zondag 10 januari 2021

Voorouderonderzoek met een DNA test

Ik vind het programma Verborgen Verleden altijd heel leuk! Bekende Nederlanders, voor mij overigens niet allemaal bekend, maar dat terzijde, gaan op zoek naar voorouders en doen daarbij soms heel verrassende ontdekkingen. Gisteravond ging oud-voetballer Ronald de Boer op zoek naar zijn voorouders en kwam uit in Duitsland en ook in Rotterdam, waar een VOC kapitein woonde.
Ikzelf ben ook heel nieuwsgierig naar mijn voorouders en ik heb online al heel veel gevonden!
Bijvoorbeeld een voorouder (hij was de grootvader van mijn overgrootvader) die met Napoleon mee naar Rusland ging. Deze voorouder had al kinderen toen hij in het leger van Napoleon ging. Het was een arme sloeber die voor geld de plaats innam van een rijke boerenzoon. Zo kon de boerenzoon lekker thuis blijven en werd zijn dienstplicht door iemand anders vervuld, mijn voorouder dus. Toen hij weer terugkwam, werd hij bedelaar (waarschijnlijk had hij last van PTSS door die vreselijke veldtocht naar Rusland, waarvan er van de bijna 700.000 soldaten maar 20.000 levend terugkeerden) en lukte het hem niet om zich aan te passen aan het gewone leven en moest hij voor straf voor zijn bedelarij naar Veenhuizen.
In sommige gevallen kon ik bij mijn voorouders terug naar 1530 en 1545. Alles in Friesland en iedereen heeft Friese namen die van generatie op generatie doorgegeven zijn.
In de familie van de voorouder die dienst nam in het leger van Napoleon waren nogal wat mensen met zwart haar en donkerbruine ogen. Ik heb ze gekend, die broers en zussen van mijn grootvader en ze waren inderdaad nogal donker en ze hadden ook een vrij donkere huid. Er werd altijd gezegd dat één van mijn voorouders in die tak van de familie een zigeuner was, maar eerlijk gezegd denk ik dat dit verzonnen is.
Ik heb wel eens gedacht over DNA testen, maar omdat al de door mij gevonden voorouders uit het noorden of midden van Friesland komen, geloof ik niet, dat er verrassende nieuwigheden uit komen. Ik denk dat het weggegooid geld is.
Al mijn voorouders zijn, voor zover ik kan nagaan, zeer honkvast en verhuizingen beperken zich tot een paar dorpen verderop en uiteindelijk in de 19e eeuw naar de stad Leeuwarden.

Heb jij een DNA vooroudertest gedaan en kwam je daarbij nog verrassingen tegen?

19 opmerkingen:

  1. Je weet maar nooit. Je doet natuurlijk wel alleen onderzoek naar wat de vrouwen beweerden dat de vader was. Knipoog.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik keek altijd naar verborgen verleden. Maar eerlijk gezegd, gaat het me nu wat vervelen. Dat Nederlanders Duitse voorouders hebben, is niet zo bijzonder. Ik heb van mijn moederskant twee Duitse voorouders en van mijn vaderskant één. Daarbij ben ik door de uitzending met Gerrit Zalm er achter gekomen, dat wij een voorouder delen. Gerrit Zalm heeft voorouders in Staveren, een grootmoeder van mij kwam daar ook vandaan. Toevallig dezelfde voor en achternaam. Dus werd ik getriggerd en ben ik het uit gaan zoeken. Frank de Boer zijn ouders delen een stel voorouder, de vader en moeder van Gerrit zalm delen ook een stel voorouders

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De aflevering van gisteren was zeker niet de spannendste ooit. De ouders van mijn betovergrootmoeder Aaf waren neef en nicht. en een ander stel voorouders van mij waren achterneef en achternicht van elkaar.
      Misschien niet ongebruikelijk vroeger.

      Verwijderen
  3. En een voorouder die naar Friesland is gekomen vanuit?? Je hebt nu zoveel onderzoek gedaan.. is het niet leuk om te kijken of er nieuwe inzichten komen vanuit DNA test? Wie weet beland je in Spanje en is een voorouder een soldaat geweest uit het Spaanse leger die in Friesland terecht kwam. En daarom die donkere huid en ogen?. Oke mijn fantasie slaat op hol.. maar.. Je hebt gespaard voor later.. later is nu. Soms is het dan ook gewoon leuk om geld uit te geven aan een hobby. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk precies hetzelfde als Bieke, hobby's kosten geld, maar later is nu.... Ik heb jaren geleden op de traditionele manier onderzoek gedaan (oude documenten), als ik de familienamen volg (dus vader van vader enz) kom ik bij mijn moeder uit in Frankrijk (hugenoot die naar het noorden vluchtte), bij mijn vader in Warwick Engeland. Waarom de beste man in 1750 naar Nl ging heb ik (nog) niet kunnen achterhalen., maar hij trouwde 2 jaar later een weduwe, met wie hij 2 zonen kreeg, o.a. mijn bet-bet-overgrootvader.

      Verwijderen
    2. Door dat donkere uiterlijk verwacht je inderdaad iets niet-noord-Europees. Dat kan Iberisch zijn, of Joods, of sinti (met wortels in het huidige Pakistan of Afganistan.
      Volgens mij zijn vrijwel alle mensen in Europa een soort mix. Ik verwacht Vikingbloed, Engels bloed en dus iets exotischer, vanuit het Iberisch schiereiland, Joods of vanuit Azië.
      Op zich zijn de tests weinig nauwkeurig en soms nietszeggend. Ik heb gekeken naar een uitzending hierover bij Kassa, daar werd ik niet heel enthousiast van: https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/online-dna-tests-gevaarlijk-en-onbetrouwbaar

      Verwijderen
    3. Om zulke specifieke zaken te ontdekken, moet je aan stamboomonderzoek doen. Een dna onderzoek kan alleen globale aanwijzingen geven. Je moet deze beide zaken wel onderscheiden. Ik zou bv wel met iemand waarvan ik vermoed dat hij familie is, een dna test doen. Dan kun je zien of er familieverbanden zijn. Of juist niet. Dat doen ze bij het programma: dna onbekend. En aan dna kun je alleen globaal zien, waar je wortels liggen. Waarbij bv West Europa één is.

      Verwijderen
  4. Mijn vader heeft het een en ander uitgezocht. Hij was schoenmaken en zin vader ook een een voorvader had een schoenmakerij op het A-Kerkhof in Groningen. Ook van moeders kant komen we uit Blijham.

    Blogster Bertiebo heeft net DNA opgestuurd en wacht nu op de uitslagg

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind zelf de dingen die via stamboomonderzoek naar boven komen vaak niet zo heel erg boeiend. Het verhaal dat een breed DNA onderzoek over mij en mijn verre voorouders zou kunnen vertellen lijkt me wel grappig maar ik zou nooit vrijwillig dna naar een comercieel bedrijf opsturen. Mijn vertrouwen in hun zorgvuldigheid met die gegevens is nog veel kleiner dan mijn vertrouwn in de overheid op dat vlak.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik bof wat dat betreft. Ik kom uit een bekende Amsterdamse familie, met een stamboom. Alles is al uitgezocht. Mensen reageren ook vaak op mijn (dubbele) achternaam. En dan zeg ik toch, ja ja leuk die naam maar ik heb toch echt mijn hele leven moeten werken voor het onderhoud.
    Daarnaast ben ik blij dat ik nu leef, zelfs mijn ouders waren toch bevooroordeeld, al zeiden ze van niet.
    Ze waren het niet eens met de keuze van mijn partner. En dat hebben ze duidelijk laten merken. Zo ook bij mijn zussen en broer.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. bij onze familie is een stamboom onderzoek gedaan,interesant om te lezen. maar het bevat alleen de manlijke tak .gaat wel ver terug ,en veel uit kerk registers.rijke familie ,maar alles kwijt geraakt in de crisis jaren .soms verdrietig geworden van al die zo jong gesterven kinderen ,het leven was hard in die tijd .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb in mijn stamboom gezinnen gevonden waarvan meer dan de helft van de kinderen overlijdt in het eerste levensjaar. Dat was onder anderen het geval met het gezin waar mijn overgrootmoeder in geboren werd. Van de 13 kinderen overleefden 4 het eerste levensjaar. Niet alleen kinderen overleden heel jong, ook moeders. Die overleefden soms het kraambed niet of stierven aan ziektes als tbc of cholera of tyfus. Of gewoon aan een zwak hart of zo. De medische zorg was minimaal of helemaal afwezig.

      Verwijderen
  8. Ik vraag me altijd af wat zo’n bureau met die gegevens doet. Aan jou de minimale data opsturen (die waarmee ze reclame maken) en de rest aan farmaceutische bedrijven? Uit je DNA blijken toch ook erfelijk ziektes? Aan verzekeraars om het risico in te schatten? En het hoeven geen Nederlandse bedrijven te zijn; ik heb er geen belang bij dat mijn DNA-gegevens in Chinese of Amerikaanse handen komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben op zich best nieuwsgierig naar de lijn van mijn moeder - die is inmiddels gestopt, en niet zó uitgebreid. De lijn van mijn vader: in de vorige generatie(s) té vele kinderen, te uitgebreid, en té veel voorkomende naam... Maar tot nog toe deed ik alleen wat halfslachtige pogingen, via internet, nooit iets serieus'. Zo'n bureau zou ik niet zo snel in de arm nemen: WAT doen ze met de gegevens die ze krijgen / uitzoeken, in hoeverre ben je zelf nog de baas over je onderzoeksresultaten?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Iemand die ik ken, kwam er zo achter dat haar vader tijdens zijn studententijd spermadonor geweest was. Hij heeft het haar verteld toen hij hoorde dat ze zo'n test wilde gaan doen. Zij en haar broers weten nu van minimaal drie extra biologische kinderen van hem, en het zullen er meer zijn. Een beetje bizar, maar gelukkig heeft hij de tijd genomen om uit te leggen waarom hij dat toen gedaan heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, die kans is er. Je hebt ook mensen die er achter komen dat ze geadopteerd zijn of verwisseld zijn bij de geboorte. Dan word je opgevoed in een Italiaanse of Engelse familie en dan geeft je DNA iets totaal anders aan, waardoor blijkt dat jouw "familie" jouw biologische familie helemaal niet is.

      Verwijderen
  11. Mijn moeders familie komt uit Friesland en waren veelal boeren. In de familie is in de 18e eeuw een hannekemaaier uit Duitsland ingetrouwd. Dat zal wel vaker zijn voorgekomen. Misschien was dat in jouw familie ook het geval?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben hier ook wel benieuwd naar!
    Mijn oma, geboren rond 1900, was namelijk geadopteerd en er is maar weinig bekend over haar familie/afkomst. Gezegd wordt dat ze van joodse afkomst is, maar zeker weten doen we dat niet. Voor zover bekend was de oma van mijn opa (de man van de geadopteerde oma dus) afkomstig uit Frankrijk. Familie van moederskant zijn voornamelijk afkomstig uit Friesland.

    Qua familie van mijn man denk ik dat ze ook erg gemengd zijn, gezien de vele lichte mensen in zijn familie (wat onder die afkomst niet bepaald veel voorkomt). Waarschijnlijk zitten er een aantal Turkse en Franse voorouders tussen (voormalige Ottomaanse en Franse kolonie namelijk), dat wordt gezegd althans maar zeker weten doen ze het ook niet.

    Wat verdrietig trouwens van die 9 overleden kinderen binnen één gezin.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Persoonlijk vind ik dit zeer interessante dingen, maar zelf zal ik niet ver komen met een onderzoek en dus laten we het verleden maar voor wat het is..

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.