeld word en ik zie dat het verkoper of telemarketeerder is. Ik heb er niet omgevraagd om benaderd te worden op wat voor manier dan ook dus niet reageren is zeker niet onbeleefd.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vind je het niet raar dat ze je telefoonnummer hebben? Dan moet er al een lampje gaan branden. Ik snap niet dat mensen hier nog intrappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zou wel ns heeeeel hard willen gillen, zodat ze aan de andere kant oorpijn hebben en van schrik mijn nummer blokkeren! Onbeleefd? Maakt me niet uit. Het zijn oplichters en zoveel mensen zijn hier de dupe van! Ik heb het nog nooit gedaan voor de mensen die op dat moment bij mij in de buurt zijn, maar de verleiding is heel groot!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik zou wel ns heeeeel hard willen gillen, zodat ze aan de andere kant oorpijn hebben en van schrik mijn nummer blokkeren! Onbeleefd? Maakt me niet uit. Het zijn oplichters en zoveel mensen zijn hier de dupe van! Ik heb het nog nooit gedaan voor de mensen die op dat moment bij mij in de buurt zijn, maar de verleiding is heel groot!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap je reactie, maar ik denk dat niemand voor de lol dit werk doet. Ik stel me zo voor dat het in callcenters gebeurt en dat daar mensen komen werken die verder geen kant op kunnen en geen eten of onderdak zouden hebben.
   Ik kan me nog iets voorstellen bij de motivatie ook. Wij zijn immers die westerlingen die met onze extravagante levensstijl misschien wel droogte of overstromingen hebben veroorzaakt bij deze persoon in de buurt en ondertussen hier op onze geldberg zitten. Als je dan in een hutje met als enige bezit wat kleren en anderhalve pan probeert voor je kinderen te zorgen, kan het je niks schelen of dat misschien komt doordat je steelt van de (in jouw ogen) rijken.
   Misschien is het ook wel gewoon een klootzak vanuit Nederland, maar je weet het niet.
   Laat hun oren voor de zekerheid maar met rust.

   Verwijderen
 15. Hun pakkans is zeer klein en soms slagen ze en trekken ze een rekening leeg.
  Ik las een tijdje geleden(meen Volkskrant) dat dergelijke oplichters niet alleen vanuit Azië en Afrika bellen, maar ook vanuit Nederland.
  Soms kap ik het gelijk af, maar soms laat ik hen ook hele verhalen houden en stel dan op het eind een vraag die hen boos maakt en dan verbreken ze de verbinding.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Vreselijke mensen, ik probeer ze ook vaak aan de lijn te houden dat ze geen andere onschuldige mensen kunnen oplichten. Dat hier niets aan te doen is begrijp ik echt niet. Wat bezielt je ook, zoek gewoon een leuke baan.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.