dinsdag 1 december 2020

Tip om wat bij te verdienen

Er zijn voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 leden van stembureaus en stemmentellers nodig! Dat komt omdat er vanwege de coronamaatregelen per stembureau meer mensen nodig zijn. Hier, op de site van de Rijksoverheid kun je je aanmelden als je belangstelling hebt.

Ik heb jaren op een stembureau gewerkt en ik vond het leuk werk! Je maakt wel lange dagen, maar het werk, waarbij je meewerkt aan het democratisch proces, is heel nuttig! Zoals het op de site van de Rijksoverheid staat: "Als stembureaulid lever jij juist nu een belangrijke bijdrage aan de democratie. Samen met de andere leden van het stembureau zorg je dat de verkiezingen goed en zo veilig mogelijk verlopen".

Tussen 2009 en 2016 was ik stembureaulid in de gemeente Groningen. De laatste verkiezingen leverde dat mij €180 bruto per verkiezing op. Dat is inclusief een scholing die je moet volgen over alle regels tijdens de verkiezingen. Daar is ook een examen aan verbonden. In 2016 was de scholing en examen reeds online, dat zal nu niet anders zijn. De verdiensten kunnen per gemeente verschillen.

Niet in alle gemeenten zijn mensen nodig, ontdekte ik. Ik keek op de site van de gemeente Groningen en daar stond:
"Op dit moment beschikt de gemeente Groningen over voldoende stembureauleden voor de aankomende verkiezing, waardoor aanmelding als stembureaulid nu niet mogelijk is. Mochten wij op een later moment alsnog nieuwe stembureauleden zoeken, dan zullen wij dat communiceren via deze website en sociale media."

Voor mij deze keer geen werkzaamheden op het stembureau. Als ik nog niet geopereerd ben aan mijn rechterheup, zou ik op 17 maart 22 weken op de wachtlijst staan, dat is ruim 5 maanden en dan is de te opereren heup nog weer verder achteruit gegaan. Werken op een stembureau is dan lichamelijk niet op te brengen. Ik hoop dat ik dan al geopereerd ben en aan het revalideren ben!

17 opmerkingen:

 1. Het lijkt me zeker leuk en interessant werk om te doen. En wat je zegt, je draagt ook nog eens bij aan het democratisch proces!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zat ook jaren op een stembureau. Dit jaar haak ik af. Medewerkers moeten de hele dag een mondkapje dragen. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toevallig dat ik me gisteren aangemeld heb voor de eerste keer. Ben benieuwd of het nodig is in onze gemeente. Het leek me altijd al eens interessant om mee te maken en toen ik hoorde dat er dit jaar meer mensen nodig waren dacht ik laat ik het eens proberen. Van het mondkapje heb ik nog niets gehoord dus dat is afwachten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien is een mondkapje dan ook niet meer verplicht en is afstand houden op het stembureau voldoende! Als het goed is, dan beginnen de vaccinaties deze maand of volgende maand. Misschien is de pandemie dan al mooi wat op zijn retour!

   Verwijderen
  2. Dat zou fijn zijn, positief denken dan maar.

   Verwijderen
  3. De Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19 geldt voor 3 maanden, die maanden zijn half maart al om!

   Verwijderen
 4. Ik hoop met je dat je dan alweer “ gefixt” bent

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De vergoeding is afgeschaft. Het gaat nu om vrijwilligerswerk hoor ik op radio1.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen vergoeding meer? Oh, dat vind ik geen goed idee!
   Ik weet echt niet of ik 8x van 's ochtends 7.00 tot 's avonds 12.00 uur voor niets had meegewerkt! 17 uren achter elkaar bezig met maar een paar pauzes! Daarnaast ook nog een cursus om alle ins en outs van de verkiezingen te leren! Ik vind dat je nogal wat van mensen vraagt en daar staat dan tegenwoordig niets meer tegenover?

   Verwijderen
  2. Misschien krijgen gemeente-ambtenaren geen vergoeding meer. Volgens mij was dat ook al zo toen ik zitting had op het stembureau. Die krijgen, als ze zich vrijwillig opgeven, een vrije dag en geen vergoeding. Het wordt door de gemeente gezien als onderdeel van hun werk.

   Verwijderen
  3. Ik heb ook een keer gelezen (krant of nu.nl) dat er vrijwilligers gezocht zouden worden. Nou, dan weet ik zeker dat ik het niet doe. Je bent gesloopt na zo'n dag.

   Verwijderen
  4. Stembureauleden kunnen een vrijwilligersvergoeding krijgen. In feite zijn ze ook geen werknemer van de gemeente.

   Verwijderen
 6. Ja, cursus en examen is digitaal. Uitslag is paar jaar geldig.
  Ik verwacht binnenkort wel weer een oproep, maar ik twijfel of ik wil gaan in coronatijd.
  Ik ben zowel teller, als lid, als voorzitter geweest. Allemaal leuk om te doen. Als voorzitter ben je wel extra tijd kwijt (extra bijeenkomst, dag vooraf sleutels en lijst met overledenen ophalen en na de lange dag de uitslagen nog wegbrengen) en daar krijg je maar €25,= voor

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De vergoeding wordt door elke gemeente zelf bepaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo dat zijn behoorlijk lange dagen dan, maar zal best hoop gedoe geven in corona tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor de tip, ik heb me opgegeven

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik doe dit ook al jaren, vind het leuk en het is erg nuttig. Voor de verkiezingen van 2021 heb ik afgezegd, mede ivm Covid-19, omdat we zodra het kan Down Under willen gaan. Heb mijn kinderen en kleinkinderen al 2 jaar niet gezien.
  Janne

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.