donderdag 19 november 2020

Mondkapjesperikelen

Tegenwoordig moet je in de zorg, in winkels en in het OV mondkapjes op en ook als je samen met niet-gezinsleden in een auto zit. Ik heb maanden geleden een flink aantal wegwerpexemplaren aangeschaft en recent een aantal stoffen exemplaren. Ik gebruik voornamelijk de textiel. 

ik met mijn mondkap

Allemaal zijn ze met elastiek om de oren en daar begint het probleem!
Want rond die oren is het druk, heel druk! Daar rust op beide oren mijn bril, een hoortoestel, en nu ook nog die elastiekjes! En die elastiekjes die doen rare dingen met mijn bril en mijn hoortoestellen. Vooral mijn hoortoestellen blijven er achter hangen als ik mijn mondkapje af doe, waardoor ze bijna op de grond vallen. Die peperdure dingen die 5 jaar geleden € 1750 per stuk kostten. Die moet je niet per ongeluk verliezen! Soms trek ik mijn bril ook mee! Dus ben ik heel voorzichtig, tot nu toe gaat het goed. Mijn bril is nog heel en ik heb beide hoortoestellen nog.

Er blijkt nog een probleem te zijn, ik kan de mondkapjes ook uit mijn jaszak verliezen. Dat gebeurde mij afgelopen zondag. Ik had de ritsen van de zakken niet dicht gedaan en het mondkapje zat in plastic in mijn linker jaszak. Het was tamelijk warm. Onder het fietsen deed ik mijn handschoenen uit en die stopte ik mijn jaszakken. Toen merkte ik dat het mondkapje verdwenen was! Oeps! Een tamelijk prijzig stoffen mondkapje uit mijn zak verdwenen!
Op de terugweg heb ik heel goed opgelet en ik vond het kapje een stuk verderop in de straat. Alleen het plastic was vuil.
Voortaan rits ik mijn jaszakken dicht!

PS mocht je een verloren hoortoestel vinden, breng het naar een audicien. Er staat altijd een nummer op/in. Die nummers zijn geregistreerd en daarmee kan de eigenaar gevonden worden.

56 opmerkingen:

 1. Momenteel kom ik regelmatig foto's (onder andere op Facebook) tegen van mondkapjes die buiten rondslingeren. En ook gelijk de wijzende vingertjes in de commentaren. Er zullen heus wel mensen zijn die, net als lege flesjes en blikjes, een mondkapje op straat gooien, maar ik denk dat het merendeel van de mondkapjes toch verloren is. Dat hoop ik tenminste toch.
  Gelukkig heb je de jouwe weer teruggevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een gedoe he 😄 ik worstel ook regelmatig met het mondkapje en mn bril. Er zijn van die doorzichtige schermpjes die zijn handiger te bevestigen bovendien heb je meer frisse lucht, beslaat je bril nauwlijks, zie je meer expressie in iemands gezicht ( denk ook eens aan doven of slechthorende die het van liplezen moeten hebben) en ze zijn gewoon schoon te maken dus minder afval.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar ook 0 bescherming omdat ze niet afsluiten. Kun je ze net zo goed niet op doen.

   Verwijderen
  2. Voor het mondkapje als 'dringend advies' werd ingevoerd, was er geen enkele Nederlandse viroloog die het mondkapje een goed idee vond. Allemaal zeiden ze dat het geen bescherming biedt. Alleen Osterhaus was er voor, maar dan om psychische redenen. Ook Rutte zag er niets in. Tot hij opeens out of de blue het mondkapje dringend aanried. Mijn reactie was: ben jij nu gek of ik. Totaal ongeloofwaardig wat mij betreft. Tot nog toe doe ik dus geen mondkapje op in winkels, alleen als het moet. En ik overweeg ook zo'n doorzichtig schermpje te kopen. Ze hoeven niet te werken, want volgens onze virologen doen ze dat toch al niet. Alleen kan ik me voorstellen dat ze iets doen in slecht geventileerde ruimtes. Ik doe ze op als het moet, niet omdat ik er achter sta.

   Verwijderen
  3. In bijna alle landen zijn mondkapjes verplicht, behalve natuurlijk in Nederland. Want Nederlanders weten het altijd beter toch ??

   Verwijderen
  4. En ze hebben gelijk, mondkapjes geven een vals gevoel van veiligheid, hebben meer nadelen dan voordelen: https://mondkapjeseffecten.nl/effecten/

   Verwijderen
  5. Anoniem van 14.37, die site is eigendom van iemand die diep in viruswaarheid zit. Niet serieus nemen dus.

   Ik geloof best dat alleen mondkapjes de pandemie niet zullen uitroeien hoor, maar "vele zandkorreltjes maken een berg" en als het dus maar een beetje helpt is dat al meegenomen.

   Cath

   Verwijderen
  6. Tsja, in landen waar mondkapjes al eerder werden gedragen dan hier is corona niet verdwenen, sterker nog, het vlamt er aardig op.

   Toevallig werd er gister een filmpje geplaatst van een recent gesprek met Jaap van Dissel. Uiteraard over mondkapjes en hun werking. Hij zei dat hij en zijn team nog steeds dezelfde mening zijn toegedaan. 'Mondkapjes zijn niet nodig. Maar mondkapjes werden in het publieke debat steeds genoemd. Daarom hebben we toen gezegd politiek, neem een besluit. En dat ze nu zien dat het niet werkt, is het aan de politiek om dat besluit terug te draaien.' Heel toevallig is het filmpje vandaag alweer verwijderd, de inhoud was niet gepast was de melding. Jammer. Tot zover de vrijheid van meningsuiting in Nederland.

   Een wasbaar kapje is pas effectief bij gebruik van 12-16 lagen katoen, aldus een onderzoek dat is gepubliceerd in medisch tijdschrift The Lancet. En op de doos van wegwerp staat dat ze geen virussen als bv. Covid-19 tegenhouden en dat medisch gebruik verboden is. Waar zijn we mee bezig...

   Verwijderen
  7. In landen waar ze heel laat ,zoals de VS, pas met maatregelen begonnen is het ook niet afgenomen. En mondkapjes zijn te controleren. Afstand houden en handen wassen niet. Ze/:we moeten wat.

   Verwijderen
  8. Ik vind het nog steeds raar dat mensen beweren dat mondkapjes geen bescherming bieden. Misschien niet tegen het virus zelf maar zeker wel tegen een groot deel van de verspreiding via verkoudheid verschijnselen als hoesten en niezen. Dan sta ik toch liever tegenover iemand mét mondkapje dan zonder. En daarom draag ik ze zelf ook, niet voor jullie maar voor mijn eigen bescherming! Hoop dat meer mensen er zo over gaan denk. :)

   Verwijderen
  9. https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=EKDC7-iNMd8

   Verwijderen
 3. Onder het fiets haak ik mijn mondapje over het stuur. Kan het meteen uitluchten in de frisse lucht. Plus ik vergeet hem niet, wanneer ik de deur uit gaa.
  Met de bril is het een gedoe en ik kan me voorstellen dat het met hoortoestellen nog meer zo is!
  Voor de druk op de oren kun je iets kopen voor op je achterhoofd, waarbij je de elastiekjes daar achter haakt. Mijn zoon heeft die, hij draagt op zijn werk 8 uur achter elkaar een kapje. Jekunt zelf ook iets maken, bijvoorbeeld van de knopenlijst van een oud overhemd, of van een gewoon restje stof met wat oude knoopjes. Op pinterest staan allemaal voorbeelden. Hoe je ze moet noemen weet ik niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb van katoen een stukje gehaakt et twee knopen erop. Die heb ik dan achterop mijn hoofd en de elastieken zitten daar omheen. Ik had het in een half uurtje klaar ideaal. Misschien een idee voor jou?, ik had het via internet opgezocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er zijn wel oplossingen voor het oorprobleem. Te koop bij bol of zelf te maken:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.bol.com/nl/p/monkapje-clip/9300000002101719/&ved=2ahUKEwiy7ZHZgo7tAhWR66QKHWwbDZkQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw2Km4wCku9Q-YXcTQ34zxJL
  https://www.floorzorgt.nl/floor-onderzoekt/knotjes-paperclips-en-s-haakjes-met-deze-7-handige-tips-tricks-voorkom-je-dat

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In de zorg speelde het oorprobleem al snel, veel mensen gebruiken daar earsavers. Wie een beetje handig is met de haaknaald heeft ze zo gehaakt 😁 de elastiekjes van de maskers kunnen dan aan de knoopjes vastgezet worden. Prettiger dan die plastic earsavers vind ik persoonlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh vergeet ik de link naar een patroon 😳 bij deze alsnog
  https://pin.it/6CjAuIa

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een gehaakt stukje met 2 knoopjes. De elastiekjes gaan dan voorbij de oren. Ook fijn voor oren die pijn beginnen te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bekend probleem, mijn vader is ook al 1 gehoortoestel kwijt geraakt. Deze werd 2 weken later in de auto weer terug gevonden.🤭 Je hebt ook plastic reepjes die je in elkaar kunt haken om het mondkapje achter op je hoofd aan elkaar vast te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb het 'probleem' soms al met alleen een bril, volgens mij heb ik kleine oren met weinig plek, haha. De stukjes waarmee je de kapjes achter je hoofd vastmaakt wilde ik ook tippen, ook redelijk eenvoudig zelf te maken of te haken (zeg ik als haakleek).Dank voor de tip over het gehoorapparaat wegbrengen naar de audicien, dat wist ik niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb vooral problemen met beslagen bril.
  Afgelopen week een paar winkels bezocht omdat ik echt dingen nodig had. Door voor mijn doen teveel lopen en mistig had ik last van niet goed ademhalen, een bekend probleem bij mij.
  In de laatste winkel stond ik, op ruime afstand, bij de kassa en had kapje net onder neus zodat bril niet besloeg en ik goed door neus kon ademen.
  Werd erop aangesproken door de vrouw voor me. Ik legde kort uit waarom ik even niet anders kon, was echt benauwd en kortademig en bang dat ik zou flauwvallen. Was vervelende situatie want ze werd steeds bozer en ik steeds naarder. Gelukkig zei de vrouw voor haar dat ik voor haar mocht afrekenen en kon ik snel naar buiten.
  Een beetje begrip is dan heel fijn.
  Ik doe aan alle kanten mijn best me aan de maatregelen te houden, maar die beslagen bril is echt een probleem, en al alle tips geprobeerd, kwam ook net vd opticien waar bril was schoongemaakt en ingespoten met anti-mistspul mar dat hielp ook niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer,die toegenomen agressie. Je weet nooit,wat die ander mankeert,dus waarom zo heftig oordelen?

   Verwijderen
  2. Een andere vorm mondkapje helpt bij mij, met een neusbrug bij de neus om het goed aan te drukken bij de neus.
   Neusbruggen voor rechthoekige mondkapjes kan je ook los kopen. https://stoffenmondkapjeskopen.nl/catalogus/accessoires/silicone-neusbrug-anti-condens/

   Verwijderen
 12. Ja, ik denk ook dat de meeste mondkapjes op straat simpelweg verloren zijn uit de jaszakken. Soms kom ik tijdens één wandeling meerdere herbruikbare (katoenen) exemplaren tegen!
  Mijn jaszakken hebben geen ritsen, maar ik heb de zakken dieper gemaakt zodat het mondkapje er niet meer zomaar kan uitvallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn bloeddruk is behoorlijk laag. Door het mondkapje krijg ik minder zuurstof binnen en dat verlaagt de bloeddruk nog meer. Ik raak duizelig en buiten adem. Niet fijn.. dus doe ik vaak mondkapje net onder de neus. Zeggen mensen om me heen soms wat van.. zo werkt het niet.. dat weet ik.. Maar voortdurend in een soort van hyperventilatie gevoel zitten is ook verschrikkelijk en daar beslaat mijn bril nog meer van.. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies min probleem zoals ik al eerder schreef.
   Ik wil graag mondkapje dragen maar zoveel irritatie en vermoeiheid erdoor is erg vervelend

   Verwijderen
  2. Je kunt online een document van de rijksoverheid downloaden dat je onder de uitzonderingen valt die geen mondkapje kunnen dragen.

   Verwijderen
 14. Goed dat je dat meldt, van die hoortoestellen, daar zou ik niet opgekomen zijn en scheelt de eigenaar wel veel geld en gedoe.

  Er zijn ook veel mondkapjes die achter je hoofd/nek sluiten. Misschien is dat een handig alternatief. Op mijn werk (zkh) dragen we schermen die je opzet als een bril (ook over je 'echte' bril). Dat zit wel prettig.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik herken de problemen van Lot ook met de beslagen bril en de benauwdheid. Daarnaast raak ik in paniek van de afdekking van mijn gezicht door een mondkapje en ga ik hyperventileren. Het onbegrip waar je dan tegenaan loopt doet pijn. Kennelijk werken de corona maatregelen korte lontjes in de hand. Het maakt dat ik nog maar 1 keer per week mijn boodschappen doe bij de buurtsuper en verder de deur niet meer uit ga. Ik ben bang dat als je straks een boete kan krijgen voor het niet (correct) dragen van een mondkapje ik misschien niet eens dat meer durf te doen. Op de site van de overheid wordt wel vermeld dat als je aannemelijk kan maken dat je op een of andere manier niet in staat bent een mondkapje te dragen (bv omdat je armen niet kan gebruiken) het in dat geval niet hoeft. Maar om nu elke keer de discussie aan te moeten gaan.....ik gebruik mijn energie liever voor iets positiefs.
  N.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je onderschrijving van het probleem. Disccussie maakt het aleen maar erger

   Verwijderen
  2. Ook al raak ik niet zo in paniek als u...ik kom maar eens per twee a drie weken in de buurtwinkel. Want, zoveel mogelijk de winkel mijden is mijn motto. Dat lukt met goede planning maken voor eten, pompoen, kolen en knollen zijn lang houdbaar, houdbare melk voor als de melk op is, brood zelf bakken, restjes groenten die bijna weg moeten verwerken in curry of soep.
   Naar buiten ga ik wel, ik wandel en help wat ouderen in de straat met winterklaar maken van hun tuin.Geen stress en allemaal heel positief :)

   Verwijderen
  3. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/mensen-met-een-beperking-of-chronische-ziekte

   Ik draag geen kapje. Ik krijg er astma aanvallen van. Leuk joh, blauw aanlopen en happen en piepen voor een beetje zuurstof.. ik kan niet tegen warme vochtige lucht.

   Mijn man draag geen kapje, want hij ziet niets zonder bril en met mondkorf ook niets met bril.

   Daarbij als je afstand houdt is een mondkapje 0 procent zinvol. Gek genoeg houdt niemend met mondkapje afstand..

   Verwijderen
  4. hi Anoniem, ik wel hoor! Ik heb mondkapje en houd zeer veel afstand. Als mensen te dicht bij komen blijf ik staan, fixeer ze, kijk eerst vriendelijk, daarna vragend en als het moet giftig. Help geheid!

   Verwijderen
 16. Huidige elastieken verwijderen en een nieuw groter elastiek door de tunnels trekken en dan vastknopen. Zodat je 2 banen over je achterhoofd hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als ik mijn mondkapje af doe zet ik mijn vingers bij mijn slapen en ga daarvandaan met het elstiekje over mijn vinger heen langs mijn oor naar achter. Alles blijft dan meestal prima zitten en anders voel ik het gelijk.
  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hier ook iemand met lagebloeddruk ,door POTS en snel geneigd tot hyperventileren. En ik heb mijn twijfels ook of het wel werkt. Maar toch. Ook ziet men het als symptoom bestrijding. Ik doe het. Gewoon intens ademhalings oefeningen ,die iemand met dat soort neigingen toch al wel beheerst , doen daar voor die kassa. En niet bij voor baat al gaan staan hypperen. Laten we met zijn allen een beetje mee doen. Diegene die over al op tegen zijn maken juist dat er enge (nood)wetten in de maak waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb ook een bril en hoorapparaten. Tip van de audicien om mondkapje af te doen. Trek het bovenste gedeelte van de elastiek omhoog en zo kun je je mondkapje er voorzichtig afhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Mijn zoon hefft ook gehoorproblemen draagt een bcd maar hij krijgt na 5 jaren een nieuwe nu weet ik wel hij is nog jong en zit in het ziekenfonds. Maar vind jij dat ook nodig of die je er langer mee??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je vraagt het niet aan mij maar ik wil wel graag reageren. Mijn jongste dochter heeft vanaf haar derde jaar gehoorapparaten, Soms aan beide kanten maar meestal alleen in haar linker oor, rechts heeft ze geen gehoorresten. De eerste jaren heeft ze veel apparaatjes gehad om uit te vinden wat het beste voldeed. Sinds haar 20ste doet ze best lang met haar gehoorapparaat, soms wel 8 jaar. Meestal moet ze een nieuwe omdat de oude totaal versleten is.

   Verwijderen
  2. Met mijn eerste stel hoortoestellen heb ik 8 jaar gedaan en met mijn tweede set nu 5 jaar (vanaf november 2015). Ik geloof dat je iedere 5 jaren nieuwe "mag" van de zorgverzekering. Die hoortoestellen die ik in 2015 aanschafte voldoen nog prima, dus ik hoef nog geen nieuwe.

   Verwijderen
  3. Je ‘mag’ inderdaad elke 5 jaar een nieuw stel gehoorapparaten maar je hoeft dat niet perse te doen.
   Ik hoor regelmatig bij de audicien “de 5 jaar zijn om dus ik mag nieuwe”
   Nieuwe moet je nemen als de oude niet meer doen wat je verwachten mag en niet omdat de 5 jaar om zijn.
   Vinden veel mensen ook nog dat de premie van de zorgverzekering en de eigen bijdrage zo hoog is.

   Verwijderen
 21. Hier ging even iets MIS! Ik verwijderde een opmerking, terwijl ik die wilde goedkeuren! Dus diegene die haar/zijn reactie hier niet terug kan vinden, mijn excuses!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grijnzzz kan gebeuren hoor,zo belangrijk was mijn reactie niet ,maar je hebt hem gelezen daar gaat het om

   Verwijderen
 22. Lastig dat je je hoortoestellen daardoor bijna kwijtraakte. Dan is een mondkapje wat niet achter je oren zit een beter alternatief inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik heb ook last met die elastieken achter mijn oren, want er is iets met mijn linkeroor waardoor dat elastiekje er telkens affloept en mijn masker afvalt. Ik hou het dus maar bij de maskers die ik in de lente maakte en waarvoor ik met lintjes werkte die je achteraan je hoofd moet vastknopen. Dat lukt wel bij mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Elke dag liggen er op het parkeerterrein van onze winkel flink veel wegwerpmondkapjes, terwijl we een aantal prullenbakken buiten hebben staan waar ze in kunnen worden gegooid. Lijkt me echt niet allemaal verloren uit jaszakken. Om te voorkomen dat mijn bril aanslaat, zet ik de bril op het kapje, zo kan er geen lucht naar boven ontsnappen. Dat is ook precies de bedoeling, en daarom zijn die kuchschermpjes die je op kunt zetten niet nuttig (alhoewel die wel prettig zijn bij het liplezen). Ik heb slechte longen en heb speciale frames gekocht, die je onder je mondkapje draagt. Daardoor komt het kapje niet tegen mijn neus en mond aan, en kan ik beter lucht naar binnen zuigen, zonder naar te worden. Ik moet 8 uur per dag ze dragen op mijn werk, gisteren frame vergeten, en tot 4 keer toe in ademnood gekomen. Hoe wij vanaf 1 december moeten gaan handhaven dat klanten ze dragen, geen flauw idee, ik vrees voor (nog meer) agressie.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Een goed mondkapje helpt wel. Je wordt namelijk besmet door het inademen van wat een ander heeft uitgeademd. Het mondkapje filtert die lucht, zodat je niet de volle lading van het uitgeademde virus binnenkrijgt.

  Raar vind ik dat de gewone burger in Nederland geen goed mondkapje mag gebruiken. Het moet een "niet medisch mondkapje" zijn.

  In het begin van dit jaar was er een tekort aan medische mondkapjes en daarom logen onze politici dat mondkapjes niet zouden werken. Dan leek het niet door hun slecht beleid dat mensen werden besmet. Wijkverpleegsters en bejaardenverzorgenden mochten vaak geen mondkapje gebruiken en velen raakten besmet. Dat ze ons toen voorlogen is erg genoeg, maar dat ze gebruik van goede effectieve mondkapjes nog steeds verbieden is schandalig.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik heb zo me jullie te doen. Jullie mogen politieagent gaan spelen met gevaar voor eigen leven. Zo als in jou geval met longproblemen. En dat voor die dombo’ s. De hele zomer heb ik ze zich zo onbeschoft zien gedragen tegen 16 jarigen die de karretjes stonden uit te delen en te poetsen. Het stond in drie talen en in viervoud voor de deur. Geen groepen en een karretje per persoon. En dan toch moeilijk gaan staan doen tegen zo’ n jongere. En toch met hele families of groepen naar binnen. En daar de paden blokkeren. Stelletje aso’s

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, helaas is dat "gevaar voor eigen leven" niet overdreven. Wij hebben 8 weken professionele beveiliging gekregen, serieus, we moesten worden beveiligd tegen winkelend publiek! Ongelooflijk dat zoiets nodig is in een "beschaafd" land als Nederland. En waarschijnlijk komt er vanaf 1 december opnieuw beveiliging, zodat wij ons werk kunnen blijven doen (en klanten kunnen blijven funshoppen...)

   Verwijderen
 27. Mijn schoonmoeder is haar hoortoestel verloren hierdoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Aaf ik zag bij iemand in zorghuis van mijn moeder met een oplossing daar voor, probeer het uit te leggen.
  Als je een stukje haakt van 1 cm bij ca 10cm of een stukje stof van dat formaat, daar aan links en recht een knoop op zetten.
  Als je dat achter je hoofd doet en dan het elastiek links en rechts om zo'n knoop heb je geen last meer dat het elastiek om je oren/gehoor apparaat zit.

  Hoop je het een beetje begrijp?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Goede tip. Ik wist niet dat er een nummer in een hoortoestel staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Je kunt ook een oorbel verliezen als je een mondkapje afdoet. Is mij al overkomen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.