maandag 30 november 2020

Heerlijke verjaardagstaarten - de recepten

Mijn beide dochters maken in de afgelopen jaren steeds lekkere veganistische taarten. Het zijn inmiddels  beproefde en geliefde recepten. Ik vind ze zelf ook heerlijk, dus ga ik voor komende zondag ook deze taarten maken. Ik maak er twee, een dadeltaart en een wortel/speculaastaart.
Het zijn kleine taartjes, als je wilt kun je voor een grotere springvorm het recept ver(drie)dubbelen.

Worteltaart                                     8 stukjes à 145  calorieën                          

125 gr wortel
75 gr suiker
60 ml zonnebloemolie
75 gr zelfrijzend bakmeel
½ banaan
½ tl bakpoeder
½ el citroensap of citroenrasp
1 el speculaaskruiden
vanillearoma
zout
springvorm 14 cm                (springvorm 18 cm: alles verdubbelen, 24 cm x3)
bakpapier

 Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe de wortel in een blender en hak fijn.
  3. Doe de fijngehakte wortel, suiker, zonnebloemolie, meel, gezeefd bakpoeder, citroensap of citroenrasp, speculaaskruiden, een scheutje vanillearoma en een snufje zout in een kom.
  4. Doe de banaan in een blender en maak er pulp van.
  5. Voeg de banaan toe aan de kom en meng goed.
  6. Bekleed de springvorm met bakpapier.
  7. Spreid het deegmengsel uit over de springvorm.
  8. Bak de taart 30 min op 180°C.

 

Dadeltaart                                       12 stukjes à 175 calorieën 

180 gram dadels
80 gram biscuitjes zonder ei of roomboter (bijvoorbeeld digestive)
100 gram plantaardige boter
70 gram suiker
30 gram cashewnoten
1,5 eetlepels stroop
1,5 eetlepels kokosrasp
1 eetlepel custardpoeder
zout
springvorm 14 cm                (springvorm 18 cm: alles verdubbelen, 24 cm x3)
bakpapier

Bereiding

  1. Maak de dadels fijn met de hand of de staafmixer (dan eerst even laten weken en afdrogen).
  2. Maak de koekjes fijn met de hand of de staafmixer.
  3. Maak van de noten wat kleinere stukjes.
  4. Smelt de boter op het vuur.
  5. Bekleed een kleine springvorm met bakpapier.
  6. Voeg de suiker, stroop, kokosrasp, custardpoeder en een snufje zout toe.
  7. Roer alles en schep het in de springvorm.
  8. Laat de taart twee uur opstijven in de koelkast.

10 opmerkingen:

  1. Ze lijken mij heerlijk! Wat is jouw favoriet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind de dadeltaart het lekkerst! Een klein stukje, want de taart is heel calorierijk!

      Verwijderen
  2. Lijken me allebei heerlijk en niet moeilijk te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuke recepten. Lijken me heerlijk.Wortel speculaas leuk voor Sinterklaas. Gr. MiekeR

    BeantwoordenVerwijderen
  4. jammer dat de calorieën erbij staan...
    klinken heerlijk, de taarten
    Berber

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het juist heel goed dat de calorieën er bij staan, dan weet je wat je binnen krijgt! Veel koolhydraten en vetten!

      Verwijderen
  5. Heerlijk, ik ga ze ook maken, maar dan x 3 idd 24 cm. springvorm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind 12 + 8 stukjes wel genoeg! Heel lekker, maar heel gezond is het niet!

      Verwijderen
  6. Jammer hè dat taart niet gezond is. Maar ik vries zelfgebakken taart altijd in.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.