zondag 31 januari 2021

4 weken veggiechallenge, hoe ging het?

Vanaf begin januari deed ik mee aan de veggiechallenge. Mijn inzet was om minder kaas te eten en misschien minder vis. Het eten van kip, eieren, melk(producten) en vlees deed ik sowieso al niet meer. Ik at alleen nog wel wat kaas en vis, voor de rest at ik voordien ook al vrijwel veganistisch.

Wat is er veranderd in mijn eetpatroon in januari?

Kaas

Ik at echt minder kaas. Er zat alleen kaas in de focaccia en de houmous met pesto die ik kocht. Kant-en-klare bereidingen met een beetje kaas. Bij beide producten had ik niet door dat er kaas in zat toen ik ze kocht. Op de focaccia's stond paprika en olijf. Dan gaat er niet meteen een belletje rinkelen, maar als ik naar de ingrediëntenlijst kijk, dan staat daar 2,9% mozzarella en dat is toch echt wel kaas.
Kijk, je hebt ook focaccia mozzarella. Daar is het metéén duidelijk, bij de focaccia paprika olijf niet direct, je ziet die mozzarella ook niet zitten op het brood.
Dat er kaas zat in de houmous pesto had ik kunnen weten, er zit bijna altijd kaas in pesto, alleen in veganistische varianten zit dat niet. Niet goed opgelet dus!
Verder heb ik besloten geen roggebrood meer te eten. Roggebrood eet ik standaard met kaas, anders vind ik niets aan roggebrood.

En de vis?

1x in de week koop ik ongeveer 250 gram vis. Soms iets meer en soms iets minder. In de afgelopen 4 weken heb ik 3 x vis gekocht, waarvan ook vis in blik. Die conserven kan ik bewaren.
Ik eet de vis voornamelijk op brood, bij de lunch en soms als snack. Dat laatste ben ik van plan niet meer te doen, want dan eet ik al snel te veel, geen goed plan.

Eet ik nu voortaan geen kaas meer en minder vis?

Ik denk wel minder vis, maar aan het helemaal geen kaas meer eten ben ik nog niet helemaal toe!
En dan vraag je misschien: en veganistische kaas? Tot nu toe ben ik niet enthousiast over veganistische kazen. Ongetwijfeld komen er in de toekomst lekkere varianten op de markt, dan zie ik dan weer.

Wat heb ik gedaan met de recepten die ik tijdens de veggiechallenge per mail ontving? Eerlijk gezegd had ik totaal geen zin om veggie-recepten te maken en daarvoor het een en ander in huis te halen. Ik heb ze gelaten voor wat ze zijn.

4 opmerkingen:

  1. Net als jij eet ik nog een beetje (geiten)kaas en af en toe echt één hapje vlees. Dat bevalt me goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat werkt goed hoor, af en toe één dingetje veranderen. Net als jij vind ik vegakaas niks, dus af en toe eet ik kaas. En omdat ik vleesvervangers uit de winkel ook niks vind, maak ik zelf goede vervangende eetcombinaties, of eet ik soms ook vlees. Ik ben dus geen diehard vegetariër of vegan. Wel een bewuste vleeseter, en dat zo ongeveer al 48 jaar!! Dat zet ook zoden aan de dijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als ik lees dat mensen strikt veganistisch willen eten en daarvoor zelfs alle kleine lettertjes uitpluizen, dan komt bij mij de uitdrukking boven: roomser willen zijn dan de paus. Dwz, zelfs de paus zondigt wel eens. Het doet me ook denken aan orthodoxe Joden, die strikte spijswetten naleven. Bv, een bord waar je iets met melk hebt gegeten, mag nooit meer vlees van gegeten worden. Zelfs al zou ik veganistich willen leven, ik kan me niet voorstellen dat ik alle etiketten zou uitpluizen. Ik ga niet de ene wet voor de andere ruilen. De wet van het geloof heb ik losgelaten, daar komt niet een andere wet voor in de plaats. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wil niet roomser dan de paus zijn, ik wil alleen dieren leed besparen. Ik ben die commentaar zo beu. De dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.