woensdag 20 januari 2021

Voorlopige aanslag belastingdienst over 2021

Voorlopige aanslag, ook weer voor mij

Voordat ik AOW kreeg, ontving ik in januari ieder jaar een voorlopige aanslag van de belastingdienst.
Ik moest dan alvast over het lopende jaar inkomstenbelasting en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet betalen. Dat kwam, omdat ik naast mijn salaris ook wat bruto inkomen had door werkzaamheden zoals stembureaumedewerker en door reclame-inkomsten van dit blog.

Met ingang van het moment dat ik AOW kreeg, verdween de voorlopige aanslag en hoefde ik niet meer in januari alvast te betalen omdat de belastingdienst niet beschikte over voldoende gegevens.

Nu is de voorlopige aanslag weer terug en die is gebaseerd op de definitieve aanslag over 2019.
Het is niet veel, maar 70 euro voor inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en dat bedrag mag ik in 11 termijnen betalen.
Kijk eens aan!

Hoe gaat dat, die voorlopige aanslag?

Ik betaal nu een bepaald bedrag over 2021 en bij de definitieve aanslag, die pas in 2022 zal plaatsvinden naar aanleiding van mijn aangifte, wordt bekeken of dat bedrag voldoende was. Misschien betaalde ik te veel, misschien te weinig. Dat wordt dan bekeken en verrekend met de definitieve aanslag.

Coronacrisis

Mijn inkomen verandert niet door corona. Er zijn mensen die een voorlopige aanslag krijgen, waarbij de voorlopige aanslag helemaal niet klopt met de huidige inkomsten. Voor hen gaat er iets fout. Hun inkomen is misschien sterk verminderd en daarom klopt het bedrag van de aanslag helemaal niet. Zij moeten de aanslag checken en actie ondernemen.

Wordt vervolgd!

Vanavond publiceer ik een gastblog van de Belastingdienst waarin uitgelegd wordt hoe je actie moet ondernemen als je aanslag niet klopt met je huidige inkomsten, ook als je door de coronacrisis getroffen bent.

1 opmerking:

  1. Ik ben nog niet in de prijzen gevallen. Zowel abp als aow betaal ik het volle pond belastingen. Achteraf betalen is zo niet mijn ding.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.