zondag 3 januari 2021

In januari een hele maand zonder alcohol

In het Engels: dry January.

Dry January, wat is het?

Zoals de naam al aangeeft, betekent het dat je de hele maand januari geen alcohol drinkt, helemaal niets!
Dat doe je om te zien of je mogelijk verslaafd bent. Als je verslaafd bent, dan gaat het je niet lukken om een hele maand van de alcohol af te blijven.
Een maand stoppen met alcohol heeft goede effecten voor je gezondheid en ook voor je functioneren in de maatschappij: je voelt je fitter, je kunt beter slapen, uiteraard is het  reactievermogen beter.
Wel kun je eerst te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid, onrust en een slecht humeur. Dat gaat over en is verder niet schadelijk.

Wat is het advies van de Gezondheidsraad? 

Dat is kort en krachtig: De enige gezonde alcoholinname is geen alcoholinname.

Nare gevolgen van alcohol.

Naast lichamelijke gevolgen zijn er veel nare gevolgen, zoals verkeersdoden en geweldslachtoffers. Bij vechtpartijen is vaak alcohol in het spel en eenzijdige verkeersongelukken worden heel vaak veroorzaakt door alcohol.

Financieel voordeel!

Het niet drinken levert je financiële voordelen op, je geeft immers geen geld uit aan sterke drank, bier of wijn. Thee en koffie en kraanwater zijn véél goedkoper!

Wat doe ik?

Ik drink toch al bijna nooit, dus voor dry Januari hoef ik eigenlijk niets te doen. Ik denk, dat ik in heel 2020 in totaal 0 glazen alcohol gedronken heb, mede dankzij corona. Ik drink namelijk alleen bij bijzondere gelegenheden en soms zelfs dan niet eens. In het afgelopen jaar waren er voor mij nauwelijks momenten om gezellig het glas te heffen. Met kerst heb ik niet gedronken omdat ik liever iets anders nam dat ongezonde calorieën bevatte: zoals een overheerlijk toetje. Als ik moet kiezen, dan kies ik een stukje taart en geen wijn.

14 opmerkingen:

  1. Daar hoef ik niets voor te doen, ik drink nooit alcohol.
    Wel doe ik zo'n 2 keer per jaar een scheut wijn in een stoofpot maar dat tel ik niet mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alcohol heeft me geholpen moeilijke tijden door te komen. Heb 2 maal een ontslag meegemaakt, echtscheiding, ziektes in de familie ed. Na een aantal biertjes in deze lastige perioden viel de stress vaak weg en kon ik tot bezinning komen. Natuurlijk altijd met mate. Alcoholconsumptie is niet altijd per definitie slecht. Voor veel mensen een betaalbare manier om te ontspannen in deze stressvolle maatschappij. Nogmaals, beheerst en met mate. Groet Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben helemaal gestopt met drinken. Ik dronk altijd zo weinig, dat één glas wijn me al naar het hoofd steeg. Dus dat werd de keus: meer drinken of helemaal stoppen. Verder zit er geen enkel principe achter.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Omdat ik, naast chronisch depressief, ook vatbaar ben voor verslavingen, ben ik blij dat ik alles waar alcohol in zit vreselijk vies vind. Voor mij is iedere dag ‘dry’
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij drinken rustig een glaasje wijn of bier het gaat er om de hoeveelheid die je naar binnen werkt.
    Sommige mensen weten geen maat te houden.
    En ja alcohol is niet goed voor je maar ja tegenwoordig is alle slecht voor je in grote mate.
    In taart zit suiker en suiker is ook slecht voor je( bv kankercellen zijn gek op suiker) en je word er dik van bij teveel suikers in pakjes en zakjes
    Mag je dan helemaal niets meer natuurlijk wel maar met mate!!!
    Wij doen in ieder geval niet mee!
    Wij kweken alles zelf in eigen moestuin eten geen pakjes en zakjes en roken niet maar genieten na een flinke werk dag van een heerlijk glaasje wijn.
    Voor een ieder die dat wel wil doen: gewoon doen en sterkte!
    En gelukkig nieuwjaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kook wel graag met alcoholische dranken, maar drink hoogst zelden een glas. Een van mijn succesrecepten is vegetarische groentejust met madeira. Daardoor heb ik ontdekt dat (goede) madeira ook heel smakelijk kan zijn. Maar ik taal er niet naar, ook al hebben we een plank vol drank.
    Ik voel me ook niet verplicht om een aangebroken fles wijn leeg te drinken.
    Stoppen met blogs lezen en browsen, dat zou voor mij echt afkicken zijn. Ik denk wel eens: als ik die tijd en aandacht anders besteed..
    Maar de disciplinespier is beperkt, en ik richt me voorlopig op coronarichtlijnen en afvallen. Als je je pijlen op meerdere doelen richt, schiet je vaker naast.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Elk weekend neem ik een heerlijk glaasje om 5 uur. We proosten even op de dag. Mijn man neemt wel elke dag een glaasje. Niets mis mee.
    Toen we werkten kon dat niet. Vaak laat thuis en schoof je aan bij de maaltijd. Wie bij ons het eerst thuis was, ging 's avonds koken.
    Nu we gepensioneerd zijn hebben we dat onmiddellijk ingesteld. Een prettig half uurtje met een glaasje en ik door de week thee en de dag even doornemen.
    En ik denk dat ik met mijn 76 jaar en 59 kilo gezonder ben dan menig ander die jonger is. We wandelen elke dag en de boodschappen haal ik op de fiets.
    Wel kiezen wij voor goede kwaliteit. Het leven is te kostbaar om het te vermorsen aan datgene wat niet lekker is. En dat geldt ook voor het eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik koop soms in de herfst een fles port. Heerlijk om zo nu en dan een glaasje van te nemen! Afgelopen jaar is het er niet van gekomen, misschien dit jaar weer!

      Verwijderen
  8. Vroeger wilde niemand op mijn verjaardag taart of hapjes.. want midden in januari zijn devornemens nog vers. Nu wil niemand meer vlees, vet suiker,gluten of zouten zelfs een drankje gaat er niet in. Ik ben er mee gestopt.. ze drinken hun glas water maar thuis.
    Wij eten die dag van een goed restaurant dat ook catert (menu voor 4 personen, eten we 3 keer van) en eten in 2 dagen een taartje op.

    In januari, drinken we gewoon, eten we gewoon en sporten we gewoon.
    2 keer in de week vlees, een boterham bij de lunch en om de dag een uur sporten en alle dagen een uur bewegen, in het weekend een glaasje als we zin hebben en soms zelfs een 2e.

    Het is het te veel dat er toe doet, niet het gematigde.

    En als je na januari weer 5 dagen in de week 4 glazen drinkt doet die ene maand er echt niet toe. Als je het hele jaar een glasof 3 in de maand drinkt heb je daar meer aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je standaard te veel drinkt (= meer dan 1 glas per dag) is dry januari wel goed voor de lever. Die krijgt dan als het ware een adempauze!

      Verwijderen
  9. Voor mensen die veel drinken misschien een uitdaging om in januari geen alcohol te drinken, maar dan in februari gewoon weer doorzuipen??? Matig alcoholgebruik is geen probleem maar men is in alle lagen van de bevolking veel te tolerant over alcoholmisbruik.Of het de vrijdagmiddagborrel is of een paar kratten bier in huis, te veel is te veel. Tabak roken of drugs,daarover is vaak heilige verontwaardiging maar alcohol kan vaak weer wel.Ik drink af en toe een glas wijn. Geen probleem.Maar in mijn familie komt alcoholisme voor en er is iemand overleden door aanrijding met een dronken autobestuurder. Alcohol kan veel ellende veroorzaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat is de zin hiervan vraag ik me af ? Een maand niet drinken en daarna gewoon weer verder gaan !!Iedereen die alcohol drinkt weet best wanneer het teveel is toch als je goed nadenkt en dan moet je daar zelf wat aan doen [of niet] .En ja ik vind een glaasje wijn best heel lekker ,maar medicatie en alcohol is geen goede combinatie dus beter van niet voor mij .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik drink zelf niet, maar ik denk dat je door een maand even helemaal niet te drinken, gemakkelijker je verslavingspatroon doorbreekt dan door te proberen te minderen.
      En hopelijk lukt het dan vanaf februari om nieuwe, gezondere gewoontes aan te wennen?

      Verwijderen
  11. Ik drink af en toe, en ga dat niet laten in januari. Het gaat om het stukje "met mate". Net als vlees, snoep, en andere dingen. Al die zogenaamde challenges hoeven van mij niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.