woensdag 18 november 2020

Corona: Wat mag er nu wel en wat mag er niet?

Ikzelf had niet meer helder op een rijtje wat er nu wel mag en wat niet.
Misschien ben ik niet de enige?
Het leek mij een goed idee om er weer eens een overzicht bij te pakken om duidelijk te krijgen hoe het nu voorlopig zit. Daarom onderstaan overzicht er maar eens bij gezocht. Het lijkt heel helder, maar er blijven wel vragen over.
Die groepen binnen bijvoorbeeld: maximaal 4 personen of 1 huishouden. Betekent dit dat ik niet bij mijn dochter en schoonzoon en 2 kleindochters (onder de 5) op bezoek mag? Dat is een huishouden van 4 personen + een persoon extra.
Er is ook een regel dat je maximaal 3 personen per dag mag ontvangen. Als je die volgt, mag datzelfde gezin naast mij nog 2 extra gasten ontvangen. Als je daar naar kijkt, dan mag het wel.
Wie het weet mag het zeggen.16 opmerkingen:

 1. Volgens mij tellen kinderen onder de 13 (of 12)niet mee met aantal bezoekers. Dat zou betekenen dat je gewoon op bezoek mag bij je dochter en haar gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij mag je buiten je eigen gezin 4 personen per dag ontvangen dus op bezoek bij je dochter en schoonzoon mag volgens mij gewoon de kinderen zijn onder de 13 jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goh, dat van maximaal 4 personen binnen was mij nog niet opgevallen... Best een vreemde tegenstelling nu inderdaad.
  Volgens mij zijn kinderen onder de 12 trouwens geen 'personen', maar dat weet ik ook niet zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het blokje groepen binnen in het schema gaat over andere ruimtes dan thuis. Voor thuis is een eigen blokje in het schema daar mochten we max 2 volwassenen ontvangen en nu weer cf voor de strengere maatregelen 3 volwassenen. Kinderen tellen hier dus niet mee. Laat je dochter, schoonzoon en kleinkinderen maar komen jeeh !😁🌞

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is vrij simpel, je mag bij je dochters op bezoek,zij mogen max 3 personen ontvangen. Maar als je de regel leest mag hun hele gezin niet bij jou komen, hooguit drie ervan. Hoewel, kinderen tellen niet mee voor die regel...dus mogen zij wel bij jou komen, twee volwassenen en hun kinderen.
  Rutte &co zijn totaal niet helder in hun communicatie,het woord kwakkellockdown gaat al rond.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/openbaar-en-dagelijks-leven Zo als ik het hier uit begrijp is het of of. Of een huishouden of vier personen. En wat dan een huishouden is ? 10 bewoners van een studenten huis of 20 bemanningsleden op een schip. Of 6 kloosterlingen. 😏 Het lijkt mij dat nuchter verstand het beste is. Niet bij zes verschillende huishoudens , ook al bestaan die uit drie personen , op een dag op bezoek. En dat het ook afhankelijk is van de grote van de ruimte. En hygiënisch omstandigheden. Of er veel schoon eigen sanitair is. Of een vies w.c. tje zonder fonteintje. Ik zelf zou niet meer bij mensen langs gaan waar geen of geen schone handdoek op de w.c. hangt. Of waar ze het niet erg vinden om uit elkaars glas te drinken. Van die dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja die studentenhuizen...Dochter woont in een huis met 11 medestudenten. Er is geen balkon of andere buitenruimte. Thuis zitten ze op elkaars lip, maar van de zomer tijdens die hitte hadden ze voortdurend gerommel met de BOA’s als ze met huisgenoten op anderhalve meter afstand van elkaar in het park zaten. Ik doe echt mijn best met alle regels, maar dat vond ik zo oneerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gezond verstand gebruiken lijkt mij ook het beste. Zondag komen dochter en man met twee kinderen boven de 12 op bezoek. Dus precies vier personen. Maar omdat we de verjaardag van kleindochter vieren, komt onze zoon ook. Een teveel volgens de regels. De andere dochter kan niet, anders waren er twee teveel geweest. Die vier personen moeten uit 1 huishouden komen. Ik beschouw het als richtlijnen. Dus als jij beide dochters en beide mannen laat komen, wordt dat afgeraden. Wel vier, maar twee huishoudens.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volgens mij slaat dat binnen maximaal 4 personen op situaties in bibliotheken oid (of restaurants maar die zijn dus vooralsnog sowieso niet open) waar je 'bij elkaar' kan zitten. Terwijl je thuis naast je eigen gezin nog 3 anderen mag ontvangen en de groep dus desnoods 13 zou kunnen zijn, als je een gezin van 10 mensen hebt. Maar misschien vergis ik me daarin.

  Ik vind het ook opnieuw behoorlijk onduidelijk geformuleerd allemaal, en er komen ook vreemde slecht doordachte adviezen en opmerkingen langs. Zo vond ik het erg neerbuigend om te suggereren dat mensen niet thuis zouden willen werken omdat ze het geroddel bij de koffieauutomaat missen, heeft iemand daar bij de overheid de laatste maanden wel eens geluisterd naar wat de échte problemen zijn die langdurig thuiswerken voor sommigen opleveren? En als je zoveel mogelijk verschillende contactmomenten met verschillende mensen wilt voorkomen moet je niet adviseren om sinterklaas eventueel maar over meerdere dagen uit te smeren. Dat is wel niet helemaal hetzelfde als één grote groep tegelijk maar evengoed heb je dan ontzettend veel verschillende contacten binnen een korte periode...

  Afijn er zal beslist iemand over nagedacht hebben allemaal maar wat mij betreft niet echt met veel besef van de dagelijkse werkelijkheid die veel mensen ervaren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gevoel heb ik ook, Mare. De mensen die dat roepen, gaan zelf wel naar hun werk. Vergadering op het Catshuis, had toch prima online gekund. Ook al die deskundigen, Gommers, Van Dissel, Kuipers etc. schuiven aan in talkshows en werken buitenshuis. Totaal geen idee waarmee de gedwongen thuis werkers mee kampen. Je krijgt voortdurend aangepraat dat jouw werk er veel minder toe doet dan dat van hen. Ik zorg, blijf jij thuis? Die campagne is weerzinwekkend en grievend.
   Gelukkig worden wij nu vrij gelaten in wat we willen op ons werk. In het voorjaar wel verplicht thuis gewerkt. Mijn baas zegt dat zolang wij afstand houden en in de publieksruimtes een mondkapje dragen, gerust op locatie mogen werken. Olga

   Verwijderen
  2. Misschien omdat de treinen en ander openbaar vervoer voor corona altijd mutje vol zitten met werkende mensen!

   Verwijderen
  3. @anoniem van 17:20 ik wilde allerminst zeggen dan ik het thuiswerk advies niet begrijp, ik zie alleen dat het in veel situaties op de langere termijn best serieus problematisch kan zijn, niet alleen maar 'ongezellig'. Als de premier dan suggereert dat 'we' niet genoeg thuiswerken omdat we het roddeltje bij de koffieautomaat zouden missen dan heeft er iemand toch echt niet opgelet.

   Verwijderen
 10. Ik vind het vrij dubbel.... Een gezin met 4 volwassen personen mag wel 3 mensen ontvangen, maar als die 3 mensen deze 4 personen uitnodigen, mag dat dan weer niet. Terwijl er exact evenveel mensen bij elkaar zijn op zo'n moment. Daarom denk ik dat het toch echt gewoon vooral gezond verstand gebruiken is en je het inderdaad beter als richtlijn kan zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als je Sinterklaas wil vieren met de gezinnen van je dochters kan dat dus bij één van de dochters thuis. Die dochter en schoonzoon ontvangen dan 3 volwassenen. Bij jou kan het niet volgens deze regels

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jij mag bij je dochters gezin op bezoek. Jij bent dan bezoek nr 1. Daarnaast mogen nog 2 mensen boven de 12 op bezoek komen. Je dochters gezin mag ook bij jou op bezoek komen. Je kleinkinderen zijn onder de 12 jaar, die tellen niet mee in het aantal bezoekers.
  Zoals Jannie zegt, kan Sinterklaas op die manier samen gevierd worden.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.