dinsdag 13 oktober 2020

Een maaltijd voor een ander

Het Rode Kruis is een actie begonnen voor mensen in Nederland die door corona hun inkomen kwijt zijn en die nergens terecht kunnen voor hulp. Door twee euro te doneren zorg je dat iemand een warme maaltijd kan krijgen. Die donaties worden omgezet in een voedselpakket of een boodschappenkaart.

Informatie op de site van het Rode Kruis:

We zijn er iedere dag mee bezig: wat eten we vandaag? Bij het overgrote deel van Nederland staat iedere avond een warme maaltijd op tafel. Maar hoe anders is dat voor mensen die al kwetsbaar waren en nu keihard getroffen zijn door de coronacrisis? Velen van hen zijn hun werk en inkomen kwijt en kunnen nergens anders terecht voor hulp.

Met de Rode Kruis Maaltijd voor een ander kun jij al voor € 2 een warme maaltijd doneren. Wij zetten je donatie om in een voedselpakket of boodschappenkaart. Samen met onze lokale partners reiken we die uit aan mensen in nood.

Wie zijn die mensen in nood?

Door de coronacrisis zijn veel mensen plotseling extra kwetsbaar. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsmigranten, ongedocumenteerden en gezinnen die vanwege verlies aan inkomen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

Onze voedselhulp is bedoeld voor mensen die niet bij andere instanties terecht kunnen, omdat ze bijvoorbeeld geen papieren hebben. Wanneer zij vermoedelijk wel in aanmerking komen voor structurele hulp, bijvoorbeeld bij de voedselbank of gemeenten, dan verwijzen we hen door.

Hoe kun jij helpen?

Met elkaar kunnen we kwetsbare mensen in Nederland van een maaltijd voorzien. Daarom zamelen we geld in voor voedselhulp. Hiermee willen we in november en december voor 3.000 mensen wekelijks in ieder geval zeven warme maaltijden kunnen kopen. We hopen daarom voor 189.000 maaltijden geld in te zamelen.


Ik vind het een heel goede actie. Door corona worden de kwetsbare mensen in Nederland het hardst getroffen. Daarom heb ik via de site van het Rode Kruis gisteren 20 euro gegeven, goed voor 10 warme maaltijden.

Wat vind jij van de actie?
En doe je mee?

19 opmerkingen:

 1. Ik heb het niet zo op organisaties met strijkstok. Doe ik dan niks, nee natuurlijk niet. Ik help in mijn eigen omgeving.Kwestie van met elkaar praten, ernaar vragen. Heeft als bij-effect ook nog eens dat die mensen hun verhaal kwijt kunnen en zich gesteund voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goed idee! In gelul kun je niet wonen, en eten kun je het ook niet. Gewoon harde euro’s, voor brood op de plank. Ik doe mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Afbeeldingsresultaat voor salaris directeur rode kruis
  Wat is het salaris van de directeurs? In 2019 is het salaris van de algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis vastgesteld op €137.700 inclusief vakantiegeld. De sociale lasten en pensioenpremie bedragen €26.500.
  Daarom doneer ik niet meer bij dit soort organisaties. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dit een over de top inkomen voor de directeur. Werkte jarenlang bij Rode Kruis als vrijwilligster, ik gaf een cursus Vrienden maken kun je leren. Zag daar elk jaar nieuwe enthousiaste professionals starten. Na 1 jaar werd contract nooit verlengd. Geen geld voor.. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. denk hetzelfde als anoniem,geef liever rechtstreeks aan mensen die dat nodig hebben,heb gezien hoe de directeur van het rode kruis een enorm luxe huis liet bouwen en dat niet zijn enige huis is,dan krijgt hij zo wie zo te veel.en die onzin verhalen ja maar hij verdiend het ben ik het niet mee eens,gewoon een redelijk loon en eventueel wat extra's geen belachelijk hoge lonen dat is in mijn ogen diefstal.zo iemand zit daar voor de mensen en niet om jezelf te verrijken,dus helpen doe ik rechtstreeks

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het een héle goede, jammer genoeg noodzakelijke, actie! Ook vanuit de kerken zijn er al sinds het begin van de coronacrisis mensen bezig met maaltijden: boodschappenbonnen geven, of geld, of maaltijden - net waar er behoefte aan is. Dan gaat het om eten én aandacht voor mensen in de marge - ZO nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog niet over nagedacht, zal me er eens in verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je kunt ook rechtstreeks geld aan de voedselbanken geven. Volgens hun eigen site werken zij enkel met vrijwilligers.

  Of (als je liever iets tastbaars geeft), dan kun je ook voedsel doneren. Vooral gezonde houdbare basics (rijst, pasta, aardappels, Tomatenpassata) en verse groenten en fruit zijn altijd fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het een goed idee alleen heb ik het ook niet zo op organisaties. Teveel negatieve berichten. Ben niet rijk maar kan altijd helpen. Dat doe dit al jaren. Vooral mensen die geen werk meer vinden en buiten de samenleving vallen.
  Zelf heb ik een hele zware tijd meegemaakt toen ik zwanger was van mijn 1ste en alles van de uitzet nog moest kopen. Een plaatselijk geestelijke had hierover gehoord en kwam mij een enveloppe brengen met 300 gulden. Het was in 1974 dus best veel geld en prachtig cadeau waar ik altijd aan terug denk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waarom nu weer dat gezeur over het salaris van de directeur van de organisatie? Het salaris is lager dan hij/zij in het bedrijfsleven voor een dergelijke functie zou krijgen. Terwijl het werk niet anders is, misschien zelfs wel complexer.
  Zelfs met mijn deeltijd kantoorbaan ontvang ik al bijna de helft van deze directeur en dat werk is beduidend minder complex. Het is geen vrijwilligerswerk wat deze persoon doet, maar gewoon werk waar een fatsoenlijk salaris tegenover hoort te staan en 137.000 is echt niet extreem.
  De voedselbank is werkt vooral lokaal. Het rode kruis is een grote internationale organisatie, vraagt toch weer andere talenten en expertise om dat goed te leiden.

  Ik vind het een goede actie omdat hier een groep wordt bediend die tussen wal en schip valt.
  Dank je wel Aaf om dit te delen, ik had het nog niet gehoord en ga zeker wat overmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, het is geen 137.000,00 dat was in 2019,overigens zit er nog een persoon in de top die ook 125.000,00 verdient. Het gaat hier dus over het rode kruis in Nederland. Dus verdienen ze onderaan de streep meer dan Rutte. Beetje zuur dat de één niets te eten heeft en de directeur met dikke auto naar huis gaat.

   Verwijderen
  2. Anoniem: De minister president verdient 170.000 ex onkosten vergoeding en andere toeslagen, een staatssecretaris 159.000.
   Daar zitten deze bestuurders ruim onder. Ze zitten ook ruim onder de maximum salariering die is vast gesteld in de wet normering top inkomens. Dan zouden ze zelfs ruim 200.000 mogen verdienen.

   Verwijderen
 11. Vergeten dat ik jouw actie kan waarderen, Aaf. Als we allemaal iets doen verandert er tenminste iets voor de zwakkeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vergeet nooit dat het Rode Kruis mijn vader tot vervelens toe stalkte om zijn erfenis in handen te krijgen. Na een zeer boze mail van mij is het eindelijk gestopt. Toen heb ik me voorgenomen om nooit meer iets te geven aan een zogenaamd goed doel. Dus nu ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als lokale organisaties nou een afspraak zouden maken met lokale horeca evt. landelijk aangestuurd. Dat de horeca voor een x bedrag een maaltijd kookt met keuze uit bijv 2 voor-, 3 hoofd- en 2 nagerechten, daar krijgen zij x bedrag voor. En mensen/ bedrijven kunnen dan voor dat x bedrag een/ meerdere maaltijden schenken. De mensen die weinig geld hebben voor eten krijgen een keer een restaurant maaltijd en de horeca een kleine boost. Het lijkt mij win-win. Een hele maaltijd kost meer dan wat boodschappen uit de supermarkt. Maar al die failliete horeca kost op lange termijn ook meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Supergoed idee, groet g. En ja, ik doe ook mee. Je zult maar in zo'n situatie zitten

   Verwijderen
 14. Bij ons in een supermarkt kun je producten voor de Voedselbank afgeven. Dat vind ik ook een goed initiatief.
  Groet Nana

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Met zulke organisaties die ik absoluut niet mee, alleen de directeur wordt er meestal beter van, en dat gun ik meer aan degene die het echt nodig heeft!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik wil best geld geven voor een goed doel, maar met een minder dan modaal inkomen vind ik het een beetje zuur om geld te geven aan organisaties voor goede doelen die managers hebben met een dik salaris en vaak ook nog in dure panden zitten waardoor mijn zuurverdiende geld maar voor een klein deel echt naar mensen gaat die het nodig hebben. Vond de acties van voedselbanken in de supermarkt juist altijd fijn omdat je dan wist dat wat je gaf ook voor 100% bij de doelgroep kwam.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.