maandag 2 november 2020

Het virus is op zijn retour

Tenminste in het Noorden.

Volgens viroloog Alex Friedrich van het UMCG is het coronavirus in Groningen en Drenthe op zijn retour.  Het is nergens in Nederland zo veilig als hier in het Noorden. Het reproductiecijfer, de R, zit al ruim een week onder de 1. In Friesland en in Groningen is die zelfs 0,8.

Kijk! Dan vind ik nu goed nieuws! Misschien kan ik dan toch vrij snel aan mijn heup geopereerd worden. Als het personeel in de ziekenhuizen niet of nauwelijks ziek is, dan kan de reguliere zorg in ieder geval voor een deel gewoon doorgaan en hoeft die niet volledig afgeschaald te worden.

Het schijnt dat er hier in het Noorden ook al 200 coronapatiënten uit overige delen van Nederland liggen.
Vervelend voor familieleden, het lijkt me een heel gedoe om op bezoek te gaan als je er 2x 200 kilometer of meer voor moet rijden!
Maar goed, er is in ieder geval nog plek en ze hoeven niet naar Duitsland!

Hopelijk gaat het snel overal in Nederland beter en komt de R binnenkort in heel Nederland onder de 1.

15 opmerkingen:

 1. Ik help het je hopen. Maar juich niet te vroeg, ik woon en werk in Drenthe, het dochtertje van een collega zou vorige week een operatie hebben (vervangen van buisjes in haar oren), maar die is afgezegd omdat er te weinig reguliere zorg kan worden geboden op dit moment.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet dat ik denk dat we er nu al vanaf zijn hoor! Ik verwacht nog wel een derde ronde en waarschijnlijk ook nog wel een vierde golf. Maar hopelijk zijn die minder heftig!

   Verwijderen
 2. Goed nieuws inderdaad. Tot mijn grote vreugde zag ik de laatste dagen de cijfers ook al dalen. Is alle voorzichtigheid van mij(alleen voor de hoogst noodzakelijke boodschappen de deur uit, verder altijd thuis of buiten in de tuin, geen gebruik maken van medische zorg terwijl dat eigenlijk wel nodig is, niet op bezoek bij mijn hoogbejaarde schoonouders)toch ergens goed voor geweest. Ik zie diezelfde voorzichtigheid bij jou en gelukkig een flink aantal medebloggers en dat sterkt mij.
  Maar dan is er helaas toch een grote groep mensen die het een worst zal wezen. Lang leve de lol en wie leeft dan zorgt. En die mensen zullen kost wat het kost op vakantie naar het buitenland willen in de kerstvakantie. Je kan er donder op zeggen dat er een derde golf komt als ze weer terug naar huis gaan. En daarna hebben we de voorjaarsvakantie...... Om moedeloos van te worden.
  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al die jongeren bij illegale feestjes zullen weinig goed bijdragen helaas.
  Mijn zus zit ook te wachten op een schouderoperatie, heeft echt veel pijn maar helaas woont ze bij Amsterdam en dus weinig kans op snel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat dachten ze ook in België en Duitsland en zie hoe hoog het daar nu is en hoe vol de ziekenhuizen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je mag niet op bezoek bij corona patiënten. Dat maakt het zo triest. Het is verschrikkelijk, veel mensen sterven eenzaam en alleen. Hier in België zitten we sinds vandaag in lockdown. Alleen de essentiële winkels zijn open. En dit voor minstens 6 weken. Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schoonzus ligt op sterven en mijn zwager mag er zelfs al heeft hij zelf corona gewoon bij.

   Verwijderen
 6. Juig niet tevroeg. Mag dan wel iets afvlakken, maar de ziekenhuizen lopen vol. Daar wordt nog niets afgeschaald. Wacht eerst maar Hr. Rutten dinsdagavond af, op programma staat verzwaring van verschillende dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vooralsnog zijn we in de ziekenhuizen nog aan het opschalen en zo nu en dan uitplaatsen naar andere regio's. Wat zou het fijn zijn als alles weer terugloopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens familieleden die in het Zuyderland ziekenhuizen werken liggen hier ook veelal patiënten van andere regio’s. En lach/vloek niet maar een deel van hen heeft deelgenomen aan de anti-lockdown protesten. Die liggen nu hier op de IC.
  Reguliere zorg is hier nog enigszins mogelijk, maar dan is het met name toch spoedzorg na bijvoorbeeld een ongeluk. Ook hier geldt uitstel waar mogelijk voor de gewone planbare zorg. Dus geen kaakchirurgie of behandeling aan Carpaal Tunnel Syndroom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe weet je dat dat mensen zijn die met die acties hebben meegedaan?

   Verwijderen
 9. Voorals nog ben ik druk met het regelen voor als het nog erger toeslaat. Ik hoop zo dat het niet nodig is. Maar vrees wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. In onze regio,rotterdam, is het nog heel heftig,dus ik ben nog niet blij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In Antwerpen mogen we gewoon niet op bezoek in het ziekenhuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat is goed nieuws. Hier in het Zeeuwse zijn de cijfers ook nog redelijk. De mensen die ik ken met corona wonen voor het merendeel in den Haag en omgeving. Hier was alleen een stagiaire ziek.

  Ik vind het wel heftig hoe het met de ziekenhuizen gaat: afschaling van reguliere zorg, ambulances die worden weggestuurd en familieleden die einden moeten reizen om bij hun naasten in de buurt te kunnen zijn. Toen de man zijn oom in het ziekenhuis wilde bezoeken was het bijna tot aan het bezoek onduidelijk of de man overgeplaatst zou worden (en waarheen dan wel).

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.