woensdag 6 januari 2021

Een strengere lockdown voor mij

Mijn 2 kleinkinderen van 4 jaar en de baby kleindochter van 9 maanden gaan vanaf gisteren naar de noodopvang. De besmettelijkere virusvariant die in Engeland rondwaart en nu ook in Nederland slachtoffers maakt schijnt kleine kinderen ook te kunnen besmetten en dus ook besmettelijk te maken voor mij, als kwetsbare oudere. Tot nog toe waren de kleinkinderen hier allemaal regelmatig, maar nu ze naar de noodopvang gaan, kunnen ze daar dus Corona oplopen en dat aan mij doorgeven als ze bij mij zouden komen. Niet een fijn idee! Kleuters en baby's op 1,5 meter afstand houden is niet te doen.
Dus hebben we gezamenlijk besloten dat ik iedereen voorlopig niet zie. Even geen contact, net als in maart/april 2020, tijdens de eerste golf.

Hoe lang gaat dat duren?
Als de besmettingen in de regio teruglopen en als blijkt dat kleine kinderen toch geen corona krijgen, dan kunnen we het besluit herzien. Of als ik inmiddels gevaccineerd ben. Als ik de planning goed bestudeer, dan ben ik na half maart pas aan de beurt om een vaccinatie te halen.
Dat duurt dus nog geruime tijd!

Wat zou jij doen in mijn geval?

33 opmerkingen:

 1. Een overweging die meer mensen moeten nemen...erg verstandig van je om even in strenge lockdown te gaan.
  Ik zou er zelf niet aan moeten denken dat mijn kind mijn moeder besmet en ze daardoor overlijdt! Ik zo me eeuwig schuldig voelen.
  En ja het is moeilijk en naar, maar wel wijs. Contact kan je ook via facetime en andere manieren hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zorgen dat 1 van beide ouders thuiswerkt en kinderen niet naar de noodopvang hoeven.

  Beetje kort door de bocht misschien, of naief, maar behalve als beide ouders IC verpleegkundigen zijn, kan ik me niet voorstellen dat daar met werkgevers geen mouw aan te passen is. Of vergis ik me daar zo in!?

  Anders is dit zeker de beste oplossing voor jou. Hoe ongezellig ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je je daarin vergist, inderdaad.

   Verwijderen
  2. Er zijn ontzettend veel mensen die niet zomaar even thuis kunnen werken. Supermarktmedewerkers, mensen in de bouw, politie, busschauffeurs, vrachtwagenchauffeurs, bezorgers, noodopvang, boeren, voortgezet onderwijs (eindexamenklassen krijgen op school les) etc. etc. etc.

   Ik word er eerlijk gezegd een beetje dol van dat iedereen doet alsof thuis werken zo makkelijk is. Lang niet iedereen heeft een kantoorbaan.

   Verwijderen
  3. Lang niet iedereen kan thuis werken en lang niet alle thuiswerkers kunnen een kind opvangen. Als jij een baan hebt waarbij je constant moet (beeld)bellen, of waarbij je echt heel goed moet concentreren en je kop er bij moet houden, dan kun je niet tegelijkertijd een kleuter bezig houden.

   Verwijderen
  4. Ja, daar vergis jij je heel erg in. Alle hens aan dek, dus noodopvang is een zegen. Het is fijn dat mensen die nodig zijn in de maatschappij op deze manier door kunnen gaan.

   Verwijderen
  5. Daar vergis je je dus in... ik werk in de ambulante GGZ. Beeldbellen, et kleine kinderen om je heen werkt niet. Dan heb je niet de volledige aandacht voor je cliënt...

   Verwijderen
 3. ze zijn veel minder vaak besmet dan volwassenen maar ook kleine kinderen konden altijd al besmet worden of overdragen op andere,het is een fabel dat ze niet besmet konden worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een duivels dilemma! Ik heb het idee dat die besmettelijke variant heel beperkt is aangetroffen in een regio ver bij jou vandaan en dat jouw (klein)kinderen bij je in de buurt wonen. Dan lijkt mij het risico klein. Maar het risico bestaat natuurlijk wel. En, better safe than sorry. Dus ik denk dat je een heel goede keuze hebt gemaakt, hoe verdrietig ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Engelse variant is aangetroffen in Friesland, niet echt ver bij ons vandaan.

   Verwijderen
  2. Dat is inderdaad al veel dchterbij dan ik dacht!

   Verwijderen
 5. Onze kleinzoon van 3 had 2 juffen op de opvang, die Corona hadden, maar de kleintjes kregen het niet! Waar komt die informatie vandaan dat de peuters ook Corona krijgen en doorgeven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De nieuwe Engelse/Britse variant die nog maar net in Nederland is en zich naar alle waarschijnlijkheid snel gaat verspreiden.
   Deze variant is een stuk besmettelijker voor volwassenen en ook voor kinderen, waardoor kinderen met deze variant wel een groot gevaar zijn, in tegenstelling tot de 'normale' variant waarin kinderen nauwelijks een rol speelden.
   Via google vind je vast informatie.

   Verwijderen
  2. https://jeugdjournaal.nl/artikel/2362460-corona-uitbraak-op-basisschool-40-leerlingen-en-leraren-besmet.html

   Verwijderen
 6. Hier in Belgie is al sinds maart het advies gegeven om de verschillende generaties zo min mogelijk met elkaar te mengen. Onze vier ouders zijn allemaal tussen de 68 en 76 jaar oud dus het risico is voor hen té groot.
  De sterftecijfers voor 65+ zijn echt heel hoog in vergelijking met de jongere generatie!
  Zelfs voor mijn vader van 71 in prima gezondheid vinden we het risico op besmetting té groot. De grootouders zien onze drie kindjes dus al sinds maart enkel sporadisch, in de buitenlucht en op minstens 2m afstand mét mondmasker.

  Onze kindjes (5,11 en 12 jaar oud) gaan allemaal naar school en alhoewel ze er zelf niet heel ziek van zullen worden, kunnen ze volgens mij wél even goed als een volwassen persoon de grootouders besmetten.
  Jammer maar helaas dus, maar geen dicht contact tss kleinkind- grootouder hier. Ik wil echt geen dode grootouders op mijn geweten hebben!
  Nog even doorbijten dus.
  Zuinigaan, jij hebt nog diabetes en andere problemen bovenop je leeftijd. Ik vind het een zeer goede beslissing om een tijdje geen contact te hebben!
  Sterkte! Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het een goede beslissing van jullie. Je kunt dan nu zo'n twee maanden even geen hulp bieden en je kleinkinderen niet zien, maar hopelijk kun je dan hierna nog jaren in goede gezondheid mee en dan kun je steun en toeverlaat blijven voor je kinderen en kleinkinderen, en ook genieten van hoe het met hen gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ze dachten onterecht dat kinderen het niet kregen, omdat ze kinderen niet testten. Nu worden kinderen zieker van de Engelse variant en worden ze wel getest. Ik denk dat kinderen eerder net zo goed corona doorgaven.
  Wijs dat je extra voorzichtig bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou heel voorzichtig zijn, ik zie mijn moeder ook niet, omdat ik op de covid afd werk. Als je gevaccineerd bent, en nog steeds alle maatregelen in acht neemt tot dat de vaccinatie graad hoog genoeg is, kan je het nogmaals overwegen. Sterkte en pas goed op jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is verstandig dat je je hoofd gebruikt en niet je hart. Het lijkt me moelijk en iets waar je ook nog verdriet van zult hebben. Maar dat je besmet raakt is nog een veel groter leed.
  Het wordt tijd dat er een einde aan deze ellende komt. Maar het laat zich niet dwingen helaas.
  Zelf heb ik ook soms veel verdriet over de hele situatie waarin ik me bevind. Ook boos dat mensen nog steeds handelen of er niets aan de hand is.
  We hebben alleen ons eigen handelen in de hand.
  Heel veel sterkte Aaf!
  Van een trouwe lezeres Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat verdrietig voor je Aaf. Alhoewel het waarschijnlijk het beste is, is het geen gemakkelijke keuze. Wij hebben er samen met mijn ouders ook voor gekozen om elkaar niet meer te zien. Hoe graag ik ook naar ze toe wilde en hoe graag ik ook wil dat mijn dochter hen regelmatig ziet (we wonen 250 km uit elkaar), we hebben het niet gedaan. Verdrietig, maar in hun en ons eigen belang. Kun je wel facetimen met ze? Het is niet zoals in het echt, maar het is in elk geval iets. Nogmaals: sterket

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een verstandig maar verdrietig besluit! Veel facetimen en ook voorlezen tijdens facetimen en zo toch mooie herinneringen maken met elkaar! Hoop en bid elke dag dat deze toestand(nachtmerrie met open ogen) snel mag verdwijnen maar blijf wel heel realistisch. Moed houden en goed voor jezelf zorgen! Mina

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lijkt me erg verstandig. Stel je voor je raakt besmet. De verdenking gaat dan naar de kleinkinderen. Die zullen later te weten komen dat oma is gestorven aan een virus dat hier toen rond ging en dat ze dat waarschijnlijk heeft gekregen van een van de kleinkinderen. Hoewel die kleine kinderen volledig onschuldig zijn zullen zij altijd met de gedachte moeten leven dat zij waarschijnlijk toch de hand hebben gehad in het overlijden van oma. Dus doe je het niet voor jezelf doe het dan voor die kinderen en bespaar ze een hoop gewetenswroeging als ze ouder en wijzer zijn geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn kinderen van 8 en 10 jaar zien mijn moeder wel gewoon. Ook met knuffelen! Ik laat dit aan haar zelf over, zij mag dit bepalen. Ik ben wel erg voorzichtig natuurlijk. Bij klachten bel ik af, maar ook ik besef mij dat kinderen (en ikzelf ook) corona kunnen hebben zonder symptomen. Het is heel lastig!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een heel verstandig besluit Aaf maar natuurlijk ook verdrietig .Het is toch bekend dat kinderen besmet kunnen raken/zijn .Ik heb mijn eigen dochter dit jaar 4 keer gezien waarvan 3 keer op afstand ,het is heftig maar het is nu eenmaal niet anders .En ja het maakt me best verdrietig om mijn eigen dochter en haar vriend niet gewoon te kunnen zien en te knuffelen

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Inderdaad wat een verstandig besluit van je. Dat kinderen het virus minder doorgeven dan volwassenen was alleen in Nederland een gegeven. Toen er in de Achterhoek nog flink gewinkeld werd door een Duits publiek zag je ook de kinderen al met een mondkapje op lopen. Zoals mijn oma zei, het virus is volgens onze beleidsmakers heel intelligent. Weet precies bij de grens dat het virus de kleine kinderen over moet slaan. Mijn dochter van 6, wilde ik met hoesten en koorts laten testen. Het was echt bijna onmogelijk. Via het landelijke nummer niet. Daar kon ik me wel laten testen als ik klachten had. En ook vroegen ze flink door of er geen oudere andere huisgenoot getest kon worden. Want dan zouden we volgens de medewerker sneller geholpen zijn. Maar ja, die had ik toen (nog niet).
  Via de plaatselijke GGD kon het alleen, maar vrijdag was ik blijkbaar al te laat. Moest tot maandag wachten om een afspraak te maken. En daar begonnen ze ook direct over dat het pijnlijk was en of ik mezelf niet beter kon laten testen. En waren de klachten van dochter al een stuk minder. Kon dinsdag aan het einde van de dag terecht. Het ging heel prima (ze kreeg een kleinigheidje). Had donderdag de uitslag. Ondertussen blijf je allemaal binnen. Maar ik snap dat je dus op deze manier geen cijfers krijgt van besmette kinderen.
  En dan nu de Britse variant die rond gaat. En het 'snotneusbesluit' dat nog wel blijft (kleine kinderen mogen dus met snotneus naar opvang of school) ik vind het verstandig van je.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ben gestopt met werken mede vanwege de corona en zodat ik nu bij de kinderen kan zijn. Moet zeggen dat ik het allemaal erg lastig vind. Probeer wel zo min mogelijk contact met anderen te hebben. De enige die in ons huis komt zijn mijn ouders en mijn broertje. Bij mijn ouders kom ik ook meerdere malen per week. Boodschappen doe ik meteen om 7 uur. Dan is er hier werkelijk niemand in de winkel. Verder zie ik mijn ene zwager en schoonzus ong eens per maand.En aankomend weekend maken we een uitzondering en gaan dan naar andere zwager en schoonzus. Zij hebben beide corona gehad via de verzorging in huis. We hebben ze al zeker een half jaar niet gezien. Aankomend weekend gaan we heel even heen maar denk wel dat we allemaal een mondkapje op doen in huis hoe ongezellig ook en goed afstand houden. Ik hoor hier vooral mensen die via de hulp in hiis besmet raken...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Verstandig, niet leuk, maar verstandig. Hopelijk kun je ze gauw weer (live) zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Denk dat ik hetzelfde zou doen. Zo vlak voor het vaccin zou dat risico van besmetting via de kleinkinderen niet willen lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het beste besluit dat je kunt nemen. Ik zou het ook zo doen. De (klein)kinderen zijn in je hart en omgekeerd 💕

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Omdat je er specifiek naar vraagt: nee ik zou het niet zo doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mijn zoon heeft MS en is erg vermoeid. Mijn schoondochter werkt vier dagen thuis. Eigenlijk geen doen met kleintjes van vier en vijf jaar. Wij vangen ze één dag per week op. Alleen vanaf maart tot juni niet. Daarna weer wel. Wij blijven het toch wel doen. Zoon en schoondochter blijven op afsta. Geen knuffel of wat dan ook.
  Wij wachten af wat het Britse virus doet. Als de kinderen inderdaad erg besmettelijk zijn dan moeten wij toch besluiten om afstand te houden. Met pijn in ons hart. Behalve met zoon en schoondochter gaan wij met niemand om. Wij zijn erg voorzichtig. Maar allebei bijna 66 en 68 jaar.

  Liefs Joanne

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar in mijn ogen onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.