zondag 4 oktober 2020

Wéér minder zuinigaan

Als peuter, als kleuter en ook later was ik dik. Op mijn 12e woog ik 87 kilo's en mijn gewicht was ook toen ik volwassen werd lastig onder controle te houden.

Vier jaar geleden had ik een BMI van net boven de 40, ik had morbide obesitas. En dat was al een hele tijd zo. Er was dus héél veel Aaf.  Ik ben toen minder koolhydraten gaan eten en meer gaan bewegen, vooral meer gaan zwemmen. Mijn loopvermogen was destijds al heel slecht, achteraf gezien werd dat veroorzaakt door de slijtage aan mijn heupen.
Heel gestaag verloor ik kilo's. Dan weer was ik een tijdje stabiel en dan vervolgens ging ik weer verder met het verliezen van gewicht. Het ging erg goed, want het gewicht kwam er niet meer bij, het bleef hetzelfde of er ging weer wat af.
In de periode voor mijn heupoperatie en vlak na de operatie, toen ik zware pijnstillers slikte, kampte ik met misselijkheid en een verlies aan eetlust. Dat zorgde er voor dat ik ineens bijna 1 kg per week aan gewicht verloor. Geen goede uitgangspositie voor een operatie en daarop volgend herstel. Gelukkig is het mij gelukt om al voor de operatie en ook na de operatie niet meer zo snel gewicht te verliezen en weer wat te stabiliseren.
Nu weeg ik 22 kg minder dan vier jaar geleden.
Ik mag van de diëtist uit het verpleeghuis tot 6 weken na de operatie niet aan gewicht verliezen, gewichtsverlies in mijn situatie is niet goed voor mijn conditie en mijn herstel. Ik denk dat dit inderdaad verstandig is. Na die zes weken wil ik heel langzaam toewerken naar een gezond BMI of in ieder geval een gewicht dat daar iets meer bij in de buurt komt. Op zich is een BMI van 30 ook al prachtig, daarmee behaal ik ook al heel veel gezondheidswinst!

Ik draag nu kleding waar ik 4 jaar geleden ook in paste. Ze zijn dus nu wat/veel te groot geworden. Ik pas ook in 1 of 2 maten kleinere kleding. Maar eigenlijk wil ik nog even doorgaan met het verliezen van gewicht. Sommige kledingstukken zijn nu zó ruim dat ze aan de houdbaarheidsdatum zitten en vervangen moeten worden. Niet zo zuinig en duurzaam dus. Ik vind nieuwe kleren kopen wel leuk, daar niet van, maar wat als ze volgend jaar of het jaar daarna niet meer passen? Dan heb ik er maar heel kort plezier van gehad en dat is eigenlijk helemaal niet mijn stijl!
Ik denk dat ik eerst eens wat ga zoeken bij diverse kringloopwinkels. Mijn jongste dochter heeft een prachtige jurk uit de kringloop en ook een paar heel mooie t-shirts. Wie weet lukt het mij ook om leuke dingen te kopen. Heel duurzaam en zuinig. En als ze te groot zijn, dan gaan ze gewoon weer terug!
Verder wil ik iedere keer dat ik naar de kringloop ga, wat te grote kleding inbrengen. Voorlopig kleding die ik in de afgelopen tijd toch al nauwelijks droeg. De meest populaire stukken laat ik nog even hangen. Ik heb plek genoeg! En je leest zo vaak over mensen die  na een succesvolle vermageringspoging toch weer terug komen op hun oude gewicht. Het is moeilijk om blijvend gewicht te verliezen! Ik hoop niet dat het mij overkomt, maar mocht dat zo zijn, dan heb ik nog wat leuke kleding in mijn kast!


26 opmerkingen:

 1. Wat goed dat je gestaag minder weegt. Dat zal je gezondheid goed doen. Hopelijk zijn de resultaten van de heupoperatie(s) goed en kan je volgend jaar weer lekker bewegen.BMI van 30 is goed vergeleken met voorheen, BMI 25 zou top zijn! Niet eens vanwege het cijfertje, maar omdat je dan langer gezond kan blijven en van je (klein)kinderen kan genieten. Favoriete kleding kan je ook innemen/vermaken. Volgens mij ben je handig genoeg met de naaimachine.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zullen misschien wel weer reacties komen dat 5kg per jaar te weinig is: ik vind het fantastisch dat je (zoveel!) bent afgevallen en niet weer aangekomen! Dat je al zoveel jaar stabiel bent, geeft goede hoop dat je een goed leefpatroon hebt gevonden, een goede balans tussen innemen en verbranden. Ik ben heel blij voor je.
  Voor je kleren wil ik toch voorzichtig naar voren brengen dat slecht passende kleding (te ruim, of te krap) snel slordig lijkt en ook "voor het oog" dikker kan maken. Je kunt investeren in een paar goed passende stukken en een coupeuse zoeken voor je favorieten die echt twee maten te groot zijn? En anders is een ander er misschien blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Aaf, ik vind het heel knap! 22 kilo eraf en dan ook nog eens op een verantwoorde manier, zonder dat er gewicht bijkomt.

  Heel veel succes met je verdere plan.

  Ik denk dat er in kringloopwinkels / tweedehands kledingwinkels best wat te vinden is. En op MP misschien een kledingpakket in jouw maat (maar dat moet je net treffen qua maat, materiaal en stijl)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Respect! Vooral voor het zo langzaam verliezen van die kilo’s. Snel afvallen is geen kunst, om het op de langere termijn vol te houden juist wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier in Gouda zit een vestiging van Aopel en ei. Ze nemen kritisch tweedehands kleding in, maar ik heb geregeld iets leuks gekocht voor een schappelijke prijs. Misschien een tip voor als je bij de kringloop niet slaagt. En er een vestiging bij je in de buurt is ;-). Groet, g

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De meeste winkels hebben weinig keus in grote maten en daar val ik nog steeds in! Hebben ze kleding in maat 50?

   Verwijderen
  2. Hoi, dat weet ik eigenlijk niet, ik heb daar niet zo op gelet. Kan je geen goed antwoord geven, helaas, g

   Verwijderen
 6. Goed op weg.
  Maar investeer ook in wat mooie goedpassende kleding.
  Dan zie je er zo veel beter uit! En dat motiveert je ook weer.
  Echt gun jezelf dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi dat je zoveel afgevallen bent in die jaren. Het mooie is dat je niet te hard bent gegaan, dat is heel belangrijk. Mijn ervaring is met afvallen dat jurken nog heel lang passend zijn en daardoor ook duurzamer. Ik kijk zelf vaak bij de kringloop of een goede tweedehands zaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Investeer in een paar goede en mooie kleding stukken. Dat hoeft niet veel kleding te zijn.
  Je voelt jezelf denk ik dan ook beter en misschien meer gemotiveerd om op gewicht te blijven.
  Komt de slijtage door het overgewicht en de suiker?
  Probeer op het goede gewicht te komen en te blijven, want een BMI van 30 is uiteindelijk nog steeds te hoog ook al kom je van 40.
  Succes en goed herstel toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees op verschillende plekken dat je met 5% gewichtsverlies al een enorme gezondheidswinst boekt! Zoals je zult begrijpen heb ik door die 22 kilo gewichtsverlies al een veel groter percentage bereikt. Ik zou heel tevreden zijn met een BMI van 30.

   Verwijderen
  2. Als je een langzaam metabolisme hebt, is een BMI van onder de 30 echt best wel moeilijk. Juist als je de lat hoog legt, heb je grotere kans om onderuit te gaan. Een streefBMI van 30 (als je van 40 komt!!!) lijkt me heel goed. Als je dan vrij makkelijk op die 30 blijft, kun je altijd nog proberen om nog wat kwijt te raken.

   Verwijderen
  3. @Dorothes: er is mij niet verteld waar mijn heupslijtage door veroorzaakt werd.
   Mijn broer, mijn moeder en mijn opa (vader van mijn moeder) hadden een nieuwe heup toen ze jonger waren dan ik nu. Mijn moeder en mijn broer hadden geen overgewicht en diabetes toen de slijtage vastgesteld werd. Mijn opa wel. Zowel mijn opa als mijn moeder hadden op latere leeftijd diabetes.

   Verwijderen
 9. Afvallen is hardstikke moeilijk en knap dat het je gelukt is, langzaam is juist het beste en bovendien leer je dan heel goed wat wel en niet werkt voor jou. Op gewicht blijven is ook moeilijk, is ook al jaren min probleem. Maar je leert met de tijd, de weekdagen eet ik heel basis koolhydraatarmen in het weekend neem ik een broodje, een snackje en een wijntje. Zo blijf ik redelijk op gewicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. lekker motiverende reactie Dorothes. Iedereen die een BMI van meer dan 25 heeft weet precies hoe de vork in de steel zit. En dat minder gewicht gezonder is. Aaf is zo open geweest om meerdere keren te vertellen over de achtergrond van haar gewicht. Zij doet er wat aan en dat is reuze knap. Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is de realiteit ,bmi van 30 is gewoon te hoog,en dat iedereen weet hoe de vork in de steel zit zoals je zegt klopt niet.
   Was het maar zo dat mensen het weten dan zouden ze net als Aaf er wat aan doen.
   Denk dat je de volgende keer beter moet lezen wat ik heb geschreven.

   Verwijderen
  2. Ik heb het nogmaals gelezen. Ik merk dat het me ging om de zin ‘Komt de slijtage door het overgewicht en de suiker?’
   Wellicht/waarschijnlijk is dat een open vraag geweest maar het kwam op mij over alsof de slijtage door Aafs eigen toedoen kwam, en dat leek mij niet erg helpend nu zij zo goed bezig is met afvallen. Yolanda

   Verwijderen
 11. In kringloop winkels en goede 2e handszaken hier in het midden van het land, hebben ze grote maten rekken. En daar hangen soms echt mooie dingen tussen. Ik kom van 85 kilo en weeg nu al een paar jaar 78. Ik heb geen te grote kleren meer in mijn kast. Ik mag van mezelf daar niet meer inpassen, wil het ook nooit meer dragen. Ik vind het belangrijk om er wel leuk uit zien (koop alles wel 2e hands) Als je er leuk uitziet in je kleren dan ben je ook meer gemotiveerd om op gewicht te blijven, slobberende kleren verbloemen teveel en daarmee zou ik mezelf voor de gek houden.
  Petje af hoor Aaf 22 kilo is serieus al veel! En langzaam aan gewicht verliezen en eraf houden is veel gezonder dan snel gewicht verliezen en weer terugvallen. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Aaf, chapeau! Heel goed dat je je gewicht omlaag hebt gekregen en het laag weet te houden. Iedere kilo eraf is meegenomen, maar hoe je je voelt is óók belangrijk, ik heb snel ondergewicht en dan voel ik me veel eerder moe, heb het sneller koud en kan me minder goed concentreren dan wanneer ik wat meer weeg. Afvallen is voor sommigen een uitdaging, aankomen kan dat ook zijn. Ik lees dat je actief bent en veel fietst en andere dingen onderneemt, zo te horen was je fit en ben je straks na de revalidatie ook weer snel je fitte zelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Aaf Knap dat je 22 kilo kwijt bent.Houd vol.
  Ik zelf ben in 3 jaar tijd 21 kilo kwijtgeraakt en mijn streven is toch een gezond BMI . Een BMI van 30 is echt nog te hoog ook voor je diabetes zou je minder onbewerkte koolhydraten Kunnen eten en geen tussendoortjes zal je enorm goed doen. Sterkte met je herstel en succes met je gewichtsverlies

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Knap dat het lukt om langzaam af te vallen (de beste manier).
  Grote maten in kringloopwinkels valt qua merken en kwaliteit vaak wat tegen. Lijkt wat meer afgedragen dan de kleinere maten, waarschijnlijk omdat er niet zoveel grote maten kleding binnenkomt en bijna alles dan de winkels ingaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind het moeilijk, je heb ook koolhydraten nodig. Ik was al te dik...maar kreeg spierreuma, en kon niks meer,zo heftig. Dus meteen aan de pretnison. En nu tien kilo er bij. Dat wil ik wel er af maar zolang ik pretnison slikt gaat dat niet,lees ik op internet. Dus ik ben heel erg jaloers.
  Geertje Ovink

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi dst je op zoek gaat naar tweedehands, past helemaal binnen jouw duurzame en zuinige instelling. Ook op Marktplaats zou je misschien kunnen slagen? Een zoekopdracht instellen op maat en eventueel afstand vind ik altijd ideaal. Fijn zittende kleding is je in elk geval zeer gegund!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik denk dat marktplaats beter gaat dan een fysieke tweedehands winkel. Daar hangt maar zo weinig boven de, zeg, maat 44 of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn ervaringen met Marktplaats zijn niet goed. Vaak kleding die niet paste, want of te klein of te groot. Of te versleten en met gaatjes. Je hebt het niet in handen en je kunt niet passen en ruilen gaat niet. Ik overweeg toch nieuwe kleding te kopen, niet te veel, maar een paar leuke stukken.

   Verwijderen
 18. Ontzettend knap van je dat je al zoveel bent afgevallen. En wat ik helemaal fantastisch vind hoe je nu al nadenkt over de kleding die je wilt gaan kopen. Ik hou van dat soort redeneringen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.