donderdag 22 april 2021

Waarom geen maagverkleining?

6 jaar geleden, in april 2015, had ik véél overgewicht. Ik viel in de categorie morbide obesitas en dat was al een hele tijd zo. Destijds heb ik gedacht over een maagverkleiningsoperatie. Er waren toen drie redenen waarom ik er niet aan begonnen ben:

  • Ik vond het doodeng! Mijn beeld was dat ik eindigde met een enorm litteken op mijn buik en dat het een zeer zware en riskante operatie met nogal wat mogelijke complicaties zou zijn.
  • Ik dacht dat ik te oud was voor zo'n operatie, dat ik er niet meer voor in aanmerking kwam. Dat blijkt niet zo te zijn. Als je tussen de 18 en 65 jaar bent, kom je in aanmerking als je aan andere voorwaarden voldoet. Ik ben nu met mijn 68 jaar wel te oud.
  • Ik wist dat een operatie ook niet altijd blijvend succes heeft. Ik ken iemand die een maagverkleining had. Ze viel af en uiteindelijk kwam ze toch weer aan en werd weer bijna even zwaar als vóór die tijd. Heel teleurstellend, een zware operatie ondergaan en toch weer een BMI boven de 40 krijgen. Je moet je, ook als je een maagverkleining hebt ondergaan, toch houden aan vrij strenge voedingsvoorschriften, anders kan het toch mis gaan. Dat was mij wel duidelijk!

Omdat ik het vooral doodeng vond, heb ik nooit serieus onderzocht of het voor mij een mogelijkheid zou kunnen zijn.
Sinds een aantal jaren heb ik opnieuw contact met iemand waarmee ik in mijn studentenhuis in één huis woonde. Leuk om elkaar na 45 jaar weer te zien! Ze woont vlak bij mij in de buurt en daarom gaan we regelmatig samen koffiedrinken. Zij vertelde mij dat ze een paar jaar geleden een maagverkleining had gehad en dat dit haar enorm geholpen had om veel gewicht kwijt te raken. Voor haar is het wel effectief. Ze kan maar kleine beetjes tegelijk eten, maar het gaat verder goed.

Als ik deze huisgenote uit mijn studententijd eerder had ontmoet en ik geweten had van haar positieve ervaringen met de maagverkleining, dan had ik het misschien wel gedaan!

42 opmerkingen:

  1. Misschien is liposuctie nog iets om je in te verdiepen? Vooral misschien om een beetje een taille te krijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn huid is door de bijna 40 kilo gewichtsverlies in de afgelopen 6 jaren op mijn romp, armen en benen al flink ruim geworden. Daar hoeft geen liposuctie bij om die huid nóg ruimer te maken.

      Verwijderen
    2. Zelfs als ik een vetpercentage van 10 heb heb ik geen taille. Nooit gehad. Niet als kind,niet als tiener een daarna ook niet. Ik heb een brede shouderpartij (xxl is vaak te krap, grote borsten, ik had toen ik 13 was al 85 F. Een taille maat 42, heupen en kont maat 44 en dijen..in een wijde rok passen ze in 44.
      Niet iedereen met een gezond gewicht is slank of tenger of heeft een taille. Sommige mensen zijn dan nog steeds fors.
      Mijn bouw is breed, met grote spieren en mijn ribbenkast is groot.

      Sowieso is na de overgang een taille vaak ver te zoeken. Ook bij gezond gewicht.


      Ik zie nu ook bij mijn zoontje, een laag vetpercentage, een goed gewicht. En massief, van de knie tot de elleboog. 90 cm lang, shirtjes maat 98/104 passen maar net in de breedte.

      Verwijderen
    3. Dat klinkt als. Een V model, een heel normale lichaamsvorm voor vrouwen. Niet iedereen is een zandlopertje of kan het worden met een dieet of operaties.

      Verwijderen
    4. Een nichtje heeft een maagverkleining moeten laten uitvoeren vanwege erfelijke hoge bloeddruk. Ze had geen morbide obesitas maar het lukte haar niet blijvend 25 kg kwijt te raken.
      Er ging van alles mis/net goed. Gelukkig is ze goed opgeknapt en is haar bloeddruk sterk verbeterd.
      Het is een ingreep die niet onderschat moet worden. Ik las laatst een artikel van internisten, die de gezondheidswinst desondanks roemden.

      Verwijderen
  2. Ik ken een paar mensen met een maagverkleining. Had me nooit gerealiseerd,dat het blijvende invloed op je manier van eten had.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij iedereen die gewicht kwijt wil zou het eetpatroon van blijvende aard moeten zijn. Als je teruggaat naar je oude gewoontes, dan kom je toch gewoon weer aan.

      Verwijderen
  3. Mijn vroegere vriendin liet een maagverkleining doen, viel kilo's af.
    Inderdaad het eten is blijvend veranderd. Zijzelf ook, ze is een nare persoon geworden, met veel commentaar op hoe anderen eruit zien. Beetje zoals sommige niet-rokers ineens naar doen over rokers die nog niet gestopt zijn(ipv die anderen te ondersteunen bij het stoppen)
    Onze vriendschap is niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel herkenbaar, dat heb ik ook ervaren met een vriendin, die nu dus ook geen vriendin meer is.
      Femke

      Verwijderen
    2. Echt verschrikkelijk dat oordelen en opmerkingen maken over iemands gewicht. Ik kreeg eens chocola cadeau, want ik hield zo van snoepen (niet dus) . En iemand die complimenten kreeg omdat ze zoveel was afgevallen, de oorzaak daarvan was een zeer ernstige ziekte. Laten we toch eens ophouden met dat oordelen.

      Verwijderen
    3. Dat lijkt me niet het gevolg van de maagverkleining enkel een hiaat in iemands persoonlijkheid ;). Ik herken het wel, of het nou om afvallen gaat of roken maar ook na afkicken van verslaving aan alcohol of andere drugs en om eerlijk te zijn zie ik het helaas ook bij mijn mede 'plantenters' die opeens menen te kunnen roepen dat iedereen die nog één hapje dierlijk voedsel tot zich neemt duivelsgebroed is.
      Soms hebben mensen het even nodig om hun 'zonden' uit het verleden heel resoluut af te wijzen om zelf op hun 'rechte pad' te blijven, dan moeten we maar een keertje extra over ons hart strijken omdat zij het blijkbaar niet kunnen. Maar er is ook een grens en ik ben het met anoniem van 10:40 eens. Oordelen over andermans leven heeft nog nooit iets in de wereld beter gemaakt.

      Verwijderen
  4. Een vroegere collega had ook een maagverkleining laten doen, en kon alleen nog maar hele kleine hapjes en vloeibaar voedsel eten. En die had het toch gepresteerd om in 2 weken op vakantie in Frankrijk 10 kilo aan te komen.... Zolang je je eetgewoonten niet aanpast, gaat het niet helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt me sterk dat dat vet was... Om 10 kilo aan te komen in twee weken, moet je elke dag 7000 calorieën eten. Dat is drie keer zo veel als een normale vrouw nodig heeft. Het lijkt me dat dat met een maagverkleining allen lukt als je olie gaat drinken. Maar misschien heeft ze dat wel gedaan...

      Verwijderen
    2. Bij een maagverkleining kun je wel degelijk zoveel aankomen in korte tijd. De verbranding is niet te vergelijken met normale mensen. Daarbij is 7000calorieën per dag best haalbaar. Kijk gerust eens naar secret eater, van mensen die zonder het door te hebben 5500kCal naar binnen werken.

      Verwijderen
  5. Als je na een maagverkleining anders moet gaan eten, waarom kun je dat dan niet doen zonder operatie?

    De oplossing is volgens mij vooral anders te gaan eten. Wil je veel groenten eten dan kan dat niet met een te kleine maag. Terwijl dat juist wel gezonder zou zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies dat. Het is uiteindelijk een kwestie van discipline en door die operatie heb je minder honger, dus dat maakt het makkelijker. Maar het kan dus op dezelfde manier zonder.

      Verwijderen
    2. Ik heb me ooit aangemeld voor een maagverkleining. Er werd steeds benadrukt dat het alleen werkt als je zelf in staat bent om minder te gaan eten en je aan een eetschema te houden. In het gesprek met de psycholoog werd mij ook gevraagd of ik dacht dat ik dat kon. Ik antwoordde toen nee. Want als ik dat uit mezelf zou kunnen had ik die maagverkleining toch ook niet nodig? Ik wil juist een maagverkleining om me te helpen bij wat ik zelf niet kan. Een vreemde paradox.

      Ik ben toen afgewezen om deze reden, terwijl ik eerlijk gezegd denk dat ik meer inzicht heb in de (redenen achter) mijn obesitas dan vele anderen die ik in de kliniek heb ontmoet. Uiteindelijk zelf 25 kg afgevallen, maar ik snap het nog steeds niet.

      Verwijderen
    3. @Anoniem: Als je zo'n operatie doet en vervolgens alsnog rommel eet of teveel eet, waardoor zo'n maag weer oprekt, dan heeft het geen zin. En ze geven er dan geen zorggeld aan uit.
      Uiteindelijk kon je het ook nog zelf, dus alleen maar beter toch?

      Verwijderen
    4. Ja ik begrijp natuurlijk de achterliggende reden wel hoor :) Maar ik blijf het krom vinden: ik moest dus zeggen “ja hoor, ik heb discipline, kan me aan een eetschema houden en zal geen rommel eten”

      Als ik dat oprecht kon zeggen, zou ik daar niet zitten. Natuurlijk hoopte ik erop en ging ik ervan uit dat ik het me behulp van een maagverkleining wel zou lukken. Maar ik zou het onlogisch vinden om daar te beweren dat ik me “natuurlijk” aan een eetschema kon houden. Voor mij zit daar een interne onlogica in. Dus voor mijn gevoel hadden juist mijn zelfinzicht en eerlijkheid (wat me bij dit proces gunstige eigenschappen lijken) ervoor gezorgd dat ik de operatie niet kreeg. Naar mijn idee had het ziekenhuis liever dat ik ja en amen zei zonder echt na te denken over de vraag. Uiteindelijk inderdaad alleen maar beter, maar ik was op dat moment wel echt wanhopig. Ik heb ook een klacht ingediend bij het ziekenhuis en heb toen gelijk gekregen.

      Verwijderen
  6. Ook ik heb een maagverkleining laten doen. En nu - 7 jaar later - ben ik bijna terug op mijn startgewicht. Mijn 'zonde' is koekjes en chocolade snoeperijen. Je kan inderdaad maar kleine hapjes eten, maar je kan ook de hele dag door één koekje nemen. Dan helpt het ook niet, helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat zonde dat je dat niet kunt controleren. Niks mis met af en toe iets lekkers, maar dit is echt jammer van het resultaat.

      Verwijderen
  7. Ik denk dat je er goed aan hebt gedaan om in een langzaam tempo af te vallen. Je systeem is er nu op ingesteld en het lijkt me makkelijker om het eetpatroon vol te houden dat je nu hebt. Momenteel ben ik ook bezig om mijn bloedsuiker naar beneden te krijgen. Ik hoop dat me dat net zo goed zal lukken als bij jou het geval is. Astrid

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vind het juist heel knap dat je dit zo op eigen kracht hebt gedaan. Gestaag en duurzaam en daardoor kon je ook goed wennen aan je nieuwe eetpatroon. Kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn buurvrouw heeft twee jaar geleden een maagverkleining laten uitvoeren. Ze was toen 46 jaar. Maar ontzettende last van heupen en knieën. Hoewel ze "maar" 106 kilo woog mocht ze het toch laten doen. En ze is nu twee jaar later 40 kilo afgevallen en zit prima in haar vel. Wel moet ze het eten wat meer over de dag verspreiden en multivitamines slikken. Wat ze verder haar hele leven moet blijven doen. Ze sport nu veel, zit veel beter in haar vel. Wel blijft ze onder controle. En dank zij het sporten heeft ze ook niet zoveel los vel. Ze is nog steeds blij dat het mogelijk was.
    En ik ben blij dat ik nooit voor dat dilemma heb gestaan. Wel heb ik mijn mening veranderd. Ingezien hoe moeilijk het is, als je zo van eten houdt, jezelf ziet uitdijen, de knop om te moeten zetten. Altijd gedacht, eet dan eens wat minder. Heb wat meer discipline. Die discipline die ik dan blijkbaar wel heb, is alleen niet iedereen gegeven. En dat inzicht had ik wel wat eerder moeten hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Probleem is dat het niet alleen is wat je eet. Veel processen in de lichaam vinden plaats zonder dat je er invloed op hebt: je stofwisseling, je hormoonhuishouding. Slecht slapen en een verstoorde darmwerking, alles kan invloed hebben op overgewicht. Tel daar nog medicijnen bij op die maken dat je gewicht stijgt. Dat maakt dat het veel meer is dan 'gewoon minder eten'.
      Ook ik heb een maagverkleining overwogen omdat ik 60 kilo af moet/wil vallen en dat een bijna onmogelijk groot aantal is. Toch vond ik het nog een brug te ver en heb ik nu een voedingsadvies op maat. Inmiddels slaap ik beter en heb ik een betere darmwerking, is 1 van de honger opwekkende medicijnen er af en ben ik 32 kilo afgevallen in een half jaar tijd. Zó blij dat ik dit op het spoor kwam en niet aan de operatie ben begonnen. Nu de rest nog, ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken. En net als bij Aaf heb ik nu een heel andere mindset, niet meer om er mooier/aantrekkelijker uit te zien maar voor een betere gezondheid.
      @Aaf, ik vind het fijn om te lezen hoe het bij jou gegaan is, dat je er zo open over schrijft. Het stimuleert me om door te zetten, ook als het nu wat langzamer gaat.
      Fijne dag vandaag, Gerda

      Verwijderen
  10. En ze heeft helemaal geen litteken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dag Aaf, een maagverkkeining is slechts een hulpmiddel, er moet ook iets 'tussen de oren' veranderen en dat wordt niet geopereerd. Meestal is er een reden, een oorzaak achter het zwaar worden, het is zelden 'alleen' maar eten en/of overeten. Ik weet niet waarom je zo zwaar bent geworden, is dat iets wat je hier zou willen delen? Groet, Robine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben Aaf niet. Maar wel 'ervaringsdeskundige'. Zo zwaar worden komt meestal door te veel eten. Dat lijkt me logisch. Maar ik ben er zeker van dat het ook een kwestie van aanleg is.Mijn oma en haar zussen waren allemaal dik.Mijn moeder en haar zus ook. Intelligente vrouwen die hun dagen niet snoepend doorbrachten. Mijn andere oma was niet dik, mijn vader en zijn zus ook niet. Ze hadden allemaal ongeveer hetzelfde voedingspatroon. Hollandse pot, verse groenten, weinig snoepen.
      Ik word ook snel te dik en moet altijd opletten.

      Verwijderen
    2. Buiten genetica,ziektes, medicijnen of stofwisselingsproblemen en het mogelijk zwaarder worden daardoor, doelde ik op het waarom je teveel eet en vaak de verkeerde producten, daar zit vaak een reden achter. Gr. Robine

      Verwijderen
  12. Op zich denk ik dat de manier waarop het je nu lijkt te lukken meer vruchten afwerpt. De gezondheidswinst van bewust niet méér eten dan je lichaam echt nodig heeft en dat vol kunnen houden én fysiek actief zijn (bij voorkeur vooral in de buitenlucht) is véél groter dan een lager gewicht alleen. Van een maagverkleining of gastric bypass wordt iemand niet vanzelfsprekend veel gezonder zelfs niet als ze gewicht verliezen. Ik heb regelmatig cliënten gezien die voor zo'n ingreep kozen en naderhand hele vervelende moeilijk op te lossen tekorten ontwikkelde omdat ze een opnameprobleem hadden (na gb bijna meer regel dan uitzondering) of bepaalde soorten voedsel bijna helemaal niet meer verdroegen (eiwit, voldoende vetten, en daar heb je dus geen zinnige supplementen voor). Afgezien van de eventuele complicaties en het feit dat veel mensen toch ook weer aankomen is operatief ingrijpen echt geen heilige graal.
    Dat gezegd hebbende, de operatie op zich is tegenwoordig behoorlijk veilig en kan meestal zo worden uitgevoerd dat het litteken bijna onzichtbaar is. En vaak gaat het na een periode wennen ook gewoon prima met eten dus als mensen er heel bewust zelf voor kiezen en het helpt ze: prima het is echt geen zwaktebod of zo. Ik vind het alleen wel zorgelijk dat dit soort ingrepen steeds vaker in één adem worden genoemd met minder eten en meer bewegen, alsof het een vanzelfsprekende volgende stap zou zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Als het je lukt om het afvallen zonder operatie te doen, zou het mijn voorkeur hebben. Ik vind het erg goed dat het jou gelukt is en ben blij voor je dat je geen operatie nodig hebt (gehad).

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik zag op de site van de huisarts informatie staan over GLI (Gecombineerde Lifestyle Interventie). Je gaat dan 2 jaar aan de slag voor een gezondere leefstijl. Je krijgt dan 2 jaar begeleiding door een leefstijlcoach, een diëtist en een beweegprofessional. Er zijn individuele afspraken en groepsbijeenkomsten. Dit is iets wat in de basisverzekering zit en je hoeft ook geen eigen risico te betalen. Wel moeten de begeleiders een contract hebben met je ziektekostenverzekering. Ik vind dit wel een hele goede ontwikkeling! Misschien een idee voor mensen die het niet in hun eentje redden en ook liever geen maagverkleining laten doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb een eetstoornis (ja, ook op mijn 53e jarige leeftijd kan dat!) en dat is geen pretje. Ik heb deze eetstoornis al ruim 20 jaar en al heel vaak therapie gehad. Dat heeft me wel veel kennis opgeleverd, maar ik ben er niet vanaf. Wél kan ik er mee omgaan en mijn leven er goed mee leven. Maar oordelen over iemands figuur is voor mij uit den boze. Ik zal nooit iemand met gewichtsverlies complimenteren. Gezondheid (en dus een gezond gewicht) is belangrijk, en niemand heeft dezelfde bouw. Ook gaat het erom waar men zich prettig bij voelt. Te dun zijn (weet ik uit ervaring) is net zo vervelend als te dik zijn (en ook dat weet ik uit ervaring!).

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Aaf, de laatste tijd valt het mij op dat je veel blogs schrijft over jouw gewichtsverlies. Het lijkt wel of je naar complimenten vist. Terwijl je nog steeds obese bent. Zijn er geen leukere/ interessantere onderwerpen om over te schrijven?

    Gerlinde

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gerlinde, wie ben jij om dit te schrijven? Aaf is heel goed bezig en zit vast niet te wachten op jouw negatief commentaar. Zoek een leuke hobby.

      Colette

      Verwijderen
    2. @Gerlinde: mag je niet over gewicht en gewichtsverlies schrijven als je nog steeds overgewicht hebt? Mag dat alleen als je een perfect gewicht hebt?
      Ik vis niet naar complimenten, maar vertel in bovenstaand bericht waarom ik niet gekozen heb voor een maagverkleining. Voor sommige mensen is dat waarschijnlijk wel interessant en anders slaan ze mijn blog van vandaag gewoon lekker over!

      Verwijderen
    3. Ik vind het interessant, ook al gaat het een keer niet over geld of zuinig zijn :-)

      En heel fijn om te lezen dat het zo goed gaat met dit onderdeel van jouw gezondheid! (Nu nog heup twee). Dat gun ik je.

      Verwijderen
    4. Aaf is toch ook helemaal niet meer obees? Obees ben je vanaf een BMI van 30.

      Verwijderen
    5. Dat klopt, obesitas heb ik inmiddels niet meer, mijn BMI is lager dan 30, ik heb alleen nog overgewicht.

      Verwijderen
    6. Briljante reactie van iemand die keer op keer een nieuw blog start waarbij ze - niet gehinderd door medisch inzicht - telkens dezelfde onzin deelt, afgewisseld met jarenlange opruimwoede die zich lijkt te relateren aan hormonen: dan weer leeg huis, dan weer gezellig.
      Lees. Dan. Niet. Dat zeg je zelf ook tegen kritische lezers toch?

      Verwijderen
  17. Snap niet het commentaar wat sommigen geven het is toch jouw blog en niemand is verplicht te lezen. Ik lees heel onregelmatig en dan vaak blogspot van een paar dagen.
    Aaf, mijn complimenten! Knap en gezonder dat het op natuurlijke weg gaat dat lukt niet iedereen. Daar mag je trots op zijn.
    Je bent nu zuinigaan op een andere manier.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Nee, niemand is verplicht een blog te lezen. Maar iedereen is vrij om er commentaar op te geven. Meestal positief. Soms negatief. En ik denk ook wel eens kwetsend, maar dat wordt vaak verwijderd door de beheerder.
    Gerlinde zegt het weer eens op haar manier. Maar wat ze zegt is wel waar.
    Aaf heeft behoorlijk veel geschreven over haar gewichtsverlies. (Wat ik leuker vind lezen dan over appelbloesem). En dat Aaf er, wat gezond gewicht betreft, nog niet is. Geen obese maar nog steeds behoorlijk overgewicht. Naar onze mening van slanke dennen dan. Want dat is Gerlinde ook.
    En ik denk dat Aaf zelf prima in staat is om tegengas te geven, dat hoeft een ander toch niet voor haar te doen? We zijn wel volwassen vrouwen neem ik aan.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.