donderdag 24 december 2020

En daar was hij al weer, de krantenbezorger met zijn kerstwens!

Daar stond hij voor mijn neus, met zijn kaartje en zijn wens om een fooi te krijgen.
Ik krijg de papieren krant alleen op zaterdag, op andere dagen lees ik de krant digitaal. De krantenbezorger bezorgt dus niet 6 x per week de krant, maar 1 x per week. In het afgelopen jaar ging het 3x fout. Twee keer kreeg ik geen krant, en 1x kreeg ik een andere krant.
En wat geef je dan zo iemand?


Ik blijf het lastig vinden om te bepalen wat ik zo'n krantenbezorger dan moet geven. Ik schreef er drie jaar geleden hier ook al over.
Ik gaf nu 4 euro voor die ongeveer 49 kranten die correct bij mij in de brievenbus zijn gestopt.
Omgerekend naar een volledig papieren jaarabonnement, ieder dag correct bezorgd, is dat €25,-
Had ik hem bij een volledig papieren abonnement dat iedere dag correct bij mij was bezorgd 25 euro gegeven?
Ik weet het eerlijk gezegd niet, ik vrees dat ik 25 euro wel wat veel had gevonden. Hoe dan ook, hij leek nogal teleurgesteld met die twee 2 euromunten.

Wat had jij gegeven?

32 opmerkingen:

 1. Ik vind 4 euro helemaal niet weinig! Hij mocht willen dat hij dat van iedere abonnee krijgt. Ik had 2 euro gegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Teleurgesteld met 4 euro? Weet je het zeker? Moet toch niet gekker worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eerlijk gezegd vind ik €4 voor 1 keer per week de krant bezorgen een royale fooi. Stel je voor dat je 50 kranten bezorgd, dan krijg je €200 extra boven je salaris (ik snap echt wel dat je met kranten bezorgen geen topsalaris verdiend). Ik heb de krantenbezorger €5 gegeven met een kerstkaart met een persoonlijk bedankje. De meisjes van de regionale krant allebei €1. De postbode was erg verrast dat ze een doosje Merci met een kerstkaart van ons kreeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de krantenbezorger 10 euro gegegeven. Ook wij hebben een krant die 1x per week wordt bezorgd.

  Het is al geen vetpot wat de bezorger verdiend, dus die ene keer dat hij wat extra's kan krijgen, kan hij met gemak dat tientje krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier kwam een folderjongen, ik ken hem, zomers krijgt hij waterijs bij warm weer. Ik gaf een euro, dat is weinig maar ik heb zelf weinig. En zoals gezegd, er is ook ijs in de zomer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief dat je hem ijs geeft, dat zal hij echt wel onthouden. Onze krantenbezorger (alleen de zaterdagkrant) geef ik ook wat meer. Laatst was de bijlage latet, had hij een handgeschreven briefje in de bus gedaan, dat hij ze na kwam brengen. Dus dit jaar een kerstkaart met wat geld ertussen voor hem klaargelegd. Groet, g

   Verwijderen
 6. Wij geven altijd €10 voor een dagblad dat zes keer per week wordt bezorgd. Ik was verbaasd dat de bezorger aan de deur kwam, had namelijk gelezen dat ze dit jaar you know why niet zouden doen. Ik was van plan daarom zelf een kerstkaart met inhoud te gaan bezorgen bij de bezorger, hij woont een straat verder. Maar hij was me voor.
  Het omrekenen van jouw fooi naar een bedrag op jaarbasis vind ik nogal treurig en ook totaal niet terzake doend. €4 vind ik een mooi bedrag, het gaat wel om de dikke zaterdagkrant tenslotte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry, nu ik het overlees vind ik dat er niet staat wat ik bedoel. Het laatste was een reactie op wat Mieke hierboven schrijft. Wat ik geef is gewoon een kerstextraatje, bedoeld als uitdrukking van onze waardering. Hoeveel kranten de bezorger bij anderen bezorgt vind ik dan onbelangrijk. Mij part krijgt hij bij 100 anderen ook een tientje, heeft hij mooi € 1000 extra, ik gun het hem.

   Verwijderen
 7. Bij ons heeft een boze bezorger die geen fooi kreeg ooit de stoppen in de meterkasten waar hij bij kon (zijn in een algemene ruimte onder in een flat) omgezet. Hij kreeg geen fooi omdat hij het zondagsblaadje bezorgd en iedereen een nee-nee sticker had. Later bleek hij überhaupt niet in onze wijk te bezorgen.
  Ik vind het knap dat jullie weten wie de bezorgers zijn. Ook van de post, ik zie ze nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De 4 euro vind ik netjes hoor voor deze 'slordige' bezorger voor alleen zaterdag. Wij hadden ook een zaterdagabonnement op een 'middag' krant. Na een verhuizing kwam de krant altijd zeker 1 uur te laat. Vaak waren we dan al op pad zonder krant en konden hem niet meenemen in de trein. En we meldden dus braaf elk weekend dat we de krant niet hadden gehad. Kregen weer bonnetjes om zelf af te halen. Dat deden we dan op het station.
  We hebben gevraagd hoe vaak we moesten bellen voor de bezorgster ontslagen zou worden of dat we een nieuwe zouden krijgen. Dat ging niet het geval zijn. Toen hebben we bonnen gevraagd voor de rest van het jaar. En het abonnement opgezegd.
  De bezorgster durfde nog wel aan te bellen rond kerst. Op dat moment was ik zo verbaast dat ik haar echt heb uitgefoeterd. Ook vertelt dat als ze een jaar lang de juiste krant op het juist moment zou bezorgen 10 euro zou krijgen. Zowaar, 1 keer ging het goed. Was ik bijna teleurgesteld dat ik de krant had opgezegd. Maar ach, veranderen is moeilijk. De twee weken daarna kwam hij minstens 1 uur te laat :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mogelijk was deze bezorger niet degene die slordig was. Veel geven er de brui aan als het koud en donker wordt.

   4 euro is heel netjes. Ik kreeg rond de euro. Een enkele uitschieter van 5 of 10 euro. Nadere uitschieter 10, 20 of 50 cent. Bij de grote vrijstaande huizen met dure auto's alarmsysteem en designertassen.

   Ik heb het 5 jaar gedaan en. De meesten gaven het 2e en 3e jaar meer.

   Verwijderen
  2. Dat zou heel goed kunnen dat diegene die ik aan de deur kreeg niet dezelfde was! Het was in ieder geval niet dezelfde man als het afgelopen jaar.

   Verwijderen
  3. Bij mij was de bezorger die aanbelde dezelfde als die te laat kwam. Ik hoorde later dat het hele dorp het had geaccepteerd dat ze 'wat' later kwam en ook niet meer klaagde. Wij zaten aan het einde van haar rit...

   Verwijderen
 9. Ruim voldoende Aaf. Bij ons hebben ze ook kranten bezorgd en zo leren ze dat vele kleintjes (en € 4,= is echt veel hoor 8,80 gulden.) aan het einde van de wijk soms meer dan € 100,= is. Snel verdiend in de kerstvakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Al jaren wordt de krant zonder mankeren bezorgd,6 dagen per week. Al jaren dezelfde bezorgster. Elk jaar geef ik 35 euro. Deze leg ik gedurende het jaar alvast apart, als ik zelf wat verdiend heb met een klus ofzo. Ik weet wat ze verdienen en dat is geen vetpot.Leven en laten leven zei mijn vader altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 4 euro een mooi bedrag Aaf. Dit heb ik ook gegeven aan de krantenbezorger. Alle bezorgadressen gaan ze langs dus aan het einde hebben ze een mooi bedrag. Ik wens je mooie en goede feestdagen en wil je bedanken voor al je gezellige blogs. Ik maak daar vaak mijn koffiemomentje van. Groeten Eline

  BeantwoordenVerwijderen
 12. mensen/jongeren die kranten bezorgen doen dit omdat ze t geld hard nodig hebben danwel sparen ergens voor. dat deden mijn kinderen ook. door weer en wind en regen. dat laat ik altijd zwaar meewegen in de kerst"fooi". en een keer een fout maken...heb ik ook wel eens gedaan in mijn leven. dus ik kijk er anders tegenaan. maar iedereen maakt zijn/haar eigen afweging toch, gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, bij ons in de wijk verkochten ze voorgaande jaren vuurwerk daar gingen heel wat nieuwjaarsfooitjes heen.

   Verwijderen
 13. 4 euro vind ik heel netjes voor 1 keer per week bezorgen. Betwijfel of hij overal zoveel krijgt. Het is een extraatje, als hij dat van iedereen krijgt mag hij heel blij zijn.
  Ik heb de digitale krant ook in het weekend omdat ik de krant anders beneden moet halen en dat wil ik niet doen in mijn ochtendjas. :-)!
  Wens je hele fijne feestdagen met je kinderen en kleinkinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat is een mooi bedrag hoor 4 euro .Wij geven de bezorger van het week krantje en de folderbezorger 2 euro .

  BeantwoordenVerwijderen
 15. 20 euro gegeven voor 6 keer in de week 2 kranten bezorgen. Vorige jaren niemand aan de deur gehad...dus nu maar al het contante geld dat we in huis hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Drie missers in een jaar vind ik te overzien. Vaak zijn er verschillende kranten die bezorgd moeten (al snel een vijftal) en elke dag een lijst met wijzigingen waar je u tegen zegt (bijvoorbeeld door tijdelijke cadeau-abonnementen). Geen fouten maken is daardoor haast niet te doen, er is simpelweg geen tijd om alles steeds te checken in de tijd tussen ophalen en de tijd dat het in de bus moet liggen. Daarnaast raak je bij een fout vaak meteen je bonus van die maand kwijt. Vrees dat veel mensen het gedoe onderschatten en vrij hard oordelen, ik probeer daar mild in te zijn sinds ik weet hoe het werkt (en de wijk van mijn broer een tijdje liep in zijn vakantie). Los daarvan: het staat je vrij te geven wat je wilt. En hopelijk wordt je ook vriendelijk bedankt,ongeacht het bedrag. Het is immers een geste, geen plicht, fus elk bedrag is goed. Fijne Kerst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem het de bezorgers ook niet kwalijk hoor, als ik eens een zaterdag geen krant krijg. Dat kan gebeuren.

   Verwijderen
  2. Nou, precies! Ik hoor de brievenbus klepperen en draai me nog eens lekker om in mijn warme bedje. Van de paar keer dat ik in onze hele wijk het buurtkrantje heb bezorgd, weet ik hoeveel tijd het kost, hoeveel werk het is, hoeveel nare brievenbussen er zijn en hoe je moet opletten op de stickers.
   Onze bezorger is ook nog eens stokoud. En stokdoof. Hij verontschuldigde zich uitgebreid omdat de krant één keer te laat was geweest. In een heel jaar. Was ook nog niet eens zijn schuld, en hij had hem nog nagebracht. Ik heb hem wel vijf keer verteld dat wij hartstikke tevreden waren, zijn tientje gegeven. Uiteindelijk vertrok hij gelukkig glunderend.

   Verwijderen
 17. Wij geven de folderbezorger en de bezorger voor het plaatselijke krantje 1,50

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wij geven 3 euro maar omdat wij op dit moment alles pinnen krijgt ze het volgende week van mij
  Dus even geld pinnen

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hier wacht ik met geven tot in het nieuwe jaar. De reden is dat met kerst ik altijd andere gezichten zie dan de daadwerkelijke lopers die ik het hele jaar zie...heb al wel de pakketbezorger een pakketje gegeven en met geld mee gedaan dat we met de hele buurt in een bol.com bon hebben geschonken.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het gaat toch om de geste. Waarom moet dat uitgedrukt worden in zoveel cent per goed afgeleverde krant en waarom zou je dat eigenlijk zo precies bijhouden? Geef gewoon een paar euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Lees de krant digitaal en voor de weekkranten plus folders heb ik ze alle drie 1 euro gegeven. 4 euro is een leuk bedrag voor de krantbezorger.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hier kwam een volslagen onbekende beweren dat hij de krant bezorgde. Wenste ons prettig Nieuwjaar. Ik wenste hen hetzelfde en deed de deur weer dicht. Die vent bleef verontwaardigd staan.
  Maar als je onbekend bent én de verkeerde krant noemt, kom je bij mij niet ver.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hier ook alleen de zaterdagkrant bezorgd, rest van de week digitaal. Geloof dat abonnement half februari ingegaan is. Ik heb €4,= gegeven.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.