woensdag 28 april 2021

Gemiddeld stroomverbruik 12,6 kWh per week, hoe doe je dat?

Ik heb in het afgelopen jaar  657 kWh stroom verbruikt. Veel mensen gebruiken veel meer dan ik. Een vergelijkbaar huishouden (ook een eengezinswoning, ook alleenstaand) zou volgens SLIM energieinzicht per jaar ongeveer 4,7 x zo veel stroom verbruiken als ik dat doe.
Hoe doe ik dat?

Ik gebruik veel apparaten niet:
geen afwasmachine,
geen droger,
geen airco
geen tropisch aquarium met verwarming en pomp
geen 2e vriezer of 2e koelkast
geen waterbed
geen terrasverwarming
geen tuinvijverpomp

Wat gebruik ik wel?
- Uitsluitend spaarlampen en ledlampen. Lampen die ik vaak gebruik hebben een ledlamp, op andere plekken heb ik nog spaarlampen.  Ik heb een lamp aan op de plek waar ik ben.  Op andere plaatsen is het donker in huis. Een uitzondering is gebruik van verlichting in de WC en in de keuken. Als ik daar even ben, dan laat ik de lamp in de woonkamer aan.
- Zo nu en dan gebruik ik mijn waterkoker. Ik zorg dat ik niet meer water verhit dan ik nodig heb.  Het restwater zou immers toch alleen weer afkoelen en nutteloos zijn.

- Ik was ongeveer 1x per week en alleen als de 5,5 kg trommel vol is.  Ik was dan meestal op lage temperaturen. Mijn machine is relatief nieuw en heeft een A++ label.
- Ik heb een zeer zuinige A+++ koel/vriescombinatie, die aanschaf heeft er voor gezorgd dat ik veel minder stroom verbruik dan vroeger.
- Ik gebruik bijna dagelijks 1x mijn broodrooster en de magnetron voor het ontbijt. Soms warm ik 's avonds een maaltijd op in de magnetron.
- Mijn PC staat 's avonds meestal aan + het beeldscherm + soms de luidsprekerboxen. Na afsluiten gaat de stekker er uit. Als ik de luidsprekers niet nodig heb, dan staan ze niet aan.
- Iedere nacht gaat mijn hoortoestel-apparaatje aan. Het droogt met warmte en desinfecteert met UV licht.
- Mijn elektrische wekker staat continu aan
- Mijn CV ketel staat aan en pompt wanneer er om warm water gevraagd wordt. Deze ketel is 4,5 jaar oud en vrij zuinig.
- 1 x per week laad ik mijn elektrische tandenborstel op. Die oplader staat verder niet op de stroom.
- 1x per 2 dagen laad ik mijn mobiel op.
- zo nu en dan gebruik ik mijn oven. Niet erg vaak, ik denk ongeveer 1x per 6 à 7 weken.
- Mijn TV staat zo'n 4 à 5 x per week aan. Als ik hem uit doe, dan gaat de stekker uit het stopcontact. 
- Mijn internet modem staat volcontinu aan, evenals mijn vaste telefoon.

Wil je je verbruik omlaag brengen? Lees dan eens hier op de site van Milieucentraal.

9 opmerkingen:

 1. Keurig. Aanzienlijk minder dan hier uiteraard (5 personen) en we zijn van alle luiigheden voorzien (of "efficiënt). Vaatwasser, 2e koelkast, losse vrieskist. Elektrische auto en een plugin. Elektrische vloerverwarming in de badkamer, overal airco die vooral gebruikt wordt om te verwarmen.
  Dus qua elektra komen we uit op ~11.000kwh per jaar. Met gas slechts op 600-700m3, niet slecht voor een vrijstaande woning en 5 personen.

  We hebben op 1 lamp na overal LED-lampen, de TV & overige installaties staan op een schakelaar en gaan dus helemaal uit. Wifi gaat 's nachts gedeeltelijk uit. De modem zelf blijft aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te zien! Ik hou het eigenlijk nooit bij en heb ter vergelijking even in de app gekeken. Maar ik kan niet goed zien hoeveel ik nu verbruik. In ieder geval veel minder dan de zonnecellen opleveren. Vorige week stond de stand op -15 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de winter gebruiken wij normaal. In de zomer wordt er zoveel terug geleverd dat wij over een jaar 0 % gebruiken. En dit al 7 jaar. En normaal is wel een droger, twee tv's, inductie koken. En de magnetron en oven regelmatig gebruiken. Zelfs nu nog staat de elektrische deken op standje 1 's avonds een uurtje aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel keurig. Ik leef ongeveer onder dezelfde condities (eengezinswoning, alleenstaand, gepensioneerd, de laatste 12+ maanden vrijwel steeds thuis). Ook ik gebruik veel apparaten niet (maar wel een afwasmachine). Ik verbruikte het afgelopen jaar 934 kWh stroom. Het verschil met 657 kWh is voor mijzelf verklaarbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel netjes hoor en fijn dat je alles zo inzichtelijk hebt, kunnen een hoop mensen nog wat van leren. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed bezig!
  Wat ik mezelf wel afvraag is hoe je dat precies doet met de was. Gooi je alles bij elkaar zodat je 1 keer per week kunt wassen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik heb verschillende wasmanden:
   1 mand voor wassen op 30 graden, daar gaan alle kleuren in.
   1 mand voor lichte kleuren op 40 à 60 graden.
   1 mand met donkere kleuren op 40 graden.
   Ik spaar dus wasgoed op en was als de mand vol is.
   Het resultaat is dat ik gemiddeld 1x per week een was draai, maar soms ook wel eens een week niets en dan weer een week 2 wassen.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je reactie, duidelijk zo. Hier een heel ander patroon met een huishouden van 6 personen 😉

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar in mijn ogen onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.