dinsdag 5 januari 2021

Iedere maand geld tekort, hoe kun je bezuinigen?

Hoe pak je het aan als je steeds niet genoeg geld hebt?
Er zijn bezuinigingen die je direct merkt in je portemonnee en er zijn ook bezuinigen die je pas na verloop van tijd merkt.
Daarnaast: kijk niet alleen naar de grote getallen, veel kleine bedragen zijn bij elkaar opgeteld ook een flink bedrag.

Direct van invloed: dagelijkse uitgaven.

 • Koop bij het boodschappen doen basisartikelen en dan de goedkope variant. Geen A-merken, maar huismerk.
 • Uitgaven buiten de deur. Die heb je nu in coronatijd minder, je kunt nu thuis koffie drinken en lunchen en ook zelf thuis een warme maaltijd maken is gewoner dan een jaar geleden. Als je wilt bezuinigen, koop dan geen maaltijden bij een cateraar, maar maak zelf. Als je onderweg bent, neem dan een thermosfles met drinken mee en een lunchpakket. Het scheelt veel in de kosten.
 • Koop geen nieuwe kleding, maar shop in je eigen kast of ruil kleding met een vriend of vriendin. Dat kun je ook met kinderkleding doen. Hier ging te kleine kinderkleding altijd door naar vrienden en kennissen met kinderen en omgekeerd.
 • Iedere week een vers boeket bloemen? Koop eens een bloeiende plant, daar doe je langer mee! En eens een tijdje geen bloemen op tafel is ook niet erg!
 • Repareer en onderhoud je spullen, dat scheelt aankopen van nieuwe dingen.

 • Koop als je wat nodig hebt tweedehands bij de kringloop: bijvoorbeeld kleding, borden, bekers, meubels en snuisterijen


Wat merk je na verloop van tijd?

 • Bezuinig op abonnementen. Wat gebruik je wel en wat niet of nauwelijks? Weg met alles wat gemist kan worden!
 • Bezuinigen op gas/stookkosten, zet de thermostaat ruim voor het slapen gaan op 15 graden en doe overdag de thermostaat een graadje lager. Het scheelt echt!
 • Douche kort, dat scheelt niet alleen water, maar ook gas (tenzij je koud doucht).
 • Op stroom valt bij veel mensen te besparen. Gebruik ledlampen. Heb je ze nog niet? Vraag ze cadeau op je verjaardag.
 • Gebruik weinig apparaten en voorkom sluipgebruik door stekkers uit het stopcontact te halen.

Is er nog meer?
Vast wel!
Bovenstaande is een leuk begin!
En kijk ook eens op mijn tabblad bespaartips!


30 opmerkingen:

 1. Plak een nee-nee-sticker op je brievenbus zodat je geen reclamefolders meer krijgt. Zo word je niet langer op ideeën gebracht om dingen te kopen die je niet nodig hebt. Lees je eerst heel goed in voordat je een grotere aanschaf (zoals een apparaat) gaat doen, zodat je precies weet wat er te koop is. Kies als het kan voor een ouder model, jij hebt echt niet het nieuwste of snelste of grootste of zelfs zuinigste nodig.
  Grootste besparing in huis is bezuinigen op gas (meer dan elektriciteit), dus isoleer wat je kunt en trek altijd eerst warmere kleren aan als je het koud hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als aanvulling op de nee-nee sticker: installeer een adblocker op je computer, zodat je ook online niet constant verleid wordt dingen te kopen die je niet nodig hebt of die je je helemaal niet kunt permitteren!

   Verwijderen
  2. Die folders, dat scheelt veel aankoopprikkels, helemaal mee eens. Alles lijkt een goede aanbieding, maar in beginsel had je 't vaak al helemaal niet nodig.

   Verwijderen
  3. Niet iedereen is vatbaar voor impulsaankopen. De meeste folders gooi ik meteen weer weg. Alleen die van de supermarkten pluis ik uit. Ik kijk allereerst naar het verse aandeel. Aardappelen, groente, fruit en vlees. Dan nog naar de schoonmaakartikelen. Wat ik nooit gebruik, daar kijk ik gewoon overheen: niet interessant. Zo ben ik al mijn hele leven geweest. Kopen wat ik nodig heb. Mijn zuinigheid zit in mijn karakter.

   Verwijderen
 2. Fijne en herkenbare tips. En wat betreft bloemen: ik heb al een jaar of tien een prachtig boeket van stof van de Wibra op mijn keukentafel : )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maak elke week je koelkast schoon voor je je weekboodschappen gaat doen. Je zal zien dat je altijd meer hebt dan je denkt. En plan je maaltijden dan pas in.Maak een lijst met wat er is in je vriezer. Veel dingen zijn ook in de vriezer maar beperkt houdbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Persoonlijke verzorging.. haren (laten verven) slecht voor je gezondheid, zeer slecht voor het milieu en volstrekt overbodig. Wat is er mis met je eigen kleur of het feit dat een mens grijs wordt?
  Parfum duur, wordt via de huid opgenomen in je bloed.. en vaak overheersend aanwezig. Gewoon douchen met zeep onder de oksels, anus en voeten, verder lekker water, ruik je gewoon naar jezelf en schoon.
  Nagellak of nog erger.. opgeplakte nagels. Slecht voor het milieu en gezondheid en verzorgde gevijlde nagels zijn mooi van zichzelf.
  Make up, weer hetzelfde slecht voor milieu en gezondheid.. Wat denk je dat je oplikt en doorslikt als je lippenstift draagt? Een huid vol gekleurde creme neemt geen vit D meer op, ademt niet meer en verstopt zichzelf.. op alle fronten een slecht idee. Een basis olie of creme zonder toevoegingen is ruim voldoende.
  En daar gaat het mis volgens mij.. vooral vrouwen moeten mooier gemaakt.. omdat ze geloven van zichzelf niet mooi te zijn.
  En alles wat ik opnoemde is ook nog eens heel budget onvriendelijk. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mocht je nog geen depressie hebben, lees dan deze reactie en je springt van een gebouw.

   Ik laat 4x per jaar mijn haar verven met veilige producten, parfum wordt helemaal niet opgenomen in je bloed, make-up is soms gewoon leuk, niet omdat ik mij niet mooi vind, maar omdat het nóg een beetje mooier staat bij mijn met zorg gekozen outfits.

   Gelukkig hebben we vrije keuze, het zou een kleur- en geurloos gebeuren worden met alleen Bieke's.

   Verwijderen
  2. Een goede aanvulling en voor mij zo vanzelfsprekend dat ik er niet eens aan gedacht heb het te noemen. Ik lak geen nagels, heb geen geverfde haren, ik draag geen make-up of parfum en gebruik nauwelijks deodorant. Dit heeft deels ook te maken met contactallergieën en astma. Ik ben altijd bang voor een lelijke allergische reactie op make-up of haarverven! Als je de ervaring hebt dat je huid helemaal open ligt, pijn doet en ook nog ondraaglijk jeukt, dan hoef je niet zo nodig!
   En het is inderdaad zuinig en goed voor het milieu om deze dingen niet te gebruiken.

   Verwijderen
  3. Als je er niet tegen kunt, is het inderdaad een ander verhaal. Dan is het een gezondheidskwestie. Maar zoals Bieke het formuleert is het allemaal slecht, stom en drama, dat is niet nodig.

   Verwijderen
  4. maar als je altijd geld te kort komt is dit wel een optie om te bezuinigen.

   Verwijderen
  5. Nou nou Bieke, het is wel jouw ding geloof ik, de puur natuur look. Prima hoor, maar iedere vrouw (en man) moet zelf weten of zij/hij producten gebruikt om zich mooier te voelen. Geloof er niks van dat parfum opgenomen wordt in het bloed trouwens. Ik heb mooie ogen, mijn grijs/blonde haar heeft geen extra kleurtje nodig. Maar met een beetje make up ben ik nog mooier ;-)))

   Verwijderen
  6. Helemaal gelijk Suzanne, het mag ook een beetje opgefleurd worden allemaal, zeker in deze lastige tijd. Ik maak me zelden op maar soms is het gewoon leuk om te doen en wat extra's met je haar te doen.

   Verwijderen
  7. Het ging over bezuinigen, dames!!!

   Verwijderen
 5. Het begint met een andere mindset. Leer genoeg te hebben en niet meer, meer te willen. Leer anders om te gaan met de spullen die je al hebt en zie nieuwe mogelijkheden tot hergebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De tip over de verwarming op 15 graden zetten gaat niet overal op. Ik woon in een groot huis met hoge plafonds, wanneer het teveel afkoelt dan kost het veel energie om deze ruimte weer op te warmen. Daarom werd mij geadviseerd om de verwarming naar 17-18 graden te zetten.
  Ik heb beide opties geprobeerd en het bleek inderdaad dat naar 17 graden in de nacht ik minder gas verbruikte dan bij de 15 graden.
  Het leuke is dat je dit in de diverse apps kunt bekijken van uur tot uur. Ik gebruik SlimmeMeterportal.nl, moet je natuurlijk wel een slimme meter hebben. Blijft natuurlijk wel dat ik absoluut geen energie zuinig huis heb maar ik doe mijn best want alle kleine beetjes tellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit geldt ook als je vloerverwarming als hoofdverwarming hebt, dan is het helemaal niet rendabel om steeds te wisselen van temperatuur.

   Verwijderen
 7. In de eerste winter in ons nieuw gebouwde huis zette ik de thermostaat 's nachts op 15 graden. Dat was ik zo gewend. De installateur van de vloerverwarming had mij al gewaarschuwd, zet de verwarming één graad of anderhalf lager. Niet meer want dan gebruik je 's morgens meer gas om het huis op te warmen dan als je hem iets lager zet. Hij kreeg gelijk. Vloerverwarming doet er minimaal een paar uur over om op te warmen. De thermostaat heb ik nu zo ingesteld dat twee uur voor we naar bed gaan anderhalve graad minder, en 's morgens twee uur voor het opstaan weer op 20,5. En om 5 uur 's middags springt hij op 21. Ik hoef er nooit naar te kijken, en stook bijna elk jaar hetzelfde. Het is een vrijstaand huis, heel goed geïsoleerd, maar wij verbruiken altijd meer dan een rijtjes woning. Maar wij hoeven geen elektra te betalen, 8 jaar al zonnepanelen. Voldoen prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik bekijk sommige reclamefolders juist heel goed. Zoals die van A.H en Aldi. Soms zijn de levensmiddelen goedkoper dan die van het basis merk.
  Maar ik denk dat je het meeste geld bespaard door geen impuls aankopen te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bekijk de folders vaak online.

   Verwijderen
  2. Dat doe ik ook, die papieren folders zijn helemaal niet nodig!

   Verwijderen
 9. Ik ben het voor een deel met Bieke eens .Haren verven is niet echt nodig ,ik heb inmiddels ong 4 kleuren haar en mijn man vind het prachtig vooral in de zomer.Ook de dure nepnagels zijn overbodige luxe en kosten flink wat geld ,ik heb ze ook zelf gehad lang geleden pff wat een ramp .Een fijne douchegel kun je ook voordelig bij de drogist kopen en vaak voor 1 euro per fles .Make Up hoeft ook niet heel erg duur te zijn en dat kan ons gewoon een beetje opfleuren .Nee een heel kleurloze dames wereld is toch best saai.Maar ieder zijn ding zeg ik maar zo .Maar er zijn mensen die echt soms van een paar tientjes per week rond moeten komen en dan word het toch wat lastiger ,zo heeft alles twee kanten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Terwijl het dan juist zo belangrijk is om jezelf goed te verzorgen en indien je er van houdt een make-upje op te doen! Dit kan ook door middel van ruilen gratis aanvragen etc!

   Verwijderen
 10. Ons appartement is van 2007. Goed geïsoleerd. Ik zet de thermosstaat altijd op 17 graden. Alleen als het erg koud is, komt de temperatuur wel eens lager dan 18 graden. Maar dan zet ik de verwarming meteen op 18 graden. In de loop van de dag gaat hij telkens een stukje hoger. Ik begrijp dan ook niet hoe Aaf zo'n laag gasverbruik heeft. In een huis uit de jaren 80 of 90. Je klaagt dat je het zo snel koud hebt. Momenteel gebruik je ongeveer evenveel gas dan wij doen. Zo'n 22 per week. Hoe warm of hoe koud stookte je dan voorheen? Wij zitten op zo'n 450 m3 per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En vooral wees tevreden, kijk naar wat wel kan en leer omdenken!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kijk de folders wel na,want ik koop haarlak elnet als die 2 voor de prijs van 1 is. En zo nog meer zoals sjampo enz. Verder koop ik niets wat ik niet nodig heb. Maar deze dingen scheelt een hele boel.
  Geertje Ovink

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, misschien een tip, als ik zie dat de shampoo bijna op is, kijk ik op de site bij voordeelmuis waar het twee voor de prijs van 1 is. Met drie grote drogisterijketens in de buurt is het bijna altijd raak, is het niet direct dan wel de week erna. Idem met deo enzo, eigenlijk komt alles geregeld in de korting voorbij.
   Maar wellicht vind je het ook gewoon leuk om de folders door te snuffelen, ook prima he. Groet, g

   Verwijderen
 13. Wat een leuk tabblad met bespaartips en zo positief geschreven. Ik ken iemand die vooral zwarte kleding heeft en deze jaarlijks opkleurt met zo’n blikje verf. Met wat accessoires als een (2e hands of zelfgemaakt) sjaal of opvallende ketting maakt het de kleding minder somber. Die accessoires zijn ook leuk om als cadeautje te vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vandaag 1 besparingstip in werking gesteld. Ik heb het A-merk product laten staan en het basicproduct gepakt- 2 blikken gepelde tomaten AH basis wat vanavond nodig had in een recept. Ontzettend lekker en geld bespaard, hoe leuk!! Bedankt Aaf, je blog zette mij aan het denken. Eline

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar in mijn ogen onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.