dinsdag 27 april 2021

Verslechterd!

Vorige week onderging ik een hoortest bij de audicien.
Het bleek dat mijn gehoor aanzienlijk achteruit gegaan is. Vooral in de heel hoge tonen is sprake van zeer ernstig gehoorverlies.
Dat kwam niet helemaal als een verrassing, want ik hoor, ook met hoortoestellen veel minder dan mijn oudste dochter. Dochter hoorde, toen ze hier bij mij rustig aan het werk was, de piano van de buurvrouw en ik moest mijn uiterste best doen om van die pianogeluiden iets mee te krijgen.

Het nieuws van de audicien: mijn hoortoestellen zijn nu ruim 5 jaar oud en daardoor zit er geen garantie meer op. Als ze stuk gaan, dan kost reparatie méér dan de aanschaf van een nieuw apparaat. Mijn beide hoortoestellen kostten destijds samen €3.500,00, waarvan de zorgverzekering 75% betaalde. De zorgverzekering vergoedt de reparatie niet.
Bovendien is het gehoorverlies dermate groot dat mijn huidige toestellen niet geschikt zijn voor dit gehoorverlies. Dus er moeten nieuwe toestellen komen.

Omdat het gehoorverlies zo groot is, moet ik allereerst langs de KNO arts, om zeker te zijn dat het verminderde gehoor niet veroorzaakt wordt door iets dat behandeld moet worden.
De audicien constateerde ook nogal wat oorsmeer, wat ik het beste bij de huisarts kan laten verwijderen. Het is niet zo dat ik na het uitspuiten van mijn oren beter ga horen, helaas is dat niet de remedie, want zó verstopt zitten mijn oren nou ook weer niet. Maar de KNO arts vindt het vast fijn om schone oren te onderzoeken.

Dus dat staat voor de komende tijd op mijn programma.
Het hoortoestelrecept van de KNO-arts is een jaar geldig. Dus mocht ik tussendoor eindelijk mijn 2e nieuwe heup krijgen en daarna moeten revalideren en niet aan de aanschaf van nieuwe hoortoestellen toekomen, dan is dat geen probleem. Behalve als in de tussentijd mijn hoortoestellen kapot gaan. Dan hoor ik een tijdje nog weer wat minder.

Ik heb mijn oude hoortoestellen ook nog, die waren niet stuk toen ik de huidige aanschafte, dus desnoods neem ik die weer in gebruik. Ik heb daar alleen andere batterijtjes voor nodig. Daar valt wel aan te komen, dus dat is een mogelijk alternatief!
Iets is beter dan niets!

Is aanschaffen van nieuwe hoortoestellen zuinig?
Nee, allerminst, want je betaalt 25% van de eigen bijdrage zelf. Dat was 5,5 jaar geleden €875 euro. Daarnaast kost het je eigen risico. In mijn geval komt dat eigen risico toch wel op dit jaar, want als het goed is word ik dit jaar aan mijn heup geopereerd. Daarna ga ik revalideren en daarna moet de wijkverpleging iedere dag twee keer langskomen. Dan blijft er van dat eigen risico echt niets meer over.

9 opmerkingen:

 1. Klopt het is misschien niet zuinig. Maar een goed gehoor is heel belangrijk vooral als je aan verkeer deelneemt. Of voor gesprekken. Niks is zo vervelend dat je me den niet verstaat of verkeerd reageert. Ik vind het ook vermoeiend als ik mensen slecht kan verstaan. Ik schaf dus elke 5jaar nieuwe hoortoestellen aan. Ik heb er 2. Tenminste zo lang ik het kan betalen want het is best een kostenpost. Ook de verzekering en eventueel onderhoud komt er nog bij. Maar het is voor mij wel belangrijk. Ik ben 52 en heb al ruim 30 jaar hoortoestellen beide oren

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zijn diverse ketens die de eigen bijdrage vergoeden. Bijkomend voordeel van die ketens is dat ze ook geen onzinnige en dure bijproducten aansmeren. Die bij verkoop kan oplopen tot 20% van de eigen bijdrage hebben wij eens uitgerekend.

  Wat ik ook vreemd blijf vinden is dat bepaalde verzekeraars het beleid hebben dat wanneer je zelf kiest voor een apparaat uit een hogere klasse dan geadviseerd door de audicien of één die niet in het lijstje staat ze helemaal niets vergoeden terwijl anderen dan alleen het geadviseerde model vergoeden en de cliënt het verschil betaald (terecht, het was haar/zijn keuze voor het duurdere model)

  Ook de facturen zijn niet altijd even duidelijk (Ik zie er elke maand wel een paar) dat er een post overige kosten kan zijn die niet een paar euro is maar soms bijna 100 is voor mij onbegrijpelijk het aantal handelingen is beperkt. Aanmeten, advies, toestel zelf, passend maken, onderdelen en na service maak dat dan ook duidelijk op de factuur.

  Kortom na jaren adviseren wij onze cliënten naar de ketens te gaan die adverteren met de vergoeding dan de eigen bijdrage. Die zijn uiteindelijk ook echt het goedkoopst en geven toch goede service.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een heel goed idee! Ik ga met mijn recept van de KNO arts naar een audicien die de eigen bijdrage vergoedt!

   Verwijderen
  2. Zo doe ik het ook.
   De KNOarts heeft de afstelling van de gehoortoestellen vergeleken met mijn gehoorverlies en vond ze keurig afgesteld.
   Ik krijg alles verder gratis. Waxfilters en tullipdomes. Prima alles gratis

   Verwijderen
 3. Het is wat omslachtig met die KNO arts, maar er wordt grondig naar je gehoor gekeken Aaf! Ik ken meerdere mensen die al jong een gehoorapparaat moesten en ze zouden een heel ander leven hebben gehad wanneer dit hulpmiddel niet bestond. De sociale impact van slechthorendheid is aanzienlijk.
  Precorona keken we er niet meer van op wanneer er bij een verjaarsvisite een versterker op tafel tussen de koffiekopjes verscheen, zodat schoonzus ook de gesprekken kon meekrijgen. En zwager heeft een fancy apparaat dat aan een app gekoppeld is; je kunt instellengen aanpassen op je situatie (muziek luisteren, vergaderen, etc).
  Maar de kosten van een gehoorapparaat - die zijn akelig hoog, voor een apparaat dat in het sociaal verkeer echt noodzakelijk is. Voor mensen met lage inkomens vind ik de bijdrage eigenlijk onacceptabel hoog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen mijn moeder gehoorapparaten moest hebben, raadde haar buurman haar een bepaalde keten aan. Daar kreeg je de apparaten voor niks, ze betaalden de eigen bijdrage! Dat hij ze praktisch nooit droeg, omdat hij er niet goed mee hoorde, maakte hem niet uit, voor niks is voor niks
  Mijn moeder ging naar een gespecialiseerde zaak, moest ruim 900 euro bijbetalen en heeft ze tot haar dood, 6 jaar later, met veel plezier gedragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat duur!! Ik had geen idee!! Gelukkig ben ik - als 53 jarige- slechts Oost-Indisch doof en heb ik nog geen gehoorapparaatjes nodig! Gelukkig bestaan er gehoorapparaatjes want, net als goed zien, met of zonder bril, is goed horen ook erg prettig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aaf,

  Laat aub de kno arts het oorsmeer verwijderen. Daar heeft hij de spullen voor een huisarts niet. Ik weet dit uit ervaringen.

  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij druppelen de oren in de zorg met zoete olie voor een week en laten de oren daarna uitspuiten door een arts of een verpleegkundige.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar in mijn ogen onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.