zondag 13 juni 2021

Prinses Beatrix heeft dezelfde oorkwaal als ik!

Gisteren op de site van de NOS: prinses Beatrix is geopereerd aan een cholesteatoom aan haar linker oor. (Klik vooral op de link voor verdere informatie, ik vond de afbeeldingen zeer verhelderend, ik heb nooit een goed beeld gehad hoe een cholesteatoom er precies uitziet. Ik zie nu voor het eerst een duidelijk plaatje)
Toch leuk dat mijn oorkwaal eens in het nieuws komt!
Ik had zowel links als rechts een cholesteatoom en die beide cholesteatomen zijn verwijderd, maar door de cholesteatomen is mijn gehoor helaas nogal achteruit gegaan.
Haha, zo voelt mijn slechthorendheid zowaar een beetje koninklijk!

Het voordeel van prinses Beatrix: ze is al 83 jaar. Doordat ze pas op latere leeftijd deze kwaal krijgt, ondervindt ze er veel minder lang hinder van dan ik. Ik onderging mijn eerste operatie op mijn 41e. Dat was aan mijn rechter oor en daar moest ik bijna een jaar later nogmaals aan geopereerd worden. Toen is er een vervanging geplaatst voor mijn door de cholesteatoom verwoeste gehoorbeentjes (op de afbeelding nummers 4, 5 en 6). Ik kreeg een inwendige prothese dus. Toen ik 49 jaar was, onderging ik een operatie aan mijn linker oor en daar zijn de gehoorbeentjes alleen schoongemaakt. 

Bij mij gingen de 3 operaties prima en ik heb er alle vertrouwen in dat ook de operatie van prinses Beatrix succesvol is verlopen!

Bron: https://www.kno.nl/patienten-informatie/oor/cholesteatoom/

9 opmerkingen:

 1. Meestal heb je zoiets aan één oor, maar jij had de pech het aan beide oren te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig stukje! Toen mijn gehoor een aantal jaren geleden met elke oorontsteking nóg verder achteruit ging was de audicien verbaasd, geen idee hoe dat kon. Dus toen ik de uitleg op het journaal van de kwaal van "onze koningin" hoorde was IK wel even verbaasd....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze zoon van 14 heeft deze aandoening ook. Hier is hij al zes keer aan geopereerd. De eerste keer toen hij vier was. Het is iets heel hardnekkigs en komt vaker terug. Aan de kant waar zijn cholesteatoom zat is hij ook zeer slechthorend/doof. Gelukkig is zijn oor nu, na de laatste operatie in 2016, rustig. Hij staat nog wel op de wachtlijst een hersteloperatie van zijn gehoorbeentjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij is het gelukkig niet terug gekomen. Ik ben lang jaarlijks gecontroleerd en ook vorige maand is nog weer goed gecheckt of het in orde is!
   Ik hoef voorlopig niet terug te komen.

   Verwijderen
 4. Wat ik eigenlijk wel erg vind is dat de koningin meteen geholpen wordt terwijl mensen zoals jij met chronische pijn en bewegings beperking moeten wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat weet je niet. En het is ook afhankelijk van de tijdslot die een afdeling krijgt toegewezen op dit moment en de verwachtte IC tijd daarna. Collega die ook wachtte op een kno operatie en daarna zeker 3 dagen ic nodig had is inmiddels ook geopereerd terwijl daar ook de heupoperatie nog niet gedaan worden, reden: daar zijn ook particuliere klinieken voor die ook door de verzekering vergoed worden. Daar is dus een alternatieve locatie voor.
   Als je sneller geholpen wil worden voor heup of knie kun je gewoon je verzekering vragen te bemiddelen. Daar stuurt ons ziekenhuis de complexe heup-kniegevallen ook naar toe omdat de chirurgen gespecialiseerd zijn in die operatie.

   Verwijderen
  2. @anoniem, waarop baseer je dat prinses Beatrix "meteen" geholpen is. Er is nergens gecommuniceerd wanneer besloten is tot operatie. Er kan dus geruime tijd gezeten hebben tussen besluit tot opereren en uitvoering ervan. En bovendien zoals Nadeche hierboven al zegt is de ene operatie de andere niet.

   Verwijderen
 5. Ik ben ook geopereerd, 2x aan linkeroor. Het was na 25 jaar weer terug. Ingrijpende behandeling. Met de tweede keer een prothese gehoorbeentje. Las trouwens dat Beatrix net voor de eeuwwisseling ook al was geopereerd, ze wist dus al hoe het is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hahaha, ondanks dat de kwaal zelf niet leuk is, voelt het toch minder erg als de prinses het ook heeft :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.