woensdag 20 januari 2021

Gastblog voorlopige aanslagen Belastingdienst

Voorlopige aanslag van de Belastingdienst ontvangen? Controleer hem extra goed

Vanaf half december ontvangen ruim 4,2 miljoen mensen een brief van de Belastingdienst met hun voorlopige aanslag over 2021. Heleen Bisschoff-Moonen, als ketenmanager Inkomensheffingen verantwoordelijk voor de voorlopige aanlag bij de Belastingdienst, legt uit waar je op moet letten. 2020 was immers een bijzonder jaar, mogelijk ook met impact op jouw situatie.

De voorlopige aanslag 2021 is een schatting van de inkomstenbelasting die je over 2021 mogelijk moet betalen of terugkrijgt. De Belastingdienst baseert de voorlopige aanslag op de gegevens die bij hen bekend zijn. Voor 2021 zijn dat de voorlopige aanslag 2020 of definitieve aanslag 2019. Een definitieve berekening over 2021 volgt als je aangifte inkomstenbelasting 2021 doet.

Met de voorlopige aanslag kun je met maandelijkse betalingen of teruggaven voorkomen dat je pas na 2021 belasting over 2021 betaalt of terugkrijgt.

Coronacrisis

Door de coronacrisis is het een bijzondere tijd. Veel mensen hebben te maken met de gevolgen. Misschien weet je daarom nog niet precies wat je inkomen in 2021 wordt en is de schatting van de Belastingdienst te hoog of te laag. Laat het de Belastingdienst weten door je gegevens te wijzigen via het wijzigingsformulier op Mijn Belastingdienst. Je kunt je voorlopige aanslag op ieder moment aanpassen, ook als er tussendoor iets in je situatie wijzigt. Meer informatie over wanneer en hoe je dit doet vind je op www.belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.

Naast je inkomen veranderen er misschien ook zaken in je privésituatie in 2021. Ga je samenwonen of uit elkaar, of krijg je een kind? Dat kan gevolgen hebben voor je heffingskortingen en aftrekposten en daarmee voor je voorlopige aanslag.

 Een paar voorbeelden:

 -       Is je gezinssituatie gewijzigd omdat je je eerste kind hebt gekregen?

Dan heb je misschien recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Kijk op belastingdienst.nl voor meer informatie door bij ‘Waar bent u naar op zoek’ inkomensafhankelijke combinatiekorting in te vullen.

Samenwonen, trouwen of scheiden in 2021 heeft gevolgen voor het fiscaal partnerschap en misschien ook voor je woonsituatie. Dat heeft vaak ook fiscale gevolgen. Als je al een voorlopige aanslag hebt, is het misschien nodig om deze te wijzigen. Kijk op belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag om te bepalen of je een voorlopige aanslag moet aanpassen.

 -       Heb je een huis gekocht of je hypotheek overgesloten?

 Heb je een huis gekocht, dan kun je je maandlasten verlagen door een voorlopige aanslag over 2021 aan te vragen. Afhankelijk van het hypotheekbedrag scheelt dat soms wel een paar honderd euro per maand. Als je een hypotheek in 2021 oversluit, kun je naast hypotheekrente vaak nog meer kosten aftrekken van je inkomen in 2021 zoals bijvoorbeeld eenmalige kosten als de boeterente, notariskosten voor de hypotheekakte- en bemiddelingskosten voor het afsluiten van de hypotheek. Deze kun je als aftrekpost opnemen in je ‘Verzoek om een voorlopige aanslag 2021’. Daarmee kun je in veel gevallen je maandelijkse lasten verder verlagen.

Ben je in 2020 overgestapt op een andere hypotheekaanbieder? Dan betaal je nu waarschijnlijk minder hypotheekrente. Dat betekent dat je ook minder hypotheekrente kunt aftrekken van je inkomen in 2021. Door de voorlopige aanslag 2021 te controleren en als dat nodig is aan te passen aan het nieuwe bedrag aan hypotheekrente, voorkom je dat je na 2021 bij je aangifte inkomstenbelasting 2021 terug moet betalen.

Lees op belastingdienst.nl/koopwoning welke kosten aftrekbaar zijn. Bewaar facturen en hypotheekrentegegevens goed want je hebt deze gegevens ook nodig voor je aangifte inkomstenbelasting 2021.

Het nieuwe belastingjaar goed beginnen? Controleer dan je voorlopige aanslag!

Controleer en wijzig je voorlopige aanslag als dat nodig is. Dan weet je zeker dat je na het doen van je aangifte inkomstenbelasting over 2021 niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt je voorlopige aanslag voor 2021 wijzigen via het wijzigingsformulier op Mijn Belastingdienst.

Voor meer informatie kun je terecht op belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag en belastingdienst.nl/corona.

Tip: ontvang je Toeslagen? En wijzigt je inkomen in 2021? Geef je nieuwe inkomen voor 2021 dan ook door via Mijn Toeslagen op Toeslagen.nl.

1 opmerking:

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.