zondag 28 maart 2021

Van 150 naar 0 per dag

En dan vraag je je misschien af: 

150 van wat?
Mijn antwoord: eenheden insuline.

Zes jaar geleden spoot ik per dag 150 eenheden insuline vanwege diabetes type 2. Dat was niet omdat mijn lichaam zelf geen insuline meer aanmaakte, maar omdat mijn cellen door mijn overgewicht nogal ongevoelig waren geworden voor de lichaamseigen insuline en ook de insuline die ik bij mijzelf injecteerde. Ik had een BMI van > 40 en dat maakte dat ik zeer ernstig overgewicht had. Door dat overgewicht had ik die hoeveelheid insuline nodig. Met die insuline had ik keurige bloedsuikers en daarmee zorgde ik dat de diabetes relatief weinig schade in mijn lichaam aanrichtte.

Maar zeer ernstig overgewicht is wel een factor bij het ontstaan van allerlei ziektes: meer kans op kanker, meer kans op COPD en zo zijn er nog wel wat meer ziektes waar je bij overgewicht een grotere kans op hebt.

Dus voor mijn gezondheid zou het veel beter zijn om een lager gewicht te hebben. Maar hoe doe je dat dan? Ik ben zes jaar geleden veel meer gaan bewegen, meer gaan zwemmen, meer gaan fietsen. En dat hielp. Zo langzamerhand raakte ik wat kilo's kwijt en daardoor kwam ik al vrij snel onder het BMI van 40.
In de eerste 1,5 jaar verdween er 10 kilo. Daarna werd het moeilijker om gewicht te verliezen, heel gestaag ging mijn gewicht iets naar beneden. Doordat ik lichter was, kon ik ook minderen met insuline.
Dat lichter worden ging in langzaam tempo door tot afgelopen zomer, toen ik medicijnen kreeg waardoor ik voortdurend misselijk was. Ik had weinig zin in eten en dus viel ik gemakkelijk af. Het was zelfs zo dat ik moeite moest doen om niet te snel gewicht te verliezen. Lees er hier meer over. Die misselijkheid is lang gebleven en toen die eindelijk over was besloot ik om door te gaan met gewicht verliezen, ik was al gewend om weinig te eten en het kostte weinig moeite om dat vol te houden. Ik koos voor koolhydraatbeperkte voeding. Ik bouwde mijn insulinegebruik steeds verder af, tot 1,5 week geleden, toen bleek dat mijn gemiddelde bloedsuiker over 2 à 3 maanden erg laag was (dat kun je meten door middel van bloedonderzoek).
Volgens de verpleegkundige kon ik helemaal stoppen met insuline.
Of dat kon ik in ieder geval proberen.

Wow! Na 22 jaar stoppen met insuline! Ik doe dat nu 1,5 week en het gaat goed! Ik meet vaak mijn bloedsuikers en die zijn goed!
Hier ben ik heel blij mee!
Ik moet er nog wel aan wennen. Het komt regelmatig voor dat ik denk: volgens mij vergeet ik wat! En dan bedenk ik o, nee, ik hoef niet meer insuline te spuiten.

Heb ik dan helemaal geen medicijnen meer voor mijn diabetes? Jawel, ik heb nog pillen en die moet ik ook blijven gebruiken, maar vooralsnog heb ik geen insuline meer nodig en heel misschien kan ik, als ik na mijn 2e nieuwe heup actiever word en nog wat gewicht kwijt raak, ook die pillen laten staan.
De tijd zal het leren!

26 opmerkingen:

  1. Geweldig, wat een prestatie!!!
    Petje af voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is erg fijn voor je, gefeliciteerd met je doorzettingsvermogen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is geweldig nieuws Aaf! Gelukwensen, en hulde voor je doorzettingsvermogen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wauw, hartstikke goed. Diepe buiging voor die prestatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Maar Aaf, over dat bewegen gesproken. Ook al is je heup nog slecht, fietsen gaat toch altijd? Lopen zal een probleem zijn zolang je nog niet geopereerd bent. En lang lopen is ook niet zo best voor de knieën. Die zullen ook een tik hebben gekregen van het overgewicht. Maar fietsen is altijd goed. En je komt buiten.
    Vanmiddag krijg ik een Pfizerprik. In Papendal. Eindelijk.
    Prettig weekend. Groet, Francien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het even kan fiets ik zeker ook hoor, iedere dag tenminste 30 minuten en vaak meer! Alleen als het stormt blijf ik thuis. Fietsen is niet altijd pijnloos. Meestal heb ik een beetje pijn, dat is te doen. Op sommige dagen doet iedere omwenteling van de trapper erg veel pijn en pijnstilling helpt niet echt. Dan fiets ik niet zo lang, maar bij mooi weer fiets ik ook dan een klein stukje.

      Verwijderen
  6. Beste Aaf, ik vind het heel goed van je wat je hebt bereikt. Ik wist niet dat gewicht zoveel invloed had. Ik heb zelf ook diabetes 2 en ik slik twee keer per dag metformine. Je hebt me met je verhaal enorm gestimuleerd om ook iets te gaan doen. Ik heb een bmi van bijna 25, maar ik zou best iets kunnen afvallen en wellicht beter op mijn voeding kunnen letten. Dank je wel! Groetjes, Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is tegenwoordig een lifestyleprogramma dat heet: Keer diabetes2 om. Veel zorgverzekeringen vergoeden deelname, sinds 1 januari 2021 ook mijn zorgverzekering, alleen komt die vergoeding voor mij een beetje als mosterd na de maaltijd, ik heb het al bijna helemaal zelf gedaan.
      Over Keer diabetes2 om:
      Je gaat aan de slag in kleine groepen en je word begeleid door een verpleegkundige, een diëtist en een (bewegings)coach
      Het programma is toegespitst op:
      *gezonder eten
      *meer bewegen (beweging die bij jou past)
      *goed slapen
      *beter ontspannen
      Lees hier meer: https://keerdiabetesom.nl/

      30% van de deelnemers heeft na deelname helemaal geen medicijnen meer nodig. Meer dan 50% gebruikt minder medicatie.

      Verwijderen
    2. Een goede tip! Ik kan mij voorstellen dat je graag gewild had dat dit er 6 jaar geleden al geweest was! Ik stel mij zo voor dat je enthousiast had meegedaan aan dit programma!

      Verwijderen
    3. @Anita: ik slik nu alleen nog metformine en ik hoop dat ik ook daarmee kan stoppen als mijn BMI lager is dan 25.
      @Anoniem: ik had zeker meegedaan! Het programma is nogal duur als je het zelf moet betalen, iets van 3500 euro per jaar, maar het programma is zo effectief, dat het volgens onderzoekers uiteindelijk kostenbesparend werkt en daarom vergoeden nu de meeste zorgverzekeringen het programma.
      Ik heb zes jaar geleden niet overwogen om het zelf te betalen omdat ik al sinds 1985 de diagnose diabetes heb (in de eerste jaren alleen zwangerschapsdiabetes) en ik meende dat het programma bedoeld was voor mensen die nog niet zo lang diabetes hadden. Ik was bang dat het bij mij weinig of misschien wel helemaal geen effect zou hebben.

      Verwijderen
    4. Daar moet ik toch nog eens naar kijken! Mijn zorgverzekeraar vergoedde het in het verleden niet, en dan was het me veel te duur - misschien inmiddels wel? En als het dan betaalbaar is, kan ik DAN de motivatie vinden om mee te doen?

      Verwijderen
    5. VGZ, IZA, IZZ, Univé, UMC, Bewuzt, ZEKUR, Zorgzaam, Menzis, Ander Zorg, Hema, EUcare, Promovendum, BeSured, National Academic, DSW, Stad Holland en inTwente vergoeden de leefstijlbehandeling bijna volledig.
      Volgens mij is de eigen bijdrage 50 euro.

      Verwijderen
  7. Super! Gefeliciteerd met dit mooie resultaat. Hopelijk krijg je snel je tweede heup en kun je er echt van gaan genieten. Hartelijke groet, Simone

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik hoop dat je anderen hiermee inspireert.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat ik je kan inspireren! Ik deed het afvallen en vooral het gezonder worden in de afgelopen 6 jaar in heel kleine stapjes. Ik had toen ik begon zeker niet als doel om veel af te vallen, maar vooral om gezonder en fitter te worden. Dan helpt meer bewegen en 5% van je gewicht kwijtraken al enorm!

      Verwijderen
  9. Petje af. Mag je die statines nu ook laten staan? Of slik je die al niet meer?

    Goed dat je hier erover schrijft, je hebt een groot bereik en dit zet denk ik veel mensen aan tot nadenken over wat je zelf kan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die statines slik ik nog wel. Inmiddels ben ik wel met 1 van de 2 soorten bloeddrukmedicijnen gestopt omdat die niet meer nodig was.
      De volgende stap zijn de statines en het andere bloeddruk medicijn. Maar aangezien ik als twintiger met een gezond BMI al een bloeddruk had die aan de hoge kant was, weet ik niet of dat laatste gaat lukken.

      Verwijderen
  10. Petje af Aaf! Gefeliciteerd! Op facebook zijn ook groepen actief t.a.v. koolhydraatarme voeding, diabetes etc. echt een aanrader vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Knap en gefeliciteerd, mooie mijlpalen heb je bereikt. Succes met de vervolgstappen. Erg leuk om te lezen dit.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wát ontzettend knap AAf. Natuurlijk heb ik het over de medicijnen die je nu niet meer nodig hebt, maar vooral door het harde werk waardoor je dit bereikt hebt. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het kan zijn om af te vallen. Ik kan me niet voorstellen hoe het is als je BMI boven de 40 is, maar ik heb ontzettend veel respect voor hoe je het hebt aangepakt (Ik volg je al langer dan vandaag, ha ha)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.