dinsdag 19 januari 2021

Al weer 13 weken op de wachtlijst voor een heupoperatie

Het duurt lang

Vandaag is het precies 3 maanden geleden dat ik op de wachtlijst geplaatst werd. 13 weken na plaatsing op de wachtlijst voor de eerste operatie, was ik al bijna weer thuis uit het revalidatiecentrum. Nu ligt dat door corona anders. Het kan zijn dat ik nog niet eens op de helft van de wachtlijst ben! Er komt door de nieuwe Engelse variant van corona waarschijnlijk nog een 3e golf aan en er vinden er voorlopig in ziekenhuizen weinig tot geen heupoperaties plaats. Daardoor zit er weinig schot in die wachtlijst.

De pijn

Vergeleken met de vorige operatie heb ik veel minder pijn. In de weken voor de eerste operatie deed gewoon stil op de stoel zitten of in bed liggen ook pijn. Nu heb ik gelukkig in rust geen pijn. Ik slik nog steeds geen pijnstillers en dat gaat goed.
Lopen doet bij iedere stap een beetje pijn, dus lopen doe ik weinig, bijna alleen in huis. Fietsen doet op sommige dagen voortdurend een beetje pijn, maar op andere dagen gaat het prima. Meestal gaat het gelukkig goed en is het plezierig om te fietsen. Dus dat doe ik dan ook vaak, ook bij een beetje pijn. Volgens de fysiotherapeut kan een beetje pijn geen kwaad en is het goed voor het herstel na de operatie om te blijven bewegen. Het is ook fijn dat ik mij op die manier kan verplaatsen, zo blijf ik toch nog een beetje mobiel.
Liggen op de heup is niet pijnlijk, maar een beetje verliggen op die heup is altijd flink pijnlijk, dan roep ik even au! En dan is het ook wel weer over.

Mijn geduld is nog niet op

Zolang het pijnniveau zo blijft als ik boven beschreef, is het goed te doen om te wachten. Natuurlijk had ik graag eerder geopereerd willen worden. Dat zou ook beter zijn voor de revalidatie van de nieuwe heup die ik al heb. Lekker wandelen, spieren in heupen, rug en bovenbenen versterken. Dat lukt nu even niet, want dan protesteert de ander heup.

Blij

Ik prijs me gelukkig dat het nog steeds zo goed gaat met de slechte heup. Die was op de foto in juni 2020 even veel versleten als de heup die in september vervangen is. Toch geeft die in vergelijking weinig pijn. Iets om heel blij mee te zijn.
Maar toch ruil ik die heup ook liever in voor iets dat beter werkt!

12 opmerkingen:

 1. Wat een geluk inderdaad dat de pijnlijke heup goed te doen is. Het zou toch wel heel naar zijn als je zo lang moest wachten in enorme pijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat het goed te doen is. Het is afwachten, heel voorzichtig is 'ons' ziekenhuis wat reguliere zorg aan het verwerken in de dagprogramma's, maar tegelijkertijd bereiden we ons voor op een eventuele code zwart - wat niet uitgesloten is. Lastig om niet te weten wat de toekomst brengt. Hopelijk lukt het nog een tijdje zonder pijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zolang het met de pijn goed uit te houden is zou ik het ook maar liever uitstellen zolang we zo hevig in de Corona perikelen zitten en nu met de Engelse variant.
  Door alle hulp en afhankelijkheid van de zorg die je dan nodig zult hebben loop je een veel grotere kans Corona op te lopen. Ook de nazorg is nu veel minder.
  Degenen die ik ken die Het (gehad) hebben, hebben het opgelopen door de thuiszorg, hulp of in een verpleeghuis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik verwacht al te zijn gevaccineerd als ik onder het mes ga. Dus dan loop ik weinig kans om corona op te lopen.

   Verwijderen
  2. Vaccin biedt 90 tot 95% bescherming.. helaas wat dat inhoudt weten we niet. Word je helemaal niet meer ziek.. zoals jij verondersteld.. of word je zo mild ziek dat er geen ziekenhuis opname meer nodig is.. Dat gaan we pas zien als een groot deel van de bevolking daadwerkelijk is gevaccineerd. Bieke

   Verwijderen
  3. @Bieke. Die 90-95% bescherming lijkt riskanter dan dat het is. Omdat het vaccin iedereen die gevaccineerd is deze bescherming biedt, zal het aantal besmettingen snel afnemen, want het virus krijgt gewoon de kans niet meer om zich te vermenigvuldigen.
   In mijn situatie: personeel in ziekenhuizen en op revalidatieafdelingen van verpleeghuizen zullen als ik geopereerd word, al gevaccineerd zijn. Daarmee is de kans op besmetting héél klein, zeker als ook ik al een coronaprik gehad heb.

   Verwijderen
 4. Alles moet helaas wijken voor aan het tekort aan IC bedden. De hele samenleving wordt opgeofferd en de angst wordt er flink ingeramd (3e en 4e golf, engelse, brazilliaanse, zuidafrikaanse variant, en het gaat maar door) . Groet Joris

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je doet alsof het geen serieus probleem is dat de ziekenhuizen overbelast zijn door corona, zowel qua personeel als qua patiënten. Wat stel je voor? Moeten alle patiënten met corona voortaan thuis creperen of in de tuin van het ziekenhuis geparkeerd worden zodat de normale zorg gewoon door kan gaan?

   Verwijderen
  2. Uitbreiden van IC bedden lijkt me prioriteit 1. Helaas zijn er sinds mei vorig jaar allerlei redenen bedacht waarom dit niet kan. Groet Joris.

   Verwijderen
  3. Ja, we maken bedden leeg op basis van angst en niet omdat we de overige bedden vol hebben liggen. #koekoek

   Verwijderen
  4. Naast bedden zijn er toch ook mensen nodig, ik dacht dat daar een knelpunt was. Er zijn niet zomaar meer ic verpleegkundigen. Dat kost tijd en moeite. Groet g

   Verwijderen
 5. Mij zus wacht op schouderoperatie en heeft echt heel veel pijn, kan niet meer op linker of rechterkant liggen en zit half overeind om et kunnen slapen en slikt veel pijnstillers om nog iets te kunnen doen, ze woont alleen dus alles moet ze zelf doen

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.