vrijdag 4 december 2020

Een feestelijke kerst?

Dit jaar is door corona een buitengewoon bijzonder jaar. Eigenlijk kunnen we het beste ieder afzonderlijk kerst vieren, zonder familie, zonder liefdevolle knuffels van naasten die niet in jouw huis wonen, zonder gezamenlijke maaltijden. Niets van dat alles, dat is verreweg het beste!
Gewoon ieder voor zich thuis een sober kerstdiner, want die coronakilo's!
Maar dat is wel heel kaal en saai!
Veel mensen zijn al druk bezig met lichtversieringen buiten, kerstbomen, voor zover ik kan zien, veel vroeger dan in andere jaren. Zo maken veel mensen in mijn buurt toch nog wat sfeer, want dat mag wel.
Wat niet mag, maar wel gebeurt, is het afsteken van vuurwerk. Bij voorkeur midden in de nacht, om een uur of twee of zo. Dan is de politie toch niet actief en die mensen die wakker schrikken bellen toch niet de politie, die hopen dat het knallen zo snel mogelijk weer over gaat, zodat ze weer verder kunnen slapen.
Op zich blijft het geknal niet bij nachtelijke vuurwerkbommen of bommetjes, ook eerder op de avond wordt er nogal eens vuurwerk afgestoken. Ik ben benieuwd hoe dat na kerst gaat!

Bij mij en bij mijn kinderen is de kerstsfeer nog niet aanwezig. Eerst moet er nog Sinterklaas gevierd, zondag ben ik jarig en dan pas komt kerst!
Daar zijn we nog helemaal niet mee bezig. Dat komt vanaf 7 december.
Gaan we samen eten? Dat deden we vorige jaren wel, maar nu, dat is nog niet gepland.
Ik moet mijn kerstspullen nog van zolder halen, mijn engel, mijn mini-kunstboompje en andere zaken.
Ook de kerstkaarten moeten nog allemaal geschreven.

Ben jij al in kerstsferen?

Mijn kerstengel

 

14 opmerkingen:

 1. Nee hoor,ik ben ook nog aan het dichten en Sintpakjes maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vreselijk die Corona. Maak het maar zo gezellig mogelijk. Met de kleinkinderen die op school ook allemaal samen mogen klitten. Blijf gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, ben nog niet echt in de kerstsfeer. Ik weet ook niet of dat gaat komen dit jaar eerlijk gezegd. Normaal gesproken sta ik rond deze tijd te popelen om mijn kerstdorpje neer te zetten, maar dit jaar heb ik er totaal geen zin in eigenlijk. Helpt ook niet mee dat alle kerstspulletjes in de werkkamer van Sander staan, dus ik kan het ook niet op mijn gemak uitzoeken. Daarnaast hebben we nu een kat enben ik bang dat ze de kerstboom toch alleen maar gaat slopen.... Dus ik weet nog niet hoe ik het dit jaar ga vormgeven

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rond 15 december begin ik dan staat alles 3 weken en dat vind ik wel genoeg.
  Sinds ouders zijn overleden en mijn dochter en zus geen contact meer hebben is er weinig samen meer.
  Dochter mag de grens niet over en stiefkinderen met samen 3 kinderen hebben veel contacten en die vermijden we voorlopig liever,
  Wel heel jammer dan nog niemand mijn mooie verbouwde kamer heeft gezien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee hoor. Ik hou altijd al van de traditie om het rond kerstavond pas te doen. Ben de flikkerende rendieren nu al zat. Ik hou van de advents dagen vieren. De tijd van stilte , verlangen en verwachting. Vier kaarsen en een ster.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb dat meestal niet zo erg, de voorbije jaren was ik met de feestdagen trouwens gewoon op mijn eentje in Parijs. Maar dit jaar snak ik naar de lichtjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Buiten hangen de lichtjes al, dat doen we met de hele straat gezamenlijk (buurtvereniging).
  Binnen heb ik wat sinterklaas versiering staan en langs de gordijnrail hangt een dennenguirlande met lichtjes.

  De boom wilde ik zondag zetten (altijd na Sinterklaas), maar we zijn er die dag naar mijn schoonouders, het mag weer. Ik vind een kerstboom echt heel erg gezellig, maar als kerst is geweest ben ik het meestal ook al weer zat.

  Vanavond cadeautjes inpakken voor Sinterklaas met ons gezin morgen en gedichten schrijven, ik hoor dat de Sint zojuist bij de buren langs is geweest, een kabaal en gillende kindertjes (en mijn buurman met zijn luide stem).


  Voor mij verandert Corona niet zoveel, behalve dat ik geen sint en kerst met mijn familie vier dit jaar.

  Cath

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De overdadige buitenverlichtingen in disco kleuren hoef ik niet, maar hou wel van sfeervol. Ik geef niets om de sint en geen kinderen, ouders overleden, dus kerst is niet anders dan andere jaren ondanks corona.

  Heb zoals elk jaar weer zo'n leuke digitale Jacquielawson adventskalender gekregen, en die is dit jaar in de sfeer van de Nordic countries (scandinavie+finland+ijsland) dus helemaal mijn smaak. En omdat ons kantoor op het werk wordt verhuisd en ik al mijn persoonlijke spullen daar weg moest halen, staat het kleine kerstboompje nu thuis gezellig met lichtjes aan.

  Op de Zweedse tv (svt.se) keken we gisteren al de kinderserie die ze dit jaar voor kerst uitzenden.

  En met mijn 2 muziekvriendinnen repeteren we regelmatig kerstmuziek (uit allerlei landen), ondanks dat er weinig uitvoeringen zijn dit jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee, heb helemaal geen kerstgevoel en ben bovendien niet van het vroegtijdig versieren en als ik eerlijk ben snap ik niets van mensen die hun huis nu al in ´volle glorie´ versierd hebben. Je ziet het veel de laatste jaren, dat het aan brengen van kerstversiering al begint voor sinterklaas in het land is geweest. Mijn buren halen eind oktober al de kerstspullen te voorschijn, onbegrijpelijk voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb deze week de kerstversiering al gedaan, morgen nog een paar dingetjes en dan is het klaar. Ben nu een week eerder dan normaal, maar ik heb vakantie en dus tijd. Volgende week weer volop aan het werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier hangt een adventsslinger en staat een blad met adventskaarsen op tafel.
  Tweede zoon heeft Zacharias en de engel op het raam getekend. Het plan is om iedere zondag een nieuw stukje kerstverhaal te tekenen.
  De boom komt op 6 december, maar we moeten even kijken hoe onze kitten dat doet...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb vandaag de kerstboom neergezet. Normaal ben ik altijd een van de laatste, maar ik had er gewoon al zin in dit keer:)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik woon dit jaar voor het eerst een deel van het jaar in Kreta. Vanwege de strenge lockdown zijn alleen supermarkten open. Maar daar mogen geen kerstspulletjes/kaarsen e.d. worden verkocht want dan zijn geen ‘noodzakelijke producten’. Deze zijn met rood-witte linten afgeschermd. Bij wijze van kerstboom heb ik nu een paar takken van de carobtree gesneden. Ook heel aardig.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De kerstboom mag voor mij op met de eerste advent.dan. Haal ik toch de doos tevoorschijn om de ster p te hangen...

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar in mijn ogen onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.