donderdag 21 januari 2021

Rondkomen van een bijstandsuitkering, kan dat eigenlijk wel?

Fraude?

De laatste tijd is de bijstand, of eigenlijk de participatiewet, weer volop in het nieuws. Ik las op verschillende plekken dat bijna iedereen in de bijstand een beetje financiële hulp krijgt of hulp in natura, in de vorm van boodschappen of kleding en zo. Sommige briefschrijvers concluderen dat de omgeving van bijstandsgerechtigden eigenlijk héél sociaal is met hun hulp aan mensen die te weinig hebben om van rond te komen. Ondertussen is de wet zo streng dat iedereen die gesnapt wordt, flinke boetes krijgt opgelegd en geld terug moet betalen. Gemeenten zijn volgens de wet verplicht om maatregelen te nemen als er "gefraudeerd" wordt, dus als mensen op een of andere manier hulp krijgen. Die hulp kan ook bestaan uit groenten uit een volkstuin die de buurman te veel heeft. Ook een overvloed aan sla en sperziebonen of aardappels mag je, als je de wet streng uitlegt, niet accepteren.
Het eind van de boodschappenboete is inmiddels in zicht, doordat de wet wat aangepast wordt.
Ik denk dat het niveau van de uitkering voor veel mensen echt te laag is en dat de stelselmatige verlaging van de bijstand die in 2011 begonnen is,  ongedaan moet worden gemaakt. Je kunt van een minimumuitkering niet steeds weer geld afsnoepen en steeds weer verlagen! Daarmee breng je mensen in de problemen en veroorzaak je schulden.
Lees ook hier, waar de Nationale Ombudsman een vergelijking maakt tussen een dief en iemand die zogenaamd fraudeert: 'Iemand die steelt heeft meer rechten.

Vroeger

In late de jaren 80 zat bijna iedereen die ik kende in de bijstand. We kregen allemaal regelmatig wat van ouders of schoonouders. Boodschappen, cadeaus die je je anders niet kon permitteren. Ik kreeg bijvoorbeeld goede pannen om in te koken en een handmixer van mijn schoonouders. Mijn vader deed samen met mij een aantal boodschappen toen mijn jongste was geboren en drukte mij op het hart om vooral dure dingen aan te schaffen, zoals koffie en luiers. Bij verjaardagen kregen we ook vaak wat geld. Het geld kwam in de huishoudpot terecht. Het werd door niemand in mijn omgeving gezien als fraude, meer als hulp in moeilijke tijden. Sommige kennissen deden ook zwart werk in de schoonmaak of oppaswerk. Dat was voor mij over het randje en was wel fraude, maar het kwam niet in mij op om mensen te verlinken! Deze kennissen leefden nog steeds zo armoedig van bijna niets, dat ik vermoedde dat er sprake was van verslavingen waar geld naar toe ging, of misschien waren er schulden waar veel geld naar toe ging?

29 opmerkingen:

  1. Met een bijstandsuitkering, prima huurtoeslag, ziektekostentoeslag en kindertoeslag lukt het me prima om rond te komen. Gelukkig heb ik veel tijd om selectief te shoppen bij lidl en aldi. Groetje Simone

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, dat is dan heel mooi voor jou, ik weet zeker dat de meeste mensen er heel wat meer moeite mee hebben!

      Verwijderen
    2. In de bijstand zitten in verhouding veel mensen die niet met geld om kunnen gaan en daadoor veel schulden oplopen Daarbij hangt het ook af van de vraag hoe hoog je vaste lasten zijn. Geartsje

      Verwijderen
    3. Omgaan met geld kun je leren. De meeste gemeentes hebben wel ergens ingang tot iemand of een instantie die je kunnen helpen hiermee. Het grootste probleem zijn de vaste lasten. Als die te hoog zijn, dan kun je inderdaad niet rondkomen. En daar kan de overheid iets aan doen door bijv. de huren te verlagen en de uitkeringen te verhogen.
      Maar dan nog moet je ZELF leren omgaan met geld zodat je kunt rondkomen en een klein spaarpotje hebt. Want net zoals Simone schrijft het kan wél. Ik kom ook rond.

      Verwijderen
  2. Er is een grote groep mensen die voor altijd gevangen zit in het net van de bijstand met al z'n regels, boetes en plichten : de chronisch zieken. Er is een Facebook groep opgericht voor deze mensen om te laten zien met hoevelen wij zijn en ons te verenigen richting de overheid : Concept Nederland.

    Over het rondkomen : ik heb genoeg te eten en een dak boven mijn hoofd. Het vakantiegeld zet ik op m'n spaarrekening om gedurende het jaar kleine dingen zoals schoenen, een jas, ondergoed, handdoeken, keukenspullen te vervangen of eens naar de kapper te gaan. Van de maandelijkse uitkering blijft daarvoor niks over.

    Ik zet elke maand 20 euro op de spaarrekening om te sparen als er iets echt urgents kapot gaat zoals een wasmachine. Maar vaak moet ik dat geld weer terugboeken omdat ik het te hard nodig heb. Gaat er dan iets kapot dan is er maar één keus : kopen op afbetaling.

    Grote zaken is gewoon geen geld voor en dat komt er ook niet. Dus leef ik op een versleten stokoude laminaatvloer, een versleten bank (zie je niks van met een kleed erover 😄) en een schutting in de tuin die ieder moment in elkaar kan storten. Op vakantie gaan is uiteraard ook niet aan de orde.

    De bijstand is genoeg om van in leven te blijven, niet om EEN leven te hebben. Waarvoor het bedoeld is, als tijdelijk vangnet, helemaal prima. Maar voor wie er door ziekte nooit meer uitkomt is het meer een soort (armoede) val, en heel zuur dat je dan nooit eens iets van een extraatje zou mogen krijgen.
    R.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heeft jouw gemeente geen extra potje voor als grote dingen stuk gaan? Vaak mag je dan als persoon in de bijstand een eenmalige extra uitkering daarvoor aanvragen...

      Verwijderen
  3. Hier is nog nooit een cent binnengekomen dat zomaar elke maand op de rekening wordt gestort. Als je zomaar elke maand geld op je rekening gestort krijgt: wat een luxe in dit land! Dit moet je niet te gemakkelijk en vanzelfsprekend maken omdat dat ook nadelig uit zal pakken voor de chronisch zieken en zwakkeren in de samenleving.
    Allemaal rechten die we menen te hebben. Dat daar ook plichten aan verbonden zijn beperkt m.i. misbruik en geeft een stimulans om zelf voor een inkomen te zorgen.
    Van een minimum loon rondkomen is niet minder gemakkelijk en dan blijft er weinig tijd over om op koopjes te jagen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sinds de totstandkoming van de bijstandswet, in 1965, hebben mensen met weinig of geen inkomen inderdaad recht op bijstand, eventueel aanvullend. Dat zijn niet alleen rechten die mensen menen te hebben, maar die hebben ze ook daadwerkelijk!

      Je schrijft dat je nooit geld hebt gekregen dat zomaar op je rekening wordt gestort. Geen kinderbijslag, zorgtoeslag of huurtoeslag?

      Ik ontken niet dat rondkomen van een minimumloon moeilijk is, maar de bijstand is nog weer een stuk lager dan het minimumloon. Volgens mij is de bijstand voor alleenstaanden 70% van het minimumloon.

      Verwijderen
    2. Applaus voor jezelf! Je profiteert neem ik aan ook niet van hypotheekrenteaftrek of andere belastingvoordelen? Ik ben het overigens met je eens dat je niet lichtvaardig moet denken over het gebruik van sociale voorzieningen en dat fraude moet worden aangepakt. Maar ik weet helaas uit eigen ervaring dat leven van een uitkering op bijstandsniveau (WAO met aanvullende bijstand) niet makkelijk is, dat je verdomd goed je best moet doen om uit de schulden te blijven en dat lukt alleen door elke cent letterlijk tien keer om te draaien en alleen het allernoodzakelijkste aan te schaffen en dan maar hopen dat er niks kapot gaat. En dan heb je ook nog voortdurend te maken met alle makkelijke oordelen en vooroordelen van buitenstaanders. Inderdaad: om jaloers op te worden zo'n luxe leventje......

      Verwijderen
    3. I.d.d. in ons land hebben mensen rechten zoals bijstand, toeslagen heel mooi voor degenen die dat door omstandigheden nodig hebben , maar voor ieder daarvoor opgebrachte cent zal "iemand"(anders) moeten werken.....
      Nee, ik heb geen huurtoeslag, zorgtoeslag maar inderdaad wel kinderbijslag in het verleden ontvangen! Heel fijn, samen met het applaus krijg ik dan toch wat! Overigens ben ik heel tevreden met wat ik heb en kan met weinig toe. De ondankbaarheid over alle sociale voorzieningen die we in ons geweldige land hebben ergert me!

      Verwijderen
  4. In de tijd dat ik bijstand kreeg was er een traject dat we moesten doorlopen,een test een gesprek met psycholoog en dan zouden we een aanbod krijgen voor een opleiding.Toen ik daar zat zei die medewerker, het is wel jammer dat we alleen een taalcusus Nederlands mogen aanbieden, dat is onder jouw niveau, en je staat binnen een week zelf les te geven aan het klasje.
    Wat kost dat, en wat verdienen jullie eraan voeg ik. Ze kregen 5000 euro per cursist, de cursus kostte bijna niks en leverde een nietszeggend papiertje op, geen diploma ofzo.
    Ik heb toen TweedeKamerleden ingeschakeld en eiste dat ik een opleiding Helpende in de zog,versneld, met baangarantie a 3000 euro mocht doen.
    De gemeente kreeg heel wat commentaar van die kamerleden en ik mocht daardoor die opleiding van zeven maanden doen.
    Toen ik stage liep, kreeg ik een brief van de Sociale Dienst dat ik nu niet meer beschikbaar was voor werk en dus mijn uitkering gestopt zou worden.Ik zat een maand voor mijn examens(en baan!)

    Zo werken de idiote regeltjes in Nederland.Ik ben eruit gekomen, maar niet dankzij aanmoediging, hulp, of meedenken van de regeltjesuitvoerders.

    Deze praktijken gaan ook nu nog zo, ik las gisteren bijvoorbeeld dit bericht https://nos.nl/artikel/2365180-1-3-miljoen-euro-gemeentegeld-verdampt-door-geflopt-haags-banenproject.html

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Door chronische ziekte heb ik een bijstandsuitkering. Iedere maand krijg ik naast deze uitkering huur en zorg toeslag. Eén keer per jaar kan ik een langdurigheidstoeslag van ruim 400 euroaanvragen bij de gemeente . Reiskosten naar ziekenhuis wordt vergoed door bijzondere bijstand. Nee, ik kom echt niets tekort. Om dat te zeggen dat het genoeg is om te leven, maar dat te weinig om EEN leven te hebben vind ik zeer zwaar overdreven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog een spaartip: Ik stop iedere week 1 euro in een spaarpotje. Deze ene euro mis ik niet echt. Aan het einde van het jaar heb ik dan toch maar mooi 52 euro gespaard.

      Verwijderen
  6. Hier geen bijstand , maar laag inkomen.
    Geen recht op huurtoeslag door inwonend kind met weer net te veel inkomen op jaarbasis.
    Soms denk ik volgens mij zit je in de bijstand met de toeslagen beter.(gevalletje armoedeval)
    Niet dat ik dat zou willen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hier precies hetzelfde inwonend kind met beperking. Mijn baan is 20 uur dus hooguit 900 per maand inkomen. Kom idd nergens voor in aanmerking en zit idd ook in de armoedeval. Zoon ook weinig uren dus komende jaren geen vooruitzicht.

      Verwijderen
    2. Hier ook geen hoog inkomen, maar werk heeft soms wel een exttaatje, een aardigheidje rond de feestdagen, een kerstdiner (buiten coronatijd dan) en vooral sociale contacten, voldoening. Zoals jij ook al schreef, je zouniet willen ruilen, groet g

      Verwijderen
  7. Ik weet van een dinnetje die jarenlang in de bijstand zat vroeger, het beter had dan wij toen terwijl wij werkten. . Er waren veel potjes voor haar voor van alles en nog wat. Zij wist goed de weg daarin. Wij hadden toen 2 kinderen met beperking, kregen geen kinderopvangtoeslag, dat was er toen nog niet. Zij kon een opleiding volgen net behoud van uitkering en heeft nu een supergoed bedrijf. Heerlijk voor haar. Mensen nu in de bijstand hebben het een stuk moeilijker. Ik heb niet de indruk dat je er makkelijk mee rond kan komen. Maar ook mensen met een WiA en WA jong blijven vaak in de armoede hangen. Als ik zie wat je allemaal extra moet betalen voor medicatie, en eigen bijdrage e. D....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Er zijn mijns inziens meerdere kanten aan dit verhaal. Zelf hebben wij een ruim inkomen en dat betekent dat we elke maand ongeveer 2 bijstandsuitkeringen moeten afdragen aan de belastingdienst. Dat is mede zo, omdat we er hard voor werken en geen fraude willen plegen, maar soms is het zuur....
    Daarnaast heb ik me de afgelopen tijd ingezet om mijn werkschuwe broer, die laagbegaafd én digibeet is, een wajong uitkering heeft, wiens relatie verbroken werd, waardoor hij géén woonruimte meer had, zijn leven weer enigszins op de rit te krijgen. Ik heb heel duidelijk gezien, dat geld niet gelukkig maakt, maar het gebrek aan geld wél je leven heel ingewikkeld maakt.
    Voor mensen die de weg niet weten in het regel-en-wetjes oerwoud in Nederland, niet om kunnen gaan met internet én laag opgeleid zijn, soms ook niet wíllen leren, is het heel lastig om rond te komen van een bijstandsuitkering. Ik zie ook inderdaad niet, als je géén sociale huurwoning met huursubsidie hebt (en in ons dorp is daar zo maar een wachtlijst van 6, 7 jaar voor) hoe er dan ruimte is voor een extraatje of zelfs maar noodzakelijke vervanging van een fiets.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als alleenstaande kan ik gelukkig nu rondkomen.
    Toen mijn zoon 21 nog thuis woonde was het armoede.
    De kostendelersnorm doet je de das om.
    Ik kreeg geen huursubsidie omdat zoon gelukkig werk had. Hij moest daar eigenlijk de huurtoeslag en de kostendelersnorm van betalen. Ruim 600 euro. Zo kon hij zelf niet sparen om zelfstandig te gaan wonen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Misschien hebben jullie op het nieuws gehoord, dat de dame die 5 jaar lang door haar moeder van boodschappen werd voorzien terwijl ze uitkeringsgerechtigd was, ook een luxe auto en een motor had, die ze niet vermeld had. Er is nogal wat maatschappelijke verontwaardiging over geweest! Het is dus niet altijd wat het lijkt
    Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat neemt niet weg dat er genoeg mensen zijn die heel onterecht benaderd zijn! Zoals bijvoorbeeld het geval van Henk van Bruggen: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/henk-moest-onterecht-een-deel-van-zijn-bijstand-terugbetalen-omdat-hij-boodschappen-voorschoot-voor-zijn-vriendin/

      Verwijderen
    2. Ik vond het meteen een raar verhaal omdat het echte probleem was dat deze vrouw na betaling van de vaste lasten geen cent zou overhouden. We weten nu waarom. Wel jammer dat nou net net zo'n extreem geval alle aandacht krijgt want er zijn inderdaad honderden mensen als Henk van Bruggen die onevenredig zwaar worden gestraft, waarvan je je kan afvragen of dat nou de bedoeling of wenselijk is.

      Verwijderen
  11. Even serieus niet alleen mensen die geld krijgen worden onterecht behandeld.

    Mensen die keihard werken en daar goed voor beloond worden betalen 50-60% belasting. Dan als je dat jaren doet zonder veel uit te geven moet je betalen omdat je teveel spaargeld hebt. En als je dan naar een tehuis gaat moet je veel meer betalen v hetzelfde kamertje, omdat je buurman wel al t geld heeft uitgegeven aan wat dan ook. En dan als je overlijdt mag je ook nog erfbelasting betalen. Dus vd 1 euro die je met hard werken verdient is ah eind vrij weinig over.

    Misschien zelfs wel minder dan die euro die je via de bijstand ontvangt.

    Elke situatie is anders, maar dat de uitkeringen (voor niet chronische zieken) te hoog zijn om werken te stimuleren, staat volgens mij als een paal boven water.

    Mensen willen teveel.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Die harde maatregelen zijn getroffen, toen er meer dan ons lief was, gebruikgemaakt werd van sociale voorzieningen. Bij ons kwam in 1990 een stukadoor die in de ziektewet zat voor z’n rug maar wel bij ons kwam stuccen. En dit soort verhalen hoorden we overal! Als je gewoon belasting betaalde was je niet wijs.Heel links Nederland geloofde dit niet, toen ze eindelijk ontdekte dat er bovenmatig gebruik gemaakt werd van de voorzieningen zijn er straffe maatregelen genomen en zijn ze doorgeschoten in tekort aan menselijkheid. iIk Ben eigenlijk wel benieuwd hoe het kwam dat iedereen in je omgeving een uitkering kreeg? Ik heb die ervaring helemaal niet, een gescheiden schoonzusje heeft een paar jaar een uitkering gehad en mijn dochter een paar maanden nadat ze na haar studie geen baan kon vinden en door ons al een jaar was onderhouden daarna kreeg ze gelukkig weer een baan. Mijn zusje heeft tijdens haar scheiding alles aangepakt, schoonmaakwerk auto wasstraat en horeca 3 banen om maar niet in de uitkering terecht te komen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hebben jullie toch mooi wel even geprofiteerd van die stukadoor! Je had natuurlijk ook kunnen zeggen: "Nee hoor, we helpen jou niet met frauderen! Wij gaan een andere stukadoor zoeken die het eerlijk doet en die we wit betalen!"

      Verwijderen
    2. Wij hoorden het van hem zelf toen hij aan het stuccen was en we hebben een normale prijs wit betaald! Ik heb zelf gewerkt als verpleegkundige, dat zijn geen groot-verdieners zoals je weet. Wij hebben geen korting gevraagd of gehad, hij was gewoon geadviseerd omdat hij goed was in zijn vak. De opmerking komt wat kort door de bocht over, fijne dag!

      Verwijderen
  13. Het klopt wel dat er veel geklust wordt door "afgekeurden" maar ook dat verhaal heeft 2 kanten.

    Nee ik keur het niet goed, maar ik kan me er toch iets bij voorstellen. Het is namelijk zo dat veel van dat soort beroepsgroepen alleen maar banen hebben voor 40 uur per week. Er zijn best veel mensen die bijvoorbeeld een paar halve dagen per week kunnen werken, maar echt niet meer want dan vallen ze weer uit.

    Ken er een aantal die om die reden een aantal uren bijklussen. Ook mee gesproken, ze zouden echt best een "gewone" baan willen maar dat is er niet. Dus los van dat ze "frauderen" vind ik zeker dat onze maatschappij dit deels veroorzaakt.

    Daarnaast vragen heul veul "nette" mensen wel aan de klusser of "dat beetje extra zwart kan". Dus ook daarin speelt de maatschappij een rol.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat je schrijft klopt helemaal. Ik val ook in die categorie. Ik wil wel werken, maar mag maximaal 20 uur per week werken. En dan vind je dus inderdaad zo goed als geen werk. Ik heb huishoudelijke hulp, kan dus niet zelf in de schoonmaak gaan werken. De zorg is helemaal niets voor mij. En dan heb je de meeste part- time baan mogelijkheden wel gehad. Overal vragen ze meer uren dan ik kan leveren. Dus ja ik ben de rest van mijn leven afhankelijk van een uitkering. Ik kom rond en dat is het.
      Nu is mijn gemeente best coulant en mag ik wel met de rest van de familie mee op vakantie en mee met andere uitjes. En vinden ze het ook geen ramp als ik een nieuwe wasmachine of iets dergelijks zou krijgen. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ik eet elke dag warm bij mijn ouders, maar daarvoor in de plaats betaal ik de boodschappen. Ik eet er voor de sociale contacten en omdat ik dan dingen te eten krijg die ik anders niet kook zoals erwtensoep, andijviestamppot etc.

      Verwijderen
  14. De participatiewet is opgesteld door haatdragende ellendelingen. Het maakt met alle regeltjes normaal leven onmogelijk. Nog los van de lage uitkerings bedragen, zijn de regels schaamteloos vijandig naar de uitkeringsgerechtigden toe.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.