maandag 23 november 2020

Een elektrische deken - lekker warm voor weinig geld

Mijn slaapkamer verwarm ik nooit en ik laat altijd het raam open staan, alleen als het heel hard vriest, dan gaat het raam dicht en dan draai ik de verwarmingsradiator een klein beetje open, zodat de radiator lauw wordt.
Drie en dertig jaar geleden, toen ik 34 jaar was en mijn ex-man opgenomen was in een psychiatrische inrichting, heb ik op aanraden van een vriendin een elektrische onderdeken gekocht.
Het was een geweldig advies!
Toen was het ook zonder mijn partner tenminste heerlijk warm in bed! Lees er hier meer over.

Ook nu gebruik ik een elektrische deken. Niet dezelfde als toen, die heeft het al lang begeven, nee, ik heb een aantal jaren terug een deken op mijn verjaardag gekregen omdat de deken die ik had (mijn 2e of 3e deken) defect was. Er zijn jaren dat ik de deken helemaal niet in gebruik neem, dan ben ik warm genoeg van mijzelf. Dat was onder anderen het geval toen ik in oktober/november 2004 (of 2003, ik weet het niet meer) last kreeg van een te snel werkende schildklier. Toen heb ik de hele winter onder het zomerdekbed geslapen en heb ik geen elektrische deken nodig gehad. Ook in de afgelopen winter heb ik geen elektrische deken gebruikt.
De laatste tijd ben ik wat kouwelijker dan voorheen, daar schreef ik eerder over, dus komt een elektrische deken weer goed van pas! Mijn bed is lekker warm als ik onder mijn dekbed schuif.

Wat kost dat nou aan stroom? 
Die elektrische deken van mij gebruikt op de hoogste stand 50 watt per uur. Ik gebruik de deken 30 minuten per dag, dat is dus een verbruik van 25 watt per dag. Eén kWh (=1000 watt) kost 24 eurocent. Ik gebruik in een week 175 watt, dus voor het heerlijk warm maken van mijn bed ben ik per week 4,2 cent aan stroom kwijt, dat is 0,6 cent per dag.
Natuurlijk kost een deken meer dan alleen stroom, je moet zo'n deken ook aanschaffen en dat kost ook geld. Daarnaast is het produceren van de deken en het later weer afdanken ervan een belasting van het milieu.

10 opmerkingen:

  1. Lekker he? Wij slapen op een goed geisoleerde, maar onverwarmde zolder. Dat lukt prima met het elektrische deken. Je kunt bij deze apart het voeteneind aanzetten. Voor mij is dat meestal al genoeg, half uurtje het voeteneind aan voor we gaan slapen. De rest krijg ik wel warm, als mijn voeten maar warm zijn. Groet, g

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze slaapkamer is onverwarmd en dan is het best lekker. Volgende week bij bed verschonen gaan ze er weer allebei in. De mijne gebruik ik zelden (wwel een kruik voor koude billen al vanaf september) maar partner veel vaker. Nu heeft hij al sinds begin september een kleine voor alleen voeten, dat werkt ook prima

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hebben de eerste jaren van ons huwelijk een elektrische bovendeken gehad. De slaapkamer was niet verwarmd, op het oosten en in de winter ijskoud. ?De laatste dag in ons oude huis begaf hij het na 13 jaar. Net op tijd, want in het nieuwe huis hadden wij verwarming op de slaapkamer. Die zette ik 's avonds aan als het koud was. Wel had en heb ik vaak koude voeten, maar daar heb ik sokken voor. Nu wonen we in een appartement en daar is het nooit koud, ondanks het feit dat we de verwarming op de slaapkamer nooit aan hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb er ook eentje, geen twee persoons want Euroman vind er helemaal niets aan zegt hij ;-) maar leg wij zijn ijsbenen op mijn deken haha
    Ik vind de deken ook lekker hoor.. als je warm je bedje in kruipt slaap je ook sneller dan met koude voeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat fijn dat je zo van die deken kunt genieten. Het koud hebben in bed is zoiets vervelends.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zou het vreselijk vinden momenteel, maar ik heb het dan ook zowat altijd te warm. Zeker in bed. Ik wijt het aan de overgang en aan mijn gewicht. Maar ik zit wel in de woonkamer zowat altijd onder een oud donsdeken en het gevolg is dat ik zelfs in de winter amper moet verwarmen.
    Best betaalbaar trouwens, de kosten voor de verwarming van zo'n deken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Grappig hoe verschillend dat mensen daar in zijn, ik vind het echt heerlijk om in een koud bed te stappen ;) Wat ik dan wel weer vaak doe is even onder een warme douche voor het slapen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb de mijne ( kapot) vervangen door een echte schapenvacht.
    Minstens zo warm .

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Voor mij ook liever een ijskoud bed. Heb in ons oude huis eens de deur per ongeluk open laten staan terwijl het buiten 21 graden vroor. Wanneer ik koude voeten heb trek ik een naar een warmere plek als knieholte van de andere voet of zelf tegen mijn bovenbeen aan en dan heb ik ze zo warm.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben ook dol op mijn elektrische deken! Onze drie dochters gaan elke avond met een kruikje naar bed. Heerlijk vinden ze dat. Geniet van je deken!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.