dinsdag 3 november 2020

Inbrekers!

Hoe korter de dagen, hoe meer inbrekers het voorzien hebben op jouw huis! Doordat het donker is, hebben inbrekers een goede kijk op wie er thuis zijn en wie niet. Bij bewoners die niet thuis zijn, is het vaak donker, dus niemand let op het huis en kunnen inbrekers ongestoord hun gang gaan.
Als het 's avonds lang licht is, dan valt het niet zo op als mensen niet thuis zijn.
Nu is het door de coronamaatregelen zo, dat er meer mensen overdag en 's avonds thuis zijn, dus waarschijnlijk is de kans kleiner dat er ingebroken wordt, maar ondanks dat wil ik jullie waarschuwen!

Wat kun je doen om de kans op inbraak kleiner te maken?
Zorg voor goede buitenverlichting die automatisch aangaat door middel van bewegingssensoren.
Zorg voor goede sloten, ook op ramen.
Draai je deuren op het nachtslot en trek niet alleen de deur achter je dicht.
Laat licht branden, ook al ben je er niet. Ik heb voor dat doel 3 led lampen van elk 3 of 4 watt. Dit kost bijna niets aan stroomverbruik, maar er brandt bij mij licht in de keuken en in de woonkamer.
Laat geen bovenramen open, want door op een tuintafel te staan of een vuilnis-contaier te gebruiken kunnen inbrekers gemakkelijk binnen komen.

Bij inbraak ben je niet alleen gedupeerd als er iets gestolen is, inbrekers gooien al jouw spullen overhoop, vernielen dingen en zorgen voor een zeer onveilig gevoel.

In de jaren 70 was er een inbraak bij buren links en rechts van mij, bij mij niet, toch zorgde dat voor een zeer onveilig gevoel!
Ooit vond ik overdag een onbekende junk bij de koelkast in mijn keuken. We hadden de achterdeur overdag niet op slot. Daarna deden we dat wel. Deze jongen had gewoon honger, maar een vreemd iemand in huis op zoek naar spullen die hij kan gebruiken is wel wat unheimisch!
Een andere keer was er een poging gedaan om via een bovenraam in mijn woning te komen. Die poging is niet gelukt, maar ik heb daarna nooit meer het raam open laten staan, ook al was ik vijf minuten van huis!

9 opmerkingen:

  1. Het lijkt me inderdaad een heel onveilig gevoel geven als er iemand in je huis is geweest of een poging heeft gedaan....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb paar jaar geleden midden in de nacht inbreker in huis gehad. Ik sliep boven en hoorde beneden wat, was alleen en ben toch onnadenkend naar beneden gegaan. Gelukkig vluchtte hij meteen. Ik was zo vreselijk woest dat overheerste. Mijn gestolen tas was weggegooid in nagelegen bos en bij politie ingeleverd, pasjes zaten er nog in gelukkig, allen 30 euro weg.
    Je voelt je daarna een tijdje heel onveilig, veel sloten controleren, maar gelukkig ben ik er niet bangig van geworden

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier hebben we een paar keer een inbraakpoging bij windkracht 8 gehad. Door de wind hoorden wij de hond niet blaffen. De inbrekers waarschijnlijk wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Met alle respect hoor, maar ik vraag me af hoeveel het scheelt als je (altijd dezelfde) lampen aan hebt als je weg bent. Hier in de buurt kan ik precies zien wie er weg is en wie niet. En nee, ik heb geen inbreekneigingen :-). Maar als iemand een poosje 'post' hoe het er in die week/weken uitziet, dan is het vrij simpel lijkt me. Dus: ik licht de inbrekers niet bij, ze moeten zelf de lichtknop maar zoeken. Wel een lantaarnpaal voor het huis en buitenverlichting en heel goed hang- en sluitwerk. Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook bij ons ooit een poging gedaan .Een raam ingeslagen en houtwerk vernield maar gelukkig zijn ze niet binnen geweest .Altijd keken we direct naar dat raam als we 's avonds thuis kwamen. Nu is ook de poort tussen ons en de rij huizen van de achterburen afgesloten met een metalen hek aan beide kanten en dat doet iedereen altijd op slot .Maar ja wij wonen op de hoek en kunnen ze evt wel over onze schutting dus altijd de achterdeur op slot

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij ons ingebroken toen mijn man thuis was. Hij werd wakker en maakte geluid, waarna de inbreker vluchtte. Geld weg, sieraden weg en vooral vertrouwen weg.
    We hebben maar een jaar in dat huis gewoond en ik werd wakker van ieder geluidje. Daarna vier hoog in portiekflat zonder lift gaan wonen: sliep een stuk beter!
    Inmiddels wonen we in wijk waar veel wordt ingebroken. De huurhuizen hebben een raam beneden wat open kan, terwijl bij de koophuizen die ramen zijn vervangen voor een dicht kozijn. Dus wordt alleen ingebroken bij de senioren in de huurhuizen. Geeft ons rust, maar telkens zo sneu voor 75+ buren...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij hebben alarm laten aanleggen. Gemakkelijk aan- en uitzetten met je mobiel.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij hebben alarm laten aanleggen

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.