maandag 4 januari 2021

Vriezer opruimen!

Ik heb 3 vriezer lades. Één grote lade, een ondiepe lade en een kleine lade. Achter die laatste lade zit de motor van mijn koel-vriescombinatie. De ruimte is dus beperkt.
Het is al weer lang geleden dat ik mijn vriezer opgeruimd heb. Dat doe ik namelijk niet iedere keer als ik mijn vriezer ontdooi. Soms doe ik alle inhoud er gewoon weer in, zonder de inhoud echt kritisch te bekijken.
Wat zit er in mijn vriezer?

  • brood (gewoon volkoren, plakjes kerststol, krentenbollen voor de kleinkinderen)
  • vleesvervangers, geen idee hoeveel en wat precies, maar ik heb ze wel voorzien van aankoop(= invries-) datum
  • dozen met ingevroren maaltijden, maar wat daar in zit?
  • ingevroren bereidde tofu
  • groente zoals spinazie en sperziebonen
  • ingevroren kleinfruit, zoals blauwe bessen.
  • waterijsjes voor de kleinkinderen

Het is een beetje een rommeltje en ik mis de laatste tijd overzicht. Als ik over een x aantal weken maanden geopereerd word, is het handig om wat lekkere diepvriesmaaltijden gereed te hebben waar ik verder weinig aan hoef te doen! Tijd om orde op zaken te stellen.

Hoe ga ik het aanpakken?
Die spinazie en sperziebonen ga ik verwerken in maaltijden.
De vleesvervangers ga ik ordenen op datum en ik ga bepalen wat er op kan en wat ik er nog bij wil kopen (bij voorkeur in aanbiedingen).
De bestaande maaltijden ga ik opgebruiken, zodat er ruimte komt voor nieuwe maaltijden.
Er is weinig kleinfruit meer en dat is komende week in de aanbieding bij AH en ook bij Lidl. Dus dat ga ik aanvullen.
Het worden in de komende tijd tamelijk zuinige weken, want ik ga veel voeding uit de vriezer gebruiken en opmaken.  In figuurlijke zin gaat de bezem er door!

13 opmerkingen:

  1. Ik plak post-it stickers op de deksels van de bakjes die ik invries, met datum en wat erin zit.
    Sinds een aantal maanden schrijf ik in een agenda mijn weekmenu. Achterin die agenda noteer ik wat ik in de diepvries doe en wat ik eruit haal. Bij het plannen van het weekmenu, kijk ik naar mijn diepvriesvoorraad en plan daarmee ook wat ik eet.. Zo heb ik ook een betere verdeling van kleuren en vitaminen/voedingswaarde op een dag. Door mijn lijstje bij te houden vergeet ik niets en wordt alles binnen een maand opgemaakt. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier komt een nieuwe koel/vriescombinatie. Dus eet ik ook de vriezer leeg. Het voelt bijna vreemd,steeds minder voorraad.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier ook bezig met de vriezer.En de keukenkastjes. Eigenlijk gewoon een nieuwjaarsschoonmaak. Wel fijn om de vriezer in de winter aan te pakken, doe ik elk jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja dat is soms nodig Aaf.
    Ik ben er ook aan begonnen door de opdracht van 52 weken duurzaam.
    En maar goed ook want ik heb best veel voorraad nog.
    Daarom ga ik dat 2 weken doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb in totaal 14 vriezerlades en 2 kleppen.
    Om dat overzichtelijk te houden is het wel goed gesorteerd, Alle groente in een la, alle zelfgekweekte fruit in een andere. Zelfgemaakt kant en klaar maaltijden in de andere. Vis bij vis en vlees bij vlees. Zelfs een aparte la voor alles wat erbij soep maken komt kijken.
    En ik heb een Word document meyt wat er per lade inzit en van wanneer.
    Zo hou ik prima overzicht

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wil in excel een overzicht maken van de inhoud van de diverse lades in mijn vriezer + ik ga stickers plakken op ingevroren maaltijden, daar zet ik op wat het is.
      En vervolgens ga ik het verbruik bijhouden en ook wat er in gaat. Niet per plakje brood dat er uit gaat, maar in grote lijnen.

      Verwijderen
    2. Ik gebruik schildertape op zakjes en bakjes. Ook handig

      Verwijderen
    3. Ik gebruik ook afplakband en een watervaste stift. Voldoet prima en is ook weer makkelijk los te trekken, in tegenstelling tot stickers.

      Verwijderen
  6. Ik heb een 5 laden vriezer. Bovenin de snacks zoals pizza, patat, ijs, en bladerdeeg. Dan 2 lades met groenten zowel van eigen oogst als uit de supermarkt, hier zitten ook de bakjes met restjes in. 1 lade met brood.1 lade met ( dit is de kleinste la) met fruit blauwe bessen ed.
    Een overzicht is echt handig. Nu in onze sobere maand maken we flink gebruik van alle voorraad.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb een vrieskist en een vriezer met 4 laden. Omdat we ver van winkels wonen is het fijn om flink wat voorraad te hebben. Daar zit in : groentes uit de moestuin, vlees & vis, brood en soms een pizza of ijs. In de vriezer met laden, die in de keuken staat, doe ik per la groente, brood, vlees & vis waarvan ik van plan ben dat binnenkort te eten. In de vrieskist die in een schuur staat zit de meeste vooraad, waarvan ik dus regelmatig dingen overhevel.
    Maar in zo'n kist blijft van alles onderin liggen. Die moet ik nodig eens uitmesten !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je gaat je ingevroren groente verwerken in maaltijden en opnieuw invriezen? Gaat dat niet koste van de kwaliteit van de groente? of begrijp ik het verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij nauwelijks. Bevroren groente heeft meer vitamines dan verse groente, omdat het niet in een vrachtwagen en in de winkel aan zuurstof blootgesteld is. Als je het ontdooit en verwerkt, verliest het iets van voedingswaarde, maar het is, lijkt me, nog altijd beter dan verse groente verwerken in maaltijden en dan invriezen.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.